HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő LÁMÁK topicja - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő LÁMÁK topicja ahol a profik segítenek (reméljük:))

#601 Felhasználó inaktív   Lazsa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 09. 30. 12:15

Idézet: Vendor - Dátum: 2004. szept. 29., szerda - 18:27

az snmpd.conf ban a com2sec readonly  default  public -ra atallitottad, es ujrainditottad az snmpd-t?

/etc/hosts filet nezd meg

127.0.0.1       localhost
192.168.0.1     gepedneve
..stbstb..

(localhost jo ha csak a 127.0.0.1-re van allitva.)
aztan a mrtg.conf -ban a public@gepedneve-t hasznald...

megnéztem hosts filet, valóban nem volt beirva a host neve
beirmtam

most a következő válasszal áll meg:
SNMP Error:
no response received
SNMPv1_Session (remote host: "home" [192.168.0.1].161)
                  community: "public"
              request ID: 1725290338
                PDU bufsize: 8000 bytes
                    timeout: 2s
                    retries: 5
                    backoff: 1)
at /usr/bin/../lib/mrtg2/SNMP_util.pm line 450
SNMPGET Problem for ifInOctets.2 ifOutOctets.2 sysUptime sysName on public@home
at /usr/bin/mrtg line 1491
WARNING: Expected a number but got ''
WARNING: Expected a number but got ''

az snmp.conf ban pedig a következő sor van:
com2sec notConfigUser default public

a notConfigUser-t átirtam readonly-ra, de a helyzet akkor is változatlan

nem tudom lényeges-e, hogy RedHat9-et használok

:think:
Keeping the funk alive

#602 Felhasználó inaktív   Vendor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 30. 17:40

Idézet: Lazsa - Dátum: 2004. szept. 30., csütörtök - 13:15

az snmp.conf ban pedig a következő sor van:
com2sec notConfigUser default public

a notConfigUser-t átirtam readonly-ra, de a helyzet akkor is változatlan

nem tudom lényeges-e, hogy RedHat9-et használok

hujjujj itt debian van ugynezki r6 alatt mas a conf  :think:

akkor ott nemfigyel az snmpd, jobb otletem nincs sjana... esetleg ahoz az snmpd-hez nicns valami grafikus conf? mer deb alatt csak azt a confot kellet atirni kicsit, aztan ujrainditani a daemont es mar ment is :)

es erdekes ensem a localhosthoz kapcsolodok hanem a masik if-hez ami befele van a lanon 192.168.x.x

Szerkesztette: Vendor 2004. 09. 30. 17:41 -kor

Vendor         O
            ______
Arkanoid   (|====|)

#603 Felhasználó inaktív   matternoster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 01. 08:19

Idézet: matternoster - Dátum: 2004. szept. 29., szerda - 16:58

Sziasztok!

anélkül, hogy sok-sok oldalt végigolvassak, meg szeretném kérdezni, hogy mennyi időbe kerülhet egy olyan konfig beállítása, amin infraporton keresztül lehet gprs netet használni (suse-n sikerült kábellel beállítani, de nem volt tökéletes), cd-dvd-t írni, divx-et lejátszani, tv-out-os kártyát használni, digitális fényképezőgépet kezelni? Nem rég teljesen linux-lámaként felraktam a suse 8.1-et, ezt-azt sikerült beállítanom, pl. complex jogtárat, gprs-netet, nyomtatót, de cd-t pl. nem tudtam már írni. De ezek a sikeres beállítások is hetekbe kerültek nekem. Így is sokan segítettek. Egy kicsit mindig hanyagolom a kérdést, aztán újabb lendületet kapok.  :D

További kérdésem, hogy van-e olyan lehetőség, hogy interneten keresztül vagy-akár személyesen linux-órákat vegyek, hogy a fent írt dolgokat jól tudjam használni, mert úgy érzem, egyedül még könyvek segítségével is láma maradok?!

Köszönettel várom válaszaitokat!

Üdv.

Köszi a  válaszokat! :(

Lehet, hogy én tettem fel hülyén a kérdéseimet...
Matternoster

M2N-SLI- AMD Athlon X2 5000+ (Windsor) - 2x1 Gb Kingston 800 MHz - ASUS nVIDIA 8600 GT 256 Mb- Samu (2x320 Gb SATA) - Seagate (80 Gb ATA) - Samu SH-S223Q - Chieftec 400W

#604 Felhasználó inaktív   pett1 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 10. 01. 14:08

Sziasztok!

Most ismerkedem én is a linux-szal, nemrég telepítettem egy Debian Woodyt 2.4-es kernellel (ami a telepítőben van), és szeretnék feltelepíteni egy 2.6-os kernelt. Az állítólag már támogatja az nForce2-es chipkészlet beépített lanját, hangját, AGP-jét, és azt olvastam valahol, hogy az ide vezérlő DMA-t fog használni (azt én is éreztem, hogy nagyon lassúak a lemezműveletek). A gondom csak az, hogy nincs ottoni internetelérésem, és csak úgy netkapcsolat nélkül nem lehet normálisan feltelepíteni. Na mármost én úgy tudom, hogy a modutils helyére kell egy csomagaot feltelepíteni, de nem tudom a nevét. Ha tudna nekem valaki segíteni, azt megköszönném. Ha esetleg valamit rosszul tudtam a fentiek közül, javítsatok ki. Köszi.
Ha a problémákat meg lehet oldani 2.4-es kernel alatt, az is érdekelne.

#605 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 01. 14:21

Idézet: pett1 - Dátum: 2004. okt. 1., péntek - 15:08

Sziasztok!

Most ismerkedem én is a linux-szal, nemrég telepítettem egy Debian Woodyt 2.4-es kernellel (ami a telepítőben van), és szeretnék feltelepíteni egy 2.6-os kernelt. Az állítólag már támogatja az nForce2-es chipkészlet beépített lanját, hangját, AGP-jét, és azt olvastam valahol, hogy az ide vezérlő DMA-t fog használni (azt én is éreztem, hogy nagyon lassúak a lemezműveletek). A gondom csak az, hogy nincs ottoni internetelérésem, és csak úgy netkapcsolat nélkül nem lehet normálisan feltelepíteni. Na mármost én úgy tudom, hogy a modutils helyére kell egy csomagaot feltelepíteni, de nem tudom a nevét. Ha tudna nekem valaki segíteni, azt megköszönném. Ha esetleg valamit rosszul tudtam a fentiek közül, javítsatok ki. Köszi.
Ha a problémákat meg lehet oldani 2.4-es kernel alatt, az is érdekelne.

module-init-tools csomag kell, ezen kívül frissített modutils is. De használattól függően egyéb csomagokból is kellhet frissebb, ha jól rémlik, én az ext2utils meg a reiserfs cuccait is frissítettem. Általános szabály: a kernelforrásban van egy Documentation/Changes file. Abban van leírva, hogy melyik programnak mi a minimális verziószáma. Ha az adott program amúgy nincs fenn a gépeden, akkor nem kell, de ha fenn van, akkor legalább a megadott verziószámú kell legyen. Kivétel a module-init-tools, annak fenn kell lenni ha használsz modulokat.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#606 Felhasználó inaktív   pett1 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 10. 01. 14:31

Na azt hiszem ez lesz az. Sikerült lefordítanom a kernelt. De mivel a fájlrendszereket (not linux fs vagy valami ilyesmi) csak modulba fordítottam ezért nem működtek a dolgok. Viszont ha jól emlékszem, minden nforceos dolgot a kernelbe fordítottam, azokat mégse használja. Így nem tudom az onboard Lan-t se használni. Arra nincs valami ötlet, ha nagy hülyeségeket kérdezek, akkor mondjatok valami olyan weblapot, ahol az ilyen kezdőknek le van írva egy-két dolog. Amúgy köszi a segítséget. Ja, a make dep parancs se működött, a kernel viszont lefordult. Ez miért van??

#607 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 01. 15:01

Idézet: pett1 - Dátum: 2004. okt. 1., péntek - 15:31

Na azt hiszem ez lesz az. Sikerült lefordítanom a kernelt. De mivel a fájlrendszereket (not linux fs vagy valami ilyesmi) csak modulba fordítottam ezért nem működtek a dolgok. Viszont ha jól emlékszem, minden nforceos dolgot a kernelbe fordítottam, azokat mégse használja. Így nem tudom az onboard Lan-t se használni. Arra nincs valami ötlet, ha nagy hülyeségeket kérdezek, akkor mondjatok valami olyan weblapot, ahol az ilyen kezdőknek le van írva egy-két dolog. Amúgy köszi a segítséget. Ja, a make dep parancs se működött, a kernel viszont lefordult. Ez miért van??

2.6-os kernelnél már nem kell a make dep. Ha kiadod, nem gond, de nincs szükség rá. Filerendszerek mehetnek modulba, de az a filerendszer, amin a root filerendszer van, nem, mert nem tudná betölteni a rendszer a modulokat (22-es csapdája :))
Friczy

#608 Felhasználó inaktív   pett1 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 10. 01. 15:05

Ja azt tudom, hogy azt be kell fordítani. De ez nem is volt gond, mert az ext2, ext3, reiserfs triumvirátust default befordítottam a kernelbe.

#609 Felhasználó inaktív   pett1 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 10. 01. 15:10

Már azok a dolgok nem működtek, hogy nem tudtam felcsatolnia ne linuxos fs-eket. A kernel bebootolt, kiadtam az uname -r parancsot, mert nem hittem el, hogy felállt a rendszer. És tényleg az volt. A kezdeti lelkesedést lelohasztotta, hogy nem működött a háló. Bár nem tudom, hogy linuxban kell-e állítgatni Lan-ban ip-címet, meg alhálózati maszkot, meg ilyesmi.

#610 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 02. 10:47

Idézet: pett1 - Dátum: 2004. okt. 1., péntek - 16:10

Már azok a dolgok nem működtek, hogy nem tudtam felcsatolnia ne linuxos fs-eket. A kernel bebootolt, kiadtam az uname -r parancsot, mert nem hittem el, hogy felállt a rendszer. És tényleg az volt. A kezdeti lelkesedést lelohasztotta, hogy nem működött a háló. Bár nem tudom, hogy linuxban kell-e állítgatni Lan-ban ip-címet, meg alhálózati maszkot, meg ilyesmi.

Természetesen kell. Persze ha van dhcp server a hálón, akkor viszonylag könnyen beállítod, hogy dhcp, aztán a többi már megy magától. Ha meg nem, akkor beállítod kézzel. Nem egy ügy, bár ez azok közt van, aminek a beállítása minden disztribúciónál eltér.
Friczy

#611 Felhasználó inaktív   drcsiga 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2004. 10. 02. 15:56

Helló! Irdatlan láma kérdés de hogy lehet linket létrehozni?
pl.: van a /home/drcsiga/music könyvtár és szeretném ha beírom azt hogy /home/drcsiga/zene akkor átrakjon a musicba! Ha nem zsibbadtatok le, válaszolhattok :D kösszencs

#612 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 02. 17:58

Idézet: drcsiga - Dátum: 2004. okt. 2., szombat - 16:56

Helló! Irdatlan láma kérdés de hogy lehet linket létrehozni?
pl.: van a /home/drcsiga/music könyvtár és szeretném ha beírom azt hogy /home/drcsiga/zene akkor átrakjon a musicba! Ha nem zsibbadtatok le, válaszolhattok :D kösszencs

ln -s /home/drcsiga/musc /home/drcsiga/zene
Friczy

#613 Felhasználó inaktív   Burhnam 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 03. 08:16

Egy abszolút kezdő kérdés. Mi az amit ne hagyjak "bedugva" a gépbe, hogy felmenjen egy Linux? Próbáltam SUSE 9.1-t, de az miután bejött a YAPS, a hardware eszközök azonosításánál, csak számolja a perceket. Az UHU-val már addig eljutottam, hogy fel is telepítette magát, de miután a programok beállítását végzi, hosszú-hosszú perceken (vártam vagy 60 percet) csak gondolkodik.

A konfigom: P4 3,0Ghz HT, 1GB Kingston memória, Radeon 9800XT, 120 GB és 80 GB ATA vinyó, 120 GB S-ATA vinyó, SB Audigy hangkártya, MS optikai egér, Lexmark nyomtató. Ez utóbbi kettő USB-n keresztül csatlakozik a géphez.
Amire már rájöttem, hogy a két típusú vinyót nem szereti, így kiiktattam az egyiket, és ekkor produkálta a fenti jelenségeket. 

#614 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 03. 10:26

Idézet: Burhnam - Dátum: 2004. okt. 3., vasárnap - 8:16

Egy abszolút kezdő kérdés. Mi az amit ne hagyjak "bedugva" a gépbe, hogy felmenjen egy Linux? Próbáltam SUSE 9.1-t, de az miután bejött a YAPS, a hardware eszközök azonosításánál, csak számolja a perceket. Az UHU-val már addig eljutottam, hogy fel is telepítette magát, de miután a programok beállítását végzi, hosszú-hosszú perceken (vártam vagy 60 percet) csak gondolkodik.

A konfigom: P4 3,0Ghz HT, 1GB Kingston memória, Radeon 9800XT, 120 GB és 80 GB ATA vinyó, 120 GB S-ATA vinyó, SB Audigy hangkártya, MS optikai egér, Lexmark nyomtató. Ez utóbbi kettő USB-n keresztül csatlakozik a géphez.
Amire már rájöttem, hogy a két típusú vinyót nem szereti, így kiiktattam az egyiket, és ekkor produkálta a fenti jelenségeket.

Inkabb az IDE chipset az ami huzos, ha nem ismeri alapbol a telepito irto nehez felrakni ra kommersz distro-t. USB-s cuccokat is huzd ki. A HDD meg tokmindegy.
Where you come from... is gone.
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!

#615 Felhasználó inaktív   giotto 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 03. 13:54

hi!

nos van egy particiom (msdosfs) amirol nehany mappat szeretnek ujra felmountolni

amit ugye igy lehet megcsinlani.

$mount -t unionfs -b -o /mnt/particio/mappa /uj/mountpont

ami megy is, de gondoltam automatizalo es beirom az fstabba igy:

/mnt/particio/mappa  /uj/mountpoint      unionfs rw,noclusterw 0 0

de a mount -a parancsra ezt kapom vissza:

unionfs: /uj/mountpont: Operation not supported

mi lehet a gond???
"A UNIX rendszerek száma tízre nőtt és még több várható".
(A UNIX Programozói kézikönyv második kiadásából, 1972. június.)

#616 Felhasználó inaktív   giotto 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 03. 15:06

Idézet: giotto - Dátum: 2004. okt. 3., vasárnap - 14:54

hi!

nos van egy particiom (msdosfs) amirol nehany mappat szeretnek ujra felmountolni

amit ugye igy lehet megcsinlani.

$mount -t unionfs -b -o /mnt/particio/mappa /uj/mountpont

ami megy is, de gondoltam automatizalo es beirom az fstabba igy:

/mnt/particio/mappa     /uj/mountpoint      unionfs rw,noclusterw   0 0

de a mount -a parancsra ezt kapom vissza:

unionfs: /uj/mountpont: Operation not supported

mi lehet a gond???

na rajottem.

az rw-vel volt a baj, ro-val megy siman.... :)

/mnt/particio/mappa     /uj/mountpoint      unionfs ro,noclusterw   0 0
"A UNIX rendszerek száma tízre nőtt és még több várható".
(A UNIX Programozói kézikönyv második kiadásából, 1972. június.)

#617 Felhasználó inaktív   sonar 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 04. 00:26

Üdv!

Kicsit zavarba vagyok ebbe a szekcióba még nem igen jártam
Nos a gondom a következő:
adott egy 4,3 gigás vinyó amire linuxot szeretnék telepíteni, (próbáltam uhu 1.0,1.1 suse)
de mind uaott halt be. Mikor elkezdené telepíteni a package-ket leáll.
Hibás cd vel! Pedig másik winyóra meg tudok telepíteni.
Nos töröltem a partíciót win alatt és telepítéskor arra mentem hogy használhatja az egész winyót, de igy se lett jó. hiába formáztam uhu-val ugy se.
Mit cseszek el??
Esetleg vkinek vmi ötlete?,
Nagyon megköszönném
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi érdemünk.

#618 Felhasználó inaktív   Burhnam 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 04. 18:32

Sziasztok!

Egy kérdésem lenne. Ha le akarom szedni a Linux-ot a win mellől, és a LILO-t is ki akarnám iktatni mi a tendő? MOndjuk itt inkább azt hiszem a LILO a fő kérdés.

Köszönöm előre is a segítséget.

#619 Felhasználó inaktív   Burhnam 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 04. 19:17

Idézet: Burhnam - Dátum: 2004. okt. 4., hétfő - 19:32

Sziasztok!

Egy kérdésem lenne. Ha le akarom szedni a Linux-ot a win mellől, és a LILO-t is ki akarnám iktatni mi a tendő? MOndjuk itt inkább azt hiszem a LILO a fő kérdés.

Köszönöm előre is a segítséget.

Megvan, megoldottam. Köszi! :)

#620 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 10. 04. 20:21

Idézet: Burhnam - Dátum: 2004. okt. 4., hétfő - 20:17

Köszi! :)

Szívesen.
Gyere máskor is!
Szép volt, jó volt,