HWSW Informatikai Kerekasztal: Debian Linux II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (19 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 17
  • 18
  • 19
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Debian Linux II. Értékeld a témát: -----

#361 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 08. 06. 08:32

Idézet: bbence - Dátum: 2009. aug. 6., csütörtök - 8:58

Kicsit bővebben? :) Bocsi, de tényleg nem vagyok linux hozzáértő.

A /var/log/Xorg*-ot nézd át, az abban levő errorokra már tucc gúglizni. :) Szerintem nem megy rajta az X felület.

(Gondolom iptablessal csak a saját IP-det engeded be, mert pucér vnc-t kirakni netre sztem elég meredek, akár szét is hekkelhették a gépet. )
Az nevet utoljára, aki először üt.

#362 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 06. 08:37

Idézet: leslie - Dátum: 2009. aug. 6., csütörtök - 9:32

A /var/log/Xorg*-ot nézd át, az abban levő errorokra már tucc gúglizni. :) Szerintem nem megy rajta az X felület.

(Gondolom iptablessal csak a saját IP-det engeded be, mert pucér vnc-t kirakni netre sztem elég meredek, akár szét is hekkelhették a gépet. )

Hamachi-val van a VNC-zés megoldva.
Megnézem a logot este, köszi!
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#363 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 06. 09:19

Sziasztok. Próbálkoztam az Ubuntu fórumban, de sajna ott nagy  a pangás, így itt írom le az eddigi bajaimat, hátha zavarok:)
Szóval legújabb Ubuntu, hetente frissítve. + compaq nc4000

1. A legnagyobb bajom, egy frissítés után , ha hibernálás után "felkeltem" a gépet, akkor a procihasználat felmegy 100%-ra, és úgy is marad. Ha újraindítom-leállítom akkor jó, de az kényelmetlenebb mint lehajtani a tetejét. A legrosszabb hogy a top/htop semmit nem mutat, valami kernelmodul lehet a ludas, de nem értek hozzá, a modulokat meg nem tudtam kilövöldözni, valamiért nem ment.
pl:

sudo rmmod -f michael_mic
[sudo] password for szabo:
ERROR: Removing 'michael_mic': Resource temporarily unavailable

2. A YIFF folyamatosan 8-9%-ot eszik, és mintha a hanggal sem lenne minden rendben, mp3 beszaggat fájlművelet közben, PULSEAUDIO leszedése nem segített. Néhány játékban élvezhetetlenül szaggat is a hang, UFO pl hanggal játszhatatlan, ha leszedem a hangcsomagját tökéletes.

3. FreeRA-val is próbálkoztam, nem ment:
Ezzel a leírással próbálkoztam:

http://gwos.org/doku...es:64bit:freera

Ment is scons parancsig, arra errort adott:

scons: Reading SConscript files ...

scons: warning: The env.Copy() method is deprecated; use the env.Clone() method instead.
File "/media/BIVALY/freera++/SConstruct", line 70, in <module>
scons: done reading SConscript files.
scons: Building targets ...
g++ -o src/freera.o -c -D_GNU_SOURCE=1 -D_REENTRANT -std=c++98 -Wconversion -Wno-unused-parameter -g -ansi -pedantic -I/usr/include/SDL -Isrc/include -Isrc/include/lua src/freera.cpp
In file included from src/include/pause_menu.h:8,
              from src/include/common.h:12,
              from src/freera.cpp:15:
src/include/widgets.h:49: error: extra ';'
In file included from src/include/playerpool.h:10,
              from src/include/graphicsengine.h:12,
              from src/freera.cpp:18:
src/include/player.h: In member function 'Uint16 Player::getStructureLosses() const':
src/include/player.h:94: warning: conversion to 'Uint16' from 'const Uint32' may alter its value
scons: *** [src/freera.o] Error 1
scons: building terminated because of errors.

Itt mit rontottam el?

4. Gnome panel bajom : minden újraindításkor összevissza kever mindent, hiába zároltam, a mountolt vinyó balról jobbra kerül, időjárás plugin szintén máshová, indítóikonok is vándorolnak. Ez ilyen, szokjak hozzá? Fura, annó KDE alatt nem volt ilyen bajom.

Egyelőre ennyi, köszi a türelmet :D
--- Internet is just a bigger floppy disk ---

#364 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 19. 14:13

1. A legnagyobb bajom, egy frissítés után , ha hibernálás után "felkeltem" a gépet, akkor a procihasználat felmegy 100%-ra, és úgy is marad. Ha újraindítom-leállítom akkor jó, de az kényelmetlenebb mint lehajtani a tetejét.

Hát valami csak zabálja azt a processzort htop/top nak ki kellene írnia!

Ha grafikusan kijelentkezel, 10-20sec múlva visszalépsz, akkor is marad a 100%. Ha nem, akkor valami felhasználói processz lesz.

Ha kernelmodul kavar(na) be, akkor többnyire vissza sem jön a gép hibernálásból, vagy egyes hw elemek nem mennek. Kiv. ha valami hálózati katyvasz, akkor viszont hálózatelérés nem szokott menni.

Van valami cuccod ami hibernálás után nem megy (úgy mint előtte)? egér, webcam, wifi, estébé

Freera val mintha itt lenne a probléma...:think:

Jól látom a linkben? 64bites vagy? otthonra??? meredek :eek:

mp3 beszaggat fájlművelet közben,

MP3 oss-compatibiltyt, vagy alsa-t hasznal? pl. mplayernél -ao oss ill. -ao alsa...

:offtopic:
hsz ed tényleg inkább ubuntutopik :o

#365 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 25. 15:22

Hát valami csak zabálja azt a processzort htop/top nak ki kellene írnia!

Ha grafikusan kijelentkezel, 10-20sec múlva visszalépsz, akkor is marad a 100%. Ha nem, akkor valami felhasználói processz lesz.

Ha kernelmodul kavar(na) be, akkor többnyire vissza sem jön a gép hibernálásból, vagy egyes hw elemek nem mennek. Kiv. ha valami hálózati katyvasz, akkor viszont hálózatelérés nem szokott menni.

Van valami cuccod ami hibernálás után nem megy (úgy mint előtte)? egér, webcam, wifi, estébé

- Nem, nem írja ki sem a top, sem a htop, kijelentkezés után is marad a 100%.  Minden hw megy hibernálás után is, BT, wifi, touchpad stb

Freera val mintha itt lenne a probléma...:think:

- És akkor mit tegyek? :D

Jól látom a linkben? 64bites vagy? otthonra??? meredek :eek:

- Nem nem, csak a segítséget merítettem onnan

mp3 beszaggat fájlművelet közben,

MP3 oss-compatibiltyt, vagy alsa-t hasznal? pl. mplayernél -ao oss ill. -ao alsa...

- oss-t

:offtopic:
hsz ed tényleg inkább ubuntutopik :o

- hát igen, de ott kifogytunk az ötletekből

#366 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 26. 07:47

HP ml150g2 szerver, adaptec aaa-x sata raid vezérlő, ezen vinyók. A vinyók smart adatait szeretném kinyerni. 
Hogyan lehetne?

#367 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 26. 12:36

- Nem, nem írja ki sem a top, sem a htop, kijelentkezés után is marad a 100%.  Minden hw megy hibernálás után is, BT, wifi, touchpad stb

Hát én asztali gépen rendszeresen szundizok jóideje. / laptop is van , de az nem az enyim, mondjuk ott sem panaszkodnak / 2.6.27.y alapú agyongányolt kernellel. Igaz ez nem ubuntu, hanem debian lenny.

Most éppen:

top - 13:05:23 up 9 days, 50 min,  2 users,  load average: 0.15, 0.24, 0.18

Cpu(s):  2.2%us,  1.5%sy,  0.0%ni, 96.2%id,  0.0%wa,  0.2%hi,  0.0%si,  0.0%st

Ha nekem ilyen hibernálásos szundis zabálós gondom lenne, én vhogy eszerint haladnék:

- kijelentkeznék, és tty1ről root ként hibernate/powersave paranccsal eltűnnék, hogy akkor mivan, hogy műxik. ha ekkor jó, akkor csak valami felhasználói processz ragad be, ha nem, akkor jönnek a hw modulok.
- szépen leállítgatnám az összes daemont amit csak lehet (kiv. X), az összes hw modult kiszedném ezután ami nincs használatban (elsőnek lehet kezdeni a hanggal / pl. timidity /, hálózatkezeléssel, bluetooth, wifi, usb, estébé) persze szintén parancssorban root-ként hogy felhasználói folyamatok ne kavarjanak be. Igazából fordítva lenne az igazi, mindent lelőni gpm et is, csak a k/d/xdm maradjon, meg egy tty1 legalább. aztán lehet próbálkozni. A daemonok leállítása után ahol az lsmod 0-t ír az mind repül rmmod dal. aztán mikor már a sokadik kör után sikerült minimumra csökkenteni, akkor hibernate, és fokozatosan tölteném vissza a cuccokat. valahol majd csak eltaknyol.

Így mérném be, hogy melyik eszköz/daemon okozza a problémát. Mihelyt sikerült bemérni a hibernációs szkriptbe (itt pm-utils) beírnám hogy suspend/hibernate nél állítsa le a rakoncátlan daemont ill. szedje ki a modult, thaw/resume nél meg töltse vissza fordított sorrendben. Hogy ez a kis gányolás automatán menjen.

Esetleg a kern.log/syslog fájl(ok) segíthetnek hw anomália felderítésében. A kernel általában morog valamit ha gondja van vmi cuccossal.

Ez a folyamat persze macerás, időigényes picit. Még jó hogy nincsenek ilyen gondjaim :)

Mondjuk a videókártya sokat számít. Az ATI féle fglrx driver állítólag nem a legjobb minőség elérhető áron linux téren. nvidia val viszont mennie köllene flottul. A laptopban integrált csodaintel "3d lassító"/ ahogy egy másik forumban egy szaki nevezte találóan / van , de azzal sincs ilyen gond.

--------

- oss-t

Az alsa t OSS ellenében csak ajánlani tudom. :smoker:

Meg aztán ha egyik nem megy, próbáld a másikat alapon. Nálam pl. majdnem minden alsa -val megy, csak egy két kivétel van...pl. wine. mondjuk ott is sok minden gond nélkül elmegy alsa val is, de néha picit idegesítő volt, mikor játék közbe a kde hangfájlok különféle okok miatt megszólaltak (pl. email érkezett), aztán kerestem a játékban a hang forrását, hogy mi pittyeg/kattog :D, úgyhogy egytaszkos user révén inkább oss re állítottam a wine-t :D, mert pl. a kutyát nem érdekli hogy email érkezett, mikor egy küldetést időre kell teljesíteni :-)

--------

- És akkor mit tegyek? :D

Hát leírja szerencsétlen, hogy az adott fájlban az adott sorban egy extra ";" pontosvesszővel van problémája. vagy eggyel több van, vagy eggyel kevesebb. Nagyon más opció nemigen lehet :think:

De valószínűleg ez csak a jéghegy csúcsa, és lesznek még később fordítási problémák.

Anno a redalert1 emlékeim szerint wine ból tökjól elfutott. :think:, ha ez jelent valamit esetedben.

De mintha a freera is ment volna anno , bár van már jópár éve, hogy utoljára játszottam az RA1 el... Ki emléxik már erre ?

- hát igen, de ott kifogytunk az ötletekből

Pedig aszittem az ubuntu felhasználóbarát, és egyszerű a kezelése. A debian meg fapados, régi meg  mindég csesztetnek, hogy miért is használom. Úgyhogy vigyázz mert előítéleteket rombolsz. :) :think: :)

#368 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 14. 23:26

Idézet: pgyafi - Dátum: 2009. aug. 26., szerda - 8:47

HP ml150g2 szerver, adaptec aaa-x sata raid vezérlő, ezen vinyók. A vinyók smart adatait szeretném kinyerni. 
Hogyan lehetne?

https://help.ubuntu....y/Smartmontools

Egyébként:
smartctl -a -d ata /dev/sda

de előtte apt-get install smartmontools

Szerkesztette: Dextrose 2009. 09. 14. 23:31 -kor

Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#369 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 09. 15. 08:52

Azér arra mérget nem vennék, h a raid vezérlőn át működni fog. :)
Az nevet utoljára, aki először üt.

#370 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 01. 18:45

Jónéhány hónapja csináltam egy grsecurity demo kernel imaget (virtuális környezetre) , aki kiváncsi rá hogyan működik, érdekli, tanulgassa jeligére.

Részletek itt.

Anno futott forrás alapján is , persze nem ezekkel a kernel_config beállításokkal .
Illetve most már azért 2.6.27.3x re van frissítve élesben.

#371 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 15. 21:32

Nah, ugye volt a korábban vázolt hibernálás után 100% procievés problémám.

Most feltettem a hibernate csomagot, és síma sudo hibernatera rendesen lemegy a dolog, és utána vissza is áll, és nem is eszi a procit.
Kérdésem az, hogy hol lehet beállítani ubuntu alatt, hogy ezt használja ha lecsukom a laptopot, mert ugye azt a képernyővédő energiakezelésében lehet állítani, de csak annyit hogy hibernáljon...

#372 Felhasználó inaktív   Lenny 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 16. 16:26

Üdv.!

Frissen telepített Lenny. Adott egy sima vinyó (/dev/hda1), amin a rendszer van. Telepítéskor az adatoknak csináltam egy Raid5-t három 500-as vinyóból.
Boot-olásnál azt írja, hogy nem tudta fsck-ezni a /dev/hda1-t CTRL-D-re tovább megy, de a raid nem áll össze. Ha kézzel a /etc/init.d/mdadm-raid start parancsot kiadom, akkor elindul a raid.

Találkozott már valaki ilyennel?

/var/log/fsck/checkfs-ben ez van

Log of fsck -C -R -A -a
Thu Oct 15 12:50:53 2009

fsck 1.41.3 (12-Oct-2008)
fsck.ext3: Invalid argument while trying to open /dev/md0
/dev/md0:
The superblock could not be read or does not describe a correct ext2
filesystem. If the device is valid and it really contains an ext2
filesystem (and not swap or ufs or something else), then the superblock
is corrupt, and you might try running e2fsck with an alternate superblock:
e2fsck -b 8193

/dev/hda1: Superblock last mount time is in the future. FIXED.
/dev/hda1 has filesystem last checked time in the future, check forced.
/dev/hda1: 27/8032 files (3.7% non-contiguous), 7288/32096 blocks
fsck died with exit status 9
-A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék.
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux

#373 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 17. 04:24

Debian Etch-en nem szól a hang normál felhasználóval. Amennyiben  kilövövöm az esd-t, akkor működik. Root felhasználóval belépve szól a hang. Hogy lehet ezt kiküszöbölni?
"Légy szerény mint én..."

Téma megosztása:

• (19 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 17
  • 18
  • 19
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó