Valóban, de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnám kellő objektivitással szemléni a piacot. Te viszont láthatóan elfogulatlannak érzed magad, ami tévedés. Igazából nem hinném, hogy létezik olyan ember, aki komolyabban (értsd: nem havi 10 perc) böngészik, és ne lenne elfogult valamilyen szinten. Még akkor is, ha csak egy böngészőt ismer...
[quote]Nem olvasod el, amit írtam.[/quote]
De igen, elolvastam.
[quote]Ha valaki nem azt írja, hogy Opera rulez, akkor azt sértésnek veszed.[/quote]
Fogalmazzunk úgy, hogy alacsonyra állítottam a küszöbszintem az olyan esetekre, amikor valaki kritika címén tulajdonképpen nem kritikát fogalmaz meg. A valódi kritikával semmi bajom, jómagam is [url="http://magyaropera.blog.hu/2008/11/29/mi_lesz_veled_opera"]gyakorlom[/url]. Te viszont írtál 1-2 érdekeset, ami reagálásra késztetett. Ha azt írtad volna, hogy Opera powa, és az FF egy bughalmaz, meg sok memót eszik, akkor jó eséllyel azt írtam volna, hogy az FF sem rossz a maga szempontjából, és hogy nem érdekel, hogy a böngészőm 200 vagy 400 MB-ot eszik. Tudod, hatás-ellenhatás. Én nem sértődtem meg, csak reagáltam az elhangzottakra.
[quote]A fejlesztői erőforrásokat eszik az extrák.[/quote]
Ez a szemlélet legalább két dolgot feltételez. Az egyik, hogy az extrák teljesen feleslegesek, ami egyszerűen nem igaz, hiszen például minden böngészőnek van olyan extrája (kicsi, vagy nagy), ami miatt előnyben lehet a többivel szemben. A másik, hogy az Opera nem tudja emiatt felvenni a versenyt mondjuk a Mozilla csapatával, pedig ez csak akkor igaz, ha egyenlő a létszám. De mivel az Operában tudtommal többen dolgoznak (de több mindenen), ezért az egált hozhatónak tartom.
A másik, hogy az Opera nem csak funkcionálisan gazdag, hanem platformok terén is. Megkockáztatom, hogy a legtöbb fajta eszközön futó (mármint gyakorlatban, nem elméletileg) böngésző. Ez is ugyanúgy az erőforrások kárára megy, de mégsem volna előnyös, ha felhagynának azokkal a dolgokkal, amikből a működésükhöz szükséges pénzek nagy részét előteremtik. Szerintem ugyanez a helyzet a funkciókkal is.
[quote]A feladást úgy értettem, hogy ha extrákkal dolgoznak, akkor azzal hallgatólagosan elismerik, hogy csak-böngésző harcban nem tudnának győztes "alap" böngészőt csinálni.[/quote]
Ez megintcsak elég érdekes gondolatmenet. Nem válaszoltál a korábbi kérdésemre, hogy miért lenne jó az, ha az Opera egy alap böngésző lenne, egy a sok közül. Az Operának pont az a lényege, hogy sok funkciót tartalmaz, integráltan.
[quote]Az extrák és az internetes csomag koncepció egy másik út, lényegében már nem a többiekkel való verseny.[/quote]
Az Opera ugyanazokban a versenyszámokban indul, mint a többiek. Sebesség, biztonságosság, UI, használhatóság... és ezekben a többiekkel szemben kell helytállnia (és meg is teszi). Még mindig nem tudom miért rossz az, ha az Opera 
emellett új dolgokra is képes (pl. Unite). ha egy böngészőt keresek, akkor az Opera nem jöhet szóba, csak azért, mert van benne IRC meg torrentkliens? :confused: 
[quote]Ez hülye példával szemléltetve olyan, mintha egy szakácsversenyen kéne egyetlen étellel megversenyezni, de te nem csak egyszerűen azt az ételt készíted el, hanem mellé egy 2. és 3. fogást is, hátha a 2-3. pozitívumaival pótolod az 1. negatívumait...[/quote]
Igazad van, tényleg hülye példa. Hol van az megírva, hogy mindenki csak egy kaját csinálhat? FF-nek akkor vajon nem kellene megtiltani, hogy külsősökkel turbóztassa a saját cuccát? 

5 ezer forintból el akarsz menni kajálni. Adott egy elegánsabb étterem, meg egy egyszerű kifőzde. A jelen állás szerint te az utóbbiban sokkal több mindent kapsz, miközben minőségben összességében nem nyújt kevesebbet. Persze, ha te pont homárra vágysz, azt nem fogod megkapni, csak az előbbiben.
[quote]...bebiztosítva ezzel az esetleges győzelmet...[/quote]
Most akkor be van biztosítva, vagy csak esetleges? 

Mit jelent a böngészőknél az, hogy győzni? Az IE győzött, amikor >90%-on állt, vagy még tart a küzdelem?
[quote]...holott a versenynek nem ez a lényege.[/quote]
Hát szerinted mi, mondjuk az éttermes, kifőzdés példánál maradva? Egyik is vevőt akar, másik is. Egyik ezt kínálja, másik azt, te pedig választasz. Én mindig is azt mondtam, hogy az Opera nem feltétlenül a legjobb választás mindenkinek, de őszintén szólva nem sok reális érvet tudok elképzelni emellett.
[quote]Hiába vannak jó ötletei (gyorshívó, fülelőnézeti kép, stb...) és az extrák, ha a többi lemaradását nem pótolja.[/quote]
Nem tudom, mennyire olvastad, amiket 
én írtam, mindenesetre a valóban meglévő hiányosságaik jó részét pótolták (10.0), vagy rövidesen pótolni fogják (10.5). Ami lemaradásról itt egyébként beszélünk, az jórészt az utóbbi 1-2 év hozadéka, előtte éppen a többiek voltak erősen lemaradva. Figyelembe véve a fejlesztési ciklusokat kellett a pótláshoz némi idő (néha még több is, mint indokolt lett volna). Sajnos van 1-2 dolog, amit még mindig nem tettek bele, pedig jó lenne, de az eddigiek alapján erre jó esélyt látok.
[quote]Pedig ez a jószándékú kritika a fejlesztőknek, akik megköszönhetik a visszajelzést.[/quote]
Az azért érdekelne, hányan olvassák közülük ezt a fórumot... 

[quote]Az Operát, mint 2. legjobb böngészőt a mai napig használom portable módban olyan gépeken, ahol FF nincs, vagy nem telepíthetem, vagy gond van vele és gyorsan kell valami.[/quote]
Tehát annak ellenére, hogy szerinted az alapoktól rossz az egész (mert lényegében ezt mondtad), mégsem olyan reménytelen eset?
[quote]De saját gépen egyértelműen FF.[/quote]
Neked akkor a jelek szerint az FF mint termék, és mint filozófia jobban bejött. Ez van, komolyan, örülök annak, hogy sikerült megtalálnod "az igazit". De biztos, hogy ezek után a partvonalról kell bekiabálnod a tanácsaidat (amik nem csak egy konkrét funkcióra hanem az alapfelépíésre és filozófiára is vonatkoznak)? Az Opera sok mindent átvett már a "nyájhoz húzás" elvét követve, de ezekkel általában csak a felhasználói jártak rosszul (lásd billentyűzet-kombinációk egyszerűsítése), a részesedés pedig nem emelkedett. Aminek viszont inkább alapvető marketing okai vannak, mintsem funkcionálisak, vagy felépítésbeliek.

Szerkesztette: cousin333 2010. 01. 13. 17:07 -kor