Idézet: DzsiAr - Dátum: 2010. jan. 12., kedd - 9:53
Szerintem sem kellene Afrikában rendezni. De ez gondolom sokaknak nagy üzlet.
[..]
Szerintem Afrika még nem tud megrendezni egy ilyen világeseményt, talán az északi részen esetleg Egyiptom, de ott sem biztos.
[..]
Félreértettél. Én alapvetően nem a VB-ről beszéltem, hanem az Afrika Kupáról. Schwarzi vetette fel az angolai busztámadás híre kapcsán, hogy nem jó hír a VB-nek.
Én pedig arra próbáltam utalni, hogy a Dél-afrikai Köztársaság nem egyenlő Angolával, ha a biztonság felmerül.
Bár előbbi országban sem minden fenékig tejfel, de tekintettel arra, hogy turisztikai szempontból az egyik legfrekventáltabb desztináció, az országba utazott külföldieket rendszerint erősen védik a helyi hatóságok.
Én erre mondtam azt, hogy az Afrika Kupát is az ilyen, biztonságosabb országokban kellene rendezni.
Az általad említett Egyiptom is ilyen ország (bár a nem túl távoli múltban ott is történt tragédia, amikor a terroristák egy német turistabusz utasait támadták meg), s van még néhány népszerű "turistaparadicsom" Afrikában.
Ez nem jelenti azt, hogy ezekben az országokban minden rendben van, s teljesen veszélytelen az ott tartózkodás.
Viszont sok helyen ún. "turistagettókat" létesítenek különböző színvonalú szálláshelyekkel, amelyek között igazi luxusszállodák is vannak. Az ilyen helyeket magas, erős fal veszi körül, s gépfegyveres őrök vigyázzák a turisták biztonságát.
Egyik ismerősöm mesélte, hogy a Dél-afrikai Köztársaságban (ha jól emlékszem, éppen a fővárosban) olyan szállodában szállt meg, amelynek környéke nappal biztonságosnak volt mondva (bár a turisták figyelmét felhívták arra, hogy tárcát, apróbb kézitáskát, fényképezőgépet ne "lóbáljanak" az utcán, mert sok a rabló), de éjjel a szállodából még saját felelősségre sem engedtek ki senkit, mert éjjel nem tudták volna szavatolni a biztonságát a turistáknak.
Azt hiszem, a VB-n a csapatok, a hozzájuk tartozó kíséret és a turisták a fent említett védett részeken lesznek elszállásolva mindenhol.
Jogos, amit írtál az éjjel kóborló részeg európai futballhuligánokról, de feltételezem, s bízom benne, hogy őket sem fogják a rendvédelmi szervek olyan területre engedni, ahol bármilyen szempontból balhét csinálhatnak, vagy veszélybe kerülhetnek.