HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő LÁMÁK topicja - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő LÁMÁK topicja ahol a profik segítenek (reméljük:))

#581 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 09. 19. 08:25

Idézet: Mono - Dátum: 2004. szept. 18., szombat - 13:12

Így van, éppen tegnap tettem hozzá ezt-azt, Fedora alatt.

Viszont ezzel kapcsolatban olyan kérdésem lenne, hogy ha az rc.local fájlból indítok olyan alkalmazásokat, ami rezidensen memóriában maradnak és folyamatosan futnak (daemonok), akkor a gép leállításakor mennyire sérülhetnek ezek, vagy az általuk kezelt adatok :confused:
Jobb megoldás lenne-e, ha szépen az aktuális runlevel könyvtárába csinálnék neki szépen start és stop linket, mint a többi alkalmazás teszi :think:

Ha nem tudod melyik daemon mit csinal pontosan a hatterben amikor SIGHUP-ot kap, akkor inkabb csinalj neki egy start/stop rc-t
Where you come from... is gone.
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!

#582 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 19. 08:28

Idézet: Lazsa - Dátum: 2004. szept. 18., szombat - 17:16

Megint van egy fogos kérdésem..

Red Hat 9 telepítésénél nem jelöltem be a windows file server szolgáltatást.

Ha jól tudom ez biztosítja, hogy a hálózatra csatlakozott kliensek lássák egymás megosztott mappáit.

Ezt a ksi problémát hogyan lehet utólag orvosolni?
:think:

Samba-common es samba-client csomag ahhoz kell hogy a gep be tudjon lepni a halozatba.
Ha megosztast is szeretnel csinalni, akkor samba-server csomag is kell utolag. Mivel mar reg kinn van a samba3 ezert toltsd le a legfrissebb csomagokat valamelyik mirror-rol.

#583 Felhasználó inaktív   ZXer 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 20. 21:22

Adott egy SUSE, KDE3-al. Lamer kerdeseim:
1. Hol lehet a magyar keyboardot beallitani?
2. Hogy lehet valami text editort root modban behozni? Vagy valami modon rootjogos fileokat szerkeszteni ki-be-log nelkul.
3. Ha az USB-re ra van kotve egy kulso TV-Tuner, a hanglejatszas nem megy a hangkartyan. Miert?

thx 
:lama:

#584 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 21. 06:30

Idézet: ZXer - Dátum: 2004. szept. 20., hétfő - 21:22

2. Hogy lehet valami text editort root modban behozni? Vagy valami modon rootjogos fileokat szerkeszteni ki-be-log nelkul.
3. Ha az USB-re ra van kotve egy kulso TV-Tuner, a hanglejatszas nem megy a hangkartyan. Miert?

thx 

2. konzolban su  majd beirod pl hogy gnotepad, vagy mcedit, vagy vi stb.stb.

#585 Felhasználó inaktív   GabiWong 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2004. 09. 22. 10:12

Hello.

A .bz2 kiterjesztésü állományokat meik csomagoló csomagolja ki ?

Thx
dragon ball forever
kame hame ha

#586 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 22. 11:18

Idézet: GabiWong - Dátum: 2004. szept. 22., szerda - 10:12

Hello.

A .bz2 kiterjesztésü állományokat meik csomagoló csomagolja ki ?

Thx

bunzip

#587 Felhasználó inaktív   xclusiv 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 22. 23:54

Idézet: ZXer - Dátum: 2004. szept. 20., hétfő - 21:22

thx 

kde menu -> preferences -> kde control center
index tab
regional &... -> kbd layout

ha nincs pref a kde cc-ben akkor jobb klikk a  menun -> panel menu -> conf. panel
layout -> menus tab
beXelni preferences, apply

x.

#588 Felhasználó inaktív   bexxter 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 25. 01:40

Hali

kéne egy kis segitség RH-hoz
vagyis inkább a boot loaderek lelkivilágázhoz:

adott egy gép, 3 vinyoval: 20+120+200.
20asra lett pakolva egy rh8 (kesobb egy rh9) és lilo lett a boot loader, ami a 20as master boot recordjába lett telepitve.
a 20gb-s a primary master, arrol butul a gép, tehát elvileg jó. gyakorlatilag meg teleirja a képernyőt "02"-vel bootolás helyett
:confused:

ezt akármilyen install után eljátsza. GRUB esetében pedig megáll a grub feliratnál, és nem bootol.

#589 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 25. 19:06

Idézet: bexxter - Dátum: 2004. szept. 25., szombat - 2:40

Hali

kéne egy kis segitség RH-hoz
vagyis inkább a boot loaderek lelkivilágázhoz:

adott egy gép, 3 vinyoval: 20+120+200.
20asra lett pakolva egy rh8 (kesobb egy rh9) és lilo lett a boot loader, ami a 20as master boot recordjába lett telepitve.
a 20gb-s a primary master, arrol butul a gép, tehát elvileg jó. gyakorlatilag meg teleirja a képernyőt "02"-vel bootolás helyett
:confused:

ezt akármilyen install után eljátsza. GRUB esetében pedig megáll a grub feliratnál, és nem bootol.

hmm RHt mondjuk még nem láttam, de jó lenne ha valami rescue mod után idecopznád az /etc/lilo.conf -odat.

ilyen akkor szokott lenni, ha megváltoztatsz pl egy kernel imaget, és nem futtatod utánna le a lilot. bár az elgondolkodtató, hogy a grub is elhasal, mert az olvas a vinyorol, tehát nem kell mindig szolni neki, hogy "hahó, változás van ám"
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#590 Felhasználó inaktív   bexxter 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 25. 20:02

ugytunik a vinyo volt orssz, vagy valami..
másikkal mukodik rendesen, de arra még windows sem kuszik fel, vagyis az elso bootnal elhasal, miszerint nincsen boootloadere winnek sem.. :(
miota cseréltem, megy a lilo is, grub is  :cool:

#591 Felhasználó inaktív   calibra 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 26. 15:03

Hűű srácok, naggyon kezdő leszek:

2.2.22 kernellel hogyan lehet egy parancs eredményét oldalakra darabolni, tehát hogy csak billentyűnyomásra menjen tovább?

Vagy rémlik vmi, hogy lehet visszafelé görgetni!

Esetleg egy file tartalom listázása a képernyőre?

Egyébként hol találok ilyen alapleírásokat ilyen régi kernelhez?

Bocs a lámaságért, de ez egy ilyen topic :)

Köszi

#592 Felhasználó inaktív   Öregszem 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 26. 16:06

Emlékszel a DOS-ból a |more parancsra?

Ha nem, az se baj, de az a UNIX-ból származik, vagyis megtalálod a Linuxban is.
Poénos nevű, többet tudó utódja a less.
Ha meg akarod tudni, mire jók, javaslom Linuxos alapművek olvasását (pl. szabilinux.hu).

File listázása mehet a less-szel, vagy cat-tal is.

(man more
man less
man cat)

Ja, ezek kernelfüggetlen dolgok, a rendszer alapszolgáltatásai.

Szerkesztette: Öregszem 2004. 09. 26. 16:06 -kor

#593 Felhasználó inaktív   Lazsa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 27. 08:33

Hi!

Felraktam a Multi Route Traffic Graphert (MRTG).
Az a gondom vele, hogy a grafikonokat megcsinálja, de semmilyen forgalmat nem mutat, sőt indítás közbe a következő hibaüzeneteket adja:
.
.
Malformed UTF-8 character (unexpected non-continuation byte 0x20, immediately after start byte 0xe2) at /usr/bin/../lib/mrtg2/locales_mrtg.pm line 4051.
.
.
SNMP Error:
no response received
SNMPv1_Session (remote host: "localhost" [127.0.0.1].161)
                  community: "public"
              request ID: 1702893628
                PDU bufsize: 8000 bytes
                    timeout: 2s
                    retries: 5
                    backoff: 1)
at /usr/bin/../lib/mrtg2/SNMP_util.pm line 450
SNMPGET Problem for ifInOctets.2 ifOutOctets.2 sysUptime sysName on public@localhost
at /usr/bin/mrtg line 1491
WARNING: Expected a number but got ''
WARNING: Expected a number but got ''

az mrtg.cfg file a következő képpen néz ki:

WorkDir: /var/www/html/mrtg
Target[r1]: 2:public@localhost
MaxBytes[r1]: 1250000
Title[r1]: Traffic Analysis
PageTop[r1]: <H1>Stats for our Ethernet</H1>

ha valaki tudna segitteni, megköszönném.. :think:
Keeping the funk alive

#594 Felhasználó inaktív   Vendor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 27. 09:22

Idézet: Lazsa - Dátum: 2004. szept. 27., hétfő - 9:33

az mrtg.cfg file a következő képpen néz ki:

WorkDir: /var/www/html/mrtg
Target[r1]: 2:public@localhost
MaxBytes[r1]: 1250000
Title[r1]: Traffic Analysis
PageTop[r1]: <H1>Stats for our Ethernet</H1>

hat az utf8-ra nemtudom miafene de az snmpre van 1-2 5letem.

az snmpd.conf ban a com2sec readonly  default      public -ra atallitottad?

az mrtg.conf -ban esetleg a localhost helyett add meg a gep nevet hatha mas local ip van a hosts fileban :)

http://linux.vv.hu/e.../mrtg/mrtg.html
http://www.szabilinux.hu/mrtg2/
http://people.ee.ethz.ch/~oetiker/webtools.../reference.html

Szerkesztette: Vendor 2004. 09. 27. 09:23 -kor

Vendor         O
            ______
Arkanoid   (|====|)

#595 Felhasználó inaktív   Lazsa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 29. 10:11

Hát végignéztem az összes leirást

most is csinál grafikont, de:

WARNING: Could not match host:'public@localhost' ref:'Ip' key:'192.168.0.1'

ezt valahogy nem vágom, mert valszeg az snmp-ben kéne beállitani, vagy hol, meg hogyan?

Keeping the funk alive

#596 Felhasználó inaktív   Vendor 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 29. 17:27

Idézet: Lazsa - Dátum: 2004. szept. 29., szerda - 11:11

Hát végignéztem az összes leirást

most is csinál grafikont, de:

WARNING: Could not match host:'public@localhost' ref:'Ip' key:'192.168.0.1'

ezt valahogy nem vágom, mert valszeg az snmp-ben kéne beállitani, vagy hol, meg hogyan?

az snmpd.conf ban a com2sec readonly  default  public -ra atallitottad, es ujrainditottad az snmpd-t?

/etc/hosts filet nezd meg

127.0.0.1    localhost
192.168.0.1  gepedneve
..stbstb..

(localhost jo ha csak a 127.0.0.1-re van allitva.)
aztan a mrtg.conf -ban a public@gepedneve-t hasznald...
  Vendor         O
            ______
Arkanoid   (|====|)

#597 Felhasználó inaktív   PappG 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 29. 17:48

Két kérdésem lenne. :lama:

Az egyik NTFS partíció mountolására vonatkozik. Szóval van a gépemen egy NTFS partíció, ami az mp3-aimat tartom. Ez a partíció fel van mountolva a linuxos filerendszerem egyik pontjára. Sajnos csak a root látja ennek a partíciónak a tartalmát, a többi user nem (nincs joguk olvasni a könyvtárat). Miért van ez? Az fstab nevű fileba pedig szerintem jól írtam, és ott van a 'users' is a mountolás paraméterei közt. Mit kell még beállítani, hogy lássam a saját useremmel is. Ez azért kellemetlen, mert az XMMS-ből így nem látom az mp3-aimat.

A másik kérdés pedig az X server indítására vonatkozik. Valamiért nem indul el a linux indulásának idején, külün ki kell adni parancssorban (mikor be vagyok jelentkezve valamilyen userként) a startx parancsot. Erre elindul az X és megjelenik a gnome asztal. Semmi beléptetés (gondolom azért, mert egy bejelentkezett userként indítittam). Na ez így nem jó, mert nekem a KDE tetszik és nem a gnome. Nem is tudok KDE-re váltani. Egy valamit tudok csak csinálni a KDE használatára. A gnome-ban nyitok egy terminált, és onnan indítom a KDE-t startkde-vel.
Ha nem fut az X és úgy akarom kiadni a startkde parancsot, akkor egyrészt panaszkodik, hogy a $DISPLAY változó nincs beállítva. Ha pedig beállítom a (szerintem jó) értékre, akkor azt mondja, hogy nem tud kapcsolóni az X serverhez. Valamit nagyon eltoltam, mert korábban működött, csak miután upgradeltem az X-em 4.3-asra, utána vált hölyévé.

Lehet, hogy nem fontos, de azért mondom, hogy Debiant használok.

Ja, és mégegy dolog, amin nagyon változtatni szeretnék. Az alaplapom egy Abit NF7, azaz nForce2-es chipset van rajta. Úgy tudom ennek gond van az ide driver szoftverével. Na ez nálam is igaz. Amikor komolyabb lemezművlet van, akkor az egész rendszer megáll, és nem lehet semmit sem csinálni, amíg be nem fejeződik az olvasás vagy az írás. Leszedtem az nv oldaláról a drivert, de abban csak az nvsound és nvnet modulok voltak, nvide (vagy ilyesmi) nem volt benne. Mit tehetek, hogy a lemezművelet ne fogja meg ennyire a rendszerem? Akár más topicoc url-jének is örülnék, ami ezzel foglalkozik.

Köszi!

Szerkesztette: PappG 2004. 09. 29. 17:50 -kor

Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!

#598 Felhasználó inaktív   matternoster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 29. 17:58

Sziasztok!

anélkül, hogy sok-sok oldalt végigolvassak, meg szeretném kérdezni, hogy mennyi időbe kerülhet egy olyan konfig beállítása, amin infraporton keresztül lehet gprs netet használni (suse-n sikerült kábellel beállítani, de nem volt tökéletes), cd-dvd-t írni, divx-et lejátszani, tv-out-os kártyát használni, digitális fényképezőgépet kezelni? Nem rég teljesen linux-lámaként felraktam a suse 8.1-et, ezt-azt sikerült beállítanom, pl. complex jogtárat, gprs-netet, nyomtatót, de cd-t pl. nem tudtam már írni. De ezek a sikeres beállítások is hetekbe kerültek nekem. Így is sokan segítettek. Egy kicsit mindig hanyagolom a kérdést, aztán újabb lendületet kapok.  :D

További kérdésem, hogy van-e olyan lehetőség, hogy interneten keresztül vagy-akár személyesen linux-órákat vegyek, hogy a fent írt dolgokat jól tudjam használni, mert úgy érzem, egyedül még könyvek segítségével is láma maradok?!

Köszönettel várom válaszaitokat!

Üdv.
Matternoster

M2N-SLI- AMD Athlon X2 5000+ (Windsor) - 2x1 Gb Kingston 800 MHz - ASUS nVIDIA 8600 GT 256 Mb- Samu (2x320 Gb SATA) - Seagate (80 Gb ATA) - Samu SH-S223Q - Chieftec 400W

#599 Felhasználó inaktív   athila 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 29. 22:14

Idézet: PappG - Dátum: 2004. szept. 29., szerda - 18:48

Az egyik NTFS partíció mountolására vonatkozik. Szóval van a gépemen egy NTFS partíció, ami az mp3-aimat tartom. Ez a partíció fel van mountolva a linuxos filerendszerem egyik pontjára. Sajnos csak a root látja ennek a partíciónak a tartalmát, a többi user nem (nincs joguk olvasni a könyvtárat). Miért van ez? Az fstab nevű fileba pedig szerintem jól írtam, és ott van a 'users' is a mountolás paraméterei közt. Mit kell még beállítani, hogy lássam a saját useremmel is. Ez azért kellemetlen, mert az XMMS-ből így nem látom az mp3-aimat.

A másik kérdés pedig az X server indítására vonatkozik. Valamiért nem indul el a linux indulásának idején, külün ki kell adni parancssorban (mikor be vagyok jelentkezve valamilyen userként) a startx parancsot. Erre elindul az X és megjelenik a gnome asztal. Semmi beléptetés (gondolom azért, mert egy bejelentkezett userként indítittam). Na ez így nem jó, mert nekem a KDE tetszik és nem a gnome. Nem is tudok KDE-re váltani. Egy valamit tudok csak csinálni a KDE használatára. A gnome-ban nyitok egy terminált, és onnan indítom a KDE-t startkde-vel.
Ha nem fut az X és úgy akarom kiadni a startkde parancsot, akkor egyrészt panaszkodik, hogy a $DISPLAY változó nincs beállítva. Ha pedig beállítom a (szerintem jó) értékre, akkor azt mondja, hogy nem tud kapcsolóni az X serverhez. Valamit nagyon eltoltam, mert korábban működött, csak miután upgradeltem az X-em 4.3-asra, utána vált hölyévé.

Ja, és mégegy dolog, amin nagyon változtatni szeretnék. Az alaplapom egy Abit NF7, azaz nForce2-es chipset van rajta. Úgy tudom ennek gond van az ide driver szoftverével. Na ez nálam is igaz. Amikor komolyabb lemezművlet van, akkor az egész rendszer megáll, és nem lehet semmit sem csinálni, amíg be nem fejeződik az olvasás vagy az írás. Leszedtem az nv oldaláról a drivert, de abban csak az nvsound és nvnet modulok voltak, nvide (vagy ilyesmi) nem volt benne. Mit tehetek, hogy a lemezművelet ne fogja meg ennyire a rendszerem? Akár más topicoc url-jének is örülnék, ami ezzel foglalkozik.

Köszi!

Az NTFS-re most nem tudok mit mondani, az otthoni fstabban megvan, hazaérek, megnézem...

KDE:
A kdm telepítve van? Pl. rootként /etc/init.d/kdm start , ha nem, akkor apt-get install kdm
Aztán nézd meg, hogy az adott runlevelen megvan-e a symlink az init.d-ben lévő kdm-re...

Az ide driverekhez meg inkább újabb kernelt kellene fordítani, nekem a 2.6.7-es eléggé bejött...
Kizárt dolog, mert nem tudom!

#600 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 09. 30. 09:38

Idézet: PappG - Dátum: 2004. szept. 29., szerda - 18:48

Az NTFS problémára megoldás az uid, gid és umask opciók használata az /etc/fstab file-ban. A legegyszerűbb (és legkevésbé biztonságos) megoldás az opciók közé az umask=000 beírása, így bármelyik user tudja olvasni az NTFS partíciót. Ha egyedül vagy a home desktop rendszereden, akkor ez elfogadható. Másik lehetőség, hogy létrehozol egy (mondjuk dos) nevű csoportot, az umaskot beállítod 007-re, és hozzáadod a gid=dos paramétert. Ezek után mindenki, aki a dos csoportba tartozik, tudja olvasni az NTFS partíciót, aki meg nem, az nem. Írni meg úgyse tudja senki, mert eléggé ellenjavalt :)

A window-manager problémádra: ha megfelel neked továbbra is a parancssori indítás (startx), akkor egy Debian-konform megoldás:
update-alternatives --config x-session-manager és itt kiválasztod a kde-t.

Ha nem felel meg, és már a grafikus felületen akarsz bejelentkezni is, akkor apt-get install kdm, a többit ott meg tudod adni.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

Téma megosztása:

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32