Elküldve: 2008. 04. 30. 06:50
Üdw!
Csak megosztok egy tapasztalatot veletek.
Van egy sima p5b-m. Tegnap szereztem egy E8400as procit bele. Eddig a 1604es bios volt fent, tökéletesen ment a tuning, 400as fsb, 4 memóriamodullal.
Jött az új szerzemény, belekerült, felismerte, elindul.
Biosba természetesen minden auto-n, load default. Elindul az oprendszer, és 3 variáció lépett fel.
- Vagy mikor épp feláll, fagyás, kékhalál.
- Mikor postol a gép, angolul valami hasonló : ismeretlen cpu-t érzékelt, biost kell frissíteni stbstb.
- El se indul a gép, csak fekete kép.
Mindent kipróbáltam, komolyan..az összes biosbeállítást, fixáltam az értékeket, nagyon vad időzítéseket, de semmi. Nem tudtam még a windoest se elindítani.
Jött egy ötlet, hogy lehet a biossal van gond. Lefrissítettem még 2x. 1x win alól (ugyanis nincs flopym, se lemezem..) de mondanom sem kell, semmi változás.
Végül a biosba is van egy updater, na azzal is újradaráltam.
Következő lépésként, mert természetesen nem lett jó, kivettem 2 memóriamodult...és láss csodát, tökéletesen megy a gép.
Na itt jött a másik ötlet, lehet a ram hibás. Kiteszteltem egyesével, és teljesen mind1, melyiket hagyom benne, amint 2nél több van benne, előjön a bug.
A sok próbálkozásba ezeddig annyira rájöttem, hogy a memória időzítéseknél lehet a hiba, ha leveszem spd-ről (márpedig azzal csak enyhe tuning megy), akkor 4-4-4-10 es időzítéssel 350fsbig tudom menni.
De nem is ez a lényeg, hanem időzítésen belül ha a CAS-t elállítom (akár 3,5,6) , nyomok egy mentés+kilépést, a táp is leáll abban a pillanatban, és fekete kép.
De a többi időzítást engedi..szóval nem vágom.
Jelenleg 4-5-6-18 as beállítással megy 400on, és gyönyörűen elvan.
Valakinek esetleg 5let, mi a lóf@sz lehet ez a bug az új biossal?
Régebbivel tökéletes volt, csak éppen azzal nem ismerte fel a 45n cpukat..
:confused:
Enermax 525W Pro82+, Gigabyte GA-EP35C-DS3R, Core™2 Quad CPU Q9400, Zalman CNPS9500 AT, 2x 4GB Kingmax DDR3-1333 , Gigabyte GTX460OC 768mb, ADATA 64gb SSD, 2x 500GB SATA2 Hitachi (R0),HITACHI 1500GB 7K3000 SATA3, Pioneer 212D, Toshiba SD-M1802, 22"W Asus, Logitec MOMO Racing, APC CS500, Windows 7 / 64, Net : 25/5 DSL Extra by thome