HWSW Informatikai Kerekasztal: Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kezdő Linux LÁMÁK topicja II. ahol a profik segítenek (reméljük:)) Értékeld a témát: -----

#961 Felhasználó inaktív   padawan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 02. 04. 18:39

Idézet: potyo - Dátum: 2010. Feb. 4., Thursday - 17:38

Hogy lehet visszaállítani a Midnight Commandert, hogy ne azt lássam, mint ami a lenti képen van, hanem mindkét oldalon egy-egy mappa tartalmát lássam, mint ahogyan alapból is van? Valamit félrenyomtam, és fogalmam sincs, hogy mit, ezért most a bal oldalon a jobb oldalon épp "kijelölt" elemről jelenik meg infó.

F9, Left, Listing Mode, <ENTER>
Lenovo N200 /w Ubuntu x64 -- Playstation 3 /w Samsung LE37A656 -- Nokia E63 /w BH-606

#962 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 04. 18:53

Idézet: padawan - Dátum: 2010. febr. 4., csütörtök - 19:39

F9, Left, Listing Mode, <ENTER>

:omg:

Mindig Escape-el mentem ki innen, mert láttam, hogy az van kiválasztva, hogy Full file list, akkor mondom ez nem az, amit én keresek...

Kösz szépen ;)

Szerkesztette: potyo 2010. 02. 04. 18:53 -kor

Én még nem láttam ilyet, aki ilyen gyorsan ilyen sok időt elpazarol!

#963 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 08. 14:46

Hello nézegettem ilyen distrib választó oldalakat, de igazából nem nagyon adtak egybehangzó választ.

Ubuntu, Slackware, OpenSuse amiket kidobtak, ezek a feltételek:

Régi gépre kéne PIII 1000 512 ram

felhasználási mód: netezés és üzenetküldők

Nem szükséges, hogy teljesen grafikus telepítője legyen, de érthető legyen, ne kelljen leírásokat meg utasításakot tanulmányozni órákon át, hogy telepíteni tudjam.

Főbb beállítások elérhetőek legyenek gui.ból, ne kelljen config fájlokat editálni, meg command line-ban szöszölni.

Package alapon elérhető legyenek hozzá programok, nem szeretnék forrásból fordítani semmit, és főleg nem dependency-ket kutatni. Radeon 9600 -os vga van a gépben ezt kezelje zökkenőmentesen, (fél napi config editálás meg fordítgatás nem zökkenőmentes)

Angol nyelv bőven elég, nem kell semmi lokalizált szarság. (magyar ékezetes szövegbevitel azért kell fórumozáshoz)

Saját fejem után menve Kubuntu-t választottam ki, rossz döntés lenne?

Szerkesztette: Mumia 2010. 02. 08. 14:47 -kor

#964 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 08. 22:25

Na lassan már tárgytalan lesz a kérdés, eddig 3-at próbáltam telepíteni, reménytelen.

Kubuntu, már telepítés megkezdése előtt elszáll már nem emlékszem milyen hibával, mert ezt próbáltam először.
openSuse szintén nem jutott el a telepítés megkezdéséig sem
Fedora elkezdte a telepítés de particionálás után dob egy fatal error-t, és kilép.

Következő amit kipróbálok az ubuntu lesz, de már nem fűzok hozzá sok reményt. Úgy látszik nekem sosincs szerencsém linux-al, pedig látható, hogy próbálkozom, legalább fél évente 1x megpróbálom a főbb distribeket de ha még a telepítés végéig sem jutok el, akkor mit csináljak?

#965 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 09. 17:03

Idézet: Mumia - Dátum: 2010. febr. 8., hétfő - 22:25

Na lassan már tárgytalan lesz a kérdés, eddig 3-at próbáltam telepíteni, reménytelen.

Kubuntu, már telepítés megkezdése előtt elszáll már nem emlékszem milyen hibával, mert ezt próbáltam először.
openSuse szintén nem jutott el a telepítés megkezdéséig sem
Fedora elkezdte a telepítés de particionálás után dob egy fatal error-t, és kilép.

Következő amit kipróbálok az ubuntu lesz, de már nem fűzok hozzá sok reményt. Úgy látszik nekem sosincs szerencsém linux-al, pedig látható, hogy próbálkozom, legalább fél évente 1x megpróbálom a főbb distribeket de ha még a telepítés végéig sem jutok el, akkor mit csináljak?

Kubuntu akadt, akkor az ubuntu is fog. Vagy probalj meg valami kicsit reszletesebben meselni a hibarol, vagy en meg adnek egy eselyt a sima debiannak is. (Bar epp most kicsit oregecske megint a stable, de netezni meg msnezni szerintem az nagyjabol mindegy is)
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#966 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 10. 16:12

Sziasztok!

Áthozom másik topikból a témámat, mert ott már offolt nagyon:

Szóval, adott egy gépem, amiben nincs VGA kártya, sem billentyűzet csatlakoztatási lehetőség.

Egyes egyedül egy soros port van, meg UTP és SCSI csatlakozók.

Linuxot szeretnék telepíteni a gépre, azt hallottam, hogy létezik olyan telepítési mód, amellyel soros porton keresztül másik gépről lehet "terminálként" telepíteni a gépre pl. Debiant.

Tudtok ebben segíteni?

Azért nincs VGA + bill. lehetőség, mert ez egy spéci gép, az egész akkora pontosan, mint egy CD-ROM. Alaplap, proci, memória, scsi kártya és egy 3Com hálókártya van benne, és kész. Meg egy sorosport, oszt ennyi.

Ő róla van szó:
CD Server - eleje
CD Server - hátulja

Belül persze érdekesebb :D

Köszönök minden ötletet!

#967 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 10. 18:06

Lesz egy gépem, amiben lesz 4db vinyó. Filózok egy raid10-es megoldáson, találtam egy nagyon jó leírást, ott azt írja a srác, h érdemes mindegyik vinyóra tenni egy swap partíciót, mert így nem kicsit tud gyorsulni a rendszer ha lapoznia kell. De mi van, ha megmakkan az egyik hdd? Megy tovább, vagy elhasal?
Az nevet utoljára, aki először üt.

#968 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 11. 15:01

Idézet: Joci - Dátum: 2010. febr. 10., szerda - 16:12

Sziasztok!

Ez biztos számítógép?

#969 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 11. 15:16

Sziasztok!

Áthozom másik topikból a témámat, mert ott már offolt nagyon:

Szóval, adott egy gépem, amiben nincs VGA kártya, sem billentyűzet csatlakoztatási lehetőség.

Egyes egyedül egy soros port van, meg UTP és SCSI csatlakozók.

Linuxot szeretnék telepíteni a gépre, azt hallottam, hogy létezik olyan telepítési mód, amellyel soros porton keresztül másik gépről lehet "terminálként" telepíteni a gépre pl. Debiant.

Tudtok ebben segíteni?

Azért nincs VGA + bill. lehetőség, mert ez egy spéci gép, az egész akkora pontosan, mint egy CD-ROM. Alaplap, proci, memória, scsi kártya és egy 3Com hálókártya van benne, és kész. Meg egy sorosport, oszt ennyi.

Ő róla van szó:
CD Server - eleje
CD Server - hátulja

Belül persze érdekesebb :D

Köszönök minden ötletet!

Sorosra kabel ra, putty a baratod, aztan megnezni mit pruntyog ha bekapcsolod.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#970 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 13. 15:47

Idézet: Mumia - Dátum: 2010. febr. 11., csütörtök - 16:01

Ez biztos számítógép?

Persze. Nem egy mai PC, de az  :) Benne van egy 133-as AMD proc, 32MB edo ram, egy szabványos ISA 3Com hálókari meg egy Adaptec SCSI vezérlő. Szóval teljesen PC, csak CDROM méretű dobozkába zárva.

#971 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 13. 15:48

Idézet: kroozo - Dátum: 2010. febr. 11., csütörtök - 16:16

Sorosra kabel ra, putty a baratod, aztan megnezni mit pruntyog ha bekapcsolod.

Köszi, ez jól hangzik. Putty-ban mit/hogyan nézzek, mit indítsak?

Köszönöm!

#972 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 13. 17:02

Idézet: Joci - Dátum: 2010. febr. 13., szombat - 16:48

Köszi, ez jól hangzik. Putty-ban mit/hogyan nézzek, mit indítsak?

Addíg birizgád a soros port beállításait, míg értelmes karaktereket nem kapsz.

#973 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 02. 13. 17:06

Aztazannya. Mik a belső paraméterek? Memória, háttértár, bigyó?
Make love not Wor.

#974 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 13. 19:11

Idézet: Jahno - Dátum: 2010. febr. 13., szombat - 18:06

Aztazannya. Mik a belső paraméterek? Memória, háttértár, bigyó?

Hát fentebb leírtam már: egy AMD 5x86os, 133MHz-es proci, 32MB EDO ram, AMIBIOS, ISA-s 3Com 10/100as hálókari, ISA-s Adaptec SCSI kártya van belepréselve a CD-ROM méretű és formájú dobozba :)

Háttértár az SCSI winyó.

Nyugi, nem komoly dolgokra kell... nem is igazán kell semmire, egyszerűen érdekes, szeretnék vele szórakozni. Megaztán valami nagyon alap (szerver) feladatokra akár még használható is lenne, berakva egy gép-be.

#975 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 02. 13. 19:16

Idézet: Joci - Dátum: 2010. febr. 13., szombat - 19:11

Nyugi, nem komoly dolgokra kell... nem is igazán kell semmire, egyszerűen érdekes, szeretnék vele szórakozni. Megaztán valami nagyon alap (szerver) feladatokra akár még használható is lenne, berakva egy gép-be.

Ahamm, akkor a HDD az külső, ha jól sejtem. Jó cucc ez teljesen, első fileserverem ilyemi volt, de ha jól sejtem, akkor a Freeweb is hasonlóval kezdte a pályafutását.
Make love not Wor.

#976 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 13. 19:21

Ezzel az a baj, hogy nem nagyon remlik, hogy a sima (plane regi) x86os vasak olyan jolneveltek lennenek, hogy monitor hijan elkezdenenek a sorosra tolni valami kimenetet :(

Puttyban egyebkent a sessionnel valaszd a serialt, a serial beallitasainal a port ertlemszeruen, egyebkent pedig altalaban 9600,8,1,none,xon/xoff

Ha szoveget latsz kijonni jo, ha krikszrakszota, akkor buzerald a beallitasokat (fokent paritast, meg databitset). Ha semmit, akkor szivas.

#977 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 15. 08:39

Idézet: kroozo - Dátum: 2010. febr. 13., szombat - 20:21

Ezzel az a baj, hogy nem nagyon remlik, hogy a sima (plane regi) x86os vasak olyan jolneveltek lennenek, hogy monitor hijan elkezdenenek a sorosra tolni valami kimenetet :(

Puttyban egyebkent a sessionnel valaszd a serialt, a serial beallitasainal a port ertlemszeruen, egyebkent pedig altalaban 9600,8,1,none,xon/xoff

Ha szoveget latsz kijonni jo, ha krikszrakszota, akkor buzerald a beallitasokat (fokent paritast, meg databitset). Ha semmit, akkor szivas.

Köszi az infót.

Igaz, hogy régi vas, viszont eleve VGA kártya és beviteli eszköz (bill, egér) nélkül lett tervezve, talán a BIOS úgy lett buherálva, hogy soros porton képes kommunikálni alapból. Délután beszerzek egy soros kábelt, oszt meglátjuk :) Vagy nem...

Szerkesztette: Joci 2010. 02. 15. 08:40 -kor

#978 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 02. 15. 08:44

Idézet: Jahno - Dátum: 2010. febr. 13., szombat - 20:16

Ahamm, akkor a HDD az külső, ha jól sejtem. Jó cucc ez teljesen, első fileserverem ilyemi volt, de ha jól sejtem, akkor a Freeweb is hasonlóval kezdte a pályafutását.

Igen, a HDD az külső. Ha van valakinek 1db SCSI winyója meg egy CD-ROMja, az szóljon már :)

Ja még annyi, hogy ahogy néztem, a soros port az a SCSI kártyára van dugaszolva, tehát annak valamilyen kimenet (soros :D). Jelent ez valamit? Jót, rosszat? Nagyobb az esély így a kommunikációra, vagy még annyi se, mintha alaplapi lenne? Bár régen emlékszem, amikor még az alaplapokon nem volt IDE vezérlő sem, akkortájt is a vezérlő (ISA) kártyákon voltak a soros és párhuzamos kimenetek.

Szerkesztette: Joci 2010. 02. 15. 08:54 -kor

#979 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 23. 07:55

Úgy emlékeztem pedig volt iptables totyik. No mindegy. Adott egy linux szerver, iptablessal. Klienseket a saját dyndns címük alapján engedem be. Sajna úgy tűnik az iptables rögtön feloldja a nevet címre, illetve ilyenre plö: dsl5401BEC8.pool.t-online.hu. Ezzel az a gond, h mikor megváltozik, az iptables nem frissül be, így üffél csörög, h nem tud belépni. Ilyenformán jó, h kezeli, de nem működik. Van erre valami megoldás?

Ubuntu alatt van ez a gondom... :)

#980 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 04. 29. 08:16

Üzenet megtekintéseIdézet: leslie - Dátum: 2010. 04. 23. 08:55

Úgy emlékeztem pedig volt iptables totyik. No mindegy. Adott egy linux szerver, iptablessal. Klienseket a saját dyndns címük alapján engedem be. Sajna úgy tűnik az iptables rögtön feloldja a nevet címre, illetve ilyenre plö: dsl5401BEC8.pool.t-online.hu. Ezzel az a gond, h mikor megváltozik, az iptables nem frissül be, így üffél csörög, h nem tud belépni. Ilyenformán jó, h kezeli, de nem működik. Van erre valami megoldás?

Ubuntu alatt van ez a gondom... :)

Egyreszt refreshelgetni kell sajnos, mert nem lehet minden csomagra csinalni egy reverse DNS lookupot.

Masreszt itt emlekeim szerint egyaltalan nem fog menni a dyndns alapjan a feloldas, mert a reverse zona a szolgaltatonal van, azert is latod a fenti jellegu feloldasokat.

Alapvetoen dinamikus klienseknel ez nem jo megoldas, keress valami alternativat, pl hasznalj kulcsos ssht, meg valami port knock daemont.

Téma megosztása:

• (53 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.