HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő LÁMÁK topicja - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 101
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő LÁMÁK topicja ahol a profik segítenek (reméljük:))

#2041 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 12. 23. 12:30

Idézet: kukacomone - Dátum: 2006. dec. 22., péntek - 21:10

Mi a @&#@&#@˘^¶tól van h recseg a hang ha terminalban gépelek, ha firefoxban ügyködök. Minden lejátszóprogival recseg. Ha nem csinalok semmit akkor nem recseg, vagy pl amikor xchatban gépelek akkor se recseg. Proci nincs huzva, meg semmise.

Xubuntu Edgy, Intel ICH5 Reaktek AKC655 rev 0

Nekem ez hardware-specifikus problémának tűnik. Át kéne nézned a gépedet, IRQ és egyéb beállítások környékén.
Az a gyanúm, hogy a HDD műveletek zavarnak bele a hangba.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#2042 Felhasználó inaktív   kukacomone 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 12. 23. 22:53

Közbe rájöttem ha recsegés elött és a mostani állapotok között csak annyi a változás h az egér nem ps2be van dugva hanem usbbe. Meg nemtom h alapbol recsegett e amiota linux van fenn, mert nem rég még windows volt. Egeret nem akarom visszadugni mert akkor megint configolhatnam, es mar nem is tom h csinaltam meg h müködjön normalisan. Az iRQ -kon meg csak annyit tok állitani h a pci slotok melyikeket hasznaljak (mellesleg mind1ik slot üres..) vagy h a többi az PCI/RnP vagy ISA/EiSA.
Mit kéne tennem? :think:

#2043 Felhasználó inaktív   bladenew 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 12. 24. 14:25

Telepítettem a Mandrake Linux 8.2-t. Elindítottam de nem jött be a grafikus felület. Helyette a szöveges felület indult el. Azt kérezném hogy milyen parancsot írjak be hogy a grafikus felület induljon el? :think:  Valaki tudna segíteni az jó lenne. A segítséget előre is köszönöm!

#2044 Felhasználó inaktív   kukacomone 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 24. 14:46

start gdm, root jog is kell hozza asszem.

#2045 Felhasználó inaktív   kukacomone 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 24. 16:22

Vmiért nemtom editelni az elözö postom, szal csak simán gdm root joggal.

#2046 Felhasználó inaktív   fgege 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 25. 13:04

Boldog Karácsonyt mindenkinek!

Grub-os problémám van.
Föl akartam rakni egy Ubuntu-t (5.10) a Windows XP home-mal már rendelkező laptopomra,
a telepítés még ment is, de újraindítás után megfagyott a Grub. Kiír két sort, három pont, és
nem tölt be semmit. A winchesteren 4 NTFS partíció volt (első a windowsXP-é), e mögé
csináltam helyet, és oda ment az ext3 meg a swap. Amikor a telepítő megkérdezte, hogy
rakhatja-e a grub-ot a fő rendszerbetöltőbe (valami ilyesmi, ami volt az alapértelmezett választás),
akkor azt mondtam, hogy igen.
Ezek után se Windows, se Linux. Megpróbáltam visszavenni a boot-olást a Linuxtól oly módon,
hogy elindítottam egy Win2000 telepítőt (más nem volt kéznél, ami elindult volna).
Ez visszarakta az első partícióra a boot-ot, de valahogy elszúrta a boot.ini, mert bár a boot.ini-be
bekerült a win2000, meg a winXp, de sem a winXP nem indul (más nyelvű a win2000, és azon a nyelven próbálná
betölteni a winXP-met, mielőtt fagy, tehát gondolom, hogy a win2000 belepiszkált). A win2000 telepítő
újraindítás után nem megy tovább (a fent említett boot.ini menüig jut, ahol a win2000-t választva szintén semmi
nem történik).
Az ubuntu-t ezek után újra próbáltam, Grub újra fagy.
Közben rájöttem, hogy az Ubuntu telepítő partíconálójával vissza lehet tenni a boot az első partícióra,
ha kicsit ügyeskedek, de ez most már önmagában nem használ, mivel a win2000 elszúrta a boot.ini-t.
Kellene minimum egy NTFS boot CD, hogy azt helyre tudjam rakni, de ilyenem nincs (meg modemmel vagyok a neten, és bár kerestem, nem igazán találtam). Floppy meghajtó nincs a gépben.
Persze hosszabb távon szeretnék Ubuntu-t is a gépre (a windows-t is kell használnom), de most az elsődleges,
hogy tudjak dolgozni egyáltalán valahol.

Mit tegyek, hogy rábírjam a gépet valamelyik oprendszer elindítására?

Köszi!

Gergő

#2047 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 25. 14:40

Idézet: fgege - Dátum: 2006. dec. 25., hétfő - 13:04

Boldog Karácsonyt mindenkinek!

Grub-os problémám van.
Föl akartam rakni egy Ubuntu-t (5.10) a Windows XP home-mal már rendelkező laptopomra,
a telepítés még ment is, de újraindítás után megfagyott a Grub. Kiír két sort, három pont, és
nem tölt be semmit. A winchesteren 4 NTFS partíció volt (első a windowsXP-é), e mögé
csináltam helyet, és oda ment az ext3 meg a swap. Amikor a telepítő megkérdezte, hogy
rakhatja-e a grub-ot a fő rendszerbetöltőbe (valami ilyesmi, ami volt az alapértelmezett választás),
akkor azt mondtam, hogy igen.
Ezek után se Windows, se Linux. Megpróbáltam visszavenni a boot-olást a Linuxtól oly módon,
hogy elindítottam egy Win2000 telepítőt (más nem volt kéznél, ami elindult volna).
Ez visszarakta az első partícióra a boot-ot, de valahogy elszúrta a boot.ini, mert bár a boot.ini-be
bekerült a win2000, meg a winXp, de sem a winXP nem indul (más nyelvű a win2000, és azon a nyelven próbálná
betölteni a winXP-met, mielőtt fagy, tehát gondolom, hogy a win2000 belepiszkált). A win2000 telepítő
újraindítás után nem megy tovább (a fent említett boot.ini menüig jut, ahol a win2000-t választva szintén semmi
nem történik).
Az ubuntu-t ezek után újra próbáltam, Grub újra fagy.
Közben rájöttem, hogy az Ubuntu telepítő partíconálójával vissza lehet tenni a boot az első partícióra,
ha kicsit ügyeskedek, de ez most már önmagában nem használ, mivel a win2000 elszúrta a boot.ini-t.
Kellene minimum egy NTFS boot CD, hogy azt helyre tudjam rakni, de ilyenem nincs (meg modemmel vagyok a neten, és bár kerestem, nem igazán találtam). Floppy meghajtó nincs a gépben.
Persze hosszabb távon szeretnék Ubuntu-t is a gépre (a windows-t is kell használnom), de most az elsődleges,
hogy tudjak dolgozni egyáltalán valahol.

Mit tegyek, hogy rábírjam a gépet valamelyik oprendszer elindítására?

Köszi!

Gergő

Sok függ attól, hogy mit ír ki. Ha jól rémlik (most emiatt nem fogom újrabootolni a gépet), a Grub azt szokta kiírni, hogy elindul, és ha a Grub menüjébe akarsz menni, akkor nyomj escape-et. Kérdés, hogy ha escape gombot nyomsz, akkor bekerülsz-e a Grub menübe. Ha benne vagy, akkor már lehet nézelődni, hogy vajon mibe fagy bele a boot. (bár ettől még az XP-d nem fog megjavulni)
Friczy

#2048 Felhasználó inaktív   kukacomone 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 25. 15:12

Friczy az én problémámra esetleg vmi? :think:  :respect:

#2049 Felhasználó inaktív   fgege 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 25. 20:01

Idézet: Friczy - Dátum: 2006. dec. 25., hétfő - 14:40

Sok függ attól, hogy mit ír ki. Ha jól rémlik (most emiatt nem fogom újrabootolni a gépet), a Grub azt szokta kiírni, hogy elindul, és ha a Grub menüjébe akarsz menni, akkor nyomj escape-et. Kérdés, hogy ha escape gombot nyomsz, akkor bekerülsz-e a Grub menübe. Ha benne vagy, akkor már lehet nézelődni, hogy vajon mibe fagy bele a boot. (bár ettől még az XP-d nem fog megjavulni)

Köszi a választ!

A következőt írja ki (bocs, hogy elfelejtettem):

Grub loading, stage 1.5

Grub loading please wait...

Ezek után semmi jel... Gombnyomásra (pl. Esc) elkezd a PC hangszóróra kattogni, semmi más...
Az XP-mnek sztem annyi a baja jelenleg (azon kívül, hogy nem ott van a boot), hogy elállította a win2000 telepítő a boot.ini-t. Szerintem, ha azt megjavítom, akkor jó lesz.
De szeretnék Linux-ot is a gépre (egyébként minek kezdtem el szenvedni vele)...

Gergő

#2050 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 25. 23:01

Idézet: kukacomone - Dátum: 2006. dec. 25., hétfő - 15:12

Friczy az én problémámra esetleg vmi? :think:  :respect:

Sajnos nincs ötletem :(
Friczy

#2051 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 25. 23:04

Idézet: fgege - Dátum: 2006. dec. 25., hétfő - 20:01

Köszi a választ!

A következőt írja ki (bocs, hogy elfelejtettem):

Grub loading, stage 1.5

Grub loading please wait...

Ezek után semmi jel... Gombnyomásra (pl. Esc) elkezd a PC hangszóróra kattogni, semmi más...
Az XP-mnek sztem annyi a baja jelenleg (azon kívül, hogy nem ott van a boot), hogy elállította a win2000 telepítő a boot.ini-t. Szerintem, ha azt megjavítom, akkor jó lesz.
De szeretnék Linux-ot is a gépre (egyébként minek kezdtem el szenvedni vele)...

Gergő

Vagyis már a Grub sem töltődik be rendesen. Ez a kellemetlenebb. Sima IDE HDD-vel nem szokott előfordulni, valamiért a grub-install nálad összekutyulja a lemezeket. Egy winchester van a gépen vagy több?

Írd le, hány HDD-d és milyen partícióid vannak, hátha abból ki tudunk sütni valamit.
Friczy

#2052 Felhasználó inaktív   fgege 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 26. 23:07

Idézet: Friczy - Dátum: 2006. dec. 25., hétfő - 23:04

Vagyis már a Grub sem töltődik be rendesen. Ez a kellemetlenebb. Sima IDE HDD-vel nem szokott előfordulni, valamiért a grub-install nálad összekutyulja a lemezeket. Egy winchester van a gépen vagy több?

Írd le, hány HDD-d és milyen partícióid vannak, hátha abból ki tudunk sütni valamit.

Köszi Friczy!

A részletek:

Egy vinyóm van. 100GiB-os, a particiók: 14GiB (itt volt/van a WinXP), 12GiB, 18GiB, 43GiB, mindegyik NTFS.
Egy Fujitsu-Siemens Amilo M7405-ös gépről van szó, gyári OEM FujiSiemens-es magyar WinXP Home van hozzá, a vinyó utólag lett benne kicserélve.
Mikor telepítettem, csináltam előtte 8GiB szabad helyet a legutolsó partíció után, és ide próbáltam rakni a Linux partícióit (Ubuntu 5.10-es telepítő).
Kb. egy évvel ezelőtt telepítettem az új vinyóra a gyári Windows-t, nem volt vele semmi baj...
De az furcsa, hogy most próbáltam két Windows XP-vel is beboot-olni, miután a Grub elvette a boot-ot a C (14GiB) meghajtótól, egyik magyar Prof volt, a másik nem magyar, és egyik se jutott a "A számítógép összetevőinek vizsgálata" vagy milyen feliratnál tovább (az első, amit kiír a CD boot után). A win2000 CD boot-olt, elindult a telepítő (így próbáltam visszaszerezni a boot-ot kezdetben), de a telepítés közbeni újraindítás után nem ment tovább...
Érdekes, hogy a gyári Oprendszeren kívül semmi se akar rámenni... Nem értem... Előfordulhat, hogy a kedves gyártó ilyesféle korlátot rakott a gépbe?? (bár azt nem tudom hogyan tehette volna)
Holnap megpróbálok szerezni valami vinyó átalakítót IDE-re és egy asztali gépbe berakva helyretenni a boot-olást, és a boot.ini-t. Bár ki tudja ez megoldja-e a problémát... Persze Linux-ot ettől még nem fogok tudni használni... (pedig szükségem lenne rá)

#2053 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 27. 12:33

Idézet: fgege - Dátum: 2006. dec. 26., kedd - 23:07

Köszi Friczy!

A részletek:

Egy vinyóm van. 100GiB-os, a particiók: 14GiB (itt volt/van a WinXP), 12GiB, 18GiB, 43GiB, mindegyik NTFS.
Egy Fujitsu-Siemens Amilo M7405-ös gépről van szó, gyári OEM FujiSiemens-es magyar WinXP Home van hozzá, a vinyó utólag lett benne kicserélve.
Mikor telepítettem, csináltam előtte 8GiB szabad helyet a legutolsó partíció után, és ide próbáltam rakni a Linux partícióit (Ubuntu 5.10-es telepítő).
Kb. egy évvel ezelőtt telepítettem az új vinyóra a gyári Windows-t, nem volt vele semmi baj...
De az furcsa, hogy most próbáltam két Windows XP-vel is beboot-olni, miután a Grub elvette a boot-ot a C (14GiB) meghajtótól, egyik magyar Prof volt, a másik nem magyar, és egyik se jutott a "A számítógép összetevőinek vizsgálata" vagy milyen feliratnál tovább (az első, amit kiír a CD boot után). A win2000 CD boot-olt, elindult a telepítő (így próbáltam visszaszerezni a boot-ot kezdetben), de a telepítés közbeni újraindítás után nem ment tovább...
Érdekes, hogy a gyári Oprendszeren kívül semmi se akar rámenni... Nem értem... Előfordulhat, hogy a kedves gyártó ilyesféle korlátot rakott a gépbe?? (bár azt nem tudom hogyan tehette volna)
Holnap megpróbálok szerezni valami vinyó átalakítót IDE-re és egy asztali gépbe berakva helyretenni a boot-olást, és a boot.ini-t. Bár ki tudja ez megoldja-e a problémát... Persze Linux-ot ettől még nem fogok tudni használni... (pedig szükségem lenne rá)

Erre első körben nem tudok sok okosságot mondani. Maximum annyit, hogy ha nem elírás az 5.10 ubuntu, akkor mindenképpen meg kéne próbálni újabbal, sokat javult a hardverkezelés (bár a Grub maga nem sokat fejlődött, tehát nem biztos, hogy ez önmagában bármit is segít -bár a grub-install miatt akár még segíthet is, mert az a linux kernelen keresztül dolgozik részben).

Gyártói korlátban nem hiszek, egy ata vagy egy sata vezérlőn ritkán szoktak sokat trükközni. A SATA vezérlő viszont igen, ha esetleg az van benne (bár nem úgy látom így rákeresve)

Mindenesetre a google kidobott olyan találatot ( http://antti-juhani.kaijanaho.fi/fujitsu-s...milo-m7405.html ) ahol a Debian simán ment rajta, tehát mennie kellene Ubuntuval is.
Friczy

#2054 Felhasználó inaktív   dragon0 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 27. 23:28

Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy vettem egy Acer 3692 NWLMi-s notebok-ot, és először is feltettem rá az XP-t.
Hibátlanul tudtam csatlakozni egy hálózathoz, ami Nyitott hitelesítésű,
hexadecimális karaktereket tartalmazó WEP-es jelszóval rendelkezik.
Feltettem az OpenSuSe 10.2 nevű operációsrendszert, és a Yast-ban a hálókártyáknál nem találtam a
vezetéknélküli Broadcom hálókártyámat.
Még a pontos típusát sem írta ki a Windows, ezért Linuban lefuttattam az "lspci" parancsot, ami ezt írta ki:

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GM/PM/GMS/940GML and 945GT Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 3 (rev 02)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 4 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI #3 (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI #4 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 02)
06:01.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation BCM4401-B0 100Base-TX (rev 02)
06:02.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02)
06:04.0 CardBus bridge: ENE Technology Inc CB-712/4 Cardbus Controller (rev 10)
06:04.1 FLASH memory: ENE Technology Inc ENE PCI Memory Stick Card Reader Controller (rev 01)
06:04.2 Generic system peripheral [Class 0805]: ENE Technology Inc ENE PCI Secure Digital Card Reader Controller (rev 01)
06:04.3 FLASH memory: ENE Technology Inc FLASH memory: ENE Technology Inc: (rev 01)
06:04.4 FLASH memory: ENE Technology Inc Unknown device 0551 (rev 01)

Tehát már megtudtam a WiFi kártyám típusát. (Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02))
Feltettem a KNetwork Manager-t, és rámentem jobb gombbal, majd itt a Vezetéknélküli hálózatok alatt nem írt ki semmit.
Így hát rámentem a "Csatlakozás egyéb vezetéknélküli hálózathoz...".
Itt beírtam a hálózat SSID címét, majd az "Eszköz"-nél már ott volt a WiFi-s kártyám. (Broadcom)
A titkosításnál kiválasztottam a "WEP 40/104-bit HEX"-et, majd beírtam a 10 számjegyet tartalmazó kulcsomat.
A típusnál pedig kiválasztottam a "Nyílt hozzáférésű"-t.
Rámentem a "Kapcsolódás"-ra, és az ablak eltűnt, majd egy kis buborék megjelent a KNetwork Manager ikonja felett, hogy Eszköz beállítása, stb...28%...
Egy idő után eltűnt, és semmi.
Net semmi.
Mi a gondja?

Ui.:  "ifconfig -a"  :
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:16:CF:8B:EE:C0
          BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 b)  TX bytes:0 (0.0 b)
          Interrupt:10 Base address:0xc000

eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:16:D4:56:9C:F6
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          collisions:0 txqueuelen:1000
          Interrupt:66

lo        Link encap:Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:92 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:92 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:6328 (6.1 Kb)  TX bytes:6328 (6.1 Kb)

sit0      Link encap:IPv6-in-IPv4
          NOARP  MTU:1480  Metric:1
          collisions:0 txqueuelen:0

iwconfig eth0
eth0      IEEE 802.11b/g  ESSID:""  Nickname:"Broadcom 4318"
          Mode:Managed  Access Point: Invalid
          RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:off
          Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

#2055 Felhasználó inaktív   dragon0 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 27. 23:46

........Itt beírtam a hálózat SSID címét, majd az "Eszköz"-nél már ott volt a WiFi-s kártyám. (Broadcom)
A titkosításnál kiválasztottam a "WEP 40/104-bit HEX"-et, majd beírtam a 10 számjegyet tartalmazó kulcsomat.
A típusnál pedig kiválasztottam a "Nyílt hozzáférésű"-t.
Kép1

Rámentem a "Kapcsolódás"-ra, és az ablak eltűnt, majd egy kis buborék megjelent a KNetwork Manager ikonja felett, hogy Eszköz beállítása, stb...28%...
Kép2
.......

#2056 Felhasználó inaktív   fgege 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 28. 13:32

Idézet: Friczy - Dátum: 2006. dec. 27., szerda - 12:33

Erre első körben nem tudok sok okosságot mondani. Maximum annyit, hogy ha nem elírás az 5.10 ubuntu, akkor mindenképpen meg kéne próbálni újabbal, sokat javult a hardverkezelés (bár a Grub maga nem sokat fejlődött, tehát nem biztos, hogy ez önmagában bármit is segít -bár a grub-install miatt akár még segíthet is, mert az a linux kernelen keresztül dolgozik részben).

Gyártói korlátban nem hiszek, egy ata vagy egy sata vezérlőn ritkán szoktak sokat trükközni. A SATA vezérlő viszont igen, ha esetleg az van benne (bár nem úgy látom így rákeresve)

Mindenesetre a google kidobott olyan találatot ( http://antti-juhani.kaijanaho.fi/fujitsu-s...milo-m7405.html ) ahol a Debian simán ment rajta, tehát mennie kellene Ubuntuval is.

A probléma oldódik meg... Szóval megvettem a bizonyos átalakítót, beraktam egy win2000-es gépbe a laptop winchestert. Total Commander látta az adatokat, lementettem róla a szükségeseket (a nagy kő esik lefelé). Partition Magic 8.0-al megnéztem mi a helyzet. Először nem is látta, második megnyitásra közölte, hogy hibák vannak a lemezen, vagy 6x. Kijavította őket. Ezután megnyílt, és nemes egyszerűséggel kiírta a 4(ntfs)+2(ext+swap) partíció helyett egy db BAD típusú. Jó volt látni. Ja, a Grub-ot az MBR-be tettem eredetileg.
Adatmentés közben többször előfordult, hogy fájlok hibásak voltak, nem tudta olvasni őket.
Aztán letöröltem minden partíciót, és csináltam egy hasonló szerkezetet, mint volt hajdanán.
Ellenőrzés a PM-el, először volt az első partíción hiba, még egy format után már semmi.
Ezek után leellenőriztem a vinyó összes partícióját a win-es scandisk-el, semmi hiba.
Vissza a laptophoz. WinXP bebootolt. Véleményem szerint a következő történt: a Grub eltolta a partíciós táblát vagy mit, és emiatt a WinXP CD nem látott aktív partíciót. Ilyen esetben pedig tapasztalataim szerint a WinXP CD nem bootol (korábbról tudom, amikor másik gépen partícionáltam, és elfelejtettem aktív partíciót beállítani). A Grub install (miután fagyott a Grub) után sem boot-olt, sztem hasonló okokból (nem volt akt. partíció).
Szóval WinXP felment szépen a gépre.
Ezek után "öngyilkos módon" ;)) megpróbáltam Ubuntu-t (5.10, újabb nincs közelben) telepíteni. Hálózat nélkül. Grub installnál nem az Mbr-be raktam, hanem a hd(0,2)-re, ami pedig a hda3, azaz a linux ext3 partíció. És voilá! Siker!
Most megy a Win, az Ubuntu is.
Az lehetett a gond, hogy ennél a gépnél (és verziónál) az mbr-be nem volt szerencsés rakni?

Még egyszer köszi a segítséget!

#2057 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 28. 14:18

Idézet: fgege - Dátum: 2006. dec. 28., csütörtök - 13:32

A probléma oldódik meg... Szóval megvettem a bizonyos átalakítót, beraktam egy win2000-es gépbe a laptop winchestert. Total Commander látta az adatokat, lementettem róla a szükségeseket (a nagy kő esik lefelé). Partition Magic 8.0-al megnéztem mi a helyzet. Először nem is látta, második megnyitásra közölte, hogy hibák vannak a lemezen, vagy 6x. Kijavította őket. Ezután megnyílt, és nemes egyszerűséggel kiírta a 4(ntfs)+2(ext+swap) partíció helyett egy db BAD típusú. Jó volt látni. Ja, a Grub-ot az MBR-be tettem eredetileg.
Adatmentés közben többször előfordult, hogy fájlok hibásak voltak, nem tudta olvasni őket.
Aztán letöröltem minden partíciót, és csináltam egy hasonló szerkezetet, mint volt hajdanán.
Ellenőrzés a PM-el, először volt az első partíción hiba, még egy format után már semmi.
Ezek után leellenőriztem a vinyó összes partícióját a win-es scandisk-el, semmi hiba.
Vissza a laptophoz. WinXP bebootolt. Véleményem szerint a következő történt: a Grub eltolta a partíciós táblát vagy mit, és emiatt a WinXP CD nem látott aktív partíciót. Ilyen esetben pedig tapasztalataim szerint a WinXP CD nem bootol (korábbról tudom, amikor másik gépen partícionáltam, és elfelejtettem aktív partíciót beállítani). A Grub install (miután fagyott a Grub) után sem boot-olt, sztem hasonló okokból (nem volt akt. partíció).
Szóval WinXP felment szépen a gépre.
Ezek után "öngyilkos módon" ;)) megpróbáltam Ubuntu-t (5.10, újabb nincs közelben) telepíteni. Hálózat nélkül. Grub installnál nem az Mbr-be raktam, hanem a hd(0,2)-re, ami pedig a hda3, azaz a linux ext3 partíció. És voilá! Siker!
Most megy a Win, az Ubuntu is.
Az lehetett a gond, hogy ennél a gépnél (és verziónál) az mbr-be nem volt szerencsés rakni?

Még egyszer köszi a segítséget!

Örülök, hogy sikeresen megoldódott.

Amúgy a Grub-install az MBR-be ugyan ír, de a partíciós táblát nem bántja, nem tartom valószínűnek, hogy az MBR-be írás önmagában problémát okozna. Inkább arra gyanakszom, hogy a lemezen lévő hibák (amit a PM segítségével megszüntettél) kerverhették meg a grub-installt, bár gőzöm sincs, hogy hogyan.
Friczy

#2058 Felhasználó inaktív   dragon0 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 30. 17:28

Sziasztok!

Feltelepítettem az Acer Aspire 3692NWLMi-s laptopomra a Mandriva Free 2007-es Linuxot.
Telepítés után újraindult,töltötte a rendszert majd grafikus képernyő helyett egy mezei szöveges képernyőt kaptam. ("login:")
Bejelentkeztem Rootként, majd beírtam a "startx" nevű parancsot.
Ezt adta vissza:

X Window System version 7.1.1
Release date: 12 May 2006
X protocol version 11, Revision 0, Release 7.1.1
Build Operating System: Linux 2.6.17-4mdv i686
Current Operating System: Linux localhost 2.6.17-5mdv #1 SMP Wed Sep 13 14:32:31 EDT 2006 i686
Build date: 17 September 2006
Before reporting problems, check http://wiki.x.org to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting, (++) from command line, (!!)
notice, (II) informational, (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log",Time: Sat Dec 30 17:28:11 2006
(==) Using config file: "/etc/X11/Xorg.conf"
Using vt7

(WW) i810 : No matching Device section for instance (BusID PCI : 0:2:1) found
(EE) i810(0) : No Video BIOS modes for chosen depth.
(EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
Fatal server error:
no screens found
XIO: fatal IO error 104 (Connection reset by peer) or X server ":0.0" after 0 requests (0 known processed) with 0 events remaining.

Kérlek Titeket, segítsetek!

#2059 Felhasználó inaktív   kukacomone 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 12. 30. 17:51

Nemtom nekem frugal telepitése utan volt vmi ilyesmi.. Nezd meg a /etc/X11/xorg.conf -ot, es benne a monitor meg vga beallitasokat.

#2060 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 30. 18:24

Idézet: dragon0 - Dátum: 2006. dec. 30., szombat - 17:28

Sziasztok!

Feltelepítettem az Acer Aspire 3692NWLMi-s laptopomra a Mandriva Free 2007-es Linuxot.
Telepítés után újraindult,töltötte a rendszert majd grafikus képernyő helyett egy mezei szöveges képernyőt kaptam. ("login:")
Bejelentkeztem Rootként, majd beírtam a "startx" nevű parancsot.
Ezt adta vissza:

X Window System version 7.1.1
Release date: 12 May 2006
X protocol version 11, Revision 0, Release 7.1.1
Build Operating System: Linux 2.6.17-4mdv i686
Current Operating System: Linux localhost 2.6.17-5mdv #1 SMP Wed Sep 13 14:32:31 EDT 2006 i686
Build date: 17 September 2006
Before reporting problems, check http://wiki.x.org to make sure that you have the latest version.
Module Loader present
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting, (++) from command line, (!!)
notice, (II) informational, (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log",Time: Sat Dec 30 17:28:11 2006
(==) Using config file: "/etc/X11/Xorg.conf"
Using vt7

(WW) i810 : No matching Device section for instance (BusID PCI : 0:2:1) found
(EE) i810(0) : No Video BIOS modes for chosen depth.
(EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
Fatal server error:
no screens found
XIO: fatal IO error 104 (Connection reset by peer) or X server ":0.0" after 0 requests (0 known processed) with 0 events remaining.

Kérlek Titeket, segítsetek!

bizony, az xorg.conf ban lesz a kutyus elhantolva. Az ott lévő színmélységhez nincs megfelelő mód a video biosban. Ha van valami tool a mandrivábna amivel újra tudod generáltatnia fájlt akkor hajrá, amúgymeg szerkeszkesd meg szépen kézzel. Első körben talán a ColorDepth -et vedd le 16-ra.
In Flames We Trust

Téma megosztása:

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 101
  • 102
  • 103
  • 104
  • 105
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.