Youtube-ban és jogban jártas emberek segítségét kérem!
Tegnap este, amikor a Youtube-ot megnyitottam, egy piros hátterű üzenet fogadott, miszerint egy Kft. szerzői jogi panasza érzekett a Youtube felé két "általam közzétett" videoval kapcsolatban. Leírják a két dal előadóját, címét és feltöltőjének Youtube nevét. Megadják a videókhoz a linket is, amelyek természetesen már nem élnek.
A dolog erős szépséghibái:
1. A megnevezett feltöltő, azaz a videót közzétevő személy nem én vagyok!!!
2. Eddig egyetlen videót töltöttem/tettem közzé Youtube-on, az pedig saját tulajdon. Ezen kívül soha, egyetlen videót nem tettem közzé.
3. A megnevezett két dal előadója egy általam eddig teljesen ismeretlen rapper, a két dal pedig rap dal.
Én pedig a két dalt még soha csak meg sem néztem, mert nem is ismertem, ráadásul soha nem hallgatnék rap "zenét". Jellemzően rock és metal zenét hallgatok, amit a "kedvenceim", a "feliratkozásaim", és a "videomegtekintési" listám is bizonyítanak.
Az ominózus üzenetben írják ezt is:
"Ha az egyik videódat helytelenül ítélték jogsértőnek, akkor benyújthatsz egy viszontbejelentést. Erről a folyamatról a Súgóban tájékozódhatsz.
Ne feledd, hogy hamis, vagy rosszhiszemű értesítés benyújtásának súlyos következményei lehetnek."
A kérdésem az, hogy mit tehetek az ügyben? A "Súgó"-t elolvastam, de nem lettem okosabb.
Ráadásul én nem azt szeretném a Youtube üzemeltetőjével közölni, hogy az "egyik videómat" ítélték helytelenül jogsértőnek, hanem azt, hogy nem értem ezt az egészet, mert azok nem az én videóim voltak.
Nem is ismerem az előadót, a figyelmeztetésben maga a Youtube is megnevezi a feltöltőt, aki nem én vagyok...
Tehát mire véljem mindezt? Talán az előadó jogi képviselője azzal szórakozik, hogy "találomra" feljelentget embereket, hogy ezzel népszerűsítse a saját alkotását? Vagy milyen más okból kaptam figyelmeztetést? Én másra nem tudok gondolni.
Summa summarum:
- Mit tehetek, hogy a Youtube visszavonja és törölje a figyelmeztetésemet?
- Tudom valahogyan bizonyítani, hogy a kifogásolt két video-t én soha az életben nem töltötem fel, tehát nem tettem közzé? A Youtube admin-ok utána tudnak nézni egy-egy account "életének"? Meg tudják nézni a videófeltöltési előzményeimet?
Szóval mi a megoldás szerintetek?
A Youtube account-om nagyon rég óta megvan, 99%-ban online zenék hallgatására használom. Nem lenne jó, ha megszüntetnék ilyen jogtalan figyelmeztetések miatt.
Szóval nem hagynám annyiban a dolgot, de egyelőre tanácstalan vagyok.
Köszönöm a segítséget előre is!
Üdv: Piftuka
Szerkesztette: Piftuka 2013. 02. 02. 11:32 -kor

Súgó
A téma zárva.