Idézet: hektor24 - Dátum: 2006. nov. 21., kedd - 8:17
Üdv mindenkinek!
Lenne egy olyan problémám, hogy felraktam az UHU-Linux 2.0 DVD-t, viszont ez kinyírta az XP és a Vista bootolását. Van 3 winyóm: egy 250GB SATA150-es, amin az XP-m volt, egy 250GB SATA300-as, amin a Vista-m volt és egy 160GB SATA150-es, amire az UHU-Linuxot tettem fel. A Linux telepítő megkérdezte, hogy hova tegye a GRUB-ot, először a 160-asra tettem, amin a Linux is van, de így a vista-s indítómenü jött be, aminél csak a 2 Win közül lehet választani, hogy melyik induljon. Aztán gondoltam, hogy akkor biztos az XP-s winyómra kellene tenni a GRUB-ot, így meg is csinálta az indítómenüt, a Linux simán futott, viszont csak 1 Windows-t látott, ami szerintem az XP lett volna, ha elindult volna. Rányomtam, hogy a Win induljon és csak nagy fekete képernyő fogadott, bal felül villogó kurzorral, Ctrl+Alt+Del-lel újra tudtam indítani a gépet. Ha tudja valaki, hogy mit rontottam el, kérem írja meg! Most visszaraktam csak az XP-t, a vista-s winyómat leformáztam, az most full üres és a 3. SATA winyón még rajta van az UHU-Linux, de indításkor csak az XP jön be, mert a telepítő felülírta a MBR-t. A Vista-t már nem szeretném visszatenni, viszont szeretnék az XP-m mellé egy működő UHU-Linuxot. Hogyan telepítsem az XP-m mellé és ezt a GRUB-ot hova kell tenni, hogy működjön rendesen az az indítómenü? Kezdő felhasználó vagyok, úgyhogy részletes magyarázatot kérnék!(-: Előre is köszönök minden segítséget!!!!!
Utólag nehéz megmondani, hogy miért nem bootolt. Feltehetőleg a drive sorrendekkel lehetett valami.
Ahogy én szoktam mostanában: Grub az első HDD elejére (MBR-be), a GRUB menüjében pedig benne van az összes elindítandó rendszer. Általában gond nélkül mennek, ha mégsem, akkor azt kell kideríteni, hogy az indítandó Windowst a BIOS hányadik HDD-nek látja. Ha elsőnek, akkor nincs többnyire különösebb gond, akkor a kérdéses grub bejegyzés az alábbi:
title Windows
root (hd0,0)
savedefault
chainloader +1
boot
(sokszor a savedefault és a boot kulcsszó sem kell, anélkül is működik).
Akkor szokott lenni probléma, ha a Windows bármely oknál fogva nem az első wincheseteren van, ugyanis ő szereti azt hinni magáról, hogy ő az első, és meghülyül a boot loadere, ha nem (ez akár okozhatta a te fekete képernyődet is).
Ilyenkor a kérdéses menü bejegyzéshez (még a chainloader előtt) hozzá kell írni:
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
Ez a bios drive-ok sorrendjét (látszólagosan) megcseréli, és így a második winchesteren (hd1) lévő Windows azt hiszi, hogy ő az elsőn van (hd0). Értelemszerűen a root (hd0,0) sort ilyenkor root (hd1,0)-ra kell változtatni.