Idézet: shabba - Dátum: 2008. febr. 18., hétfő - 21:05
Ó hát persze. Meséld ezt azoknak akik akár 4, 8 vagy 18 Mbps-es ADSL csomagot rendeltek, de a vonali jellemzők miatt ezen sebességek sosem tudják elérni. Vagy mondjuk aki Tíhómot rendelt, de szintén a vonali jellemzők miatt szarul működik vagy épp ki sem építették vagy már azóta leszerelték az elégtelen működés miatt. Azért a Tíkom sem épít ki akármit, akárkinek. Olyan max a nagysebességű bérelt vonali eléréseknél van, de azt ott meg is fizettetik a felmerülő költségeket a fogyasztóval.
Mi köze lenne a mobil netes adatforgalomhoz és a hangforgalomhoz. Elárulom semmi. A hang az 1.8 Ghz-es sávban megy a net a 2.1 Ghz-esben, sehol nincs közös pontjuk. Ugyanúgy ahogy pl. kábeltv-nél a TV szolgáltatás és a netszolgáltatás is eltérő frekvenciákat használ így nincs egymásra hatásuk. Ellenben az IP telefon ahogy a neve is mutatja, közös adatátviteli közeget használ a netszolgáltatással, mivel IP alapon üzemel. Mobilon akkor használnál IP telefont, ha mondjuk HSPA-n elkezdenél pl Skypeolni vagy valami SIP-es szogáltatást igénybe venni. Lehet hogy nálad épp megy 280K-val, ezek szerint az a cella ahol gyarkan tartózkodsz nem túl terhelt. De ez idővel még változhat, majd ha sok 3G netező lesz és a kapacitások telítődnek akkor lesznek még ott is komolyabb lassulások csúcsidőben. Na majd olyankor ha elkezdesz majd mondjuk Skypeolni, akkor kíváncsi leszek a milyen minőséget fog megütni. De igazából net a netes hangszolgáltatással van a gond, ahogy előbb ezt már leírtam, megfelelő QoS-szel ezt kordában lehet tartatni. Akkor lesz majd gond ha a P2P-ezők komolyan rászabulnának a HSPA hálózatra és fullra leterhelnél a rendelkezésre álló kapacitásokat. Csúcsidőben akkor bizony már nem mérnél 280k-t, nem jönnének be olyan gyorsan a weboldalak, sok szolgáltatás kényelmetlenül belassulna.
ezzel tisztában vagyok, sőt holnap is találkozok T-dolgozó ismerősökkel, meséltek a Tíhómról, hogy nehezen megy nekik, mert sok helyre nem lehet kötni. érdekes módon az ő lakásukban az is megy, és hiába agyontömörített képkodekek nem gáz a képminőség, mellette még játszani is lehet jó pinggel, pedig az is közös közeg, nem???

vagy a T-nél költenek eszközökre is, nem csak korlátozó szerverekre?
a T egyébként nem is erőlteti a nagyon nagy sávszélességű csomagok értékesítését, illetve régebben mindig az volt, hogy ha távol lakott az user a központtól és nem ment a sávszél engedték visszamigrálni kisebb csomagra!! mikor ott dolgoztam éppen az volt, hogy be lett fagyasztva a top sebességű 'play' csomagjuk rendelhetősége! UPC meg hatalmas betűkkel szórólapozza hogy 1/5/10Mbit/s. tv-ben is megy, ha jól láttam. a lépcsőházban is ott figyelt a kukában a sok szórólapjuk.
a második bekezdéssel maximálisan egyetértek. csak a mobilszolgáltató nem ígér(t) sávszélességeket, én 1 megabitnek is örültem volna, de 3x annyit kaptam, folyamatosan, szakadás nélkül. ráadásul nem ködöltek bele majomságokat az ÁSZFükbe, nincs hűségidő sem... öröm és boldogság..
T karácsony környékén szarakodott országosan amikor az eszközöket cserélgették, hogy menjen az újabb technológiájú dsl, meg az iptv rendesen, a 8-10+megabit is.
UPC ahelyett, hogy fejlesztene, inkább korlátozza azt a lakást is, ahonnan kiköttettem a jól működő adsl-t, a lakás tulaja meg visszakötötte a chellot.
így lett abban a lakásban "2x szakadt 1,5 év alatt és mindig hozta a sebességet" típusú 4megás dsl-ből 60k-ra lecsapott chello. pedig 5 megáért fizetnek most is ugye. ez gáz szerintem.. bemérten megy ott a 8mega is, 2 háztömbre pl az van másik ismerősnek, gond nélkül megy.
visszatérve rám : én ellátok a upc központig, és mind a tv-m, mind a netem elég szar. még a netrádió is bekussolt 10 perce, pedig nincs egyéb adatforgalmam, csak az msn.. az belefér még?
skype? haha az is leakadna...
na leszakadok erről a topikról, beszélgetek inkább UPC-vel ha nem tetszik valami.
hihetetlen a sok matávot zsigerből utálók mennyire védik ezt a szétkorlátozott sz*rt. én meg úgy vagyok vele, hogy leköpöm bármelyiket ha sz*rt kapok a pénzemért, tudjátok? ez nem elvi meg érzelmi kérdés nálam, nálatok úgy látom hogy az...
engem nem az érdekel elvi síkon mi történik/történhetne/fog történni, hanem az, hogy IRL jelen pillanatban mi történik, és mit tapasztalok.
Szerkesztette: deuce 2008. 02. 18. 21:21 -kor