Idézet: KeyserSoze - Dátum: 2008. febr. 18., hétfő - 21:21
Gemini: Kösz, hogy végigolvastad, hasznosak a tanácsok.
Alaplap: A 4xPATA dolgot kezdem feladni, sok nap utánaolvasás után ugyan találtam már olyat, hogy valakinek sikerült nForce 650i-vel beüzemelni Wolfdale-t BIOS update-tel, de mint írod, jobban melegszik, valószínűleg nem túl biztos a dolog, meg az Intel Intellel jobban kijöhet, és a stabilitás a legfőbb. A lap tehát végül Bearlake P35-ös lesz, mint javasoltad, Gigabyte vagy ASUS. Átfutom, hogy extrákban és árban melyik fekszik a legjobban.
VGA: Tehát akkor a Gainward mégsem olyan jó. Inno3D-m nekem is volt, nem igazán jött be, de ez a tapasztalat persze X generációval később nem sokat jelent, most Chaintech 6600-asom van, megfelel, nem is cserélném le (mivel alig játszom), ha az AGP nem lenne lényegében halott. Az NVIDIA cuccokkal azért ki vagyok békülve, így annyira nem tervezek ATI-ra váltást, bár azért a tanácsodra körülnézek azon a területen is. Ha a Gainward nem annyira jó, MSI, ASUS, Leadtek vagy hasonló stabilabb és biztosabb cucc? Mintha a Leadtekről lennének még elég jó véleménnyel az emberek.
VRAM-ból azért gondoltam többre (vágom a sávszél és sebesség kérdést), mert fél gigás és egy gigás több boltot összevetve egy árban van, negyeddel meg lassan nem elégszenek meg a cuccok, és azok sem sokkal olcsóbbak. Ha nem is játékra kell a gép, azért jó lenne, ha nem ezen hasalna el valami egy év múlva, inkább szaggasson, de fel tudja tölteni a textúrákat.
RAM: Igen, vágom, hogy 32 bites XP alatt (és eltaláltad, ennél maradok, mint oly sokan) a 4 giga nem látszik, de 3.5 több mint 2. Azért lehet, hogy megjátszom azt, mint korábban, hogy először veszek 2 gigát, aztán, ha elkerülhetetlen a több, akkor ez legalább könnyen bővíthető. A swap RAM-ot szeretném kiiktatni, elsősorban ezért akartam nagyot harapni, plusz elég nagy képekkel dolgozom Photoshopban, erre a feladatra szinte semmi RAM nem elég.
A stabilitás érdekében nem szeretnék semmit sem tuningolni (volt olyan gépem, amit inkább underclockoltam, hogy menjen, úgy is percenként fagyott, ha bármi használta a D3D API-t). Kingmaxben valóban teljesen baráti a 800MHz-es és 1066MHz-es ára is, azaz érezhető árbeli különbség nincs, tök mindegy. Kérdés, hogy a gyorsabb is megy-e alacsonyabb frekin, ha mégsem merem húzni. Plusz nem lesz-e gázos, ha veszek most két 1 gigásat (1066-osból nem gyártanak 2-est), és később esetleg még kettőt. Slot a legtöbb lapon van, inkább amiatt aggódok, hogy nem lesz-e sok egy 420W-s tápnak. Nem tudom, mennyit esznek a RAM-ok, de fórumokban futólag olvastam ilyen problémákról is, tehát jobb a kevesebb darab, természetesen a legjobb, ha két RAM van párban.
Cooler: Az Aftermarket és Cooler Master tippeket is feljegyeztem, ha mégis szükség lesz rájuk.
sorban: p35 jó választás, ha meghallgatsz, akkor gigabyte p35c-ds3r (most vettem egyet ismerősnek, ddr2+ddr3 foglalat de a tuning megmaradt, inteles raid, valag e-sata, gb lan, stb. mindez 25 ezerért)
vga: tulképp mindegy mit veszel, igazából dx10-hez a 25 ezres vonal semmiképpen nem lesz elég (már msot sem az, és a jövőben sem lesz az, memória méretétől függetlenül) ha van olcsó asus/msi akkor én azért azt vennék. lehetőleg referencia design-t keress, az inno is mindig akkor b*ssza el, amikor saját nyákot tervez

vagy saját bios-t, vagy ilyesmi. az én inno 8800gts-em csak a matricában különbözik más gyártó hasonló vga-járól.
(ram) fogyasztás: ha nem ezeréves atx 1.3 az a 420-as chieftec, akkor elégnek kellene lennie a felsorolt konfighoz. nekem egy 350-es seasonic táp komolyabb konfigot visz gond nélkül (feszemeléses tuninggal)
ram: szerintem a 32 bites xp jól elvan köszöni 2 gigával. én a laptopomban 2*256-al is xp-t használok, az észrevehető. váltottam 1-ről kettőre, azt is még észrevettem. de többet átlag felhasználás mellett szerintem nem éri meg megvenni. (még ha olcsó a ram akkor sem, sokkal inkább mondjuk egy raid rendszer - 2*1 giga ram árán már majdnem kapsz egy másik winchestert)
ramok párban válogatása extra tuning kivételével már nem sokat jelent. 99.99% a nem pár ramoknak csont nélkül megy együtt, csak az időzítés stimmeljen. ha nem tuningolsz, akkor felesleges a 800-as ram.
667-esből cl4-eseket nézegettél? mert a 800-as cl5 ramok nagy részben mennek 667-en cl4-et, de egy 800-as cl4 ram tuti menni fog 667-en ennyit. most 13-ért vettem egy pár cl4 corsair xms2-t. cl3 667-en már csak micron d9 chipekkel lesz meg.
és "aftermarket" az egy kifejezés, az utólag megvásárolható dolgokra vonatkozik, nem egy márka

elnézést, de nem tudok rá jó magyar szót.
Draco21: hogy-hogy nem lehet leszedni az alaplapról? szerintem tévedésben élsz.
Asrock G43 Twins Full-HD :: Intel E4500 @ 2,90 Ghz + Xigmatek HDT-1283S :: XFX Radeon HD5850 OC 1024Mb :: 4096Mb Corsair DHX DDR-2 800Mhz :: 2x 320Gb WD Caviar SE16 + 320Gb Seagate Barracuda 7200.10 16Mb :: Sb Audigy 4 :: Coolermaster CM690 :: Enermax Modu82+ 425w :: Logitech G5 :: Dell 2007 WFP
Abit IP35-E :: Intel E2160 @ 2,90 GHz + AC Freezer 7Pro :: Sapphire Radeon HD3850 256Mb + Zalman VF900cu :: 2048Mb Geil Ultra DDR-2 800Mhz CL4 :: 250Gb + 500Gb WD Caviar RE :: Sb Audigy 1 :: AC Silentium T1 :: Arctic/Seasonic 350w :: Logitech G5 :: FuSi P19-2