HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő LÁMÁK topicja - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • 122
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő LÁMÁK topicja ahol a profik segítenek (reméljük:))

#2381 Felhasználó inaktív   Bengabe 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 07. 18. 17:11

Köszi a gyors választ Mocsi!
A megoldás röviden, kdepim frissítés leszed, korábbi verzio feltesz, és lőn világosság!
Tehát a frissítés valóban leirtotta a korábbi lib-eket.
Az mc ötletet külön köszönöm, nem tudtam, hogy az rpm csomiba azzal bele tok nézni, sőt arra is csak most jöttem rá, hogy telepítéskor az mc lemaradt.
Hogy tudok-e a 6233 telefonommal bluetooth kapcsolaton keresztül netezni, az a jövő zenéje, hallottam már jót is rosszat is a nokia kommunikációs hajlandóságáról, de nem adom fel. Viszont ha nem megy, legalább még kérdezek :)
mégegyszer köszi
"Kezdőként már profi vagyok"

#2382 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 07. 18. 20:15

sziasztok

ha synapticcal ubuntun telepítek valamit (pl. lomoco, Logitech egéren lehet vele babrálni) akkor azt hol találom, hogyan tudom elindítani terminálból?

#2383 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 19. 09:22

Idézet: critical_source - Dátum: 2007. júl. 18., szerda - 21:15

sziasztok

ha synapticcal ubuntun telepítek valamit (pl. lomoco, Logitech egéren lehet vele babrálni) akkor azt hol találom, hogyan tudom elindítani terminálból?

Erre nincs általános megoldás, mindig az adott programtól függ. Teljesen ismeretlen dolgokat én úgy szoktam ilyenkor megnézni, hogy dpkg -L csomagnév, és akkor az összes file-t megmutatja, ami a csomagban van. Innentől már lehet sakkozni, hogy vajon mit kell kereseni. Az /usr/share/doc/csomagnév is tartalmazhat hasznos információt.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#2384 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 19. 10:08

Pfff...ezt én is megcsináltam  csak tulajdonságokból

#2385 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 19. 12:22

akkor meg mar egyszerunek kellene lennie.. tipikusan /valami_de_tipikusan_local_esvagy_usr/bin/futtathatonev_ami_emlekeztet_a_telepitett_program_nevere lesz az! ;)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2386 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 20. 08:23

Még egy buta kérdés; ha egy system van a gépen (Ubuntu) akkor kell grub?

#2387 Felhasználó inaktív   Friczy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 20. 09:08

Idézet: critical_source - Dátum: 2007. júl. 20., péntek - 9:23

Még egy buta kérdés; ha egy system van a gépen (Ubuntu) akkor kell grub?

Vagy grub, vagy lilo. Valamilyen rendszerbetöltőnek kell lennie.
Friczy
Death is not a bug, it's a feature
Hogyan kérdezzünk okosan?

#2388 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 20. 09:39

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. júl. 19., csütörtök - 13:22

akkor meg mar egyszerunek kellene lennie.. tipikusan /valami_de_tipikusan_local_esvagy_usr/bin/futtathatonev_ami_emlekeztet_a_telepitett_program_nevere lesz az! ;)

csomagbol mondjuk nem nagyon jon */local/*.

De altalaban a celravezeto a dpkg -L |grep 'bin/' kimenete :)
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#2389 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 20. 17:55

Idézet: critical_source - Dátum: 2007. júl. 18., szerda - 21:15

sziasztok

a legtöbb esetben bejön ha kiadod a nevét mint parancsot. A lomoco például ilyen, habár nem értem hogy hogy találtad meg pont őt úgy hogy gőzöd nincs hogy kell használni. Amúgy a fent említett dpkg+grep is igen célravezető tud lenni.
In Flames We Trust

#2390 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 08:45

Idézet: pascal - Dátum: 2007. júl. 20., péntek - 18:55

a legtöbb esetben bejön ha kiadod a nevét mint parancsot. A lomoco például ilyen, habár nem értem hogy hogy találtad meg pont őt úgy hogy gőzöd nincs hogy kell használni. Amúgy a fent említett dpkg+grep is igen célravezető tud lenni.

Úgy, hogy a logitech egeremhez szeretném beállítani az oldalgombot  :)

Más: Tracking cookies vannak linuxon is?

#2391 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 12:55

Idézet: critical_source - Dátum: 2007. júl. 23., hétfő - 9:45

Úgy, hogy a logitech egeremhez szeretném beállítani az oldalgombot  :)

ahhoz nem kell lomoco

Idézet

Más: Tracking cookies vannak linuxon is?

gondolom. kukikba még nem halt bele senki, mellesleg a foxot lekorlázhatod hogy egy site csak a saját kikijait piszkálhatja, innentől nincs komoly baj.
In Flames We Trust

#2392 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 23. 17:00

Sziasztok!

Van egy működő levelező szerverem, Debian linux fut rajta.
Szeretnék egy "caching only" DNS szervert magamnak, csökketnve ezzel az internet forgalmat, illetve növelve a névfeloldási sebességet.
A szerver belső hálózaton van, router mögött. A routeren a megfelelő portok továbbítva vannak a szerver felé, a DNS port azonban nincs.

A szerveren van egy induláskor lefuttatott tűzfal szkriptem, mely így néz ki jelenleg:
#!/bin/bash
iptables -F
ifdown eth0
ifup eth0
modprobe ip_conntrack_ftp
iptables -A INPUT -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT
iptables -A INPUT -s 127.0.0.1 -i lo -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp -m tcp -m multiport --dports 21,22,25,53,80,143,443,993 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p icmp --icmp-type echo-request -j ACCEPT -m limit --limit 2/second --limit-burst 5
iptables -A INPUT -p tcp -m multiport --dports 113 -j REJECT
iptables -P INPUT DROP

A keselős DNS szervert úgy oldottam meg, hogy a bind9 csomagot telepítettem, majd a /etc/resolv.conf fájlba a meglévő két "nameserver"-rel kezdődő, internet szolgáltatótól kapott DNS IP címekre végződő sorok elé, szintén "nameserver"-rel kezdődően beírtam a szerverem saját belső IP címét.
Ha a tűzfal szkriptem lefut induláskor, akkor nem működik a dolog, amit a "dig hosztnév"-vel próbálgatok.

Magyarán "tűzfalazva" a dig freemail.hu nem a saját IP címemről kérdi le, hanem az első, szolgáltatótól kapott címről, holott a listában nem ez az első.
Ha kikommentezem a két szolgáltatói címet, akkor nincs névfeloldásom.

Ha tűzfalam nem fut le induláskor, minden működik jól, saját IP-m lesz a DNS szerver, elsőre már msec az adott cím lekérése, utána mindig 0 msec.

Megtettem még annyit, hogy az 53-as portot is felvettem a tűzfalszkript listájára, a helyzet semmit sem változott. Tudtommal az 53-as TCP port kell nekem a DNS-hez, routeren forwardolni nem akarnám, hiszen a szolgáltató címeivel simán megy a dolog, kinfelé meg amúgysem szeretnék nyilvános DNS szervert üzemeltetni.

Mit tegyek :think: Úgy érzem, valami tűzfal gond lehet, hiszen nélküle minden jól megy.... :confused:

Előre is köszi mindent! :respect:
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#2393 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 24. 14:58

Sziasztok. Meglehetosen uj vagyok a más világban, de hiánypotolni ohajtok :) A lényeg hogy egyelore egy VMWare-ra feltettem egy SUSE SLED 10-et, egyreszt ismerkedni a linuxszal, másreszt azzal a nem titkolt céllal, hogy bár átállni egyelore nem ohajtok rá, de mivel tapasztalatom szerint a vállalati IT-soktol gyakran megkovetelik a linux ismereteket, ebben az irányban szeretnek eloremozdulni. Kérdés tehát hogy mit javasoltok, mivel foglalkozzak inkább, merre olvassak, mit, mit nem, hogy stb érdemes ezen cél szem elott tartása mellett.
Köszi

Én
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#2394 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 24. 15:08

Idézet: Mono - Dátum: 2007. júl. 23., hétfő - 18:00

Sziasztok!

Van egy működő levelező szerverem, Debian linux fut rajta.
Szeretnék egy "caching only" DNS szervert magamnak, csökketnve ezzel az internet forgalmat, illetve növelve a névfeloldási sebességet.
A szerver belső hálózaton van, router mögött. A routeren a megfelelő portok továbbítva vannak a szerver felé, a DNS port azonban nincs.

A szerveren van egy induláskor lefuttatott tűzfal szkriptem, mely így néz ki jelenleg:
#!/bin/bash
iptables -F
ifdown eth0
ifup eth0
modprobe ip_conntrack_ftp
iptables -A INPUT -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT
iptables -A INPUT -s 127.0.0.1 -i lo -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp -m tcp -m multiport --dports 21,22,25,53,80,143,443,993 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p icmp --icmp-type echo-request -j ACCEPT -m limit --limit 2/second --limit-burst 5
iptables -A INPUT -p tcp -m multiport --dports 113 -j REJECT
iptables -P INPUT DROP

A keselős DNS szervert úgy oldottam meg, hogy a bind9 csomagot telepítettem, majd a /etc/resolv.conf fájlba a meglévő két "nameserver"-rel kezdődő, internet szolgáltatótól kapott DNS IP címekre végződő sorok elé, szintén "nameserver"-rel kezdődően beírtam a szerverem saját belső IP címét.
Ha a tűzfal szkriptem lefut induláskor, akkor nem működik a dolog, amit a "dig hosztnév"-vel próbálgatok.

Magyarán "tűzfalazva" a dig freemail.hu nem a saját IP címemről kérdi le, hanem az első, szolgáltatótól kapott címről, holott a listában nem ez az első.
Ha kikommentezem a két szolgáltatói címet, akkor nincs névfeloldásom.

Ha tűzfalam nem fut le induláskor, minden működik jól, saját IP-m lesz a DNS szerver, elsőre már msec az adott cím lekérése, utána mindig 0 msec.

Megtettem még annyit, hogy az 53-as portot is felvettem a tűzfalszkript listájára, a helyzet semmit sem változott. Tudtommal az 53-as TCP port kell nekem a DNS-hez, routeren forwardolni nem akarnám, hiszen a szolgáltató címeivel simán megy a dolog, kinfelé meg amúgysem szeretnék nyilvános DNS szervert üzemeltetni.

Mit tegyek :think: Úgy érzem, valami tűzfal gond lehet, hiszen nélküle minden jól megy.... :confused:

Előre is köszi mindent! :respect:

Legyel kedves odavenni az udp 53at is, mert a dns alapbol az, tcpn csak zonatranszfert csinalunk, ha csinalunk....

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#2395 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 24. 15:25

Idézet: Wyco - Dátum: 2007. júl. 24., kedd - 15:58

Sziasztok. Meglehetosen uj vagyok a más világban, de hiánypotolni ohajtok :) A lényeg hogy egyelore egy VMWare-ra feltettem egy SUSE SLED 10-et, egyreszt ismerkedni a linuxszal, másreszt azzal a nem titkolt céllal, hogy bár átállni egyelore nem ohajtok rá, de mivel tapasztalatom szerint a vállalati IT-soktol gyakran megkovetelik a linux ismereteket, ebben az irányban szeretnek eloremozdulni. Kérdés tehát hogy mit javasoltok, mivel foglalkozzak inkább, merre olvassak, mit, mit nem, hogy stb érdemes ezen cél szem elott tartása mellett.
Köszi

Én

Hat, elso korben en azt javasolnam, hogy probald meg minel tobbet hasznalni, es ha valamit nem tudsz, amit win alatt tudtal csinalni, azt probald meg osszerakni linux alatt is. Ez azert kell, mert kozben jo esellyel megszokod a szemleletet, meg hogy mit hol talalsz kb.

Mindenkepp erdemes megismerkedni a parancssorral, jo es hatekony eszkoz az, probalj esszel turkalni log fileokban, meg ilyesmi :)

Szerverezeshez meg vegyel szepen magad ele konkret peldakat, mint pl, local levelezoszerver, webszerver, valami phps kutyuvel megfejelve, rendszeres backupok, samba, ilyenek.

Igazabol a lenyeg, hogyha megszokod a kb szabvanyos gondolkodast mogotte, akkor mar jol vagy, barminek neki tudsz allni, ami ennel tobb kell azok ugyis a konkret elvart program ismeretek, azzal meg vagy talalkozol, vagy nem. Van amibe gyorsan bele lehet tanulni (napok) es van amiben mindig tudnak majd ujat mutatni...

#2396 Felhasználó inaktív   critical_source 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 24. 18:31

Idézet: pascal - Dátum: 2007. júl. 23., hétfő - 13:55

ahhoz nem kell lomoco

Akkor hogyan lehet másként beállítani, mert FF-ben ha megnyomom, olyan, mintha a görgőt nyomtam volna le, fel-le lehet húzgálni vele az oldalt, pedig én vissza szeretnék vele lépkedni az oldalak között.

#2397 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2007. 07. 25. 08:30

Idézet: kroozo - Dátum: 2007. júl. 24., kedd - 15:08

Legyel kedves odavenni az udp 53at is, mert a dns alapbol az, tcpn csak zonatranszfert csinalunk, ha csinalunk....

És működik! :)

Köszönöm mester! :respect:
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#2398 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 25. 09:57

Idézet: Mono - Dátum: 2007. júl. 25., szerda - 9:30

És működik! :)

Köszönöm mester! :respect:

:)

#2399 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 28. 13:56

No akkor elso kérdés :)
Továbbra is VMWare alatt fut a linux, a host XP. Koztuk a hálozati kapcsolat custom (lásd file), a linux látja a windowst ha megmondom neki az ip cimet (egyebkent nem). Feltettem linuxra az apacheot, és ha linuxban beirom h http://192.168.127.129/ akkor látom a weblapot. Ha windowsban irom be ugyan ezt, vagy ugy h :80 semmi nem jon be, nem látja az oldalt.
Tanácsot tud vki adni hogy mit nem állitottam be?

Csatolt fájl:

http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#2400 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 07. 28. 14:16

Idézet: Wyco - Dátum: 2007. júl. 28., szombat - 14:56

No akkor elso kérdés :)
Továbbra is VMWare alatt fut a linux, a host XP. Koztuk a hálozati kapcsolat custom (lásd file), a linux látja a windowst ha megmondom neki az ip cimet (egyebkent nem). Feltettem linuxra az apacheot, és ha linuxban beirom h http://192.168.127.129/ akkor látom a weblapot. Ha windowsban irom be ugyan ezt, vagy ugy h :80 semmi nem jon be, nem látja az oldalt.
Tanácsot tud vki adni hogy mit nem állitottam be?

Hmm, hat ez olyan vmware bibinek szaglik... en spec mindig bridget hasznatam eddig, ugyhogy hirtelen vmware oldalrol nem tudom mizu, alapvetoen azt kellene megnezni, hogy jo a winben a route tabla (bar annak kellene legyen, ha a linrol inditott kereseket tudja kezeleni, meg hogy nincs e esetleg betuzfalazva a linux...

Téma megosztása:

• (137 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • 122
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.