Az LCD TV-ken a háttérvilágítás viszi el a fogyasztás nagy részét, és ez (a régebbi típusoknál) ÁLLANDÓ. Hiába látsz fekete képet, ezt csak az LCD momentumok befordításával érték el, a háttérvilágítás megy. Emiatt nem igai a fekete, csak sötétszürke. Úgyhogy LCD TV-nél a fogyasztás kevéssé függ a képtartalomtól.
Az újabb LCD típusoknál van a dinamikus háttérvilágítás, ahol a képtartalom függvényében (akár szekciónként is) lépésekben le tudja venni vagy kikapcsolni a háttérvilágítást, és így eléri a mágikus 30000:1 vagy 50000:1 kontrasztarányt (enélkül csak 3000-5000:1-hez elérhető, ami még enyhén sötétszürke). Itt a fogyasztásban már jelentkezik a csökkenés.
A Plazmákról meg lesújtó a véleményem, csak a Pana reklámja is nagyon félrevezető. csak hogy tudjátok: a plazma TV-knél a fogyasztást egy középszürke ábra segítségével mérik, így kijön 150-180W. Csakhogy a plazma teljes fehérnél nyomja mint az állat, én láttam 50"-os Plazmát, ami majdnem 800W-ot evett teljes fehérnél. Szemben viszont az LCD-vel a fogyasztás sok fekete esetén lemegy, és aki csak barlangi felvételeket néz, annál akár 100W alá is mehet a fogyasztása. Mindemellett a fekete is valós fekete, nem szürke. Mondjuk viszont apanelfelbontás mé ma is messze az LCD alatt van (amennyire én tudom), biztosan van full HD-s plazma, de gondolom megfizethetetlenül drága... Egyébként csak meg kell nézni egy plazmaTV-t belülről, mekkora kondik vannak a tápon, gondolom a Panasonic is csak pazarlásból rak rá akkorákat, nem a fogyasztás miatt...
A CRT-ről annyit, hogy az utolsó (mai napig legszebb képpel és színnel rendelkező TV-m) CRT-m egy 29" Philips PixelPlus2 volt, kb 90W fogyasztással. Nos, a hasonló képfelülettel rendelkező 32" LCD-k régebbi vonulatból 120-140W körül fogyasztottak, úgyhogy az az elmélet, miszerint az LCD TV kevesebbet fogyaszt mint a CRT, megdőlt. Legalábbis ugyanannyit -szerintem...