Sziasztok!
Van egy működő levelező szerverem, Debian linux fut rajta.
Szeretnék egy "caching only" DNS szervert magamnak, csökketnve ezzel az internet forgalmat, illetve növelve a névfeloldási sebességet.
A szerver belső hálózaton van, router mögött. A routeren a megfelelő portok továbbítva vannak a szerver felé, a DNS port azonban nincs.
A szerveren van egy induláskor lefuttatott tűzfal szkriptem, mely így néz ki jelenleg:
#!/bin/bash
iptables -F
ifdown eth0
ifup eth0
modprobe ip_conntrack_ftp
iptables -A INPUT -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT
iptables -A INPUT -s 127.0.0.1 -i lo -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp -m tcp -m multiport --dports 21,22,25,53,80,143,443,993 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p icmp --icmp-type echo-request -j ACCEPT -m limit --limit 2/second --limit-burst 5
iptables -A INPUT -p tcp -m multiport --dports 113 -j REJECT
iptables -P INPUT DROP
A keselős DNS szervert úgy oldottam meg, hogy a bind9 csomagot telepítettem, majd a /etc/resolv.conf fájlba a meglévő két "nameserver"-rel kezdődő, internet szolgáltatótól kapott DNS IP címekre végződő sorok elé, szintén "nameserver"-rel kezdődően beírtam a szerverem saját belső IP címét.
Ha a tűzfal szkriptem lefut induláskor, akkor nem működik a dolog, amit a "dig hosztnév"-vel próbálgatok.
Magyarán "tűzfalazva" a dig freemail.hu nem a saját IP címemről kérdi le, hanem az első, szolgáltatótól kapott címről, holott a listában nem ez az első.
Ha kikommentezem a két szolgáltatói címet, akkor nincs névfeloldásom.
Ha tűzfalam nem fut le induláskor, minden működik jól, saját IP-m lesz a DNS szerver, elsőre már msec az adott cím lekérése, utána mindig 0 msec.
Megtettem még annyit, hogy az 53-as portot is felvettem a tűzfalszkript listájára, a helyzet semmit sem változott. Tudtommal az 53-as TCP port kell nekem a DNS-hez, routeren forwardolni nem akarnám, hiszen a szolgáltató címeivel simán megy a dolog, kinfelé meg amúgysem szeretnék nyilvános DNS szervert üzemeltetni.
Mit tegyek

Úgy érzem, valami tűzfal gond lehet, hiszen nélküle minden jól megy.... :confused:
Előre is köszi mindent!