HWSW Informatikai Kerekasztal: Bittorrent III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (203 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 137
  • 138
  • 139
  • 140
  • 141
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Bittorrent III. Értékeld a témát: ****- 1 szavazás

#2761 Felhasználó inaktív   We3Re3 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 12. 24. 14:05

Idézet: Papa - Dátum: 2008. dec. 24., szerda - 9:33

Akkor döntsd el, hogy most a technológiával van bajod (p2p), vagy konkrétan a zárt oldalas adatmegosztással?  :Đ

Az érdekel, hogy jogilag hogyan válik szét a "rencer".
1. Számomra van egy technikai része, valaki telepit a saját gépére egy programot.
2. Van egy szolgáltatási része, keresnie kell olyan szolgáltatókat, ahonnan infot kap a letölthető tartalomról.
3. Van egy technikai vagy szolgáltatási része, amikor eldönti, hogy honnan miket tölt le, és letölti.
4. Van egy saját része, amikor eldönti, hogy a letöltött dolgokkal mit csinál és meddig.
5. Valamint van egy technikai / szolgáltatási / jogi része, amikor úgy dönt, hogy ő is ad tartalmat másoknak.

A "zén" logikám szerint csak a 4. és 5. pont érdekes jogilag, de úgy látom, a jogvédők már az 1. pontnál is támadásba akarnak lendülni.

Tehát jó lenne, ha valaki tisztázná a fejemmben, hogy az én 5 pontom jó felosztás-e, ha nem, mi a jó, és mik a korlátok, határok, stb.
--
WeRe

Sürgősen keresek Budapesten könyvek tárolására alkalmas helyet.
Minden ajánlat érdekel, emilen, privátban várom.

#2762 Felhasználó inaktív   Warton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 24. 14:14

A 3. és 5. pont nem válik szét, mert aki letölt az egyből vissza is oszt, legalábbis torrent esetén. DC-nél már máshogy megy.

#2763 Felhasználó inaktív   Papa 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 24. 14:16

Idézet: We3Re3 - Dátum: 2008. dec. 24., szerda - 13:59

Merthogy fél-egy (?) éve volt egy (rém?)hir, hogy jogvédő szervezetek megállapodtak bizonyos internet szolgáltatóval, hogy figyeli az ügyfelei forgalmát, és aki torrent klienst használ, annak adatait továbbitja a jogvédőknek.

ÁVH!
Ergo MEGFIGYELNEK, hogy mire használod a PÉNZÉRT VÁSÁROLT SZOLGÁLTATÁST.

Szerk: Majd jogellenesen továbbadják, alapos gyanú / vád / ügyészségi utasítás nélkül.
Szerencsére amilyen hülye a rendszer, épp olyan sebezhető is.

Szerkesztette: Papa 2008. 12. 24. 14:17 -kor

Nem a kenyér kicsi, hanem a pofátok nagy.

#2764 Felhasználó inaktív   zako 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 24. 21:56

Idézet: We3Re3 - Dátum: 2008. dec. 24., szerda - 14:05

Az érdekel, hogy jogilag hogyan válik szét a "rencer".
1. Számomra van egy technikai része, valaki telepit a saját gépére egy programot.
2. Van egy szolgáltatási része, keresnie kell olyan szolgáltatókat, ahonnan infot kap a letölthető tartalomról.
3. Van egy technikai vagy szolgáltatási része, amikor eldönti, hogy honnan miket tölt le, és letölti.
4. Van egy saját része, amikor eldönti, hogy a letöltött dolgokkal mit csinál és meddig.
5. Valamint van egy technikai / szolgáltatási / jogi része, amikor úgy dönt, hogy ő is ad tartalmat másoknak.

A "zén" logikám szerint csak a 4. és 5. pont érdekes jogilag, de úgy látom, a jogvédők már az 1. pontnál is támadásba akarnak lendülni.

Tehát jó lenne, ha valaki tisztázná a fejemmben, hogy az én 5 pontom jó felosztás-e, ha nem, mi a jó, és mik a korlátok, határok, stb.

Szerintem túlbonyolítod a dolgot. A jogi alapvetés, amely a sok csűrés-csavarás és az ún. "jogvédők" (azért az idézőjel, mert még azok a művészek és szórakoztatóipari iparosok sem értenek egyet teljesen velük, akiket állítólag képviselnek) vágyaival szemben az, hogy ma Magyarországon magáncélra zenét és filmet letölteni legális. Pont. Innentől fogva az, hogy milyen technológiát (DC+, torrent, FTP, stb.) használunk, közömbös. A törvény szellemét (ahogy művelt jogászok mondják) nem sértem meg azzal, hogy letöltök egy filmet, megnézem és letörlöm (esetleg DVD-re írom, amelyre megfizettem a jogdíjat. Vagy nem, de ennek megtárgyalása már messzire vezetne.)

A gondok akkor jelentkeznek, amikor az egyszerű user megrészegülve a gyors és egyszerű letöltésektől, pénzt szeretne csinálni a dologból és ismerősöknek, esetleg a piacon vagy apróhirdetésben elkezdi árulni, amit letöltött. Innentől fogva megfogható és büntethető. Sokak szerencséjére a magyar rendőrség és bíróság annyira leterhelt, hogy egyszerűen nincs idejük és energiájuk ezekkel foglalkozni - jóval súlyosabb ügyeknek sem tudnak mindig a végére járni.

Ahogy fentebb írták, nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a rendőrség téged, mint egyszerű töltögető usert meggyanúsítson. Még ha egy rosszakaród föl is jelent, biztos vagyok benne, hogy nem a torrenten leszedett AVI-k fogják a legnagyobb fejfájást okozni, hanem az illegális szoftverek. Szoftvert letölteni ugyanis illegális, és nagyon könnyen bizonyítható: egy másolt WinXP vagy Office lefoglalható bizonyítékként, ismert az ára (aka elkövetési érték), van rá precedens, stb. Egyszóval sima ügy.

Összefoglalva: nyugodtan kezdj el letöltögetni zenét és filmet torrenttel, de lehetőleg ne ipari mennyiségben (semelyik internetszolgáltató nem szereti az extrém forgalmú usereket) és ne áruld pénzért, amit letöltesz. Nem árt, ha legalább az operációs rendszer jogtiszta (pl. MS Campus licenc) és törekedj minél több freeware szoftver használatára. Néha nem árt selejtezni a programok és szoftverek "biztonsági másolatai" :) között, más néven csökkenteni az elkövetési értéket. Ne feledd, hogy a játékprogramok is szoftverek, ugyanúgy megbüntethetnek egy FIFA 2008-ért, mint pl. egy Office-ért. No és persze az soha nem árt, ha van egy ügyvéd barátod, akinek a száma gyorstárcsázáson van a mobilodban... :)
ASUS P5N-E SLI * Intel Core2Duo E6600 @ 2.4 GHz * 4 x 1GB DDR2-800 Geil Ultra * NVidia GeForce GTS 450 1 GB * OCZ Agility3 SSD 120 GB * Samsung HD160JJ 160 GB 7200 RPM SATA-II * Pioneer DVR-110D * Terratec Cinergy 400 * Alcor DTV HS DVB-T vevő * Benq E2200HDA 22" FullHD * ThermalTake Soprano * Chieftec 450W * Genius SW-HF5.1 5000

#2765 Felhasználó inaktív   We3Re3 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 24. 22:12

Idézet: Warton - Dátum: 2008. dec. 24., szerda - 14:14

A 3. és 5. pont nem válik szét, mert aki letölt az egyből vissza is oszt, legalábbis torrent esetén. DC-nél már máshogy megy.

Szétválik, mert amikor eléri a 100%-ot, átvált "szerver" (?) módba, attól kezdve nem tölt le, hanem terjeszt. (Ha jól tudom, van egy külön neve is, seed-nek nevezik ettől kezdve.)
--
WeRe

#2766 Felhasználó inaktív   We3Re3 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 24. 22:16

Idézet: desiderius - Dátum: 2008. dec. 23., kedd - 23:05

Pedig a jogászokat érdemes kérdezni, mert ha egyszer releváns lesz a te életedben a dolog legalitása, bizony, hogy azt jogászok fogják eldönteni...  :omg:  ;)

Akkor kapcsolj olyan jogászhoz, aki ilyet leirt, mert amit újságokban "szagértőktől" olvastam, annál én is különbet irok, ha nekidurálom magam.  :D
--
WeRe

#2767 Felhasználó inaktív   Warton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 24. 22:17

Nem válik szét, mert miközben letölt addig fel is tölt. 100% után már csak feltölt. Alapvetően szerintem nem is az a lényeg, hogy tölt-e vagy sem, hanem az, hogy lehetővé teszi, hogy letöltsék. Ezért mondtam a megoszt kifejezést, ami szerintem sokkal pontosabb. Elvileg már önmagában a megosztás is büntetendő függetlenül attól, hogy valaki ténylegesen le is tölti-e az adott tartalmat  vagy sem.

Szerkesztette: Warton 2008. 12. 24. 22:17 -kor

#2768 Felhasználó inaktív   We3Re3 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 24. 22:25

Idézet: Warton - Dátum: 2008. dec. 24., szerda - 22:17

Elvileg már önmagában a megosztás is büntetendő függetlenül attól, hogy valaki ténylegesen le is tölti-e az adott tartalmat  vagy sem.

Na, ezt szeretném végre leirva látni, miért és mi alapján, hol és mikor jelent meg, stb. :respect:
--
WeRe

#2769 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Ellenőrzés alatt

Elküldve: 2008. 12. 24. 23:58

Idézet: We3Re3 - Dátum: 2008. dec. 24., szerda - 22:25

Na, ezt szeretném végre leirva látni, miért és mi alapján, hol és mikor jelent meg, stb. :respect:

leírva ott a jogszabály. állásfoglalások meg vannak, pro és kontra egyaránt, jogászoktól, szakértőktől, szervezetektől. bírói ítélet azonban nincs és nagy valószínűséggel nem is lesz belátható időn belül. mert jelenleg magyarországon egyetlen otthoni letöltögetős filemegosztó ellen sem indítottak ilyenért (p2p megosztás a jogtulajdonos engedélye nélkül) eljárást. a hazai jogvédő szervezetek kihangsúlyozták, h nem is akarják ezt. ennek ellenére jogsértés a jogtulajdonos engedélye nélkül a filemegosztás. eu-ban, usában, mindkét jogrendszerben. mi miért lennénk kivételek? a sajátos helyzetét és az ellentétes véleményeket az adhatja, h nem minősül terjesztésnek, hasonlít a többszörözésre, és hellyel-közzel ráhúzható a szabad felhasználás. ettől függetlenül szerzői és szomszédos jogok megsértése, és mint ilyen BTK. valamint van egy PTK-s kártérítési része.
jelenleg a legrosszabb dolog, ami történhet veled, h kapsz egy felszólítást a szolgáltatódtól, h a jogtulajdonos jelezte, szerzői jogsértegetés zajlik a gépedről (ip cím/megosztott anyag neve), ezt azonnal hagyd abba. a szolgáltató akár le is kapcsolhat erre hivatkozva. amennyiben jelzed egy ugyanolyan bizonyító erejű sajtpapíron, h denem tenem, az esetben, amennyiben nincs hatósági határozat folyamatban, úgy kötelessége visszakapcsolni. ilyen eset volt már, neten találni párat, ebből egy volt olyan, h az invitel fel is függesztette a szolgáltatást. semmilyen hatóságig nem jutottak el ezek az esetek, illetve, ha jól tudom, mindegyik megkeresés külföldről érkezett. szerintem egyszerűen azért, nem is erőltetik ezt az utat, mert képtelenség az ilyen jellegű jogsértés tényét hitelt érdemlően bizonyítani ebben az országban a bíróság előtt.

Idézet

Merthogy fél-egy (?) éve volt egy (rém?)hir, hogy jogvédő szervezetek megállapodtak bizonyos internet szolgáltatóval, hogy figyeli az ügyfelei forgalmát, és aki torrent klienst használ, annak adatait továbbitja a jogvédőknek.

röviden, tömören kommentálnám. bullshit.

Szerkesztette: avman 2008. 12. 25. 00:09 -kor

- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.

#2770 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 25. 00:13

Idézet: zako - Dátum: 2008. dec. 24., szerda - 21:56

Sokak szerencséjére a magyar rendőrség és bíróság annyira leterhelt, hogy egyszerűen nincs idejük és energiájuk ezekkel foglalkozni - jóval súlyosabb ügyeknek sem tudnak mindig a végére járni.

tévedsz. szép mennyiségű embert fogtak meg apróhirdetésekkel. egy időszakban pedig direkt utaztak rá. és ezek az agyatlan emberek szép mennyiségű szimpla megrendelőt kevertek bajba mindenféle listákkal, címekkel.
mint mondtam, ezek az ügyek nagyon jól meg tudják dobni a felderítési statisztikát, és a többihez képest kevesebb munkával is járnak.

Szerkesztette: avman 2008. 12. 25. 00:14 -kor

- Tiszta idegbeteg vagyok mostanában, a legapróbb dolgokon dührohamot kapok. Lehet valami nyugtatót kéne szednem, vagy jógáznom kellene.

#2771 Felhasználó inaktív   We3Re3 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 25. 02:19

Sürgősen keresek könyvtárosi állást. I.5-től már dolgozni akarok.  ;)
--
WeRe

#2772 Felhasználó inaktív   zako 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 25. 08:31

Idézet: avman - Dátum: 2008. dec. 25., csütörtök - 0:13

tévedsz. szép mennyiségű embert fogtak meg apróhirdetésekkel. egy időszakban pedig direkt utaztak rá. és ezek az agyatlan emberek szép mennyiségű szimpla megrendelőt kevertek bajba mindenféle listákkal, címekkel.
mint mondtam, ezek az ügyek nagyon jól meg tudják dobni a felderítési statisztikát, és a többihez képest kevesebb munkával is járnak.

Lehet, az én ismeretségi körömben nem igazán volt ilyesmire példa, és a helyi újságban sem olvastam ilyesmről (pedig még a tyúklopásokat is lehozzák...). Egyébként a logika azt diktálná, hogy ez a fajta "letöltöm-és-árulom" visszaszoruljon, hiszen olyan olcsó lett a nagysebességű netelérés és olyan pofonegyszerű bármit letölteni, hogy már nem kellenek hozzá "szakértők". Minden családban akad legalább egy "pistike", aki a családnak akámit letölt ingyen, nem kell a másolt DVD-ket apróhirdetésben vagy piacon beszerezni.

Én személy szerint az SMS-küldős FTP-ket rizikósabbnak tartom a torrentnél, hiszen a telefonszám alapján nagyon könnyen lefülelhető (lenne) az ügyfél, míg a torrentkliensek általában titkosítva forgalmazzák az adatokat és a torrentoldalak is óvatosabbak lettek a Nagy Razzia óta.
ASUS P5N-E SLI * Intel Core2Duo E6600 @ 2.4 GHz * 4 x 1GB DDR2-800 Geil Ultra * NVidia GeForce GTS 450 1 GB * OCZ Agility3 SSD 120 GB * Samsung HD160JJ 160 GB 7200 RPM SATA-II * Pioneer DVR-110D * Terratec Cinergy 400 * Alcor DTV HS DVB-T vevő * Benq E2200HDA 22" FullHD * ThermalTake Soprano * Chieftec 450W * Genius SW-HF5.1 5000

#2773 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 25. 09:39

nekem egy, jelenleg már dr. betűkombót a neve elé biggyesztő, jelenleg alezredesi rangban szolgáló cimborám szokott sokat mesélni (persze nem hivatalosan), akinek már az ilyen témájú szakdolgozatában is sokat segítettem anno, mikor még csak százados volt a lelkem. fene tudja miért engem keresett meg, h tudok-e segíteni, ne írjon nagy technikai hülyeségeket (persze nem hivatalosan).  :Đ 
Hírszerző vagyok, aki senkin nem könyörül, Tudok rólad mindent, ismerlek kívül- belül. A rejtjeleket magamban hordozom, Mind a két oldalnak dolgozom, yeah!  :Đ

#2774 Felhasználó inaktív   avman 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 12. 25. 09:44

Idézet: We3Re3 - Dátum: 2008. dec. 25., csütörtök - 2:19

Sürgősen keresek könyvtárosi állást. I.5-től már dolgozni akarok.  ;)

:offtopic:  az jó meló, én is szerettem...  :Đ aztán gyütt a kúrcsány kormány és leépítettek jól a vidéki kis művházból. én meg búcsút intettem ennek a vonalnak.  :(

Szerkesztette: avman 2008. 12. 25. 09:44 -kor

#2775 Felhasználó inaktív   dash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 03. 17:06

Betelt a pohár. Delete account.
For every friend who joins Dropbox, we'll give you both 250 MB of bonus space (up to a limit of 3 GB)!

Nem a linuxot nehéz megtanulni, hanem a windows "hülyeségeit" elfelejteni.

Köpött a maci, fújt a bőrgyár.

#2776 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 03. 17:51

Idézet: dash - Dátum: 2009. jan. 3., szombat - 17:06

De most oszinten, a magon es az aszfaltoson kivul van ertelme barmilyen mas oldalnak? Plane egy ilyen rosszhiru helynek... csak panaszt hallottam eddig rola...

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#2777 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 03. 18:12

Muha, azért megy a szakértelem a kommentekben is... :)

#2778 Felhasználó inaktív   dash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 03. 21:50

Idézet: Samott - Dátum: 2009. jan. 3., szombat - 17:51

De most oszinten, a magon es az aszfaltoson kivul van ertelme barmilyen mas oldalnak? Plane egy ilyen rosszhiru helynek... csak panaszt hallottam eddig rola...

Samott

Nincs. Kivéve ha nem vagy benn rajtuk.  :omg:
Ergo nyugodtan bombázhatsz bH, meg waffles meg what meghívókkal  :Đ  :D  :D  :D
Úgyis már mióta küzdök értük...  :rolleyes:
For every friend who joins Dropbox, we'll give you both 250 MB of bonus space (up to a limit of 3 GB)!

Nem a linuxot nehéz megtanulni, hanem a windows "hülyeségeit" elfelejteni.

Köpött a maci, fújt a bőrgyár.

#2779 Felhasználó inaktív   Blackman790817 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 03. 21:51

Pont egy éve mondtam, hogy el kell kerülni azt a szart.  :cool:
Mit ér az erő, ha nincs Uralod?

#2780 Felhasználó inaktív   thomasfox 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 03. 23:16

Idézet: dash - Dátum: 2009. jan. 3., szombat - 17:06

ciki nem ciki én errol a "malacka" site ról még csak nem is halottam.
:)
érdemes oda bejutni vagy csak animal cuccok vannak?

Téma megosztása:

• (203 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 137
  • 138
  • 139
  • 140
  • 141
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.