Idézet: Doncarlo - Dátum: 2008. jan. 29., kedd - 21:26
Azt mondja meg nekem valaki, hogy miért nem lehet ezt az egész digitális TV-t Ethernet-re rakni. Aki akarna vehetne egy NAS-t és azt venne rá fel a TV-ről amit akar és minden kódolást a TV csinálna a NAS meg csak háttértár. Ethernet csatlakozó lenne a TV-ken is, na én ilyen technikát akarok. Ethernet van vezetéken és WIFI-n is egyszerűen nem értem az IPTV létezésekor miért nem egy már jól működő technológia irányába halad a fejlesztés. HDMI és egyéb újabb csatlakozók szerintem tök feleslegesek.
IPTV-nél is a STB-nek van Ethernet bemenete a TV felé HDMI-n küldi a jelet. Azt hogy miért nincs beépített STB a TV-kbe és egyéb elektronikai berendezésekbe, azt már 1x megbeszéltük, olvass vissza ha ezt eddig nem tetted. Az IPTV fialtal technológia, alig 1-2 év kezdték keresdelmileg bevezetni és még igen csekély az elterjedtsége. Sőt maga a technológia is igen kiforratlan, nincs egységes elfogadott szabványa, gyártó specifikus megoldások vannak amik együttműködnek egymással olyan fokúan ahogy adott gyártók együttműködnek egymással. Sok év fog még eltelni mire az IPTV kinövi gyermekbetegségeit és egy olyan széleskörű szabványos közege alakul ki mint a műhódas vagy kábeles megoldásoknak. Addigra már a technológia eszköz támogatottsága is nagyobb lesz, de amíg csak a piac kis szeletét jegyzi addig az eszközgyártóknak sem olyan fontos.
Az IPTV-t jelenleg a telekom cégek erőltetik, jellemzően ADSL hálózataikon további bevételek reményében. A kábeles és műhódas cégeknek jó évtize kiforrott DTV megoldásaik vannak, kiépített ügyfélkörre, épp ezért nem törik össze kezük-lábuk azért hogy minél előbb IP alapra váltsanak. Szépen lassan ahogy az eszközpark amúgy is cserére kerülne majd váltanak, ha már lesz kiforrott IPTV megoldás kábelre is. Jelenleg még nincs és 2-3 éven belül nem is hiszem hogy lesz és utána sem fog egy pillanat alatt elterjedni.
Az biztos hogy a távoli jővő az hogy az eltérő technológiák egységesen IP alapra költöznek át az egységes és könnyebb menedzselhetőség miatt. De ez még hosszú időt fog igénybe venni, attól mert neked erre most lenne igényed, attól még nem fog egy egész iparág úgy táncolni ahogy te fütyülsz.
A jővőben is az STB lesz az a központi eszköz amire a szórakoztató elektronikai eszközök szabványos csatolókon keresztül kapcsolódnak, és nem kerül külön STB integráltan minden CE eszközbe. Ha majd több filmet akarsz archiválni akkor nagyobb HDD-vel rendelkező STB-t rendelsz a szolgáltatótól. Esetleg USB-n hozzá lehet majd kapcsolni az STB-hez külső adattárolót, ha engedi a szolgáltató. Azt azért látni kell a tartalom tulajdonosoknak egészen mások az érdekeik mint neked, ők nem szeretnék az hogy változatlan jó digitális minőségben archiválgass szabadon másolgatva olyan tartalmat ami az övék, és ők nem járultak hozzá hogy ezt megtehesd. És a műsorszórók ebben együtt is fognak velük működni, hisz nekik árt jóban lenni a tartalom tulajdonosokkal, hisz az ő termékeikből élnek.