HWSW Informatikai Kerekasztal: Opera II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (46 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Opera II Simply the best internet experience Értékeld a témát: -----

#701 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 01. 12. 21:07

Idézet: cousin333 - Dátum: 2010. jan. 12., kedd - 20:26

A legegyszerűbb megoldás szerintem az, hogy a minimális betűméretet feltolod 16-20-ra, vagy ahova akarod...

Csak nem biztos, hogy minden oldalt egyenlő mértékben kell nagyítani, illetve a minimum nagyítás arányos lesz minden oldalon az oldal elemeivel. Meg ha az adott oldal saját fontméretekkel dolgozik, akkor az úgy fog megjelenni.

Melyik kettőt? A szövegmezőkre a HTML5-el jó esélyt látok az Opera 10.5-ben, a szövegnagyítás meg visszalépés lenne, nekem ugyan nem hiányzik...

Ez a kettő: 1) sok addon és 2) az alap dolgok, amik a FF-ban benne vannak (aut. űrlapmező-kitöltés, SOCKS proxy support, proxy JS opciók bővítése, említett text-only nagyítás, stb...).

A HTML5 akkor lesz érdekes, ha majd az oldalak többsége használja.

Az Opera a többiekkel ellentétben nem csak egy böngésző, hanem egy komplett internetes csomag.

Ezt én, és még néhány felhasználó (nézve az alacsony részesedést) nem díjazom. Egymagában nem az a baj, hogy vannak benne extra dolgok, hanem ha már benne vannak, azokat fejlesztik, ahelyett, hogy a tényleges hiányosságokat pótolnák be. Ha internetes csomag, akkor soha nem éri be böngészésben a csak-böngészőt-fejlesztő, nagyobb részesedéssel rendelkező konkurenciát. Ezzel a koncepcióval mintha feladnák a harcot. Tehát dönteni kéne, hogy internetes csomag legyen és nem törődni a részesedéssel, vagy rámenni csak a böngészésre és megnövelni a felhasználói tábort.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#702 Felhasználó inaktív   cousin333 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 01. 12. 21:34

Idézet

SOCKS proxy support, proxy JS opciók bővítése

És mégis, a munkahelyemen az Opera egyből kitalált a netre, a Firefoxnak meg meg kellett mutatni, merre van...

Idézet

Ezt én, és még néhány felhasználó (nézve az alacsony részesedést) nem díjazom.

Hűha! Akkor ne használd (a részesedés meg a nem ismertségnek köszönhető elsősorban, nem az internetes csomag státusznak). De tényleg, komolyan: ha ennyire nem jön be, használj mást, ami szerinted jobb.

Idézet

Ha internetes csomag, akkor soha nem éri be böngészésben a csak-böngészőt-fejlesztő

Ne haragudj, de ez hülyeség. Jelenleg mindössze annyi a helyzet, hogy a többiek bevezettek olyan funkciókat, amik találkoztak a felhasználók tetszésével. Opera most ezeket szépen beépíti (tény, hogy nem kapkodja el), és közben megy tovább a maga útján.

Idézet

Tehát dönteni kéne, hogy internetes csomag legyen és nem törődni a részesedéssel, vagy rámenni csak a böngészésre és megnövelni a felhasználói tábort.

Nem látom itt az ellentmondást. Én megértem, hogy sokaknak bejön ez az FF-féle LEGO, nekem speciel nem. És tekintve a Firefox kiegészítőinek statisztikáit, illetve a Chrome előretörését, ezzel nagyon nem vagyok egyedül. A sebességgel sosem volt baja, némi lemaradást követően a 10.5 megint ütni-vágni fog, a funkciói többnyire átgondoltak, jól együtt működnek. Ha nem használod nem eszi az erőforrást, és az Opera telepítője sem nagyobb, mint a többi. (Ma frissítettem az FF 3.6b5-öt RC1-re és ehhez leszedett 11MB-ot frissítésként. Ők is híznak azért szépen, csak kevésbé látszik az eredménye.)

Piacról élő cégként az Opera nem tehet magasról a piaci részesedésre, sőt, növelni igyekszik azt, de ez szerintem nem járhat önfeladással, hiszen akkor mégis miért válasszam az Operát, ha ugyanolyan, mint a többi?

Szerkesztette: cousin333 2010. 01. 12. 21:43 -kor

#703 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 13. 08:13

Idézet: cousin333 - Dátum: 2010. jan. 12., kedd - 21:34

Ha nem használod nem eszi az erőforrást, és az Opera telepítője sem nagyobb, mint a többi.

ez szerintem nem járhat önfeladással

Nem olvasod el, amit írtam.

Az erőforrásokat nem futás közben vonja el és nem a telepítőt hízlalja. Egyénként sem érdekelne, hogy a telepítő 5 vagy 20MB-e, mai net/gépek korában mindegy. Hanem ha újítanak a fejlesztők egy Opera verzión és mondjuk beleintegrálnak újdonságokat, akkor módosítaniuk kell emiatt ezeket az extrákat. Vagy ezeket is bugmentesíteniük kell adott esetben. Ez pedig elveszi az idejük valamekkora részét, ezért kerülnek bele lassan (vagy sehogy) a többi böngészőben tetsző funkciók. A fejlesztői erőforrásokat eszik az extrák.

A feladást úgy értettem, hogy ha extrákkal dolgoznak, akkor azzal hallgatólagosan elismerik, hogy csak-böngésző harcban nem tudnának győztes "alap" böngészőt csinálni. Az extrák és az internetes csomag koncepció egy másik út, lényegében már nem a többiekkel való verseny. Ez hülye példával szemléltetve olyan, mintha egy szakácsversenyen kéne egyetlen étellel megversenyezni, de te nem csak egyszerűen azt az ételt készíted el, hanem mellé egy 2. és 3. fogást is, hátha a 2-3. pozitívumaival pótolod az 1. negatívumait, bebiztosítva ezzel az esetleges győzelmet, holott a versenynek nem ez a lényege. Ezzel mintegy beismered, hogy csak az 1. fogásoddal nem lenne nyerési esélyed. Gondolj bele. Kb. ezt csinálja az Opera egy ideje. Hiába vannak jó ötletei (gyorshívó, fülelőnézeti kép, stb...) és az extrák, ha a többi lemaradását nem pótolja.

Amúgy látszik, hogy elfogult vagy. Ha valaki nem azt írja, hogy Opera rulez, akkor azt sértésnek veszed. Pedig ez a jószándékú kritika a fejlesztőknek, akik megköszönhetik a visszajelzést. Akinek nem jön be az termék, az nem tesz építő kritikát, hanem csak komment nélkül gyalulja a gépéről. Az Operát, mint 2. legjobb böngészőt a mai napig használom portable módban olyan gépeken, ahol FF nincs, vagy nem telepíthetem, vagy gond van vele és gyorsan kell valami. De saját gépen egyértelműen FF.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#704 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2010. 01. 13. 12:21

Helló, a szomszédom kérdése :

"az operéban hogy lehet beállítani, hogy a megnyitott fül ne nyíljon meg, hanem maradjon az aktív? "

#705 Felhasználó inaktív   cousin333 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 01. 13. 16:10

Idézet: GoodSpeed - Dátum: 2010. jan. 13., szerda - 12:21

az operéban hogy lehet beállítani, hogy a megnyitott fül ne nyíljon meg, hanem maradjon az aktív?

A legegyszerűbb, ha egérgörgővel kattintasz a linkre, az automatikusan hátérben nyitja meg.

#706 Felhasználó inaktív   cousin333 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 01. 13. 16:57

Valóban, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnám kellő objektivitással szemléni a piacot. Te viszont láthatóan elfogulatlannak érzed magad, ami tévedés. Igazából nem hinném, hogy létezik olyan ember, aki komolyabban (értsd: nem havi 10 perc) böngészik, és ne lenne elfogult valamilyen szinten. Még akkor is, ha csak egy böngészőt ismer...

[quote]Nem olvasod el, amit írtam.[/quote]

De igen, elolvastam.

[quote]Ha valaki nem azt írja, hogy Opera rulez, akkor azt sértésnek veszed.[/quote]

Fogalmazzunk úgy, hogy alacsonyra állítottam a küszöbszintem az olyan esetekre, amikor valaki kritika címén tulajdonképpen nem kritikát fogalmaz meg. A valódi kritikával semmi bajom, jómagam is [url="http://magyaropera.blog.hu/2008/11/29/mi_lesz_veled_opera"]gyakorlom[/url]. Te viszont írtál 1-2 érdekeset, ami reagálásra késztetett. Ha azt írtad volna, hogy Opera powa, és az FF egy bughalmaz, meg sok memót eszik, akkor jó eséllyel azt írtam volna, hogy az FF sem rossz a maga szempontjából, és hogy nem érdekel, hogy a böngészőm 200 vagy 400 MB-ot eszik. Tudod, hatás-ellenhatás. Én nem sértődtem meg, csak reagáltam az elhangzottakra.

[quote]A fejlesztői erőforrásokat eszik az extrák.[/quote]

Ez a szemlélet legalább két dolgot feltételez. Az egyik, hogy az extrák teljesen feleslegesek, ami egyszerűen nem igaz, hiszen például minden böngészőnek van olyan extrája (kicsi, vagy nagy), ami miatt előnyben lehet a többivel szemben. A másik, hogy az Opera nem tudja emiatt felvenni a versenyt mondjuk a Mozilla csapatával, pedig ez csak akkor igaz, ha egyenlő a létszám. De mivel az Operában tudtommal többen dolgoznak (de több mindenen), ezért az egált hozhatónak tartom.

A másik, hogy az Opera nem csak funkcionálisan gazdag, hanem platformok terén is. Megkockáztatom, hogy a legtöbb fajta eszközön futó (mármint gyakorlatban, nem elméletileg) böngésző. Ez is ugyanúgy az erőforrások kárára megy, de mégsem volna előnyös, ha felhagynának azokkal a dolgokkal, amikből a működésükhöz szükséges pénzek nagy részét előteremtik. Szerintem ugyanez a helyzet a funkciókkal is.

[quote]A feladást úgy értettem, hogy ha extrákkal dolgoznak, akkor azzal hallgatólagosan elismerik, hogy csak-böngésző harcban nem tudnának győztes "alap" böngészőt csinálni.[/quote]

Ez megintcsak elég érdekes gondolatmenet. Nem válaszoltál a korábbi kérdésemre, hogy miért lenne jó az, ha az Opera egy alap böngésző lenne, egy a sok közül. Az Operának pont az a lényege, hogy sok funkciót tartalmaz, integráltan.

[quote]Az extrák és az internetes csomag koncepció egy másik út, lényegében már nem a többiekkel való verseny.[/quote]

Az Opera ugyanazokban a versenyszámokban indul, mint a többiek. Sebesség, biztonságosság, UI, használhatóság... és ezekben a többiekkel szemben kell helytállnia (és meg is teszi). Még mindig nem tudom miért rossz az, ha az Opera emellett új dolgokra is képes (pl. Unite). ha egy böngészőt keresek, akkor az Opera nem jöhet szóba, csak azért, mert van benne IRC meg torrentkliens? :confused:

[quote]Ez hülye példával szemléltetve olyan, mintha egy szakácsversenyen kéne egyetlen étellel megversenyezni, de te nem csak egyszerűen azt az ételt készíted el, hanem mellé egy 2. és 3. fogást is, hátha a 2-3. pozitívumaival pótolod az 1. negatívumait...[/quote]

Igazad van, tényleg hülye példa. Hol van az megírva, hogy mindenki csak egy kaját csinálhat? FF-nek akkor vajon nem kellene megtiltani, hogy külsősökkel turbóztassa a saját cuccát? :D 5 ezer forintból el akarsz menni kajálni. Adott egy elegánsabb étterem, meg egy egyszerű kifőzde. A jelen állás szerint te az utóbbiban sokkal több mindent kapsz, miközben minőségben összességében nem nyújt kevesebbet. Persze, ha te pont homárra vágysz, azt nem fogod megkapni, csak az előbbiben.

[quote]...bebiztosítva ezzel az esetleges győzelmet...[/quote]

Most akkor be van biztosítva, vagy csak esetleges? :) Mit jelent a böngészőknél az, hogy győzni? Az IE győzött, amikor >90%-on állt, vagy még tart a küzdelem?

[quote]...holott a versenynek nem ez a lényege.[/quote]

Hát szerinted mi, mondjuk az éttermes, kifőzdés példánál maradva? Egyik is vevőt akar, másik is. Egyik ezt kínálja, másik azt, te pedig választasz. Én mindig is azt mondtam, hogy az Opera nem feltétlenül a legjobb választás mindenkinek, de őszintén szólva nem sok reális érvet tudok elképzelni emellett.

[quote]Hiába vannak jó ötletei (gyorshívó, fülelőnézeti kép, stb...) és az extrák, ha a többi lemaradását nem pótolja.[/quote]

Nem tudom, mennyire olvastad, amiket én írtam, mindenesetre a valóban meglévő hiányosságaik jó részét pótolták (10.0), vagy rövidesen pótolni fogják (10.5). Ami lemaradásról itt egyébként beszélünk, az jórészt az utóbbi 1-2 év hozadéka, előtte éppen a többiek voltak erősen lemaradva. Figyelembe véve a fejlesztési ciklusokat kellett a pótláshoz némi idő (néha még több is, mint indokolt lett volna). Sajnos van 1-2 dolog, amit még mindig nem tettek bele, pedig jó lenne, de az eddigiek alapján erre jó esélyt látok.

[quote]Pedig ez a jószándékú kritika a fejlesztőknek, akik megköszönhetik a visszajelzést.[/quote]

Az azért érdekelne, hányan olvassák közülük ezt a fórumot... :)

[quote]Az Operát, mint 2. legjobb böngészőt a mai napig használom portable módban olyan gépeken, ahol FF nincs, vagy nem telepíthetem, vagy gond van vele és gyorsan kell valami.[/quote]

Tehát annak ellenére, hogy szerinted az alapoktól rossz az egész (mert lényegében ezt mondtad), mégsem olyan reménytelen eset?

[quote]De saját gépen egyértelműen FF.[/quote]

Neked akkor a jelek szerint az FF mint termék, és mint filozófia jobban bejött. Ez van, komolyan, örülök annak, hogy sikerült megtalálnod "az igazit". De biztos, hogy ezek után a partvonalról kell bekiabálnod a tanácsaidat (amik nem csak egy konkrét funkcióra hanem az alapfelépíésre és filozófiára is vonatkoznak)? Az Opera sok mindent átvett már a "nyájhoz húzás" elvét követve, de ezekkel általában csak a felhasználói jártak rosszul (lásd billentyűzet-kombinációk egyszerűsítése), a részesedés pedig nem emelkedett. Aminek viszont inkább alapvető marketing okai vannak, mintsem funkcionálisak, vagy felépítésbeliek.

Szerkesztette: cousin333 2010. 01. 13. 17:07 -kor

#707 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 14. 09:50

Még egyszer: egymagában nem az a baj, hogy extrák vannak az Operában. Felhasználói szempontból egyenesen jónak tűnhet rövidtávon. Elhiszem, hogy a fejlesztők többen vannak, de az összprojektet akkor is lassítják az extrák, ez hosszútávon a FEJLESZTŐKNEK rossz. Legalábbis más okot nem tudok elképzelni, miért kerülnek bele az Operába ilyen lassan a FF alapfunkciói. Ha nem ezért, miért?

Idézet: cousin333 - Dátum: 2010. jan. 13., szerda - 16:57

Nem válaszoltál a korábbi kérdésemre, hogy miért lenne jó az, ha az Opera egy alap böngésző lenne, egy a sok közül. Az Operának pont az a lényege, hogy sok funkciót tartalmaz, integráltan.

Azért lenne jó, mert rá tudnának menni az alapfunkciókra és egy felhasználónak sem lenne rá panasza, hogy valami nagyon lényeges dolgot nem támogat. Egy új Opera felhasználó, mikor letölti a terméket, elsősorban böngészni szeretne és az alap funkciókat várja le. Az extrákat ki lehetne szervezni hivatalos és nem hivatalos addonok formájában. Ha valamiben sok mindenből van valami, akkor az egyes részek törvényszerűen nem lehetnek olyan jók azonos feltételek mellett (fejlesztési erőforrások, felhasználói igények) mellett, mint abban a dologban, amiben csak 1-2, nagyon alaposan kidolgozott elem van.

Tehát annak ellenére, hogy szerinted az alapoktól rossz az egész (mert lényegében ezt mondtad), mégsem olyan reménytelen eset?

Ezt magyarázom már mióta. Nem reménytelen, de ha nem váltanak hozzáállást, sose lesznek sikeresebbek. Ez pedig baj, mert a FF-nak is van hibája bőven, alap-böngészésre lehetne jobbat kifejleszteni. Az Opera pedig erre nagyjából képes lenne, egy filozófiaváltással.

Neked akkor a jelek szerint az FF mint termék, és mint filozófia jobban bejött.

Mint filozófia jött be jobban. Meg még elég sok felhasználónak, ha a durva részesedési különbséget nézzük. A siker azt kívánná meg, hogy többség igényeinek tegyenek eleget. Szerinted miért olyan pici az Opera részesedése?

A kritikám lehet, hogy kemény, de igazságos és elfogulatlan. Semmilyen partvonalról nincs szó. Csak a többséghez tartozom, akiknek az Opera nem elsődleges. De legalább veszem a fáradtságot, hogy a miértekre világítsak rá, és nem csak fikázok.
A partvonal az az pl. hogy az Operába azért nem kell szerinted a SOCKS proxy támogatás, és a proxy JS opciók bővítése, mert neked a munkahelyeden egyből kitalált a netre, a Firefoxnak meg meg kellett mutatni, merre van. Ez egyrészt egyedi eset, másrészt proxyra nem csak akkor van szükség, ha máshogy nem tudsz kimenni a netre (persze akkor is fontos, ha pont SOCKS proxy fut), hanem pl. ha több proxyszervert is akarsz használni, feladatmegosztási vagy anonimitási célból. Ebben pedig a FF erősebb. De ez csak egy dolog a sok között.

Szerkesztette: N0zer0 2010. 01. 14. 10:25 -kor

#708 Felhasználó inaktív   blash 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 14. 13:18

Mi a tokom ez az emlegetett alapbongeszes??!?

#709 Felhasználó inaktív   Iguana 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 14. 14:49

Idézet: blash - Dátum: 2010. jan. 14., csütörtök - 13:18

Mi a tokom ez az emlegetett alapbongeszes??!?

semmi közöd hozzá :Đ
Egy alkoholista nyakpárna kalandjai amarra, meg túl: phulop.wordpress.com BBM channel: C00490982 Twitter: @phulopblog

#710 Felhasználó inaktív   cousin333 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 01. 14. 17:37

Idézet

Legalábbis más okot nem tudok elképzelni, miért kerülnek bele az Operába ilyen lassan a FF alapfunkciói.

Idézet

A kritikám lehet, hogy kemény, de igazságos és elfogulatlan.

Úgy nem lehet értelmesen vitázni, ha te engem folyamatosan elfogultsággal vádolsz, magadat pedig roppant szerényen orákulomként definiálod. Lám most is kibukott egy szemléletbeli különbség. Az első idézett mondatod kb. azt sugallja, hogy minden, ami az FF-ben van, az jó és alap funkció kell, hogy legyen minden böngészőben. Kérdem én, mire fel? Ha úgy fogalmaztál volna, hogy vannak olyan Firefox funkciók, amik jelenleg nincsenek benne az Operában, pedig jót tennének neki, akkor egyet tudnák érteni veled. Így viszont ez a mondat, különösen az utóbbi évek ismeretében (amikor is a Firefox, noha úgymond semmi más dolga nem volt, mint az Opera alapfunkcióinak átvétele, ami meglehetősen lassan haladt) Vagy hozsannázni kellene amiatt, hogy 5 év után az FF eljutott oda, hogy alapfunkciókból helyenként többet nyújt, mint az Opera?

Idézet

Ha nem ezért, miért?

Ami hátrányt az utóbbi időben funkciók terén összeszedett az Opera, azt gyakorlatilag két verzióval (10 és 10.5) behozta. Ezt nevezhetjük lemaradásnak, de szerintem (már) nem vészes.

Idézet

Ha valamiben sok mindenből van valami, akkor az egyes részek törvényszerűen nem lehetnek olyan jók azonos feltételek mellett (fejlesztési erőforrások, felhasználói igények) mellett, mint abban a dologban, amiben csak 1-2, nagyon alaposan kidolgozott elem van.

Egyfelől az Opera sosem akart konkurense lenni mondjuk az uTorrentnek. Csak egy alapszintű torrent funkcionalitással rendelkezik. Ugyanakkor szépen beleintegrálták az Operába, telepítés után rögtön elérhető, egyszerű és használható. Ugyanez igaz a többi extrára is. Az Opera ezzel az integráltsággal nyújt többet a többieknél, immáron 15 éve. Meg azán mit kell (és lehet) alaposan kidolgozni azon, hogy több fül legyen? Firefox évekig arra sem volt képes magától, hogy a fülek sorrendjét megváltoztathasd. Te mondtad, hogy a Firefox messze nem hibátlan, akkor nekik - ha egyszer az alap böngésző sem megy nekik - mit kéne fejleszteniük, Amőba-játékot? ;)

Idézet

Nem reménytelen, de ha nem váltanak hozzáállást, sose lesznek sikeresebbek.

Ezt te mondod a Firefox-filozófia pártiságoddal. Éppen ezért emlegettem partvonalat (amiről a jelek szerint nem tudod, hogy mit jelent). FF arra épül, hogy alap böngésző, plusz kiegészítések. Opera meg arra, hogy mindent egységesen, egyszerűen integrálva. Miközben mind sebességben, mind alap böngészőképességben állja a versenyt a többiekkel. Miért kellene váltani és Firefox, Chrome, Safari... 2-vé válnia?

Idézet

Ez pedig baj, mert a FF-nak is van hibája bőven, alap-böngészésre lehetne jobbat kifejleszteni.

Miért nem használsz Chrome-ot? Alap böngészésre jobb, mint a Firefox. Persze ehhez definiálni kellene, hogy pontosan mi is az az alap böngészés...

Idézet

Mint filozófia jött be jobban. Meg még elég sok felhasználónak, ha a durva részesedési különbséget nézzük. A siker azt kívánná meg, hogy többség igényeinek tegyenek eleget. Szerinted miért olyan pici az Opera részesedése?

Az Opera jelenlegi pozíciójának több oka van. A funkcionális képességei, vagy az all-in-one felépítés nincsenek közöttük. Ilyen ok például, hogy 2005-ig fizetős szoftver volt. Mellett a marketinggel is erősen hadilábon állnak (képességbeli problémák, bénázás, kapkodás, pénzhiány... stb), és nem voltak olyan húzó (hype)jelszavaik, mint mondjuk az ópenszórsz vagy a non-profit alapítvány. Nézz körül a neten, minden harmadik oldal FF használatra buzdít, meg fújj, fújj MS, meg használj FF-et és megmenekül egy kiscica szintű nyomulást. Google orrba-szájba nyomatja a Chrome-ot, a Safari és az Explorer mögött meg egy-egy nagy cég és egy-egy operációs rendszer áll.

Idézet

A partvonal az az pl. hogy az Operába azért nem kell szerinted a SOCKS proxy támogatás, és a proxy JS opciók bővítése, mert neked a munkahelyeden egyből kitalált a netre, a Firefoxnak meg meg kellett mutatni, merre van. Ez egyrészt egyedi eset

Túl azon, hogy ezt nem tudom, milyen megfontolásból tartod partvonalnak, sántít is a dolog. Én elhiszem neked, hogy a Firefox proxys képességei felülmúlják az Operáét (bár akkor minek neki a sok ehhez kapcsolódó kiegészítő?). De épp te emlegetted az alap böngészési képességeket. Opera ment kapásból, a Firefoxot hekkelni kellett. Lehet ez egyedi eset, de nekem az egyszeri felhasználónak az volt a tapasztalatom, hogy ez ment, amaz meg nem. Tudod, hiába van Porsche-d, ha csak a Ladádban van benzin... :) Ahogy te is fogalmaztál, az egyszeri felhaszbnáló fogja és ilyenkor legyalulja az FF-et mer' nem megy. Másfelől az emlegett extrákra pedig még nem volt szükségem, tehát nem is hiányzik.

Idézet

De ez csak egy dolog a sok között.

Képzelem milyen a többi. Megintcsak azt tudom mondani, hogy nem az az etalon, ami az FF-ben van, és soha nem is az volt. És ahogy elnézem, a jövőben sem az lesz. Az FF csak egy a sok közül, és jobb, ha kapaszkodik, mert a Chrome erősen meg fogja szorongatni.

Szerkesztette: cousin333 2010. 01. 14. 17:47 -kor

#711 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 14. 20:56

Idézet: cousin333 - Dátum: 2010. jan. 14., csütörtök - 17:37

Az első idézett mondatod kb. azt sugallja, hogy minden, ami az FF-ben van, az jó és alap funkció kell, hogy legyen minden böngészőben.

Valóban, félreérthetően fogalmaztam. Nem azt kell pontosan tudnia, ami mindenkor épp a FF-ban van. Hanem ami az alap böngészéshez kell. Az alap böngészést azok a funkciók adják együtt, ami nélkül modern webet böngésző felhasználó nem tud meglenni, ez általában a piacon lévő böngészők addon nélküli alapfunkcióinak összességét teszi ki.

Egyfelől az Opera sosem akart konkurense lenni mondjuk az uTorrentnek. Csak egy alapszintű torrent funkcionalitással rendelkezik.

Nem is fog konkurense lenni. Pont ennek a szemléletes példának a gondolati fonala mutatja, hogy a mostani "mindent bele" taktikával, hasonló okokból a nálánál népszerűbb böngészőknek sem lesz.

Még egyszer leírom, de utoljára: ma egy böngészőnek két fő kritériumnak kell megfelelnie, ha sikeres akar lenni. 1) alap böngészési funkciókat és 2) kiegészíthetőséget (addon, skin, stb). A második kategóriával lehet pótolni az 1. faktorbeli hiányosságokat, de nem csak erre jó. Pl. a FF-nak is van alap böngészésbeli hiányossága, de egyrészt kevés, de ami fontosabb, addon(okk)-al rendesen pótolható (pl. rendes saját CSS, oldal elemeinek tiltása, mint alapvető funciók). Emiatt vehető úgy, hogy mégis tud minden alapfunkciót. Vagyis egy keveset nem tud, de lemaradása az összes böngészőhöz mérten a legkisebb összességében. Ezért példálózok most a FF-szal, de lehet, hogy ez változni fog és a jövőben, és átveheti egy másik böngésző a helyét.

Operához vannak ugyan userJS-ek (felhasználók keresik az addonok pótlására alkalmas utakat, mert ezek szerint is KELL nekik). De nincs hozzá egységes felület, egy gányolt, nem ellenőrzött userJS-től fejre áll az egész böngésző.

Miért nem használsz Chrome-ot? Alap böngészésre jobb, mint a Firefox. Persze ehhez definiálni kellene, hogy pontosan mi is az az alap böngészés...

Azért nem haszálok Chromot, mert nem tesz eleget a 2. kritériumnak. Az alap funkciók hiányosságai (vannak szépszámmal) nem pótolhatók rendesen (még).

Az Opera jelenlegi pozíciójának több oka van. A funkcionális képességei, vagy az all-in-one felépítés nincsenek közöttük. Ilyen ok például, hogy 2005-ig fizetős szoftver volt. Mellett a marketinggel is erősen hadilábon állnak (képességbeli problémák, bénázás, kapkodás, pénzhiány... stb), és nem voltak olyan húzó (hype)jelszavaik, mint mondjuk az ópenszórsz vagy a non-profit alapítvány.

Akkor ezen is változtatniuk kéne. Reklámozzanak, vessenek be marketinget! Nem kötelező minden pénzt csak a fejlesztésbe ölni. Egy biztos: az, hogy 2005-ig fizetős volt, már szinte semmit nem számít. IT mércével mérve "rég" volt. A felhasználók többségét adó "újak" nem tudnak róla, nekik kimaradt, mert régen nem böngésztek, vagy csak IE-vel.

#712 Felhasználó inaktív   cousin333 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 01. 15. 16:13

Idézet

Az alap böngészést azok a funkciók adják együtt, ami nélkül modern webet böngésző felhasználó nem tud meglenni, ez általában a piacon lévő böngészők addon nélküli alapfunkcióinak összességét teszi ki.

Hát ez kellően körmönfont és semmitmondó definíció szerintem... :)

Idézet

Még egyszer leírom, de utoljára: ma egy böngészőnek két fő kritériumnak kell megfelelnie, ha sikeres akar lenni. 1) alap böngészési funkciókat és 2) kiegészíthetőséget (addon, skin, stb).

Szerintem meg ennek a két funkciónak akkor kell megfelelnie, ha neked akar tetszeni. :Đ De hogy ez lenne a trend azzal nem értek egyet, mintha túlságosan is az FF-re szabtad volna az igényeidet. Ahogy azzal sem, hogy a kiegészítőket meg mondjuk a témákat egy kalap alá vegyük.

Ott van például az IE. Kiegészíteni elég nehézkes, még témák sem nagyon vannak, mégis egy időben 90% fölött járt, és még most is minden 3 emberből kettő ezt használja. Igaz, ez a szám csökken, de szerintem még nagyon sokáig szignifikáns marad. Ott van a Safari, ami szintén korlátozott és nem triviális módokon bővíthető, illetve testreszabható, mégsem népszerűtlen, és sokan használják. Aztán ott van a Chrome, ami kifejezetten egyszerű, de a statisztikák szerint erőteljes növekedésben van, globálisan már a 3. helyen áll. Viszont a kiegészítők telepítésének lehetőségét még csak most vezették be, tehát a népszerűsége nem ebből ered.

Nézzük meg a Firefoxot, ami bevallottan a kiegészítőkre épít. Ha létezne erről hiteles statisztika, akkor valószínűleg kiderülne, hogy a felhasználók töredéke használ csak kiegészítőket, nagyon nagy hányad pedig csak 1-2 darabot, jórészt olyat, ami mondjuk az Operában alapból benne van (pl. AdBlock). Csak a maradék az, aki teletömi a böngészőjét mindenféle hasznos vagy haszontalan kiegészítővel (az előbb kihagytam azokat, akik letöltenek ugyan addonokat, de aztán kb. sosem használják őket). Ugyanezen alkatú emberek azok, akik az Operát is bütykölik. Én például sok funkcióját használom, de userCSS-t, userJS-t csak alkalomszerűen, és inkább próbaképpen.

Összességében szerintem elmondható, hogy az Opera alap tudása a felhasználók 95%-ának megfelelő lenne.

Idézet

De nincs hozzá egységes felület, egy gányolt, nem ellenőrzött userJS-től fejre áll az egész böngésző.

Valóban nincs hivatalos gyári támogatás hozzá, és ez HIBA. De ez nem jelenti azt, hogy nincs, gondoljunk csak az éppen erre szolgáló Unite alkalmazásra. A JS jellegéből fakadóan a böngészőt aligha lehet vele jobban fejreállítani, mint egy gányolt FF kiegészítővel (sőt, magát a böngészőt nem is nagyon tudnád, legfeljebb egyes honlapokat).

Idézet

Akkor ezen is változtatniuk kéne. Reklámozzanak, vessenek be marketinget! Nem kötelező minden pénzt csak a fejlesztésbe ölni.

Nyilvánvaló, de a fejlesztéshez sok pénz kell, az Operának meg nincs annyi, hogy emellett még vagyonokat költsenek reklámra. De valóban, ezen a téren sok tennivalójuk volna. De ennek megintcsak nincs köze az Operához, mint szoftvertermékhez.

Idézet

Az alap funkciók hiányosságai (vannak szépszámmal)

Például? Csak mert még mindig nincsen tisztázva, mik azok az alapfunkciók.

Szerkesztette: cousin333 2010. 01. 15. 16:16 -kor

#713 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 15. 19:11

Idézet: cousin333 - Dátum: 2010. jan. 15., péntek - 16:13

Hát ez kellően körmönfont és semmitmondó definíció szerintem... :)

Összességében szerintem elmondható, hogy az Opera alap tudása a felhasználók 95%-ának megfelelő lenne.

Nyilvánvaló, de a fejlesztéshez sok pénz kell, az Operának meg nincs annyi, hogy emellett még vagyonokat költsenek reklámra. De valóban, ezen a téren sok tennivalójuk volna. De ennek megintcsak nincs köze az Operához, mint szoftvertermékhez.

Nem semmitmondó. Csak figyelembe veszi a jövőbeni változásokat. Ha csak egy elterjedtebb böngészőnek is bővül az alap funkciója, amire tényleg nagy az igény is, akkor automatikusan bővül a lista. Ezért nem lehet konkrétumokat sorolni. Ami ma még nem alapfunkció, a jövőben megjelenhet valamelyik népszerű böngészőben alapként.

Az IE a részesedését szemét politikával érte el. Nem azzal, hogy jó. Ezt mindenki elismeri. Amúgy az IE-re is igaz, hogy az MS alapvetően nem böngészőkkel foglalkozik (többfelé koncentrál, mondjuk nagy tőkével), ennél fogva, ha nem fejleszti nagyobb erőkkel a böngészőjét (nem szentel nagyobb figyelmet neki), akkor még jobban le fog maradni.

Abban igazad van, hogy az Opera nincs annyira elmaradva, mint azt a részesedés türközi. Valóban. Nem is emiatt van lemaradva. Hanem mert
- néhány alapfunkció régóta nem kerül bele (szám szerint lehet, hogy kevés darab, de súlyát tekintve lényeges) ehelyett fejlesztik benne a mailt és az IRC-t... és
- a rendes kiegészítők felületének hiánya sokakat a FF-hoz vonz. A többi felhasználó meg marad az IE-nél vagy választ 3. böngészőt.

Pénzt meg kell a marketingre szorítani. Nincs kifogás. Át kell csoportosítani. Nem azt mondom, hogy akkor mindenüket nyomják azonnal marketingbe, de szép fokozatosan átcsoportosíthatnának erre is egyre megfelelőbb összeget úgy, hogy ne menjen teljesen a fejlesztés rovására se.

#714 Felhasználó inaktív   blash 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 15. 19:24

Egyre jobban nem ertem ezeket az alapfunkciokat... Kozmikus dologok ezek.

#715 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 15. 21:55

Idézet: blash - Dátum: 2010. jan. 15., péntek - 19:24

Egyre jobban nem ertem ezeket az alapfunkciokat... Kozmikus dologok ezek.

Állást foglaltam, hátsó szándék nélkül. Korrekten, építő jelleggel. Ebből kialakult egy vita (másik részről destruktív jelleggel). Problémát megvilágítandó, saját fogalmaim szerint ugyan, két egyszerű kritérium mentén, szerintem viszonylag objektíven levezettem, hogy miért tart ott az Opera ahol. Lehet igazából nem fedi teljesen az igazságot, nem is kell annak elfogadni 100%-ban. De míg nem vezeted le az ellenkezőjét, úgy gondolom f@sságnak se lehet minősíteni.

Szerintem mindkét kritériumom roppant világos. Csak szeretnétek valami még konkrétabbat. Mivel alapvetően nem értünk egyet, valamibe gondolom szeretnétek belekötni. Ha nem értitek, vagy nem akarjátok megérteni, az a ti dolgotok. Ha már úgyse fogadjátok el az okfejtésem, teljesen felesleges szőrszálhasogatásként definíciós részleteken vitatkozni. Ha egyszer igazából nem a fogalmakkal van a bajotok, hanem az egész álláspontommal. Amúgy a világon nem létezik tökéletes definíció, mindegyik valahol szubjektív megközelítésre épül és aki ezt a megközelítést támadja, az csak törvényszerűen létező szubjektív háttéren fog csámcsogni és másik szubjektív síkról indítva egy másik definícióval összevetve részletkérdéseket feszeget orrvérzésig. Pedig nem baj, ha egy definíció nem hibátlan, ha van olyan pontos, hogy sok dolgot megmagyaráz és ennél fogva van haszna. Sőt, minél objektívebb az illető fogalom, annál átfogóbb, általánosabb.

De csak neked meg egyszer. Hátha mégse hátsó szándékú a megjegyzésed. Az általam, a vita kedvéért alkotott fogalom lényege: tegyük fel, egy adott, nem jövőbeli évet írunk (értéke X). Van a piacon (és konkrét hw-platformon) Y darab, mérhető és lényegi részesedéssel rendelkező, ennél fogva majdnem minden felhasználót lefedő böngésző. Ezek a böngészők tehát ebben az X. évben megfelelnek a reprezentativitás követelményének (ne vegyünk ide senki által nem, vagy alig használt, mérhetetlen részesedéssel rendelkező amatőr fejlesztéseket, mert semmi haszna, akkor se, ha bomba jó dolgokat is tudnak adott esetben). Y értéke szerintem különösebb nehézség nélkül megállapítható. Ennek az Y darab böngészőnek van összesen, tételesen összeszámolva Z darab funkciója, ezeket trükközés és kiegészítők nélkül nyújtják (vitás esetben Y értékét minimális mértékben módosítva Z értéke nem fog számottevően módosulni). Z értéke tényszerűen összeszámolható. Z=alapfunkciók. (Idő közben ezt átkereszteltem _böngészési_ alapfunkciókra, hogy ilyen mailkliens, és nem csak Operára vonatkoztatva, egyéb böngészéssel egyértelműen össze nem függő funkciók ne zavarják a képet, ami újabb megfoghatatlanságot okozhat egy kötözködni kívánó vitapartnernek, épp ezért ezt jelöljük W-nek)
Ki lehet jelenteni, hogy ebben az X. évben ez a Z (vagy W~Z) darab funkció alapvető. Nem dísznek van a leghasználtabb és ezért fontosabb böngészőkben már alapból. X. évben is vannak átfedések a böngészők között, lehet alapfunkció, amit több böngésző is alapból nyújt, míg esetleg más ilyen funkciókat csak egyes böngészők tudnak (alapból), így nem tud minden böngésző minden alapfunkciót. De arra, hogy a böngészőket tárgyilagosabban össze lehessen hasonlítani, igenis jók ezek az alapfunkciók. Ha tökéletesíteni szeretnénk az értékelést, figyelembe vehetjük még, hogy egyes alapfunkciók nagyobb fontosságúak lehetnek, mint néhány másik együtt véve. Ezért itt be lehet vezetni Z (vagy W) komponensek értékének súlyozását, annak megfelelően hány böngészőben szerepelnek az Y-ból, vagy részesedés szerint (ez utóbbi már kicsit torzíthat).

Ezt a alapfunkciós mérés által nyert képet még árnyalja a második kritérium mentén történő értékelés (kiegészítők). Csak ezzel a második dologgal lesz végleges a kép, mivel az alapfunkciók ezen a szinten még rendeltetésszerűen (felhasználók többségének számára technikai probléma nélkül, teljes értékűen) pótlódhatnak, illetve megjelenhetnek kiegészítő formájában olyan "egyéb" funkciók, amelyek még nem számítanak alapnak, de mégis elnyerik a felhasználók nem jelentéktelen arányban képviselt csoportjának a tetszését, és igényt teremtenek. Nameg végső soron megadják az esélyt a felhasználónak, hogy ami hiányzik neki, azt pótolhassa, akkor is, ha az általában (még mindig X. évben) nem alapvető, de még csak nem is tömegesen használt. Ez is lehet adott esetben lényeges széles tömegeknek, a sok kicsit összeadódik.

Ha annyira akarod, behelyettesítheted az értékeket (2010, PC: IE, FF, Chrome, Opera, Safari, stb. épp használt verziói). Aztán összeírhatod a terjedelmes listát Z-hez (vagy W-hez), és így tovább... Bár szerintem szükségtelen belemenni, mert a lényeg számolgatás nélkül, 1-2 legnépszerűbb böngészőnek (népszerűségi súlyozás miatt) 1-2 közismerten nagyon sokat használt funkciója (mint példa) mentén is lemérhető, csak kicsit kevésbé reprezentatívan. A lényeget kevéssé érintve.

Szerkesztette: N0zer0 2010. 01. 15. 22:11 -kor

#716 Felhasználó inaktív   cousin333 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 01. 16. 12:03

Idézet

Ebből kialakult egy vita (másik részről destruktív jelleggel)..

Hát, az érveidre nézve mindenképpen az... :p Korábban már kifejtettem a nézetemet a vitastílusod elfogadhatatlanságáról, a jelek szerint nem olvastad el azt sem.

Először is bemutattad a saját véleményedet, azaz, hogy szerinted mik a jó böngésző kritériumai. Ez teljesen elfogadható és érthető. A probléma abból ered, hogy mindezt megpróbáltad valami örök érvényű törvényszerűségnek beállítani, ami viszont már erősen sántít. Homályos fejtegetésekbe kezdtél arról, hogy az Operának fel kellene hagynia az egész eddigi stratégiájával, de azt nem indokoltad, hogy miért. Én bemutattam, hogy az Opera viszonylagos sikertelensége (nem szabad ugyanis figyelmen kívül hagyni a piaci környezetet) nem azon okok miatt van, amiket te felvázolsz, és az Opera funkciói megfelelnek a modern elvárásoknak. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden benne van, ami más böngészőkben, de a nagy része igen (és ez minden más böngészőről is elmondható).

Főleg vicces, hogy kimaradt egy alapvető probléma (ami mondjuk én sem írtam), ez pedig az oldalak támogatása (pontosabban a böngészők támogatottsága). Szerintem ez és a (különböző okokból) gyenge marketing a fő oka annak, hogy az Opera annyira elterjedt, amennyire.

Idézet

Lehet igazából nem fedi teljesen az igazságot, nem is kell annak elfogadni 100%-ban.

És mivel valóban nem fedi, ebből ered vita. :)

Idézet

Szerintem mindkét kritériumom roppant világos.

Sokadszori probálkozásra nagyjából érthetően megfogalmaztad, de ezek akkor is csak a te saját szempontjaid lesznek, és nem örökéletű igazságok.

Idézet

Mivel alapvetően nem értünk egyet, valamibe gondolom szeretnétek belekötni.

Mint említettem, az egész gondolatmeneted sántít és gyakran megalapozatlan. Nem bizonyított és mégis tőlünk várnád az ellenkezőjének a cáfolatát.

Idézet

Ha egyszer igazából nem a fogalmakkal van a bajotok, hanem az egész álláspontommal.

Valószínűleg mindenki tisztában van az alapfunkciók fogalmával, de mint te is mondtad, ez csak egy általános, nehezen definiálható kategória. Az a bajunk, hogy konkrétumok helyett ismét filozófia fejtegetéssel takargatod magad, amibe kb. azt lehet belehúzni, amit akarsz. Hogy lerövidítsem a problémád: sorold fel, kérlek azokat a funkciókat, amik ma szerinted böngésző-alapfunkciónak számítanak. De nem vagyok kegyetlen, megelégszem azokkal is, amik az Opera 10.5-ben sincsenek benne. A proxyt és a beviteli mezők megjegyzését már mondtad, nem kell újra leírni.

Szerkesztette: cousin333 2010. 01. 16. 12:06 -kor

#717 Felhasználó inaktív   Iguana 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 16. 12:24

szerintem lapozzunk
Egy alkoholista nyakpárna kalandjai amarra, meg túl: phulop.wordpress.com BBM channel: C00490982 Twitter: @phulopblog

#718 Felhasználó inaktív   cousin333 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2010. 01. 16. 12:27

Idézet: *Iguana* - Dátum: 2010. jan. 16., szombat - 12:24

szerintem lapozzunk

Igen, szerintem sem vezet már sehova ez a "vita". Viszont kérdés sem érkezett :)

Szerkesztette: cousin333 2010. 01. 16. 12:39 -kor

#719 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 18. 08:53

Idézet: cousin333 - Dátum: 2010. jan. 16., szombat - 12:03

Mint említettem, az egész gondolatmeneted sántít és gyakran megalapozatlan. Nem bizonyított és mégis tőlünk várnád az ellenkezőjének a cáfolatát.

Nem várnám el. De cáfolsz, azzal, hogy le-megalapozatlanazod. Ha már ilyen határozottan kijelented, akkor bizonyítani kéne. Különben csak annyiban maradhatunk, hogy nem értünk egyet.

A felvetett gondok egy részét magad is beismerted: egyes dolgok lassan kerülnek bele. Meg írtad az egységes userJS felület hiányát is, de azt kiszerkesztetted az itteni első hozzászólásodból. Különbség csak abban van az álláspontjaink között, hogy szerinted nem ez az oka a siker elmaradásának, és más van a háttérben. Szerintem meg ez a fő oka (még ha benne van a pakliban az is, amit írsz). De semmiképp sem az, mert szegény Opera, fujj szemét versenytársak.

Idézet: cousin333 - Dátum: 2010. jan. 16., szombat - 12:03

De nem vagyok kegyetlen, megelégszem azokkal is, amik az Opera 10.5-ben sincsenek benne. A proxyt és a beviteli mezők megjegyzését már mondtad, nem kell újra leírni.

A 10.50 bétát még nem próbáltam ki. Majd ha a végleges verzió kijön. Említettem még a text-only nagyítást pl. Azt elismerem, hogy szám szerint nincs sok ilyen lemaradás, de megtévesztő, mert ami van, az nagyon bosszantó (súlyozásilag jelentős), és általában régóta nem pótolt dolog. Továbbá nem alapfunkció, de az addonok lehetőségének a hiánya is zavar.

De nem kell sorolni. Maradjunk a beviteli mezők tartalmának a megjegyzésénél. Alapfunkció, az IE / Netscape a böngészés őskorától kezdve tudta. Az Opera az 1996-12-09-es megjelenésétől fogva nem támogatta (egy-egy régebbi verzióhoz készült userJS, de attól összeomlanak az újabb verziók, 9.xx-es verziókat végigszenvedtem emiatt). Most így ~13 év múltán fogja csak támogatni. Mi tartott ennyi ideig? Ez az alapfunkciók között is annyira alapvető, hogy egy teljesen kezdő, laikus felhasználónak is kapásból hiányzik. Fejlesztésileg sem lehet valami nagy munka kivitelezni. A felhasználók már több éve jelezték a hiányát a fejlesztők felé. Ehelyett fejlesztettek rajta mindent (volt nem tudom hány layoutváltás, Unite, Turbo mód, stb...), csak ezt nem. Még csak próbálkozás sem volt a részükről, semmi, amiből kiderült volna, hogy tényleg foglalkoznak a problémával. Az ilyen "apróságokra" kéne figyelni, nem azt javítani, amiben amúgy is jó már a cucc.

#720 Felhasználó inaktív   Zozo® 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 21. 16:24

Idézet

Dear Visitor, Opera browser has many known bugs and unfortunately, is not guaranteed to provide you with a pleasing experience while browsing our site.
We highly recommend you to browse our site in Microsoft Internet Explorer 7 and above, Firefox or Chrome. Our apologies for the inconvenience and thank you for undestanding.

:down:
Linux For Human Beings

Téma megosztása:

• (46 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • Utolsó »