HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő LÁMÁK topicja - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 99
  • 100
  • 101
  • 102
  • 103
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő LÁMÁK topicja ahol a profik segítenek (reméljük:))

#2001 Felhasználó inaktív   DiVaD87 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 10. 22. 10:07

Sziasztok!
Tudom, hogy az alábbi kérdéseimet biztos feltették már párszor, de lapozgattam és nem találtam.  :(

Letöltöttem 1-2 linuxot (ubunto ; xubuntu a64; live suse 10.1), a live novell-es suse linux be is jött.  ;)  Viszont ezek az Ubuntu skin-ek valami fantasztikusak.  :eek: Szóval az lenne a kérdésem, hogy lehet-e úgy telepíteni,hogy a meglévő hdd tartalmat ne törölje ill. a win. is maradjon? Úgy értem,hogy van 2 hdd és az 1iknek a felét (40GB-ot) szánnám linuxra. Megoldható? Gondolom igen, de a hogyan érdekelne :rolleyes:
Illetve még az,hogy van nekem egy külső usb2-es 20GB-os noti HDDm. Arra nem lehetne telepíteni esetleg?
Segítségeteket előre is köszönöm. :respect:

#2002 Felhasználó inaktív   Applebred 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 10. 22. 21:43

Idézet: DiVaD87 - Dátum: 2006. okt. 22., vasárnap - 11:07

Sziasztok!
Tudom, hogy az alábbi kérdéseimet biztos feltették már párszor, de lapozgattam és nem találtam.  :(

Letöltöttem 1-2 linuxot (ubunto ; xubuntu a64; live suse 10.1), a live novell-es suse linux be is jött.  ;)  Viszont ezek az Ubuntu skin-ek valami fantasztikusak.  :eek: Szóval az lenne a kérdésem, hogy lehet-e úgy telepíteni,hogy a meglévő hdd tartalmat ne törölje ill. a win. is maradjon? Úgy értem,hogy van 2 hdd és az 1iknek a felét (40GB-ot) szánnám linuxra. Megoldható? Gondolom igen, de a hogyan érdekelne :rolleyes:

Persze, hogy megoldható. Szerintem a legegyszerűbb, ha windows-ból megcsinálod a kívánt 20GB-os partíciót (fáljrendszer nem számít), és még egy swap partícióra is szükséged lesz (mondjuk 512MB). A linux - ha jól értem ubuntut akarsz végülis felrakni - telepítőjében pedig majd szépen kiválasztod ezt a két partíciót (értelemszerűen). Kiválasztod a kívánt fájlrendszert, mondjuk ext3 jó választás lehet, a 20GB-osnál csatlakoztatási pontnak beállítod, hogy "/" és már mehet is. A grub menüt beleírja az MBR-be, amibe belefogja rakni a windows-t is alapból, így indulásnál te választod ki, hogy mi induljon el win/linux.

#2003 Felhasználó inaktív   radeonqwer 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 10. 27. 16:50

Sziasztok  k3b-vel csak kép fájlt lehet írni PL: ha én egy total commander exe fájlt szeretnék ki irni linuxrol hogy mondjuk olvasa egy windows akkor nem tudom.
köszi

ut: van egy dvd+rw lemezem a k3b-vel próbálom leformázni de egy másodperc alatt végez ki ir négy dolgot az egyik az hogy felül lehet irni. Megpróbáltam egy dvd iso fájlt ráirni de azt irta ki hogy az ezköz vagy az erőforás foglalt.
Valaki segit?

Szerkesztette: radeonqwer 2006. 10. 27. 16:56 -kor

#2004 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 27. 17:40

Idézet: radeonqwer - Dátum: 2006. okt. 27., péntek - 17:50

Sziasztok  k3b-vel csak kép fájlt lehet írni PL: ha én egy total commander exe fájlt szeretnék ki irni linuxrol hogy mondjuk olvasa egy windows akkor nem tudom.
köszi

Pedig lehet. new data dvd, odarángat, kiir.

Idézet

ut: van egy dvd+rw lemezem a k3b-vel próbálom leformázni de egy másodperc alatt végez ki ir négy dolgot az egyik az hogy felül lehet irni. Megpróbáltam egy dvd iso fájlt ráirni de azt irta ki hogy az ezköz vagy az erőforás foglalt.
Valaki segit?

dvd+rwt nem kell törölni, csak írni rá.

Izé. mondjál lécci konkrétumot, mert így nem fog menni a segítség.
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#2005 Felhasználó inaktív   radeonqwer 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 10. 27. 18:11

Idézet: kroozo - Dátum: 2006. okt. 27., péntek - 17:40

Pedig lehet. new data dvd, odarángat, kiir.

dvd+rwt nem kell törölni, csak írni rá.

Izé. mondjál lécci konkrétumot, mert így nem fog menni a segítség.

Köszönöm a válaszod az első kérdés sikerült
ami nem megy: letöltöttem az uhu 2.0-át iso képfájl rákatintok megnyit a k3b egy ablakot ott md5-ös öszegnél 100%-ra felmegy
minden autómatán nyomok egy inditást bejön az író ablak de egyböl dob egy üzit hogy dvdrw blablabla felül szeretné írni
nyomok egy igent jön egy fura zene aztán az ablakban az írás elkezdése........után már a töbi üzenet hiba üzi
/dev/hda:unable to proceed with recording : unableto unmount
Végzetes hiba történt induláskor : Az ezköz vagy az erőforrás foglalt
Nem sikerült kilökni a lemezt

dvd kilökése 0%
fojamatjelző    0%

#2006 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 27. 18:46

Idézet: radeonqwer - Dátum: 2006. okt. 27., péntek - 19:11

Köszönöm a válaszod az első kérdés sikerült
ami nem megy: letöltöttem az uhu 2.0-át iso képfájl rákatintok megnyit a k3b egy ablakot ott md5-ös öszegnél 100%-ra felmegy
minden autómatán nyomok egy inditást bejön az író ablak de egyböl dob egy üzit hogy dvdrw blablabla felül szeretné írni
nyomok egy igent jön egy fura zene aztán az ablakban az írás elkezdése........után már a töbi üzenet hiba üzi
/dev/hda:unable to proceed with recording : unableto unmount
Végzetes hiba történt induláskor : Az ezköz vagy az erőforrás foglalt
Nem sikerült kilökni a lemezt

dvd kilökése 0%
fojamatjelző    0%

miután betetted a lemezt, vegyél egy rootkonzolt, és írd be, hogy umount /dev/hda

Első körben...
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#2007 Felhasználó inaktív   radeonqwer 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 10. 28. 09:31

Köszönöm sikerült

#2008 Felhasználó inaktív   Applebred 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 10. 28. 19:33

Hi!

Működök valakinek tökéletesen a 9200SE kártyája ubuntu alatt? A 3D gyorsítás, videók lejátszása totem/mplayer/VLC alatt? Mert nekem sehogy se akar.
Amit eddig csináltam:
(hupwiki)
$ sudo apt-get install xorg-driver-fglrx
$ echo fglrx | sudo tee -a /etc/modules
$ sudo depmod -a
$ sudo modprobe fglrx
$ sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_backup
$ sudo sed -i -e 's/"ati"/"fglrx"/' /etc/X11/xorg.conf

Na ezzel így menni ment, de 3D gyorsítás nem volt (legalábbis "wine quake3.exe" -re az opengl-t hiányolta). A videók meg elég csúnyák voltak, olyan pixelesek, szóval nem a legszebbek.

Na akkor gondoltam felrakom a hivatalos ATI drivert, immár nem csomagból, hanem az ati.com -ról letöltve (ati-driver-installer-8.29.6.run (55MB)). Fel is raktam, minden ok, lefordítja a szükséges kernek modult stb. Aztán újraindítom, és amikor indítaná a grafikus felületet még a monitor is kikapcsol.  :eek:

Xorg.0.log -ból az (EE) -vel kezdődő sorok:
(EE) fglrx(0): Chipset 0x5964 is not recognized
(EE) fglrx(0): PreInitConfig failed
(EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.

Természetesen xorg.conf -ban az fglrx driver van kiválasztva, azzal csinálja ezt. ATI drivert választva sem indul el egyébként. vesa -val nem próbáltam az gondolom csak menne, dehát azzal meg nem vagyok előrébb.

Ötlet? Egyáltalán megy valakinek értelmesen az ati kártyája linux alatt?

#2009 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 29. 10:06

Idézet

Ötlet? Egyáltalán megy valakinek értelmesen az ati kártyája linux alatt?

Megy elég sok embernek. Javítsatok ki ha tévedek, de szerintem az ati driverek már nem támogatják a 9200 szériát. (a hibaüzi is ilyesmire enged következtetni)
Neked a radeon nevű nyílt forrású driver kell. xorg.conf -ban a drivert írd át radeon -ra.
In Flames We Trust

#2010 Felhasználó inaktív   Applebred 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 10. 29. 11:26

Idézet: pascal - Dátum: 2006. okt. 29., vasárnap - 11:06

Megy elég sok embernek. Javítsatok ki ha tévedek, de szerintem az ati driverek már nem támogatják a 9200 szériát. (a hibaüzi is ilyesmire enged következtetni)
Neked a radeon nevű nyílt forrású driver kell. xorg.conf -ban a drivert írd át radeon -ra.

Megneztem, nincs radeon driver. Az egyetlen r betus a rendition. Egyebkent egy regebbi ati driverrel, mar sikerult beizzitanom, de elorebb nem jutottam (quake3,videok tekinteteben).

#2011 Felhasználó inaktív   Admiral Chris 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 11. 09. 16:08

Helló! A következő problémám lenne:
Letöltöttem egy fedora live cd-t (FC-6-i386-Unity-GNOME-20061024-LiveCD), de gondolom amikor elkezdené grafikusan betölteni, a monitor nem tudja megjeleníteni, mert 74K színmélységen és 59Hz-en indul. Hogy lehetne átállítani, vagy mit lehetne tenni, hogy lássam is a dolgot?

Köszi

#2012 Felhasználó inaktív   Grass 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 15. 23:59

Kéne egy kis segítség! Most szeretném feltenni a 10.1-es suse linuxot és a telepítésnél nem ismeri fel  a sata-s winyómat, gondolom kéne valamilyen kislemez de nem tudom, hogy milyen mert a winyóhoz nem kaptam. Azt hozzátenném, hogy kezdő linuxos vagyok úgyhogy szájbarágósan ha lehet :D

#2013 Felhasználó inaktív   hektor24 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 11. 21. 08:17

Üdv mindenkinek!
Lenne egy olyan problémám, hogy felraktam az UHU-Linux 2.0 DVD-t, viszont ez kinyírta az XP és a Vista bootolását. Van 3 winyóm: egy 250GB SATA150-es, amin az XP-m volt, egy 250GB SATA300-as, amin a Vista-m volt és egy 160GB SATA150-es, amire az UHU-Linuxot tettem fel. A Linux telepítő megkérdezte, hogy hova tegye a GRUB-ot, először a 160-asra tettem, amin a Linux is van, de így a vista-s indítómenü jött be, aminél csak a 2 Win közül lehet választani, hogy melyik induljon. Aztán gondoltam, hogy akkor biztos az XP-s winyómra kellene tenni a GRUB-ot, így meg is csinálta az indítómenüt, a Linux simán futott, viszont csak 1 Windows-t látott, ami szerintem az XP lett volna, ha elindult volna. Rányomtam, hogy a Win induljon és csak nagy fekete képernyő fogadott, bal felül villogó kurzorral, Ctrl+Alt+Del-lel újra tudtam indítani a gépet. Ha tudja valaki, hogy mit rontottam el, kérem írja meg! Most visszaraktam csak az XP-t, a vista-s winyómat leformáztam, az most full üres és a 3. SATA winyón még rajta van az UHU-Linux, de indításkor csak az XP jön be, mert a telepítő felülírta a MBR-t. A Vista-t már nem szeretném visszatenni, viszont szeretnék az XP-m mellé egy működő UHU-Linuxot. Hogyan telepítsem az XP-m mellé és ezt a GRUB-ot hova kell tenni, hogy működjön rendesen az az indítómenü? Kezdő felhasználó vagyok, úgyhogy részletes magyarázatot kérnék!(-: Előre is köszönök minden segítséget!!!!!

#2014 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 21. 08:47

Idézet: hektor24 - Dátum: 2006. nov. 21., kedd - 8:17

Üdv mindenkinek!
Lenne egy olyan problémám, hogy felraktam az UHU-Linux 2.0 DVD-t, viszont ez kinyírta az XP és a Vista bootolását. Van 3 winyóm: egy 250GB SATA150-es, amin az XP-m volt, egy 250GB SATA300-as, amin a Vista-m volt és egy 160GB SATA150-es, amire az UHU-Linuxot tettem fel. A Linux telepítő megkérdezte, hogy hova tegye a GRUB-ot, először a 160-asra tettem, amin a Linux is van, de így a vista-s indítómenü jött be, aminél csak a 2 Win közül lehet választani, hogy melyik induljon. Aztán gondoltam, hogy akkor biztos az XP-s winyómra kellene tenni a GRUB-ot, így meg is csinálta az indítómenüt, a Linux simán futott, viszont csak 1 Windows-t látott, ami szerintem az XP lett volna, ha elindult volna. Rányomtam, hogy a Win induljon és csak nagy fekete képernyő fogadott, bal felül villogó kurzorral, Ctrl+Alt+Del-lel újra tudtam indítani a gépet. Ha tudja valaki, hogy mit rontottam el, kérem írja meg! Most visszaraktam csak az XP-t, a vista-s winyómat leformáztam, az most full üres és a 3. SATA winyón még rajta van az UHU-Linux, de indításkor csak az XP jön be, mert a telepítő felülírta a MBR-t. A Vista-t már nem szeretném visszatenni, viszont szeretnék az XP-m mellé egy működő UHU-Linuxot. Hogyan telepítsem az XP-m mellé és ezt a GRUB-ot hova kell tenni, hogy működjön rendesen az az indítómenü? Kezdő felhasználó vagyok, úgyhogy részletes magyarázatot kérnék!(-: Előre is köszönök minden segítséget!!!!!

Utólag nehéz megmondani, hogy miért nem bootolt. Feltehetőleg a drive sorrendekkel lehetett valami.

Ahogy én szoktam mostanában: Grub az első HDD elejére (MBR-be), a GRUB menüjében pedig benne van az összes elindítandó rendszer. Általában gond nélkül mennek, ha mégsem, akkor azt kell kideríteni, hogy az indítandó Windowst a BIOS hányadik HDD-nek látja. Ha elsőnek, akkor nincs többnyire különösebb gond, akkor a kérdéses grub bejegyzés az alábbi:

title Windows
root (hd0,0)
savedefault
chainloader +1
boot

(sokszor a savedefault és a boot kulcsszó sem kell, anélkül is működik).

Akkor szokott lenni probléma, ha a Windows bármely oknál fogva nem az első wincheseteren van, ugyanis ő szereti azt hinni magáról, hogy ő az első, és meghülyül a boot loadere, ha nem (ez akár okozhatta a te fekete képernyődet is).

Ilyenkor a kérdéses menü bejegyzéshez (még a chainloader előtt) hozzá kell írni:

map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)

Ez a bios drive-ok sorrendjét (látszólagosan) megcseréli, és így a második winchesteren (hd1) lévő Windows azt hiszi, hogy ő az elsőn van (hd0). Értelemszerűen a root (hd0,0) sort ilyenkor root (hd1,0)-ra kell változtatni.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#2015 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 21. 10:32

Idézet: Admiral Chris - Dátum: 2006. nov. 9., csütörtök - 15:08

Helló! A következő problémám lenne:
Letöltöttem egy fedora live cd-t (FC-6-i386-Unity-GNOME-20061024-LiveCD), de gondolom amikor elkezdené grafikusan betölteni, a monitor nem tudja megjeleníteni, mert 74K színmélységen és 59Hz-en indul. Hogy lehetne átállítani, vagy mit lehetne tenni, hogy lássam is a dolgot?

Köszi

asszem grub a loader, akkor meg lehetne próbálni boot-nál 'boot vga=788' (800x600)
vagy 'boot vga=ask'

-C0pp3rM!n3-

#2016 Felhasználó inaktív   PetruZ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 21. 17:33

Azt hiszem, írtam már itt, de ha nem, akkor itt az ideje.

A Win2000/XP loader egy kis segédeszközzel képes bármilyen linuxos (vagy OS/2, esetleg OS X) partíciót betölteni, ha annak a partíciónak az elején van valami linux bootloader. Tehát nem kell az MBR-es trükközésekkel sz*pni vegyes rendszer esetén, a 2K/XP nem fog "elromlani". Az eszközt bootpart-nak hívják, parancssoros kis tool, amivel le lehet listázni az összes partíciót, illetve tetszőleges partíció elejéről le lehet szedni a loadert.
Tehát a fenti esetben ha az UHU-s partíció elején még ott van a loader, akkor helyre lehet állítani a dolgot. A bootpart-tal le kell szedni az első 512 bájtot, ebből ő egy fájlt csinál, amit be lehet tenni az XP boot.ini-be (vagy akár ő is megcsinálja). Innentől kezdve az XP loaderével tölthető a linux is.

A bootpart használata egyszerű. Paraméter nélkül indítva kilistázza a partíciókat. Ebben kell megkeresni a linuxost (felismeri), utána meg kiadni a 'bootpart <linuxos partíció sorszáma> lba c:\bootlinux Linux' parancsot, ami szépen leszedi a loadert, és befűzi a boot.ini-be "Linux" névvel. Gyakorlatilag egy 'c:\bootlinux="Linux"' sor fog képződni benne.
Az igazi trükk az, hogy ezt csak egyszer kell megcsinálni, ez a kis loader akármilyen linuxot betölt, később már nem kell szórakozni a bootpart-tal, ha már egyszer megvan. Így a linux partíció akárhányszor törölhető, felülírható, más változatra cserélhető, a kis 512 byte-os loader be fogja tölteni.
Egyvalamire kell csak ügyelni: linux telepítéskor továbbra is kell grub/lilo, csak azt ne az MBR-be, hanem a linux partíció elejére tegyük.
(Több linuxos partícióval még nem próbáltam, de elvileg vinnie kell. Gondolom, ilyenkor paraméterben kell majd neki a partíció is.)

A bootpart-ot innen lehet letölteni.
/ Gigabyte H67M-UDH2-B3, Core2 i5-2300@2.8, 2x2GB A-Data DDR3/PC1333 Gaming, Asus HD6870/1GB, Samsung 1TB/SATA2 + HD200HJ, LG SATA dvd-rw, Asus TA-B71 + FSP Saga II 500W, Samsung 215TW, Sweex optikai/USB, noname bill.

#2017 Felhasználó inaktív   andrewcz 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 11. 22. 12:33

következő lenne a kérdésem: program fordításakor a make paracsot nem ismeri a rendszerem. ha beírom, azt írja, hogy bash: make: command not found. Mandriva 2007 et használok, ebben a disztribúcióban nincs bent a make, vagy valami más parancsot kell használnom helyette?

#2018 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 11. 22. 15:08

Le kellene tölteni, és telepíteni a csomagot, amiben benne van a make.
Az nevet utoljára, aki először üt.

#2019 Felhasználó inaktív   andrewcz 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 11. 22. 18:34

Hi!

igazad volt, letöltöttem, most már van make -m.
a másik kérdéem az lenne, hogy ha beírom a ./configure -t, akkor elkezd csinálni valamit, a sorok végén ír egy yest vagy no-t. Ha no van a sor végén, akkor nem sikerült a konfig?

#2020 Felhasználó inaktív   andrewcz 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 11. 22. 18:36

Hi!

igazad volt, letöltöttem, most már van make -m.
a másik kérdéem az lenne, hogy ha beírom a ./configure -t, akkor elkezd csinálni valamit, a sorok végén ír egy yest vagy no-t. Ha no van a sor végén, akkor nem sikerült a konfig?
lenne még 1 kérdésem: letöltöttem a k3b cdíró program .rpm változatát, viszont ehhez kell egy csomó további rpm, azokat is elkezdtem összesezdni, de még azok is kérnek további rpm-eket (most legalább le kéne töltenem kb. 40 db rpm-et, plusz még ha azok is kérnek valamit, akkor még azokat is.) van olyan megoldás, hogy beteszem csomagolóba, és az letölti nekem az összes hozzá szükséges rpm csomagot?

Téma megosztása:

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 99
  • 100
  • 101
  • 102
  • 103
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.