HWSW Informatikai Kerekasztal: Asztali TFT-k VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (231 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 184
  • 185
  • 186
  • 187
  • 188
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Asztali TFT-k VI. Értékeld a témát: ****- 1 szavazás

#3701 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 09. 25. 07:03

Idézet: Mumia - Dátum: 2009. szept. 24., csütörtök - 11:39

Most már tényleg minden új LCD monitor 16:9-es lesz? Én ragaszkodom, a 16:10-hez, kezdjek aggódni, hogy még fél év és nem lesz a piacon egyetlen 16:10-es monitor sem?

A profi monitoroknál ezen nem kell annyira aggódni szerintem. Ott az 1920x1200 megy most is, nem csapják le a sorok számát, kell a magasabb kép.
Az olcsóbbaknál viszont valóban elindult egy trend, hogy már relatív kisebb képátló (21,5") is 16:9 full HD.
My photos

#3702 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 07:10

Idézet: vipisrac - Dátum: 2009. szept. 24., csütörtök - 22:15

Szóval lassan lehet nézni mindenben  (nyilván főleg filmekben) a fekete csíkokat 16:9-en is. :rolleyes:

Nem is olyan lassan. Már a tv sorozatokon kívül szinte semmi sincs 16:9-ben, az összes film ez az extra széles arány. 2010-ben meg jön a 2m széles és 18cm magas ultra wide kép :D
Ennél a 2.35:1 képaránynál meg a full hd is szart se ér, mert a film teljes felbontását lényegében elcsalják, így nem szélesebb lesz a kép, hanem csak alacsonyabb (nem kapsz 1080 sort se).

Ez a szélesség dolog akkor nem zavarna, ha a sorok száma garantált lenne és a szélességben meg többet adnának, ha olyan széles képet akarnak, így egy olyan képernyőn ott van a többlet részlet, egy normál 16:9-en meg nem lenne minőségromlás panscan esetén.
Tudom álmodok!  :think:
My photos

#3703 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 09:12

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 7:58

OK kíváncsi vagyok. TV-nek még mindig egy 100Hz-es panát használok, így érdekes számomra. Mindenesetre nem valószínű, hogy többet enne mint egy full HD-s LCD.

Látod a leírt számokból, hogy relatív. A max fogyasztást valszeg egyiknél sem érdemes nézni, mert nem úgy használja az ember. Használati beállítás mellett meg úgy tűnik, hogy egy 40"-es fullHD-nál is többet ehet, vagy kb. egálban egy kis 28"-os CRT TV.

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 8:10

Nem is olyan lassan. Már a tv sorozatokon kívül szinte semmi sincs 16:9-ben, az összes film ez az extra széles arány. 2010-ben meg jön a 2m széles és 18cm magas ultra wide kép :D
Ennél a 2.35:1 képaránynál meg a full hd is szart se ér, mert a film teljes felbontását lényegében elcsalják, így nem szélesebb lesz a kép, hanem csak alacsonyabb (nem kapsz 1080 sort se).

Ez a szélesség dolog akkor nem zavarna, ha a sorok száma garantált lenne és a szélességben meg többet adnának, ha olyan széles képet akarnak, így egy olyan képernyőn ott van a többlet részlet, egy normál 16:9-en meg nem lenne minőségromlás panscan esetén.
Tudom álmodok!  :think:

Engem meg akkor nem zavarna, ha leállnának az egésszel. Az oké, hogy jobb a 16:9 mint a 4:3, de mi a fasz fontosat látok 2.35:1-en, amit 16:9-en nem? Kurvára semmit. Arra jó, hogy majd új TV-t vegyél vagy a több 100K-s TV-d ne tudd kihasználni rendesen és 52"-osért elrohanj.

TV-t vettem, mert kellett (ill. meg tudom oldani, hogy 2.35:1-re is jó legyen skálázással, plussz ugye másra is jó), de blúréjért meg a többi szarságért addig nem adok pénzt amíg tesznek rám, mint vevőre és ilyenekre nem figyelnek.

ps: Persze ez a többlet felbontás dolog is jó megoldás lenne. Hátha kitalálják... végül is ezért is lehet új TV-t, lejátszót vetetni az emberrel, ami támogatja az ilyen vágást. :)

Szerkesztette: vipisrac 2009. 09. 25. 09:14 -kor

#3704 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 10:08

Idézet: Quain - Dátum: 2009. szept. 23., szerda - 21:11

Megvettem, alapvetően elégedett vagyok.
Ami kérdésem lenne még, hogy ha 75hz-re állítom, okozhat-e bármi gondot? (pl. jobban megterheli a vezérlőáramkörét a monitornak, ezért előbb meghibásodik, stb...)

Amióta megvettem 75-ön megy, semmi baja.

#3705 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 10:09

Idézet: JonesC - Dátum: 2009. szept. 24., csütörtök - 1:51

Nem is figyeltem. Nem a videóban, ott nincs gáz. Hanem pl egy word doksit, megfogsz és átrakod a képernyő másik felére, akkor a fehér alapon fekete betűkön látni az effektet.  :)

Igen, ott kicsit úszik, de pár óra alatt meg lehet szokni.
Azt nem tuzdom, hogy egy gyors TN-en van e ilyen úszás, nem használtam még olyat.

#3706 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 10:11

Idézet: Mumia - Dátum: 2009. szept. 24., csütörtök - 11:39

Most már tényleg minden új LCD monitor 16:9-es lesz? Én ragaszkodom, a 16:10-hez, kezdjek aggódni, hogy még fél év és nem lesz a piacon egyetlen 16:10-es monitor sem?

A tömeg filmezik, leszarják azt, hogy a PC-t másra is lehet használni. :(

#3707 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 11:56

Idézet: Lipton - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 11:11

Nekik biztosan csak horizontálisan van periférikus látásuk, vertikálisan nincs.  :D

Meg mindenki full HD monitorra ácsingózik közben tucatszámra csak divx-et és xvid-et tölt le (ami szintén 2.35:1 arányú), mert az 1080-as filmből alig van, meg már úgyis látta és akkora böhöm adatot már nem fog órákon át töltögetni.

Szerkesztette: sebgutkopf 2009. 09. 25. 11:56 -kor

My photos

#3708 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 12:18

Nem csak az 1080-as tartalom miatt jó a full hd monitor. Pl 720-as mellett nem lehet semmit csinálni már, az 1680x1050-en sem. Pl böngészni. :)
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#3709 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 12:36

Idézet: JonesC - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 13:18

Nem csak az 1080-as tartalom miatt jó a full hd monitor. Pl 720-as mellett nem lehet semmit csinálni már, az 1680x1050-en sem. Pl böngészni. :)

1680x1050 sztem bőven jó.
Ugye széltében nincs gáz, hiszen wide. Lefelé meg az a +30-150 pixel már nem váltja meg a világot.
Én pl. most épp 22"-es 1680-as monitort kerestem direkt a régi Acer helyére. Full HD nem kellett volna.
Sok is az a felbontás 22"-ra.

#3710 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 12:38

Idézet: Lipton - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 11:11

Hja, csak tényleg gáz, hogy az ember vesz egy "trendi" TV-t vagy monitort és a filmek fele azért keretes, mert 2.35:1-es képarányú a másik fele pedig azért, mert 4:3-as.

... és igazából ezen egy projektor sem segít hacsak nem egy gigantikus falfelület van kialakítva vevítővászonnak.

#3711 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 13:01

Idézet: vipisrac - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 13:36

1680x1050 sztem bőven jó.
Ugye széltében nincs gáz, hiszen wide. Lefelé meg az a +30-150 pixel már nem váltja meg a világot.
Én pl. most épp 22"-es 1680-as monitort kerestem direkt a régi Acer helyére. Full HD nem kellett volna.
Sok is az a felbontás 22"-ra.

Nem is 22-esbne gondolkodva. Egyébként elférne a full hd abban a méretben, még nagyobb is. Legalább jobb felbontásúak lennének a dolgok. Nem kell ragaszkodni a 96 dpi-hez.

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#3712 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 13:52

Nekem nem kell fullhd, elég lesz a sima 1920x1200. :)

#3713 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 14:01

Nekem sosem tetszett hogy így alakult a "trend", nem tudom miért gondolják a gyártók hogy mindenki elsősorban filmet akar nézni egy monitoron..  :rolleyes:  Így a legtöbb alkalmazás kevésbé használható, mintha nagyjából tartanának egy 3:2-es arányt, mint pl a fotó világában.
Egy monitor (átlag emberek számára) úgysem fog kiváltani egy TV-t a méretéből kifolyólag, a TV-knél pedig az a gond hogy ha nem csak DVD-zik az ember akkor a TVműsorokat vagy torzítva, vagy két nagy csíkkal az oldalán nézheti (vagy valamilyen croppal..)
..Másfelől amíg nincs családja az embernek (gondolom) addig lehet a monitort is filmnézésre használni, de utána már muszáj lesz két dedikált eszköz.
A szatyor nem táska.

#3714 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 14:07

Melyik alkalmazás kevésbé használható szerinted? Mert pl DTP-ben iszonyt különbség van a széles monitorok javára. :)

Idézet

#3715 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 14:15

Idézet: JonesC - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 15:07

Melyik alkalmazás kevésbé használható szerinted? Mert pl DTP-ben iszonyt különbség van a széles monitorok javára. :)

A 80x25-ös képernyőre tervezett DOS-os programok pl. elég furán néznek ki egy 21:9-es monitoron.  :cool:

No de viccet félretéve, elég sok azért vállalati környezetben is a 4:3-as képarányra optimalizált kezelőfelület. Ezeknek az 5:4 még megfelel, legfeljebb jól elfér alatta a tálca is, de széles monitorokon valahogy nem adják a tökéletes felhasználói élményt...

#3716 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 14:16

Idézet: JonesC - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 15:07

Pl dokumentumok kezelésében.. Igaz viszont hogy konkrét tapasztalatom még nincsen full HD felbontásban, de pl 1280x800-nál a PS is kevésbé használható, de valószínűleg a 800-as magasság miatt.
A szatyor nem táska.

#3717 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 14:24

Idézet: JonesC - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 14:01

Nem is 22-esbne gondolkodva. Egyébként elférne a full hd abban a méretben, még nagyobb is. Legalább jobb felbontásúak lennének a dolgok. Nem kell ragaszkodni a 96 dpi-hez.

Szerintem 0.28 pixelméret alatt túl kicsi. Normális betűméret mellett, de ha a tartalmakat nézem akkor is.
Böngéssz rajta webet. Azért kevés még a HD tartalom normál webes tartalomban is... 300-600 pixeles képeket pl. lehet nagyítózni, ha látni is akarsz valamit. :)

De mondhatom a felh. programokat is. Nem hiszem, hogy kapsz nagyobb toolbart vagy ikonokat.

Szerkesztette: vipisrac 2009. 09. 25. 14:25 -kor

#3718 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 14:31

Nekem nem lenne kifogásom a Quad-HD (http://en.wikipedia.org/wiki/2160p) monitorok ellen sem, de való igaz hogy egy bizonyos felbontás felett és/vagy  bizonyos karakterméret alatt már hiába óriási a kijelző, az értékes információ egyszeűen elveszik rajta.

#3719 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 14:35

Én melóban 24-esen tolom, de ha mégkisebbek lennének a toolbarok, az sem zavarna. Úgyis tudom mi mit csinál, és legtöbbször billentyű shortcutokat használok. De a programok új verzióit, és az oprendszereket is fel lehetne erre készíteni :)

Idézet

#3720 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 14:38

Idézet: JonesC - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 15:35

Én melóban 24-esen tolom, de ha mégkisebbek lennének a toolbarok, az sem zavarna. Úgyis tudom mi mit csinál, és legtöbbször billentyű shortcutokat használok. De a programok új verzióit, és az oprendszereket is fel lehetne erre készíteni :)

Talán a Win7-ben már erre is gondolnak majd.. ha egy kicsit is előrelátóak

Szerkesztette: T-lore 2009. 09. 25. 14:38 -kor

A szatyor nem táska.

Téma megosztása:

• (231 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 184
  • 185
  • 186
  • 187
  • 188