Asztali TFT-k VI.
Elküldve: 2007. 10. 02. 02:11
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!
Idézet
Elküldve: 2007. 10. 02. 05:21
Idézet: -=RelakS=- - Dátum: 2007. okt. 1., hétfő - 12:13
Egyet nem értek. Sötétebb színeknél olyan, mintha temporal dither lenne (felváltva sakktáblamintás a kép csak valami veszett gyorsan csinálja). Ha már ilyen van benne, akkor miért nem csinálja, hogy a hiányzó színeket úgy állítaná elő, hogy két egymás utáni képen a két szomszédos árnyalatot használja?

Mind1, bár a sötét színeknél néha igen zavaróan sávos (pl három különböző árnyalat ugyan úgy néz ki). Viszont ennek ellenére soha többet crt-t

Ezt nem értem amúgy, az összes "tesztben" szinte pirossal aláhúzva örvendeztek, hogy sávosodás ezen nincs, ehhez képest van az enyémen is... Én úgy enyhítettem rajta, hogy 100-ra húztam a kontraszt és 73/75/74-re a színeket, persze valamennyi így is van (fényerő meg 0, de itt nem számít, csak defaultban kisütötte a szemem, és a "fekete" is ordenáré volt).
Olyan ditheres dolgot viszont nem láttam még rajta

A feketéje jobb volt a crt-nek, és alapból nem is volt bajom vele, de lássuk be, egy ekkora képfelületű crt-t nem tudom, hova raktam volna, meg ki hozta volna föl a nyolcadikra

May God have mercy on our dirty little hearts
Elküldve: 2007. 10. 02. 08:42
Idézet: gemini - Dátum: 2007. okt. 1., hétfő - 19:53
Megnéztem, nem is rossz.

Nem túl sok helyen lehet kapni, illetve nem túl olcsó. :confused:
Bár milyen árat várok ettől a kategóriától...

Mintha azt olvastam volna hogy leállították ennek a modellnek a gyártását, ez igaz ???
Egyébként tényleg elnéztem, az Eizo 24' bár ekkora képméret nem igazán érdekel, nincs ami meghajtja hosszú távon natívban.
Elküldve: 2007. 10. 02. 09:04
Idézet: Cabal - Dátum: 2007. okt. 2., kedd - 8:42

Nem túl sok helyen lehet kapni, illetve nem túl olcsó. :confused:
Bár milyen árat várok ettől a kategóriától...

Mintha azt olvastam volna hogy leállították ennek a modellnek a gyártását, ez igaz ???
sok helyen 90k körül kapható, ez szerintem nem drága csak a 45 ezres t*sco-s sz*rokhoz képest.
nem arról olvastál, hogy a 970p-t álították le? ez az utódja.
Abit IP35-E :: Intel E2160 @ 2,90 GHz + AC Freezer 7Pro :: Sapphire Radeon HD3850 256Mb + Zalman VF900cu :: 2048Mb Geil Ultra DDR-2 800Mhz CL4 :: 250Gb + 500Gb WD Caviar RE :: Sb Audigy 1 :: AC Silentium T1 :: Arctic/Seasonic 350w :: Logitech G5 :: FuSi P19-2
Elküldve: 2007. 10. 02. 09:20

Lehet tippelni, mikorra éri el a mostani ár/méret hányadost a monitorok piacán is.
Remélem nem lesz értéktelen az új monitorom 2 éven belül.
Szerintem is, csak nem pont úgy, wazze.
Elküldve: 2007. 10. 02. 09:52
Idézet: gemini - Dátum: 2007. okt. 2., kedd - 10:04
nem arról olvastál, hogy a 970p-t álították le? ez az utódja.
A Tesco-ban még élelmiszert is óvatosan veszek műszaki cuccot meg inkább sehogy.
Azt tudom hogy ez a monitor a 970p utódja, de Én a 971P-ről hallottam/olvastam ezt a rémhírt.
Rákérdeztem más fórumokon is, de nem tudtak konkrét info-t mondani arról hogy igaz-e, illetve hogy lesz-e utód.
Elküldve: 2007. 10. 02. 10:07
Idézet: Cabal - Dátum: 2007. okt. 2., kedd - 9:52
Azt tudom hogy ez a monitor a 970p utódja, de Én a 971P-ről hallottam/olvastam ezt a rémhírt.
Rákérdeztem más fórumokon is, de nem tudtak konkrét info-t mondani arról hogy igaz-e, illetve hogy lesz-e utód.
hol olvastad? mert akkor addig kell venni, amig még csinálják

bár ugye megy a mese a 100hz-es tft-kről is, meg ugye küszöbön az oledek eljövetele...
Abit IP35-E :: Intel E2160 @ 2,90 GHz + AC Freezer 7Pro :: Sapphire Radeon HD3850 256Mb + Zalman VF900cu :: 2048Mb Geil Ultra DDR-2 800Mhz CL4 :: 250Gb + 500Gb WD Caviar RE :: Sb Audigy 1 :: AC Silentium T1 :: Arctic/Seasonic 350w :: Logitech G5 :: FuSi P19-2
Elküldve: 2007. 10. 02. 10:19
Idézet: gemini - Dátum: 2007. okt. 2., kedd - 11:07

bár ugye megy a mese a 100hz-es tft-kről is, meg ugye küszöbön az oledek eljövetele...
Már nem tudom a címet, külföldi oldalon, utánna rákerestem egy hazai fórumban és páran írták már ott is...
Hogy meddig van még, illetve mi lesz utánna (mennyivel jobb/rosszabb) és nem utolsó sorban MIKOR az jobban érdekelne. :confused:
Persze, csak nehogy az OLED is a SED sorsára jusson - vagyis megragadjon a prototipusok terén legalábbi monitork terén. Mobiloknál, kézi kütyüknél már van illetve hamarosan lesz OLED, de monitoroknál. :confused: :confused:
Ezért gondolkodtam el most a TFT vásárláson, ki tudja mit hoz a jövő (és mikor).
Elküldve: 2007. 10. 02. 11:23
Idézet: Cabal - Dátum: 2007. okt. 2., kedd - 11:19
Ezért gondolkodtam el most a TFT vásárláson, ki tudja mit hoz a jövő (és mikor).
Oledet akarsz? olvasd el hárommal fentebb az "érdekességet", nem véletlenül linkeltem

27 centi képátló már annyira nem is rossz, igen nagyot léptek előre a mobiloktól, meg kézikütyüktől.
Elküldve: 2007. 10. 02. 11:59
Idézet: vaakuum - Dátum: 2007. okt. 2., kedd - 12:23

27 centi képátló már annyira nem is rossz, igen nagyot léptek előre a mobiloktól, meg kézikütyüktől.
Láttam, de mire ez a technológia konkrétan PC-s monitorokban lesz...
Régebben volt egy ilyen hír a PH-en:
hír
de azóta síri csend van e témában.
Meg ugyebár Magyarországon élünk és a legtöbb felhasználó árérzékeny (legalábbis 300e Ft-os monitorárra Én érzékeny lennék

Elküldve: 2007. 10. 02. 12:25
Idézet: Cabal - Dátum: 2007. okt. 2., kedd - 12:59
Régebben volt egy ilyen hír a PH-en:
hír
de azóta síri csend van e témában.
Meg ugyebár Magyarországon élünk és a legtöbb felhasználó árérzékeny (legalábbis 300e Ft-os monitorárra Én érzékeny lennék

Szerintem nincs síri csend, csak nem cikkeztek róla minden héten.
Az általad linkelt áprilisi cikk arról szól, hogy oled tv panelek prototípusait mutatták be 11 és 27 hüvelyk képátlójú méretben.
Most pedig arról szól a történet, hogy a 11-es kisebbik (ami asszem 27 centi) megjelenik sorozatgyártásban, és év végére már kapható. A prototípus bemutatása után pedig eltelt nemegészen 6 hónap. Lehet, hogy 300kHuf, de nem kell az elsők között megvenni

Ha egy éven belül kihozzák a 27 hüvelykest is sorozatgyártásra, akkor szinte már csak egy köpésre vagyunk attól, hogy monitor is legyen belőle.
Igazából számomra egyetlen kérdés van, ami nagyon ott lebeg a levegőben: mekkora a panel felbontása, milyen legkisebb pixelméretet tudnak belőle kihozni???

Azért a tendenciát látva én tartok tőlle, hogy jelenleg vadiúj monitorom a kelleténél gyorsabban fog veszíteni az értékéből.
Szerkesztette: vaakuum 2007. 10. 02. 12:26 -kor
Elküldve: 2007. 10. 02. 12:50
Idézet: vaakuum - Dátum: 2007. okt. 2., kedd - 13:25
Bennem az a kérdés is bújkál, hogy milyen lehet az élettartama? Mert pár éve mindig azt hozták föl, hogy az akkori OLED-ek nem igazán voltak tartósak, főleg a kék szubpixelek

May God have mercy on our dirty little hearts
Elküldve: 2007. 10. 02. 12:58
Idézet: vaakuum - Dátum: 2007. okt. 2., kedd - 13:25
Az általad linkelt áprilisi cikk arról szól, hogy oled tv panelek prototípusait mutatták be 11 és 27 hüvelyk képátlójú méretben.
Most pedig arról szól a történet, hogy a 11-es kisebbik (ami asszem 27 centi) megjelenik sorozatgyártásban, és év végére már kapható. A prototípus bemutatása után pedig eltelt nemegészen 6 hónap. Lehet, hogy 300kHuf, de nem kell az elsők között megvenni

Ha egy éven belül kihozzák a 27 hüvelykest is sorozatgyártásra, akkor szinte már csak egy köpésre vagyunk attól, hogy monitor is legyen belőle.
Igazából számomra egyetlen kérdés van, ami nagyon ott lebeg a levegőben: mekkora a panel felbontása, milyen legkisebb pixelméretet tudnak belőle kihozni???

Azért a tendenciát látva én tartok tőlle, hogy jelenleg vadiúj monitorom a kelleténél gyorsabban fog veszíteni az értékéből.
Ahogy írtad nem kell az elsők között megvenni, ezzel egyetértek, azonban az az idő amikor Mo-n a mostani TFT-k árában OLED-et fogsz kapni, az nem ma lesz.
A 11' pedig még valamivel kissebb mint egy régi CRT képátmérője, ami a mai agyon HD-sített világban már sokaknak kevés lesz. Bár én annak is örülök hogy megindult valami ezen a téren is, de mint ahogy te is írtad cikkezhetnének ezekről a technológiákról, monitorokról.
Hmm, Én a CRT-t akarom lecserélni TFT-re, szerintem még felesleges aggódnod az OLED miatti értékcsökkenés miatt. (legalábbis 2 évig tuti)
Elküldve: 2007. 10. 02. 13:01
15-ös CRT-met váltanám 19-es wide TFT-re.
Van valakinek tapasztalata a 19-es wide monitorokon történő programozással? Zavaró, hogy kiesnek a szélső menüsorok, vagy inkább hasznos, hogy nagyobb a középső rész? Mennyire "kicsik" a betűk az ajánlott felbontásnál (nem nagyon rossz, de nem is tökéletes a szemem)?
Programozásra és böngészésre, ritkán filmnézésre és nagyon ritkán játékra kellene a monitor és kb 50ezer a keret.
A Samsung 940BW-t néztem ki. Esetleg valakinek van jó tapasztalata más, hasonló kategóriájú monitorral (vagy rossz ezzel)?
Kösz,
Zolt
Elküldve: 2007. 10. 02. 13:03
Idézet: alvaro - Dátum: 2007. okt. 2., kedd - 13:50

Talán a cikk alatti hsz-ekben írta valaki ugyanezt, hogy a kék szín gázos, de azt is írta talán, hogy
másik vegyületet használnak már a kékre, és az frankóbb.
Szvsz ha a panel várható élettartama 5 év meglesz, már el fogják tudni adni. A vásárlók átlaga 5 év után úgyis cseréli, mert színesebb, szagosabb, szélesebb, keskenyebb, más csatlakozósabb, jobban forgathatósabb, 3d-sebb, kávétgyorsabbanfőzősebb, bevásárolniiselmenősebb stb... lesz a divat, és az aktuális, fejlesztők által gerjesztett igények abba az irányba fogják orientálni a majdani vásárlókat, hogy cseréljék le a régit.
Elküldve: 2007. 10. 02. 13:54
Idézet: vaakuum - Dátum: 2007. okt. 2., kedd - 14:03
másik vegyületet használnak már a kékre, és az frankóbb.
Szvsz ha a panel várható élettartama 5 év meglesz, már el fogják tudni adni. A vásárlók átlaga 5 év után úgyis cseréli, mert színesebb, szagosabb, szélesebb, keskenyebb, más csatlakozósabb, jobban forgathatósabb, 3d-sebb, kávétgyorsabbanfőzősebb, bevásárolniiselmenősebb stb... lesz a divat, és az aktuális, fejlesztők által gerjesztett igények abba az irányba fogják orientálni a majdani vásárlókat, hogy cseréljék le a régit.
A többi nagyobb gyártóról (Samsung, LG, stb...) van egyébként valami hír hogy mikor tervezik OLED paneles monitorok forgalmazását ?
Én addig egyébként nem szivesen foglalkozok OLED-es monitorokkal amíg el nem terjednek.
Addig max az ember szivét lehet vele fájdítani.
Az elterjedés viszont tényleg jó kérdés, mert szerintem egyik gyártó sem akarja feladni a TFT technológia alkalmazását amíg nem sajtol belölle ki minél nagyobb hasznot, ha már belefektetett egykoron...

Elküldve: 2007. 10. 02. 15:17
Idézet: Cabal - Dátum: 2007. okt. 2., kedd - 14:54
Az elterjedés viszont tényleg jó kérdés, mert szerintem egyik gyártó sem akarja feladni a TFT technológia alkalmazását amíg nem sajtol belölle ki minél nagyobb hasznot, ha már belefektetett egykoron...

Na igen, de ha egy gyártó jogvédett, és technikailag és tudásban jóval fejlettebb (nem tudom az oledet levédte-e valaki, szerintem biztosan) cuccai közel hasonló áron kerülnek a piacra, mint a régebbi, feketét is pl. nehezen visszaadó típusok, akkor bizony ezzel igen rossz helyzetbe lehet hozni a konkurenciát

De az idő majd úgyis eldönti a kérdést.
Elküldve: 2007. 10. 02. 15:20
Idézet: Cabal - Dátum: 2007. okt. 2., kedd - 14:54
Nem tudom, hogy vannak-e ilyen terveik a közeljövőben, de szerintem ha nem is voltak, miután a konkorencia kijött vele, ők is kénytelenek lesznek lépni, nehogy piacot veszítsenek. Szerintem innentől várható, hogy egy kicsit felgyorsulnak az események. Legalábbis ha én lennék samsung illetékes, erősen ezirányba ténykednék. (tudtommal nekik is van valami brutál méretű oledes óriástv prototipusuk)
Alapnak tekintem a flashmemóriákat, amint tömegtermelésre álltak be vele a zsebtároló szegmensben, rövid idő alatt kipusztult a flopy.
Elküldve: 2007. 10. 02. 15:26
Idézet: vaakuum - Dátum: 2007. okt. 2., kedd - 16:17

De az idő majd úgyis eldönti a kérdést.
Ezt az agresszív árazást ma nagyon kevés gyártó engedheti csak meg, és szeritem a monitor piacon nem is nagyon van ilyen aki ezt megtenné, mivel túl rizikós.
Én anno a SED-et vártam, mivel nagyon hírdették hogy milyen szép (CRT minőség), milyen jó, és még nem is mondták hosszú távon drágának, de legutoljára amit hallottam az az volt hogy az egyik gyártópartner kiszáll a dologból. :
link
Azóta meg ezen a fronton is síri a csend.
Ezért gondolkodtam el Én most az "elavuló" TFT technológián...
Elküldve: 2007. 10. 02. 16:15
Idézet: Cabal - Dátum: 2007. okt. 2., kedd - 16:26
Én anno a SED-et vártam, mivel nagyon hírdették hogy milyen szép (CRT minőség), milyen jó, és még nem is mondták hosszú távon drágának, de legutoljára amit hallottam az az volt hogy az egyik gyártópartner kiszáll a dologból. :
link
Azóta meg ezen a fronton is síri a csend.
Ezért gondolkodtam el Én most az "elavuló" TFT technológián...
Jah, a SEDet én is vártam.. Minden paramétere tökéletes lenne egy jó nagy TVhez, monitorhoz.. De már ígérgetik pár éve.. Ezért lesz nekem is TFT monitor. Az OLED meg nem hiszem, hogy annyira hamar elterjed, azt is ígérik pár éve. Meg aztán, a TFT technológiában, gyártósorokban benne van egy csomó pénz, nem hiszem, hogy csak úgy kidobják..