Idézet: djculture - Dátum: 2008. jún. 13., péntek - 15:50
Atom lassu az a proc,kiprobáltam én is egyet ma .Hihető ez a mérés simán ezek után:
mondjuk a via c7-m még vagy 20% al lassabb azonos órajelen.

Ez a SuperPI annyi relevanciával bír a hétköznapi felhasználásra, mint úgy választani mondjuk egy Swift és egy Micra között, hogy hány másodperc alatt vannak százon, vagy mennyi a végsebességük. Kövér ökörség az egész.
Ami lassúságról pedig beszéltek, azt nem tudom nagyon elhelyezni kontextus nélkül, mert semmi ilyen teljesítménybeli problémát nem tapasztaltunk, sőt a HyperThreading miatt pattogósan válaszképes a rendszer multitaszking alatt is. Kéremszépen ez a chip, ezek a gépek nem számításigényes feladatokra valóak, szóval ha a lassúságról beszélünk, akkor definiáljuk jobban, hogy miről van szó. Az Ear01 kolléga által említett lassúságot sem tudom nagyon hova tenni, látnom kellene, hogy miről van szó, mekkora dokumentum, milyen képek rendezése, milyen prociterhelést okoznak ezek a feladatok.
Szóval pontosabb adatok nélkül ez a vita vagdalkozás marad.
Bogdan: az Atom teljesítménybeli gyengesége leginkább az OoO motor hiányából ÉS a kis cache-ből fakad, és emiatt való igaz, hogy törékeny az optimalizálatlan PC szoftvereknél, ugyanakkor a HyperThreading multitasking alatt rengeteg visszahoz ebből a hátrányból, másrészt pedig az alacsony komplexitás és keskeny felépítés miatt "olcsó" az órajel, így ezzel is ellensúlyozható -- 2,5 W TDP 1,6 GHz-en, ez 75 %-os órajel előny a Celeronnal szemben.
Rákérdeztem Krinyónál, mert ő használta, és sajnos már nincs az irodában a gép, de azt mondta, semmiféle lassúságot nem tapasztalt például weboldalak renderelésekor, mikor ugye mindössze egy szál dolgozik, és semmiféle SSE optimalizációról nem beszélhetünk. Azért is furcsállom Ear01 beszámolóját, mert a HyperThreadingnek pont ott kellene ellensúlyoznia a mikroarchitektúra gyengeségét.
Összességében persze, a Merom-generációs Celeron M, erőteljes felépítéssel, OoO motorral és 1 MB L2 cache-sel a szoftverek nagy részét gyorsabban futtatja, de pont multitaszking alatt nem gondolnám, hogy érezni a különbséget. Kivéve, ha tényleg masszív dolgokat művel valaki. De most már legközelebb ha megkaparintok egyet, jól megnézem magam.
Szerkesztette: special 2008. 06. 13. 16:09 -kor