Idézet: wpepi - Dátum: 2007. júl. 25., szerda - 13:09
Elismervény, munkalap nélkül miért is hagytad ott a készüléket?
"PTK 1959. évi IV. törvény
306. § (2) A kijavítást vagy kicserélést - a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a jogosultnak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni."
Én itt nem látok sehol 15 napot. Te hol találtál konkrét előírást arra, hogy 15 napon belül meg kell javítani vagy ki kell cserélni egy hibás garanciális készüléket?
Ha nem volt átvételi elismervény, munkalap, stb. amin a várható elkészülési idő szerepel akkor mi alapján következtettél arra, hogy nem javították meg időben?
Felvetted a szervizzel a kapcsolatot az elkészülés időpontjának egyeztetése végett? Kértél munkalapot melyen fel van tüntetve a hibás készülék leadásának és a várható elkészülés dátuma?
Szerk:
Mi alapján is követelted vissza a vételárat? Esetleg a készülék nem volt javítható és a csere nem volt lehetséges?
Tudomásom szerint ha nem lehetséges a javítás akkor első a csere és csak akkor van vételár visszafizetés ha a készülék nem cserélhető ki egy ugyanolyanra (ha tévedek igazítsatok ki).
Szerintem mások nem esnek ilyen hibába mivel ha egy készüléket garanciális vagy éppen nem garanciális javításra szerviznek átadnak kérnek munkalapot vagy valamilyen elismervényt melyen fel van tüntetve az átvétel időpontja, a várható elkészülési dátum, a hibajelenség, stb.
"306. § (1) Hibás teljesítés esetén a jogosult
a) elsősorban - választása szerint - kijavítást vagy kicserélést követelhet, kivéve, ha a választott szavatossági igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek a másik szavatossági igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatott dolog hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát, és a szavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott kényelmetlenséget;
b) ha sem kijavításra, sem kicserélésre nincs joga, vagy ha a kötelezett a kijavítást, illetve a kicserélést nem vállalta, vagy e kötelezettségének a (2) bekezdésben írt feltételekkel nem tud eleget tenni - választása szerint - megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye."
Jegyzőkönyvet írtak róla, ami az átvételi elismervény mellett szintén kötelességük. azon megvannak a szükséges adatok, kivéve azt, hogy mikorra lesz kész a gép, és mikor vehetem át azt javítva.
a 49/2003-as GKM rendelet értelmében:
4. § (1) A forgalmazó köteles a fogyasztót tájékoztatni arról, hogy a kijavítást vagy kicserélést a Ptk. 306. §-ának (2) bekezdése értelmében - az áru tulajdonságaira és a fogyasztó által elvárható rendeltetésére figyelemmel - megfelelő határidőn belül, a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni.
(2) A forgalmazónak törekednie kell arra, hogy a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb tizenöt napon belül elvégezze.
5. § Javításra az árut elismervény ellenében kell átvenni. Az elismervényen fel kell tüntetni a fogyasztó nevét és címét, az áru azonosításához szükséges adatokat, az áru átvételének idejét, és azt az időpontot, amikor a fogyasztó a kijavított árut átveheti.
Éppen ilyen jegyzőkönyvet kaptam:
A jegyzőkönyv másolatot a fogyasztónak a forgalmazó köteles átadni.
JEGYZŐKÖNYV
a fogyasztó kifogásáról a 49/2003. (VII.30.) GKM rendelet alapján
Fogyasztó neve:
Fogyasztó címe:
A fogyasztási cikk azonosító adatai, megnevezése:
A fogyasztási cikk vételára:
A vásárlás időpontja:
A hiba bejelentésének időpontja:
A hiba leírása:
A fogyasztó által érvényesíteni kívánt igény:*
A kifogás rendezésének módja:
Ha a kifogás rendezésének módja eltér a fogyasztó igényétől, akkor ennek indoklása:
Ha a forgalmazó a bejelentéskor a fogyasztó igényének teljesíthetőségéről nem tudni nyilatkozni, álláspontjáról legkésőbb 3 munkanapon belül köteles értesíteni a fogyasztót. Nyilatkozata e jegyzőkönyv mellékletét képezi.
Forgalmazó neve, címe, bélyegzője,
jegyzőkönyv aláírója Fogyasztó aláírása
*Hibás teljesítés esetén a jogosult
- elsősorban – választása szerint – kijavítást vagy kicserélést követelhet, kivéve, ha a választott szavatossági igény teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek a másik szavatossági igény teljesítésével összehasonlítva aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatott dolog hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát, és a szavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott kényelmetlenséget,
- ha sem a kijavításra, sem a kicserélésre nincs joga, vagy ha a kötelezett a kijavítást, illetve kicserélést nem vállalta, vagy e kötelezettségének a dolog tulajdonságaira és a jogosult által elvárható rendeltetésére megfelelő határidőn belül, a jogosultnak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül nem tud eleget tenni – választása szerint megfelelő árleszállítást igényelhet vagy elállhat a szerződéstől. Jelentéktelen hiba miatt elállásnak nincs helye.
Természetesen több alkalommal is hívtam a szervázt, 3-4 héttel a leadást követően, de még akkor sem tudták megmondani, hogy mikor lesz kész a gép. Azt ígérték, hogy visszahívnak. Újabb két hetet vártam, és nem történt semmi, ezért döntöttem úgy, hogy elállok a szerződéstől, mivel jelentős kényelmetlenséget okoztak az időntúli javítással /42 nap telt el a 15 helyett/, és a jövőbeni teljesítés is bizonytalanná vált, vagyis fogalmuk sem volt róla, hogy mikor lesz kész a gép. Nekem meg szükségem volt egy gépre sürgősen.
Bármelyik fogyasztói jogodat gyakorolhatod akár már az első alkalommal is, amikor meghibásodik az általad vásárolt dolog. Kérhetsz rögtön kicserélést, vagy elállhatsz akár a szerződéstől is, feltéve, ha ez nem eredményez a forgalmazónak jelentős többletköltséget. Nem vagy arra kötelezve, hogy javíttasd a gépet, sem pediglen arra, hogy kicseréltesd ugyanolyanra, ha x alkalommal nem tudták megjavítani.