HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő LÁMÁK topicja - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 122
  • 123
  • 124
  • 125
  • 126
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő LÁMÁK topicja ahol a profik segítenek (reméljük:))

#2461 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 08. 13. 11:39

Idézet: critical_source - Dátum: 2007. aug. 13., hétfő - 12:26

Üdv!
:lama:  kérdés jön:
Alapértelmezett gnome alkalmazásokat (pl. gaim) el lehet távolítani anélkül, hogy magával rántaná az ubuntu-desktop-ot is?

El lehet. maga az ubuntu-desktop egy metapackage csak, vagyis o csak dependel egy rakas mindenfelere, nincs benne semmi. Ha leszedsz valamit amire dependel, akkor szerintem le sem akar jonni, de ha megis, akkor sincs baj, hadd jojjon, bajt nem csinal.

Szerkesztette: kroozo 2007. 08. 13. 11:40 -kor

And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#2462 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 13. 12:17

azthiszem, egyszer már sikerült leszednem, nem volt grafikus környezet, de lehet, hogy en mez volt. :confused:

Szerk.: tényleg lejött az ubuntu-desktop meg amiket le akartam szedni, de nem lett semmi baja a rendszernek, pedig azthittem, ezzel kirúgom alóla a lábát. Kösz kroozo :p  :respect:

Szerkesztette: critical_source 2007. 08. 13. 12:36 -kor

#2463 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 13. 12:48

Idézet: critical_source - Dátum: 2007. aug. 13., hétfő - 13:17

azthiszem, egyszer már sikerült leszednem, nem volt grafikus környezet, de lehet, hogy en mez volt. :confused:

Szerk.: tényleg lejött az ubuntu-desktop meg amiket le akartam szedni, de nem lett semmi baja a rendszernek, pedig azthittem, ezzel kirúgom alóla a lábát. Kösz kroozo :p  :respect:

Valami mas lehetett az :)
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#2464 Felhasználó inaktív   Orgi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 19. 19:28

Sziasztok,
kb 2 napja vagyok linux felhasználó, otthoni családi gépre ment netezés/szövegszerkesztésre egy kicsike gépre. Némi szenvedés (hibás ram, 128 megával nem induló Xubuntu install) után sikerült ajánlásra egy remek kis disztrót (Zenwalk) feltelepítenem. Már egy konzolos flash player telepítésen is túl vagyok (hízott is a májam :) ), de pár apróság kezdésnek felmerült bennem:
- Zenwalk boot elején rögtön leáll, undefined video mode vagy vmi ilyesmivel, válasszak vagy 30 mp múlva folytatja). Ha választok, akkor csak ilyen szöveges felbontásokat ajánl fel és igazából csak az X betöltődéséig él a hatása, mi lehet ez és miért nem jegyzi meg a választásom? Minden bootkor eljátssza, rögtön az elején...
- nem tudok terminál ablakot nyitni X-ben :( Több helyről is van rá hivatkozás, de nem igazán indul el. Kirak X-ből (holott én eleve X-ben ablakos megoldást szeretnék) és nem ad promtot.
Ilyet hogy tudok indítani?
- az automatikus update részénél látom, hogy tgz kiterjesztésűek a csomagjai. Tar.gz kiterjesztésű dolgot már sikerült felinstallálnom, ezek szerint mindig ilyen csomagokat kell letöltenem, rpm nem jó? Ehhez tartozik, hogy régóta Opera felhasználó vagyok (Firefox annyira nem jön be), de az Opera letöltési oldalán nem találok nekem jó verziót, melyiket kéne választanom?
- mindenféle mentésére (mp3, videók, bármi) a /home/usernév/ könyvtár való ugye?
Előre is köszi :)

Szerkesztette: Orgi 2007. 08. 19. 19:31 -kor

#2465 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 19. 22:19

Idézet: Orgi - Dátum: 2007. aug. 19., vasárnap - 20:28

Sziasztok,
kb 2 napja vagyok linux felhasználó, otthoni családi gépre ment netezés/szövegszerkesztésre egy kicsike gépre. Némi szenvedés (hibás ram, 128 megával nem induló Xubuntu install)

az alternate install cdvel megy 128megás rendszeren is. ismert bug amúgy :(

Idézet

- Zenwalk boot elején rögtön leáll, undefined video mode vagy vmi ilyesmivel, válasszak vagy 30 mp múlva folytatja). Ha választok, akkor csak ilyen szöveges felbontásokat ajánl fel és igazából csak az X betöltődéséig él a hatása, mi lehet ez és miért nem jegyzi meg a választásom? Minden bootkor eljátssza, rögtön az elején...

ez nem túl konkrét, olvasd el pontosan mit ír és guglizz ár :)

Idézet

- nem tudok terminál ablakot nyitni X-ben :( Több helyről is van rá hivatkozás, de nem igazán indul el. Kirak X-ből (holott én eleve X-ben ablakos megoldást szeretnék) és nem ad promtot.

huh ez elég gáz, a /var/log/Xorg.log olvasgatása ajánlott, hátha kiderül mi a bibi.

Idézet

Ilyet hogy tudok indítani?

nem biztos hogy vágom mit akarsz, gmplayer kéne? a gmplayer parancs mit csinál?

Idézet

- az automatikus update részénél látom, hogy tgz kiterjesztésűek a csomagjai. Tar.gz kiterjesztésű dolgot már sikerült felinstallálnom, ezek szerint mindig ilyen csomagokat kell letöltenem, rpm nem jó?

ha jól rémlik slackware alapú rendszerről van szó, szóval ha slackware csomagban találsz valamit akkor elvileg megy gyakorlatilag a helyedben (a rendszer egészségi állapotának figyelembevételével) inkább csak hivatalos zenwalk csomagokat tennék fel. A különböző disztibúciók jellemzően különböző csomagformátumot használnak amik nem vagy csak kis mértékben kompatibilisek, ha rpm csomagokat szeretnél használni akkor használj rpm alapú disztrót.
A .tar.gz kiterjesztés becsapós, ez egy szimpla tömörített állomány, az hogy most zenwalk csomag van benne vagy valami más az kérdéses, jellemzően forráskodokat terjesztenek így. Ezeket ugyan le tudod forgatni és telepíteni viszont ez sem ajánlott, ha karbantartható rendszert akarsz.
(Létezik egy checkinstall nevű csodabogár progi ami képes összevissza konvertálgatni a csomagformátumok között, esetleg ha kellő bátorságot érzel magadban akkor kipróbálhatod)

Idézet

Ehhez tartozik, hogy régóta Opera felhasználó vagyok (Firefox annyira nem jön be), de az Opera letöltési oldalán nem találok nekem jó verziót, melyiket kéne választanom?

a Download this package in TAR.GZ formatdobozt bekapcsolod, a cuccot letöltöd és kitmöríted valahova, majd onnan futtod.

Idézet

- mindenféle mentésére (mp3, videók, bármi) a /home/usernév/ könyvtár való ugye?
Előre is köszi :)

végülis igen, mivel alapból csak oda van írásjogod :) persze csinálhatsz nekik külön partíciót is akár.
In Flames We Trust

#2466 Felhasználó inaktív   Orgi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 19. 22:58

Idézet: pascal - Dátum: 2007. aug. 19., vasárnap - 23:19

az alternate install cdvel megy 128megás rendszeren is. ismert bug amúgy :(

nem biztos hogy vágom mit akarsz, gmplayer kéne? a gmplayer parancs mit csinál?

Hát Xubunturól már lemaradtam, de úgy érzem nem fogok bánkódni miatta, ez tetszik :)
Nem a gmplayer volt a lényeg a képen, hanem az X alatt futó terminálablakocska, ilyet nem tudok előhozni sehogyse  :)
Többit köszi, 1 hét múlva tudom majd kipróbálni őket :)

#2467 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 05:46

áááá segítsen valaki!!

Kb. 2 hónapja tettem fel Kubuntu-t. Telepítéskor volt benne egy SATA ill. egy ATA disk.

A vinyókat SATA-ként kezelte. A SATA vinyó volt az /dev/sda az IDE pedig a /dev/sdb. Ez ment is rendesen.
Aztán elkezdte a csere-berét mint anno mikor Debian volt fent.

Tehát boot után megcserélődnek a lemezek meghajtó jelei. Tehát az sda >> sdb és az sdb >> sda lesz.
De mi a francért? Nem is változtattam.  A neten találtam egy ilyen problémával küzdőt, akinek az lett a megoldása, hogy kiszedte a BIOS-ban a vinyók autodetect-jét. Én hiába szedtem ki, nem segített.

Találkozott, olvasott már valaki hasonlót??? :(
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#2468 Felhasználó inaktív   padawan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 15:31

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. Aug. 22., Wednesday - 6:46

áááá segítsen valaki!!

Kb. 2 hónapja tettem fel Kubuntu-t. Telepítéskor volt benne egy SATA ill. egy ATA disk.

A vinyókat SATA-ként kezelte. A SATA vinyó volt az /dev/sda az IDE pedig a /dev/sdb. Ez ment is rendesen.

Tehát boot után megcserélődnek a lemezek meghajtó jelei. Tehát az sda >> sdb és az sdb >> sda lesz.
De mi a francért? Nem is változtattam.  A neten találtam egy ilyen problémával küzdőt, akinek az lett a megoldása, hogy kiszedte a BIOS-ban a vinyók autodetect-jét. Én hiába szedtem ki, nem segített.

Udev esetleg? Megvaltozott szabalyok egy frissites kovetkezteben?

Erdekes, most tehat fixen vannak beallitva a biosba a winyok?
Es minden bootnal mas es mas van? Vagy csak egyszer cserelodtek meg es azota?
Lenovo N200 /w Ubuntu x64 -- Playstation 3 /w Samsung LE37A656 -- Nokia E63 /w BH-606

#2469 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 22. 21:23

Idézet: padawan - Dátum: 2007. aug. 22., szerda - 16:31

Udev esetleg? Megvaltozott szabalyok egy frissites kovetkezteben?

Erdekes, most tehat fixen vannak beallitva a biosba a winyok?
Es minden bootnal mas es mas van? Vagy csak egyszer cserelodtek meg es azota?

BIOS-ban semmi nem változott. Kernel se volt frissítve.

Miután elkezdődött a cserélődés, akkor utánaolvasva valahol írta egy ipse, hogy neki megjavult miután kikapcsolta az autodetect-et a vinyókra a BIOS-ban. Ezt tettem most én is de változás nincs.

Nem egyszer cserélődnek, hanem össze-vissza véletlenszerűen.
Ami az érdekes, hogy a BIOS-ban mindíg a channel 0-n van a SATA vinyó és a channel 4-n pedig az IDE.

Tehát a sorrend elvileg minden esetbe a SATA=sda IDE=sdb lenne, de nem az.. :( :think:
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#2470 Felhasználó inaktív   padawan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 23. 07:31

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. Aug. 22., Wednesday - 22:23

BIOS-ban semmi nem változott. Kernel se volt frissítve.

Miután elkezdődött a cserélődés, akkor utánaolvasva valahol írta egy ipse, hogy neki megjavult miután kikapcsolta az autodetect-et a vinyókra a BIOS-ban. Ezt tettem most én is de változás nincs.

Nem egyszer cserélődnek, hanem össze-vissza véletlenszerűen.
Ami az érdekes, hogy a BIOS-ban mindíg a channel 0-n van a SATA vinyó és a channel 4-n pedig az IDE.

Tehát a sorrend elvileg minden esetbe a SATA=sda IDE=sdb lenne, de nem az.. :( :think:

Akkor az udev szabalyokban hekkeld be hogy az x winyo mindig sda az y meg sdb legyen :)
Persze ez kis utanaolvasast igenyel (ensem tudom teljesen hogy hogykell :p).
Lenovo N200 /w Ubuntu x64 -- Playstation 3 /w Samsung LE37A656 -- Nokia E63 /w BH-606

#2471 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 24. 20:39

Istenem, elég nehézkes ez a debian, nemtudom, miért szeretik annyira. Valami kicsinység programot leszedek, és már rántja is az os részeit magával, de hogy miért... :confused:  Nincs egy olyan linux, amiben csak maga a mag van, meg a gnome pl. Ne tegyen fel nekem ilyen-olyan ekigát, evolutiont, ezt-azt, mert úgy is kidobom a francra. Vagy a gnome rántja magával ezeket?

#2472 Felhasználó inaktív   evone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 24. 20:51

Idézet: critical_source - Dátum: 2007. aug. 24., péntek - 21:39

Istenem, elég nehézkes ez a debian, nemtudom, miért szeretik annyira. Valami kicsinység programot leszedek, és már rántja is az os részeit magával, de hogy miért... :confused:  Nincs egy olyan linux, amiben csak maga a mag van, meg a gnome pl. Ne tegyen fel nekem ilyen-olyan ekigát, evolutiont, ezt-azt, mert úgy is kidobom a francra. Vagy a gnome rántja magával ezeket?

ezert jo a gentooban a use flagek :D neked ugylatom erre van szukseged :) amugy igen, tobbnyire gnome rantja magaval ezeket a szarokat amikre 0 szukseged van
macbook air 2014

#2473 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 24. 21:04

Idézet: evone - Dátum: 2007. aug. 24., péntek - 21:51

ezert jo a gentooban a use flagek :D neked ugylatom erre van szukseged :) amugy igen, tobbnyire gnome rantja magaval ezeket a szarokat amikre 0 szukseged van

Akkor aszondod', hogy nagylevegő és gentoo install? A gnome akkor meg b*ssza meg :)

#2474 Felhasználó inaktív   dash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 24. 23:20

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. aug. 22., szerda - 5:46

áááá segítsen valaki!!

Pl. UUID vagy LABEL alapjan hivatkozzal az fstab-ban a filerendszerekre eszkoznevek helyett. A vol_id kellene neked, az kiolvassa az
UUID-ot.
For every friend who joins Dropbox, we'll give you both 250 MB of bonus space (up to a limit of 3 GB)!

Nem a linuxot nehéz megtanulni, hanem a windows "hülyeségeit" elfelejteni.

Köpött a maci, fújt a bőrgyár.

#2475 Felhasználó inaktív   evone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 25. 08:23

Idézet: critical_source - Dátum: 2007. aug. 24., péntek - 22:04

Akkor aszondod', hogy nagylevegő és gentoo install? A gnome akkor meg b*ssza meg :)

miert ne tehetned meg? :)
macbook air 2014

#2476 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 25. 09:16

- használatát kéne kicsit megtanulnom.szeretném, fogom is, csak előbb az e17 használatát kéne megtanulnom. de ahhoz ha jól tudom kell  valamilyen desktop (gnome, xfce), nemde?

#2477 Felhasználó inaktív   padawan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 25. 10:43

Rosszul tudod. e17 ugyanolyan kutyu mint az osszes tobbi. Csak X kell neki :)

#2478 Felhasználó inaktív   dash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 25. 12:05

Idézet: padawan - Dátum: 2007. aug. 25., szombat - 10:43

Rosszul tudod. e17 ugyanolyan kutyu mint az osszes tobbi. Csak X kell neki :)

.padawan, ez az e17 az Enlightenment szeretne lenni?? Evone mondta a múltkor, hogy a ""kis alternatívok"" (tehát nem KDE vagy GNOME) közül szerinte ez a legjobb. Szerinted milyen? Mondjuk én még az átállás (Linuxra) fázisában vagyok, úgyhogy fennvan egy full Gnome meg másik disztriben KDE-t is néztem, sajnos  kezdőként muszáj volt feltenni, mert egy sima szöveges felülettel nem tudtam volna mit kezdeni. És tényleg,  van benne egy-két dolog ami tök felesleges. Remélem rendesen le lehet majd csiszolni a gépről, és helyette feltenni egy olyan ablakkezelőt, ami nem húz minden bigyót magával. Persze tudom hogy mellé is lehet telepíteni akármennyi abalakezelőt, de inkább jó volna egy olyan rendszer amiben tényleg az van csak ami kell.
Ezeken a "kis" abalakkezelőkön tehát akkor tudok majd használni pölö kdetv-t, vagy egyéb, mondjuk a Gnome-hoz "kötődő" alkalmazást?.
.
For every friend who joins Dropbox, we'll give you both 250 MB of bonus space (up to a limit of 3 GB)!

Nem a linuxot nehéz megtanulni, hanem a windows "hülyeségeit" elfelejteni.

Köpött a maci, fújt a bőrgyár.

#2479 Felhasználó inaktív   evone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 25. 13:15

padawan nem szereti az ilyen csicsa ablak kezeleoket szoval biztos lehetsz benne hogy nincs rola jo velemennyel, de nem kell e17 a gentoohoz, rakhatsz hozza ugyanugy gnomeot, de az ilyen szarok nelkul amiket emlegettel
macbook air 2014

#2480 Felhasználó inaktív   padawan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 25. 13:57

Oszinten szolva, meg nem probaltam. Viszont mindenkepp jobb mint egy KDE v Gnome, ezt latatlanban mondom :D

Téma megosztása:

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 122
  • 123
  • 124
  • 125
  • 126
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.