Idézet: N.M.I. - Dátum: 2008. szept. 23., kedd - 12:20
Szeretnek par dolgot megtudni a netbookokrol ugyanis egy PDA (pontosabban egy HP iPAQ) es egy Acer 150X (WinXP, 120GB HDD, 1GB RAM , 3-cell) megvasarlasa kozott vacilalok. Foleg kirandulasra es otthonra kellene, nem dolgozni.
PDA egyertelmu elonye a touch-screen, a GPS es a zsebben hordozhatosag. Egy szotarprogrammal megfejelve tokeletes hiszen WiFit is tud.
Azonban erdekel a netbook ag is, ugyhogy ha van idotok kerlek valaszoljatok meg az alabbi kerdeseimet:
1) Ahogy olvastam, az akksi sajnos sem egy laptopnal, sem egy PDA-nal, sem pedig egy netbooknal sem birja 3-4 oranal tovabb. Emlitest tettek arrol is hogy a nagyobb vinyos, WinXP-vel felszerelt netbookok meg a normalnal is kevesebb ideig huzzak. Van egy ilyen hogy 'up to 3 hours for the 3-cell, and up to 7 hours for the 6-cell'. Ahogy elnezem az engem erdeklo gep a 3-cell akksival van felszerelve. Lehet hozza 6-cellt is hasznalni ha nekem az fekszik? Mennyire nehez beszerezni egy potakksit es mennyibe kerul kb.?
2) GPS-rol is irtak, a bovitokartyaval opcionalisan beepitheto ezekbe a netbookokba. Ezt probalta mar valaki?
3) Eleg furcsa felbontasuak ezek a widescreen kijelzok, kb. 16:9 es 16:10 korul mozog mind de egyik sem pontosan az. Tud az integralt videochip scalinget, mondjuk egy 4:3 ratiot megtartani?
4) Wikipedian megneztem az Intel Atom procit, a Pentium teljesitmenyehez hasonlitottak. De alapbol az, hogy WinXP-t futtat mar jo jel (Linux nem erdekel). Hasznalja valaki alap jatekokra is? Azok gond nelkul telepitodnek es viszi is oket? A hivatalos forumon GTA: Vice City-t emlegettek mediumon, 30 fps mellett. Namost en nem akarok ennyire komplex jatekokat futtatni rajta mert nem abbol a celbol vennem de erdekel ez a resze is.
5) Par eve Youtube-on lattam egy videot hogy hogyan kell kinyitni a Kensington zarat egy WC papir hengerrel. Ezt valaki, elesben? :Đ
Nos akkor:
1: Akku élettartam, attól függ mit csinálsz. Ha bömböl a wifi, Bt, lóg rajta egy 320as külsö vinyó, és full fényerőn videót nézel, egyik se birja sokáig. Ha kurtitasz, akkor arányosan megy fel az akku élettartam. Tesztekben le van irva elég jól, melyik hogy muzsikál. A legtöbb gép itthon a kisebbik akkuval kerül forgalomba, a kieg akku ára valahol a horror és a thriller között van félúton, mire ideér.
2: GPS. Van SDIO-s GPS, jól nem olcsó, van BT, de az külső, van CF, de ahhoz meg usbs hóbelevanc kell, mert a netbookokon nincs se PCMCIA, se Expresscard slot. Az, hogy az SD slotjuk SDIO-s e, az is kérdéses, próba-cseresznye, mert szopóágra lehet vele szaladni. Illetve, létezhet belső miniPCI-E-s cubehőr, de olyat még nem láttam.
3: 16:10hez állnak közel, de ha 4:3 kell, pl a win telepitő is lecroppolja a képet 4:3ra a licencszerződésnél meg a usernévnél, szerintem valami 3rd party cuccal tudni kell.
4: Hát, nem egy atomreaktor azért

, de megteszi, amire kell, netezni, stb, pötyögni, régi játékot nyomni, arra jó, komoly 3dst meg amugy is el kell felejteni ilyen ajtóütköző játékszeren.
5: én tollszárral meg körömvágó ollóval láttam, de amugy, egy rövid csapszegvágó gyorsabb és egyszerübb.