Idézet: Orgi - Dátum: 2007. aug. 19., vasárnap - 20:28
Sziasztok,
kb 2 napja vagyok linux felhasználó, otthoni családi gépre ment netezés/szövegszerkesztésre egy kicsike gépre. Némi szenvedés (hibás ram, 128 megával nem induló Xubuntu install)
az alternate install cdvel megy 128megás rendszeren is. ismert bug amúgy
Idézet
- Zenwalk boot elején rögtön leáll, undefined video mode vagy vmi ilyesmivel, válasszak vagy 30 mp múlva folytatja). Ha választok, akkor csak ilyen szöveges felbontásokat ajánl fel és igazából csak az X betöltődéséig él a hatása, mi lehet ez és miért nem jegyzi meg a választásom? Minden bootkor eljátssza, rögtön az elején...
ez nem túl konkrét, olvasd el pontosan mit ír és guglizz ár
Idézet
- nem tudok terminál ablakot nyitni X-ben

Több helyről is van rá hivatkozás, de nem igazán indul el. Kirak X-ből (holott én eleve X-ben ablakos megoldást szeretnék) és nem ad promtot.
huh ez elég gáz, a
/var/log/Xorg.log olvasgatása ajánlott, hátha kiderül mi a bibi.
Idézet
Ilyet hogy tudok indítani?
nem biztos hogy vágom mit akarsz, gmplayer kéne? a gmplayer parancs mit csinál?
Idézet
- az automatikus update részénél látom, hogy tgz kiterjesztésűek a csomagjai. Tar.gz kiterjesztésű dolgot már sikerült felinstallálnom, ezek szerint mindig ilyen csomagokat kell letöltenem, rpm nem jó?
ha jól rémlik slackware alapú rendszerről van szó, szóval ha slackware csomagban találsz valamit akkor elvileg megy gyakorlatilag a helyedben (a rendszer egészségi állapotának figyelembevételével) inkább csak hivatalos zenwalk csomagokat tennék fel. A különböző disztibúciók jellemzően különböző csomagformátumot használnak amik nem vagy csak kis mértékben kompatibilisek, ha rpm csomagokat szeretnél használni akkor használj rpm alapú disztrót.
A .tar.gz kiterjesztés becsapós, ez egy szimpla tömörített állomány, az hogy most zenwalk csomag van benne vagy valami más az kérdéses, jellemzően forráskodokat terjesztenek így. Ezeket ugyan le tudod forgatni és telepíteni viszont ez sem ajánlott, ha karbantartható rendszert akarsz.
(Létezik egy checkinstall nevű csodabogár progi ami képes összevissza konvertálgatni a csomagformátumok között, esetleg ha kellő bátorságot érzel magadban akkor kipróbálhatod)
Idézet
Ehhez tartozik, hogy régóta Opera felhasználó vagyok (Firefox annyira nem jön be), de az Opera
letöltési oldalán nem találok nekem jó verziót, melyiket kéne választanom?
a
Download this package in TAR.GZ formatdobozt bekapcsolod, a cuccot letöltöd és kitmöríted valahova, majd onnan futtod.
Idézet
- mindenféle mentésére (mp3, videók, bármi) a /home/usernév/ könyvtár való ugye?
Előre is köszi

végülis igen, mivel alapból csak oda van írásjogod

persze csinálhatsz nekik külön partíciót is akár.