HWSW Informatikai Kerekasztal: Asztali TFT-k VI. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (231 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 185
  • 186
  • 187
  • 188
  • 189
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Asztali TFT-k VI. Értékeld a témát: ****- 1 szavazás

#3721 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 09. 25. 14:47

Idézet: JonesC - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 15:35

Én melóban 24-esen tolom, de ha mégkisebbek lennének a toolbarok, az sem zavarna. Úgyis tudom mi mit csinál, és legtöbbször billentyű shortcutokat használok.

Na jó, de most az volt a kérdés, hogy látni-e normálisan mindent. Nem az, hogy ha már nem kell látnod akkor jó-e. :D

Idézet

De a programok új verzióit, és az oprendszereket is fel lehetne erre készíteni :)

Igen, fel. Csak tényleg bizonyos szint felett nincs értelme a dolognak. Szerintem a pixelméret a meghatározó paraméter. Abból van egy minimum, ami alá nem érdemes menni, mert úgysem látszik a különbség, csak arra lesz jó, hogy minden addig látható dolgot fel kell nagyítani, skálázni, aminek meg már semmi értelme... még akkor sem, ha nincs minőségvesztés. Ha meg van akkor pláne... márpedig ugye szokott lenni...

Ha pedig megvan a pixelméret akkor a monitor mérettel arányos felbontást kell választani és kész.

Szóval monitornál (22-26"-ig) szerintem 0.26-0.28 ízléstől függően. (Kinek milyen a szeme, milyen messziről nézi). És annak megfelelő felbontás.
TV-nél (vagy eszetlen nagy monitornál :D) 32" felett meg nyilván a minimum pixelméret is nő, mert nem ugyanolyan távolságról nézi az ember nyakforgatással. :) Ennélfogva szerintem 40-42"-ra is kb. ugyanolyan jó/elég a Full HD, mint mondjuk 24"-ra.

Szerkesztette: vipisrac 2009. 09. 25. 14:51 -kor

#3722 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 14:55

Nem baj az, ha nagyítani kell dolgokat. A legjobb az lenne alapban, ha ikonok ilyesmik vektorosan/200+dpisen(a bitmapos részeik) lennének letárolva, és dolgok méretét nem pixelhez, hanem normál hosszmértékekhez igazítanák. Elsőre talán bonyásabbnak hangzik így, de később megtérülősebb lenne. A nagyon régi waréknál pedig, egyszerűen minden irányban dufla pixelszámmal lehetne dolgozni. A dupla dpi miatt  :)
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#3723 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 15:05

Idézet: JonesC - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 15:55

Nem baj az, ha nagyítani kell dolgokat. A legjobb az lenne alapban, ha ikonok ilyesmik vektorosan/200+dpisen(a bitmapos részeik) lennének letárolva, és dolgok méretét nem pixelhez, hanem normál hosszmértékekhez igazítanák. Elsőre talán bonyásabbnak hangzik így, de később megtérülősebb lenne. A nagyon régi waréknál pedig, egyszerűen minden irányban dufla pixelszámmal lehetne dolgozni. A dupla dpi miatt  :)

Értem én miről szól, csak szerintem felesleges.

1. Úgyse látod a különbséget azonos méretre skálázott képeknél, hiába van 0.15-ös pixeled 0.26 helyett.
2. A nagyítás minőségromlással jár, mert meghatározott számú pixeled van. Térben "kvantált" képet látsz mindenképp. Akkor nincs minőségromlás, ha brutál kicsi a pixelméret és sok van belőle... de az meg az 1. pont miatt felesleges és nagyságrendileg nagyobb a feldolgozási igénye.

A bitmap és pixel alapú graf elég jó minőségű és főleg hatékony ezeknél a megjelenítőknél. Kis javulást lehetne elérni óriási befektetéssel ha az általad vázolt megoldást választanák.

De ideális esetben én is elfogadnám. :)

#3724 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 15:11

Esetleg azt is lehetne, hogy az alkalmazásokban állítható legyen, mekkora méretű legyen, és az oprendszer felskálázná a valós méretre megjelenítéskor. :cool:

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#3725 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 21:42

Idézet: MisterY - Dátum: 2009. szept. 24., csütörtök - 11:53

de tényleg olyan nagy a különbség egy 16:10-es és egy 16:9-es monitor között ha a másodiknak is elég nagy a felbontása?

Éppen annyi a különbség, hogy a 16:10-esnél még elfér a 16:9-es kép alatt a felirat és/vagy a médialejátszó kezelőfelülete.

And that makes all the difference.

A másik meg a netezés, a legtöbb oldal max 1024 szélességre van optimalizálva. Mit érek az 1920-as felbontással? A kép két szélén 25-25% kihasználatlan területet, scrollozni meg ugyanannyit kell.

Idézet: JonesC - Dátum: 2009. szept. 24., csütörtök - 19:17

Emléxem, amikor jöttek a széles lcd-k, akkor Múmia azon rágta a kefét, hogy neki nem kell széles huszas, mert 0,2 megapixellel kisebb a képe. Szal nem meglepő :)

És valóban kisebb a képe, munkához meg minden a terület. A 16:10-be belenyugodtam, de most még ebből is le akarnak csípni.

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 8:03

A profi monitoroknál ezen nem kell annyira aggódni szerintem. Ott az 1920x1200 megy most is, nem csapják le a sorok számát, kell a magasabb kép.
Az olcsóbbaknál viszont valóban elindult egy trend, hogy már relatív kisebb képátló (21,5") is 16:9 full HD.

Profi monitorok nem az a kategória amit meg tudok fizetni.

#3726 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 22:08

Idézet: Mumia - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 22:42

Éppen annyi a különbség, hogy a 16:10-esnél még elfér a 16:9-es kép alatt a felirat és/vagy a médialejátszó kezelőfelülete.

A másik meg a netezés, a legtöbb oldal max 1024 szélességre van optimalizálva. Mit érek az 1920-as felbontással? A kép két szélén 25-25% kihasználatlan területet, scrollozni meg ugyanannyit kell.

És valóban kisebb a képe, munkához meg minden a terület. A 16:10-be belenyugodtam, de most még ebből is le akarnak csípni.

Profi monitorok nem az a kategória amit meg tudok fizetni.

1920-on elfér az 1280x720-as videó ablakban, meg mellette, picit belógva a firefox ablaka :)

Idézet

#3727 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 25. 22:48

Idézet: Mumia - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 22:42

Én mozizás közben nem nézem a lejátszó felületét, normális méretű felirat meg aligha fér el azon a csíkon, főleg ha több soros.

A széles monitor ellen már aligha tehetsz bármit, viszont ha elég nagy a felbontás, kényelmesen elfér két alkalmazás is egymás mellett is. Ez a 4:3-as képaránynál kényelmesen nem volt megoldható.

Gondolom Neked sem lesz egyhamar netbookod, ha ennyire zavar a kis felbontás. Ezzel mondjuk én is így vagyok, nehezen tudom elképzelni, hogyan tudnék kényelmesen bármi hasznosat csinálni egy 1024*600-as felbontású monitor előtt...

#3728 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 26. 00:21

Nekem van netbookom, és szeretem :) Az egy alkalmazás egyszerre módon működik :) Viszont pl a legjobb hordozható videó lejátszó :)

Idézet

#3729 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 26. 06:32

Mondjuk a böngészőt nem muszáj full screen használni, bár mindenki megszokta az tény.

A GUI-kat tekintve meg szerintem is az lenne a megoldás ha vektorgrafikusan lennének tárolva és az oprendszer méretezné vagy kívánság-, vagy szabvány méret szerint. A legtöbb elem úgy is vektoros..

A pixelsűrűséget tekintve pedig nekem nem lenne probléma a minél kisebb pixelméret, imaging szempontjából például nekem észrevehető. Egy szokványos LCD monitoron a pixelsűrűség kb 100 dpi ellenben a nyomtatásnál szoványos 300 dpi-vel. Persze az papír, és eleve közelebbről nézi az ember valamennyivel, de nagyobb pixelsűrűség mellett nem kellene AA-t és hasonló trükköket használni hogy szép görbéket és egyáltalán szép képet kapjunk. Tény, hogy ehhez nagyon kemény vas is kell, de ma mára már ez nem is lehet probléma. Vagy rosszul gondolom? :)
A szatyor nem táska.

#3730 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 26. 14:35

Idézet: JonesC - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 16:11

Esetleg azt is lehetne, hogy az alkalmazásokban állítható legyen, mekkora méretű legyen, és az oprendszer felskálázná a valós méretre megjelenítéskor. :cool:

Csak érted... a skálázás mindig szar, ha nincs extra nagy felbontásod extra kisméretű pixelekkel. De ha meg van akkor csak annyit értünk el vele, hogy nem néz ki rosszabbul a skálázott kép, mint előtte jóval kisebb felbontáson skálázás nélkül. :)

#3731 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 26. 14:43

Még némi info:
Acer B193 19", TN, 5:4, 1280x1024, 70% fényerő:    25W
Acer B193 19", TN, 5:4, 1280x1024, 100% fényerő:   36W
LG W2242T 22" TN, 16:10, 1680x1050, 70% fényerő:   26W
LG W2242T 22" TN,16:10, 1680x1050, 100% fényerő:   36W

LG 72cm CRT TV, Flatron 100Hz:                    120W
Samsung 72cm CRT TV, Flat 100Hz:              105-110W
Samsung 40A656 102cm LCD 100Hz:
  10-es fényerő (max), energiagazdálkodás kikapcs: 235W
  7-es fényerő, energiagazdálkodás kikapcs:        180W
  7-es fényerő, energiagazdálkodás közepes:        110W

Szerkesztette: vipisrac 2009. 09. 26. 14:44 -kor

#3732 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 26. 18:25

Idézet: vipisrac - Dátum: 2009. szept. 26., szombat - 15:35

Csak érted... a skálázás mindig szar, ha nincs extra nagy felbontásod extra kisméretű pixelekkel. De ha meg van akkor csak annyit értünk el vele, hogy nem néz ki rosszabbul a skálázott kép, mint előtte jóval kisebb felbontáson skálázás nélkül. :)

Én értem, hogy mire gondolsz, depont arról van szó, hogy kétszerakkora felbontás, négyszerannyi pixelből. Legrosszabb esetben ugyanúgy néz ki, jobb esetben még javulhat is (ugyanakkora méreten kevésbé pixeles) És ez csak addig az átmenetig szükséges, amíg a "legacy" programok ki nem futnak, le nem cserélődnek. :)

Idézet

#3733 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 26. 18:37

Idézet: JonesC - Dátum: 2009. szept. 26., szombat - 19:25

Én értem, hogy mire gondolsz, depont arról van szó, hogy kétszerakkora felbontás, négyszerannyi pixelből. Legrosszabb esetben ugyanúgy néz ki, jobb esetben még javulhat is (ugyanakkora méreten kevésbé pixeles) És ez csak addig az átmenetig szükséges, amíg a "legacy" programok ki nem futnak, le nem cserélődnek. :)

Régebben vettünk egy 21"-os monitort, aminek a nativ felbontása 1600x1200 volt. Windows telepítés után a 800x600-as felbontás borzalmasan nézett ki rajta, pedig ez pontosan kétszeres felbontás lett volna. :eek:

#3734 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 26. 18:40

Idézet: MisterY - Dátum: 2009. szept. 26., szombat - 19:37

Régebben vettünk egy 21"-os monitort, aminek a nativ felbontása 1600x1200 volt. Windows telepítés után a 800x600-as felbontás borzalmasan nézett ki rajta, pedig ez pontosan kétszeres felbontás lett volna. :eek:

Jó, de itt nem csökken a felbontás, hanem nő :) A vizuál interfész, az ugyanakkora maradna, mint előzőleg :)

Idézet

#3735 Felhasználó inaktív   vipi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 26. 22:08

Idézet: JonesC - Dátum: 2009. szept. 26., szombat - 19:25

De nem. :)
Épp arról beszélek, hogy ha van mondjuk egy 0.26-os pixelméreted akkor egy 2x2cm-es képed kinéz valahogy.
Ha emellé teszel egy 0.18-as pixelméretű monitort és felnagyítva kiteszed a 2x2cm-es ábrádat akkor rosszabb lesz, mert az eredeti képed az adott felbontásra volt "optimalizálva" és most az átméretezésen (milyen jó algoritmust használsz) múlik, hogy milyen lesz az újrakvantált képed.

Ha meg faszát használsz akkor esetleg ugyanolyan lesz... jobb sokkal soha nem lesz, mert 0.18-cal semmire nem mész a 0.26-hoz képest. Nem fogod látni a különbéget.

#3736 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 26. 22:31

Idézet: vipisrac - Dátum: 2009. szept. 26., szombat - 23:08

De nem. :)
Épp arról beszélek, hogy ha van mondjuk egy 0.26-os pixelméreted akkor egy 2x2cm-es képed kinéz valahogy.
Ha emellé teszel egy 0.18-as pixelméretű monitort és felnagyítva kiteszed a 2x2cm-es ábrádat akkor rosszabb lesz, mert az eredeti képed az adott felbontásra volt "optimalizálva" és most az átméretezésen (milyen jó algoritmust használsz) múlik, hogy milyen lesz az újrakvantált képed.

Ha meg faszát használsz akkor esetleg ugyanolyan lesz... jobb sokkal soha nem lesz, mert 0.18-cal semmire nem mész a 0.26-hoz képest. Nem fogod látni a különbéget.

Oké, de nem kétszerezése a felbontásnak. Az 0,36-hoz képest lenne.

Idézet

#3737 Felhasználó inaktív   T-lore 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 27. 11:06

Azonos felbontású kép nagyobb felbontású monitoron ugyanarra a méretre (cm) méretezve valóban maximum csak ugyanúgy nézhet ki. Ideális esetben ha egész számú többszöröse a felbontás, akkor pl 1 pixelből 4 lesz, így ugyanúgy fog kinézni. Különbség csak akkor volna látható, ha a "nyers anyag" felbontása is növekedne. Ezért szükséges a vektoros ábrázolás, ott a méret relatív.

Amúgy egy 2 centis képnél valóban nincs értelme a hatalmas felbontásnak, mert vagy túl kicsi lesz, vagy nem látunk jobb minőséget. Egy >10 megapixeles kép esetén már azonban sokkal részletesebb képet kapnánk, és még akkor is scrollozni kell ha a valós méretét nézzük.

Amúgy szerintem azért is lenne jó egy ~300dpi felbontású monitor, mert akkor életbe léphetne a valódi WYSIWYG, így meg gyakran csak WYSIWTF van belőle :D
A szatyor nem táska.

#3738 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 27. 12:36

Idézet: T-lore - Dátum: 2009. szept. 27., vasárnap - 12:06

Azonos felbontású kép nagyobb felbontású monitoron ugyanarra a méretre (cm) méretezve valóban maximum csak ugyanúgy nézhet ki. Ideális esetben ha egész számú többszöröse a felbontás, akkor pl 1 pixelből 4 lesz, így ugyanúgy fog kinézni. Különbség csak akkor volna látható, ha a "nyers anyag" felbontása is növekedne. Ezért szükséges a vektoros ábrázolás, ott a méret relatív.

Amúgy egy 2 centis képnél valóban nincs értelme a hatalmas felbontásnak, mert vagy túl kicsi lesz, vagy nem látunk jobb minőséget. Egy >10 megapixeles kép esetén már azonban sokkal részletesebb képet kapnánk, és még akkor is scrollozni kell ha a valós méretét nézzük.

Amúgy szerintem azért is lenne jó egy ~300dpi felbontású monitor, mert akkor életbe léphetne a valódi WYSIWYG, így meg gyakran csak WYSIWTF van belőle :D

200 dpi egyelőre elég lenne. Egyébként nyomásban sem feltétlen a 300 dpi, van, ami 150 dp-vel kerül papírra  :)

Btw, a kétcentis kép is lehet tízmegapixeles  :)

Idézet

#3739 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 28. 07:21

Idézet: JonesC - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 13:18

Nem csak az 1080-as tartalom miatt jó a full hd monitor. Pl 720-as mellett nem lehet semmit csinálni már, az 1680x1050-en sem. Pl böngészni. :)

Ha egy film annyira köt le, hogy mellette elkezdek böngészni, arra nekem a "del" gomb szokott a megoldás lenni.  :)
My photos

#3740 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 28. 07:26

Idézet: MisterY - Dátum: 2009. szept. 25., péntek - 15:15

A 80x25-ös képernyőre tervezett DOS-os programok pl. elég furán néznek ki egy 21:9-es monitoron.  :cool:

No de viccet félretéve, elég sok azért vállalati környezetben is a 4:3-as képarányra optimalizált kezelőfelület. Ezeknek az 5:4 még megfelel, legfeljebb jól elfér alatta a tálca is, de széles monitorokon valahogy nem adják a tökéletes felhasználói élményt...

Számomra a széles ellen a legegyszerűbb felhasználási példa: akármelyik böngésző. Nem szeretek hosszú sorokat olvasni (szerintem senki se) inkább vertikálisan legyen hosszú a szöveg. A széles monitorokon a böngészőket kizárólag ablakban (nem full screen) futtatom és saját ízlésemnek megfelelő szélességűre állítom.
My photos

Téma megosztása:

• (231 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 185
  • 186
  • 187
  • 188
  • 189
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.