Idézet: cerberus27 - Dátum: 2008. márc. 11., kedd - 11:54
UPC szerintem gondosan eltervezte hogy a digitális átállásnál nyomni fogja a HD adásokat is, évvégéig menni fog kb. 8db, és ha évvégéig bekapcsolható előfizetői számot nézem a UPC részéről, a T-Kábel előfizetői száma eltörpül országosan, a T-Home IPTV-n adható HD adásokról egyenlőre csak álmodhatunk a megfelelő hálózat hiányában, országos előfizetői szinten biztosan. Idén a UPC HD adást benyomja a digitális átállással, jövőre meg jöhet az EuroDocsis 3.0, 120Mbittel ne feledjük a meglévő kábelét már nem kell kicserélnie ahhoz hogy váltson 3.0-ra, nem mint a T-nek ha lépést akar tartani.
Volt ideje elterezni, hiszem sokadik csúszás után nálunk és a lengyeleknél vezetik be utolsóként a DTV-t, pedig anno vagy 2005 felé merült föl először hogy lesz, aztán évről-évre folyamatosan csúszott. Szóval azért büszkék nem lehetnek magukra DTV kapcsán. Techológiai terméknél az utolsónak induló mindig előnyösebb helyzetben van mint a korábban indulók, hisz lehetősége van a legújabb technológiákból építkezni. Pl. az előbb említett cseheknél én még nem látok HD csomagokat, hiába megy ott 5 negyedéve a DTV.
Itt van a Cseh UPC DTV kínálata, 1 korona= ~10Ft.
http://www.upc.cz/pd...nik_Digital.pdf
A Tí kábeles érdekeltségeivel a második legnagyobb kábeles cég itthon, hogy hány háztartásban vannak ott passz, erről még sosem láttam adatot. 400 ezer előfizetőjük van, UPC-nek 700 ezer, ez az ami biztos. Ebből a DTV szolgáltatás nagyrészt már régóta elérhető, HD-t adni meg nem igazán igényel jelentős többlet fejlesztést, hisz csak be kell illeszteni a digitális streambe és megfelelő STB-t kell tenni user oldalra. Persze ahogy már előbb írtam a két cég egymásnak nem konkurense, de mint a legnagyobbak erősen meghatározó elemei lesznek a hazai DTV fejlődésnek.
A Tíhóm FTTN+VDSL2 fejlesztései valóban lassú kifutású lesz, de ha már meglesz komoly piaci tényezővé válik majd. Egyébként az ilyen fejlesztések világszerte sehol nem két nap alatt zajlanak le, hanem hosszú évek alatt. A Tí érdeke erősen azt diktálja hogy nagyvárosokban, főleg azon részeken ahol nem Tí érdekeltségű kábel van fejlesszen FTTN+VDSL-t. A vidéki kisebb népességű településeken meg ADSL2+ fejlesztések lesznek, kiindulva német Tí fejlesztéseiből, ott is ezt a menetrendet követik.
Jővőre vajon milyen gyorsan jön majd DOCSIS 3.0? Én is akkora várom de lendülete még erősen kérdéses. Főleg Arris miatt akik azért elég alaposan el vannak maradva két piaci konkurensétől. Vajon I-CMTS lesz vagy M-CMTS amit UPC favorizál? M-CMTS esetén most a DTV-vel együtt telepít-e uEdgeQAM-okat. A DOCSIS 3.0-hoz valóban nem kell újra kábelezni, mondjuk ezt VDSL2-nél sem kell, de a nodeok sűrítésére ott is szükség lenne. Meg az RF hálózat sem mindegy azért hogy milyen minőségű és ha ott gondok vannak azért azt nagy meló rendbe tenni. Szóval azért egy jó netes hálózathoz kábelnél is rendesen hozzá kell nyúlni a meglévőhöz és sok eszközt és munkaórát beletenni.