HWSW Informatikai Kerekasztal: UPC chello: bővítések és korlátozások XII. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 122
  • 123
  • 124
  • 125
  • 126
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

UPC chello: bővítések és korlátozások XII. Értékeld a témát: -----

#2451 Felhasználó inaktív   Kr3w 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 02. 18. 15:35

Idézet: wpepi - Dátum: 2008. febr. 18., hétfő - 16:19

Csak megemlítem, hogy már a Digi ÁSZF-ben is benne van a korlátozás bevezetéséhez szükséges jogi háttér. Ráadásul már olvasni olyanokat, hogy egyes tömbökben már jelentkezik a túlterhelés okozta sávszélesség csökkenés ergo csak idő kérdése és ott is ugyanolyan korlátozás lesz bevezetve mint most a UPC-nél.

Garantált minimum 4M/4M 4500FT-ért. Akárhogy nézem, a digi MINIMUMJA jobb, mint a Medium MAXIMUMJA. Benne van a digi ÁSZF-jében is a lehetőség, korlátozhatnak a lehető legnagyobb mértékben, oké... de még így is jobb a digi. Akkor most miről is vitázunk?
Lényeg: mint fogyasztó, kevesebb pénzért garantáltan többet kapok, mint most.

Félreértés ne essék, nem vagyok antiUPC-s, sőt elégedett vagyok vele, azt leszámítva, hogy a p2p-t lassítják, függetlenül attól, hogy 1 megát, vagy 100 gigát töltök le vele. Ha 250GB-tól csinálnák, egy szavam nem lenne... mivel el se érem sose, még a 100at se ;)

#2452 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 18. 15:42

Idézet: Kr3w - Dátum: 2008. febr. 18., hétfő - 15:35

Félreértés ne essék, nem vagyok antiUPC-s, sőt elégedett vagyok vele, azt leszámítva, hogy a p2p-t lassítják, függetlenül attól, hogy 1 megát, vagy 100 gigát töltök le vele. Ha 250GB-tól csinálnák, egy szavam nem lenne... mivel el se érem sose, még a 100at se ;)

Figyelj. Nem arról van szó, hogy mennyit tölthetsz le P2P-n hanem arról, hogy a P2P mint többszálú letöltő drasztikusan csökkenti a sávszélességet mikor éppen megy a töltés. A nagymértékű sávszélesség csökkenés pedig a VOIP forgalmat akadályozza azaz a telefonok nem vagy akadozó hanggal működnek ha terhelt a hálózat. Ezt a nagymértékű leterhelést hivatott kivédeni a P2P korlátozás nem pedig azt szabályozni, hogy Te mennyit tölthetsz le. Egyébként ha van otthon LAN-od akkor magad is kipróbálhatod, hogy miként néz ki az amikor egy hálózatot leterhelünk többszálú letöltéssel.

#2453 Felhasználó inaktív   Kr3w 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 18. 15:49

Idézet: wpepi - Dátum: 2008. febr. 18., hétfő - 16:42

Figyelj. Nem arról van szó, hogy mennyit tölthetsz le P2P-n hanem arról, hogy a P2P mint többszálú letöltő drasztikusan csökkenti a sávszélességet mikor éppen megy a töltés. A nagymértékű sávszélesség csökkenés pedig a VOIP forgalmat akadályozza azaz a telefonok nem vagy akadozó hanggal működnek ha terhelt a hálózat. Ezt a nagymértékű leterhelést hivatott kivédeni a P2P korlátozás nem pedig azt szabályozni, hogy Te mennyit tölthetsz le. Egyébként ha van otthon LAN-od akkor magad is kipróbálhatod, hogy miként néz ki az amikor egy hálózatot leterhelünk többszálú letöltéssel.

Én ezzel tisztában vagyok, hogy a túlterhelés ellen véd. Csak azt mondom, hogyha a digi csutkáig behúzza a féket, még úgy is többet kapok, mint most az UPCtől. Engem, mint fogyasztót kicsit sem izgat, hogy azért korlátoz mert XY, nekem csak az számít, hogy X Forintért hol kapok többet. És jelenleg a mérleg nyelve nem az UPC felé dől.

#2454 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 18. 15:55

Idézet: Kr3w - Dátum: 2008. febr. 18., hétfő - 15:49

Én ezzel tisztában vagyok, hogy a túlterhelés ellen véd. Csak azt mondom, hogyha a digi csutkáig behúzza a féket, még úgy is többet kapok, mint most az UPCtől. Engem, mint fogyasztót kicsit sem izgat, hogy azért korlátoz mert XY, nekem csak az számít, hogy X Forintért hol kapok többet. És jelenleg a mérleg nyelve nem az UPC felé dől.

A Digi jelenlegi 4/4 minimuma valószínűleg lejjebb fog menni ha eléri azt az ügyfélszámot ami már ezekkel a hálózati elemekkel nem hajtható ki. Ez a 4/4 addig tartható amíg kicsi a hálózatot használók száma.

#2455 Felhasználó inaktív   AkyyrA 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 18. 15:56

Idézet: KaSaX - Dátum: 2008. febr. 18., hétfő - 0:23

Ismételten kérjük, hogy annak papírnak valamilyen kivonatát (fénykép, pdf, kézírás) oszd meg velünk !
Legyél szíves!
:respect:

Bocsi. Be fogom scannelni, amint megtalálom a teljes felujítás által fejreállt lakásban. Vagy ma vagy holnap, nem igen vagyok mostanság gépnél.

Szerk: Megvan:

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Szerkesztette: AkyyrA 2008. 02. 18. 16:07 -kor

<a href="http://akyyraweb.hu/egyebek/fullreport.htm" title="Everest Report" target="_blank"><font color="#0066CC"><strong>Everest Report</strong></a>

#2456 Felhasználó inaktív   maxt 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 18. 16:06

Idézet: wpepi - Dátum: 2008. febr. 18., hétfő - 15:42

Igazán nem kötekedésből mondom, de ha van egy sávszélesség, amivel elvileg forgalmazhatok, és ezt p2p-vel teszem, akkor maximum(!) annyi történhet, hogy az előfizetett sávszélességet egy darabig ki is használom.
Ettől önmagában nem fog csökkenni a sávszélesség, viszont azt elhiszem, hogy a sok előfizetőt összefogó részeken lehet kapacitáshiány, ha az előfizetők nem puszira fizetnek, hanem használják is a hálózatot.
Nem várom természetesen el, hogy mindenki egyidejű kiszolgálására képes hálózatot üzemeltessen egy cég, mert ennyire még tisztában vagyok az árakkal.
Forgalomhoz kellene kötni a lassítást, ne legyenek kollektíve büntetve a felhasználók azok miatt, akik non-stop letöltéssel folyamatosan foglalják a sávszélességet.
A telefon megvédése vicces indok, mert este 6 és 8 között túlterheltségre hivatkozva az esetek harmadában nem müxik.

#2457 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 18. 16:15

Idézet: maxt - Dátum: 2008. febr. 18., hétfő - 16:06

Igazán nem kötekedésből mondom, de ha van egy sávszélesség, amivel elvileg forgalmazhatok, és ezt p2p-vel teszem, akkor maximum(!) annyi történhet, hogy az előfizetett sávszélességet egy darabig ki is használom.
Ettől önmagában nem fog csökkenni a sávszélesség, viszont azt elhiszem, hogy a sok előfizetőt összefogó részeken lehet kapacitáshiány, ha az előfizetők nem puszira fizetnek, hanem használják is a hálózatot.
Nem várom természetesen el, hogy mindenki egyidejű kiszolgálására képes hálózatot üzemeltessen egy cég, mert ennyire még tisztában vagyok az árakkal.
Forgalomhoz kellene kötni a lassítást, ne legyenek kollektíve büntetve a felhasználók azok miatt, akik non-stop letöltéssel folyamatosan foglalják a sávszélességet.
A telefon megvédése vicces indok, mert este 6 és 8 között túlterheltségre hivatkozva az esetek harmadában nem müxik.

Ha utána olvasol a többszálú letöltésnek akkor látni fogod a lényeget. Amit írtál az a böngészőben, vagy ftp-n való letöltésre igaz.
Egy céges 100Mbps LAN-t is le lehet ültetni ha pár dolgozó több szálon kezdené csesztetni az intranetes server-t függetlenül attól, hogy a switch-ek végpontonként 100Mbps-t adnak.

#2458 Felhasználó inaktív   adam.k 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 18. 16:17

Idézet: deuce - Dátum: 2008. febr. 18., hétfő - 13:39

Sajnos "nem csalódtam" ismét: !!naponta többször!! szakad a net, modemen gyakran csak power led világít mire hazaérek/felébredek, [...]
A másik szemét szitu pedig az, hogy újabban P2P korlátozást gyakorol UPC. ÁSZF-ben sem szerepel egyértelműen mi ez, de a

az utobbi ket es fel evben kevesebb, mint 1 ora kieses volt, ami nem gatolta a felhasznaloi forgalmamat (magyarul ejjel volt).

A p2p priorizalas lassan egy eves szuletesnapjat unnepli.

write only user?

#2459 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 18. 16:45

Idézet: wpepi - Dátum: 2008. febr. 18., hétfő - 15:26

A P2P nem tiltott. A sebesség korlátozás az nem tiltás. Vannak időszakok amikor nincs korlátozva és csutkára kihajthatod a p2p-t.
Ha tiltás lenne akkor nem működne a P2P a UPC hálózatán.

Az a "nincs korlátozva" inkább kevésbé korlátozást, vagy egyebet takar.

Úgy déltájtól érdekesen alakul a feltöltési sebesség. (16:00-kor nálam korlátozódik 120-ról 50-re, mert tisztesség is van a világon a többiekkel szemben)
A letöltési is érdekes ezen a képen, de ez nem lényeges.

Viszont mostanában több helyen is erős lassulást tapasztalni, van hogy a vásárolt csomag elméleti sebességének csak a fele, negyede van meg. (minimum, medium, és extremenél is, pesti és pestkörnyéki helyeken)

Csatolt fájl:

"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#2460 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 18. 17:01

wpepi:

Az IP telefonhoz van a korlátozásnak a legkevesebb köze. Az IP telefon szolgáltatását már a CPE eszközében tudja layer2-ben priorizálni, kábelnetnél az EMTA-kban, Diginél meg a lépcsőházba kipakolt VoIP Gatewayeken. Ezt már layer2 szinten lehet priorizálni, külön VLAN-ba pakolni és utána a hálózat többi szakaszán is ennek megfelelően kezelni. Nem ez jelenti a gondot.

A normál netes forgalom menedzsmentje itt a fő kérdés. Azok az átlag netezők akik ritkábban használják a szolgáltatást, de amikor odaülnek és teszik akkor a szolgáltató azt szeretné hogy megfelelően jó legyen és az előfizető elégedettségi szintje megfelelő maradjon. És ahhoz hogy ezt biztosítsa, azon rövidebb időszakokra akkor bizony azok nagyforgalmú p2p-ezőktől veszi el a forgalmat, akik akár napi 24h-ban foglalják a hálózati erőforrásokat. A szolgáltatónak fontosabb hogy az a nagyszámú ügyfélkör, aki ritkábban és rövidebb ideig veszik igénybe a szolgáltatást, arra az időszakra maximálisan elégedettek legyenek, mint az hogy az a kisebbség akik akár napi 24h-ban foglalja a hálózati erőforrások jelentős hányadák ezen időszak alatt észlelt lasabb sebességek miatt elégedetlenkedik. És itt nem igazán az IP telefonról van szó, hanem normál webezésről, youtube videokról, iwiwről, chatről, netes játékokról, IM-ről olyan szolgáltatásokról amit egy átlag netező igénybe vesz.

Pl. ha átlag netező egy hónapban egyszer mondju úgy dönt hogy átküld pár száz mega fotót egy ismerősnek, akkor a szolgáltatónak az az érdeke hogy ez az időben ritkán előforduló és időtartamban sem hossabb folyamat lehetőleg maximális sebesség mellett történjen a fogyasztó teljes elégedettsége mellett. Ha a P2P seed is hasonló rendszerességű és időtartamú lenne, azzal is hasonlóan bánna. Viszont az nem épp olyan alkalmazás típus, ott akár napi 24-ban szinte fix maximum terhelés összehozna a userek egy szűk köre.

#2461 Felhasználó inaktív   Kr3w 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 18. 17:04

Idézet: wpepi - Dátum: 2008. febr. 18., hétfő - 16:55

A Digi jelenlegi 4/4 minimuma valószínűleg lejjebb fog menni ha eléri azt az ügyfélszámot ami már ezekkel a hálózati elemekkel nem hajtható ki. Ez a 4/4 addig tartható amíg kicsi a hálózatot használók száma.

Igazából az számít, mi van most, mi lesz, az a jövő zenéje. Majd ha csökkentenek /ha csökkentenek/, majd mérlegelek, hogy továbbra is megéri-e. :D

#2462 Felhasználó inaktív   mozesapo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 18. 17:41

Egy a lényeg, ha korlátozza a p2p-t akkor FAIR módon tegye. Ne úgy mint most, hogy akinek extreme van ugyanúgy korlátozza mint akinek minimuma van. Legyen csomagfüggő a p2p korlátozás, mert úgy FAIR.
És ne gyertek a "dögöljön meg a szomszéd tehene" idézettel. + korlátozzon mindenhol, milyen az hogy nálam korlátoz, másnál nem mert nem annyira terhelt a vonal.? Akkor lényegében én ugyanazért a pénzért CSÖKKENTETT szolgáltatást kapok. :think:  :reklamacio:
-Egész biztosan nem fogtok örülni - jegyezte meg Bölcs Elme.
-Ki vele! -Jó - mondta Bölcs Elme. - A Válasz a Nagy Kérdésre. . . -Nos?. . . -Az Élet, a Világmindenség Meg Minden. . . - mondta Bölcs Elme.
-Tehát?. . . -A Válasz. . . - mondta Bölcs Elme, és megállt.
-Igen?... -A Válasz. . .
-Igen???... -Negyvenkettõ - mondta Bölcs Elme végtelen méltósággal és hidegvérrel.

#2463 Felhasználó inaktív   deuce 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 18. 19:26

tessék, hazaérek melóból, és NINCS NET. modem+router restart után 3 perccel már van...

wpepi: válassza szét a UPC akkor a net meg a voip forgalmat külön dedikált sávszélekre. húzzon be egy külön kábelt csak voipra a házunkba, szinte biztos vagyok benne, hogy egy 5 megás drót bőven lefedi azt a pár db voip telefonvonalat amit a házunkban kitesznek az előfizetők.. ha 3 ember telefonál egyszerre, akkor már lehet hogy akár 50k adatforgalom is használódik az 5000k-ból... bruhaha

ugyanmár, hogy a voip miatt kell 5 megáról 1re korlátozni _mindenkit_? ezt te sem gondolod komolyan...
nem hiszem, hogy még 40-50 voip vonalat is ki kellene szolgálnia annak a koaxnak, amit én NETre vettem! aki nem tud sávot biztosítani az ne árulgasson medium, meg maximum csomagokat nagyképűen. írja bele a szerződésbe, hogy "mindegy mire fizetsz elő, úgyis ugyanazt kapod!"

lehet te a UPC-nél dolgozol azért véded őket ennyire, én a T-nél dolgoztam pár évvel ezelőtt, ha nem volt elég sáv valahol, akkor vittek oda, és kalapkabát..

érdekes, hogy a 280kbyte/sec letöltési sebességű hsdpa használatom mellett tudott mobiltelefonálni mindenki a környéken, ott nem kellett restartolgatni a modemet naponta többször, pedig az egy újnak mondható technológia.
valószínűsítem, hogy sokkal drágább egy mobiltoronyba belepumpálni a sokmegás sávszélt is, ráadásul a magyar rendesen rászokott a mobilra, sokaknak 2-3 telefonjuk is van, tehát egy mobiladótorony 100x terheltebb lehet voice-al, mint egy voip, vagy Matáv központ..

Szerkesztette: deuce 2008. 02. 18. 19:28 -kor

#2464 Felhasználó inaktív   kisgabo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 18. 19:31

na, kaptam upc.  adtam a szájának egy divixet / 700mb/  jött lefele 600k torrent, fel 90k...

pofám lapos.  ping 32.

gondolom, majd később szivatnak meg, mikor drága lenne lemondani..  :)

#2465 Felhasználó inaktív   VidaT 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 02. 18. 19:34

Sziasztok!

Valaki meg tudja mondani, hogy miota van a 250G korlát? Mert a szerződés mellékletében lévö ÁSZF-ben (2006.03) nem találom.

Tamás

#2466 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 02. 18. 19:36

Idézet: deuce - Dátum: 2008. febr. 18., hétfő - 19:26

húzzon be egy külön kábelt csak voipra a házunkba,

ha 3 ember telefonál egyszerre, akkor már lehet hogy akár 50k adatforgalom is használódik az 5000k-ból... bruhaha

ugyanmár, hogy a voip miatt kell 5 megáról 1re korlátozni _mindenkit_? ezt te sem gondolod komolyan...

lehet te a UPC-nél dolgozol azért véded őket ennyire, én a T-nél dolgoztam pár évvel ezelőtt, ha nem volt elég sáv valahol, akkor vittek oda, és kalapkabát..

T-ről jobb ha nem beszélsz ilyen nagyarcúan, de a többiből is látszik, hogy fogalmad sincs a megvalósítási lehetőségekről, meg a szolgáltatások működési mechanizmusáról, semmiről. Csak a nyálad vered feleslegesen.
Make love not Wor.

#2467 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 02. 18. 19:38

érdekes, hogy a 280kbyte/sec letöltési sebességű hsdpa használatom mellett tudott mobiltelefonálni mindenki a környéken,

Ja, kimaradt. Azért volt rá példa, hogy egy kerületi cella adatforgalma 1-2 megabit volt, vagy éppen anno mikor a klasszkus Voda GPRSrtől feküdtek ki sorban a hálózatok. Én ráadásul naponta többször kapom a "hálózat foglalt" hibaüzenetet, lehet pont ezért.
Make love not Wor.

#2468 Felhasználó inaktív   MaskimX 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 18. 19:38

Idézet: VidaT - Dátum: 2008. febr. 18., hétfő - 19:34

Sziasztok!

Valaki meg tudja mondani, hogy miota van a 250G korlát? Mert a szerződés mellékletében lévö ÁSZF-ben (2006.03) nem találom.

Tamás

Mióta van 10/1-es csomag  ;)

Ja, meg próbáld kicsit frisebb ászf-el, ugye már 2008-at írunk.

Szerkesztette: MaskimX 2008. 02. 18. 19:50 -kor

#2469 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 18. 19:49

Idézet: VidaT - Dátum: 2008. febr. 18., hétfő - 19:34

Sziasztok!

Tamás

Tavaly (2007) március óta. Nem 250 a korlát, hanem három bármelyik egymást követő hónapban 750.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#2470 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 18. 20:05

én a T-nél dolgoztam pár évvel ezelőtt, ha nem volt elég sáv valahol, akkor vittek oda, és kalapkabát..

Ó hát persze. Meséld ezt azoknak akik akár 4, 8 vagy 18 Mbps-es ADSL csomagot rendeltek, de a vonali jellemzők miatt ezen sebességek sosem tudják elérni. Vagy mondjuk aki Tíhómot rendelt, de szintén a vonali jellemzők miatt szarul működik vagy épp ki sem építették vagy már azóta leszerelték az elégtelen működés miatt. Azért a Tíkom sem épít ki akármit, akárkinek. Olyan max a nagysebességű bérelt vonali eléréseknél van, de azt ott meg is fizettetik a felmerülő költségeket a fogyasztóval.

Idézet

érdekes, hogy a 280kbyte/sec letöltési sebességű hsdpa használatom mellett tudott mobiltelefonálni mindenki a környéken, ott nem kellett restartolgatni a modemet naponta többször, pedig az egy újnak mondható technológia.
valószínűsítem, hogy sokkal drágább egy mobiltoronyba belepumpálni a sokmegás sávszélt is, ráadásul a magyar rendesen rászokott a mobilra, sokaknak 2-3 telefonjuk is van, tehát egy mobiladótorony 100x terheltebb lehet voice-al, mint egy voip, vagy Matáv központ..

Mi köze lenne a mobil netes adatforgalomhoz és a hangforgalomhoz. Elárulom semmi. A hang az 1.8 Ghz-es sávban megy a net a 2.1 Ghz-esben, sehol nincs közös pontjuk. Ugyanúgy ahogy pl. kábeltv-nél a TV szolgáltatás és a netszolgáltatás is eltérő frekvenciákat használ így nincs egymásra hatásuk. Ellenben az IP telefon ahogy a neve is mutatja, közös adatátviteli közeget használ a netszolgáltatással, mivel IP alapon üzemel. Mobilon akkor használnál IP telefont, ha mondjuk HSPA-n elkezdenél pl Skypeolni vagy valami SIP-es szogáltatást igénybe venni. Lehet hogy nálad épp megy 280K-val, ezek szerint az a cella ahol gyarkan tartózkodsz nem túl terhelt. De ez idővel még változhat, majd ha sok 3G netező lesz és a kapacitások telítődnek akkor lesznek még ott is komolyabb lassulások csúcsidőben. Na majd olyankor ha elkezdesz majd mondjuk Skypeolni, akkor kíváncsi leszek a milyen minőséget fog megütni. De igazából net a netes hangszolgáltatással van a gond, ahogy előbb ezt már leírtam, megfelelő QoS-szel ezt kordában lehet tartatni. Akkor lesz majd gond ha a P2P-ezők komolyan rászabulnának a HSPA hálózatra és fullra leterhelnél a rendelkezésre álló kapacitásokat. Csúcsidőben akkor bizony már nem mérnél 280k-t, nem jönnének be olyan gyorsan a weboldalak, sok szolgáltatás kényelmetlenül belassulna.

Szerkesztette: shabba 2008. 02. 18. 20:08 -kor

Téma megosztása:

• (135 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 122
  • 123
  • 124
  • 125
  • 126
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.