Idézet: We3Re3 - Dátum: 2008. dec. 24., szerda - 14:05
Az érdekel, hogy jogilag hogyan válik szét a "rencer".
1. Számomra van egy technikai része, valaki telepit a saját gépére egy programot.
2. Van egy szolgáltatási része, keresnie kell olyan szolgáltatókat, ahonnan infot kap a letölthető tartalomról.
3. Van egy technikai vagy szolgáltatási része, amikor eldönti, hogy honnan miket tölt le, és letölti.
4. Van egy saját része, amikor eldönti, hogy a letöltött dolgokkal mit csinál és meddig.
5. Valamint van egy technikai / szolgáltatási / jogi része, amikor úgy dönt, hogy ő is ad tartalmat másoknak.
A "zén" logikám szerint csak a 4. és 5. pont érdekes jogilag, de úgy látom, a jogvédők már az 1. pontnál is támadásba akarnak lendülni.
Tehát jó lenne, ha valaki tisztázná a fejemmben, hogy az én 5 pontom jó felosztás-e, ha nem, mi a jó, és mik a korlátok, határok, stb.
Szerintem túlbonyolítod a dolgot. A jogi alapvetés, amely a sok csűrés-csavarás és az ún. "jogvédők" (azért az idézőjel, mert még azok a művészek és szórakoztatóipari iparosok sem értenek egyet teljesen velük, akiket állítólag képviselnek) vágyaival szemben az, hogy ma Magyarországon magáncélra zenét és filmet letölteni legális. Pont. Innentől fogva az, hogy milyen technológiát (DC+, torrent, FTP, stb.) használunk, közömbös. A törvény szellemét (ahogy művelt jogászok mondják) nem sértem meg azzal, hogy letöltök egy filmet, megnézem és letörlöm (esetleg DVD-re írom, amelyre megfizettem a jogdíjat. Vagy nem, de ennek megtárgyalása már messzire vezetne.)
A gondok akkor jelentkeznek, amikor az egyszerű user megrészegülve a gyors és egyszerű letöltésektől, pénzt szeretne csinálni a dologból és ismerősöknek, esetleg a piacon vagy apróhirdetésben elkezdi árulni, amit letöltött. Innentől fogva megfogható és büntethető. Sokak szerencséjére a magyar rendőrség és bíróság annyira leterhelt, hogy egyszerűen nincs idejük és energiájuk ezekkel foglalkozni - jóval súlyosabb ügyeknek sem tudnak mindig a végére járni.
Ahogy fentebb írták, nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy a rendőrség téged, mint egyszerű töltögető usert meggyanúsítson. Még ha egy rosszakaród föl is jelent, biztos vagyok benne, hogy nem a torrenten leszedett AVI-k fogják a legnagyobb fejfájást okozni, hanem az illegális szoftverek. Szoftvert letölteni ugyanis illegális, és nagyon könnyen bizonyítható: egy másolt WinXP vagy Office lefoglalható bizonyítékként, ismert az ára (aka elkövetési érték), van rá precedens, stb. Egyszóval sima ügy.
Összefoglalva: nyugodtan kezdj el letöltögetni zenét és filmet torrenttel, de lehetőleg ne ipari mennyiségben (semelyik internetszolgáltató nem szereti az extrém forgalmú usereket) és ne áruld pénzért, amit letöltesz. Nem árt, ha legalább az operációs rendszer jogtiszta (pl. MS Campus licenc) és törekedj minél több freeware szoftver használatára. Néha nem árt selejtezni a programok és szoftverek "biztonsági másolatai"

között, más néven csökkenteni az elkövetési értéket. Ne feledd, hogy a játékprogramok is szoftverek, ugyanúgy megbüntethetnek egy FIFA 2008-ért, mint pl. egy Office-ért. No és persze az soha nem árt, ha van egy ügyvéd barátod, akinek a száma gyorstárcsázáson van a mobilodban...
ASUS P5N-E SLI * Intel Core2Duo E6600 @ 2.4 GHz * 4 x 1GB DDR2-800 Geil Ultra * NVidia GeForce GTS 450 1 GB * OCZ Agility3 SSD 120 GB * Samsung HD160JJ 160 GB 7200 RPM SATA-II * Pioneer DVR-110D * Terratec Cinergy 400 * Alcor DTV HS DVB-T vevő * Benq E2200HDA 22" FullHD * ThermalTake Soprano * Chieftec 450W * Genius SW-HF5.1 5000