Elküldve: 2009. 03. 20. 15:46
Sziasztok!
Különös problémám van, erre varrjatok gombot!
Tegnap délután, hazaérve, egyik pillanatról a másikra a Samsung 2233BW 22" TFT monitoromon sok-sok pixel, totál random előfordulásban, elkezdett piros színben világítani-villogni, mint egy karácsonyfa. Volt, hogy csak 1-2-3 pixel villogott-világított, de volt, hogy a képernyő (főleg) bal felén szinte piroslott a kép, ráadásul a képernyő alsó harmadában, mint egy trinitron képcsöves CRT-nél, egy merevítőszálhoz hasonló ívű és formájú alakzatban pixelek sokasága villogott pirosan. Próbáltam printscreen-t nyomni a látványról, de az elkészült kép is totál másképp nézett ki, tovább basztatta a képet, ami így megint másképp, máshol villogott pirosan (a rengeteg pixel, bent a paint-ben).
Ma reggel behoztam melóhelyre, kipróbáltuk analóg és DVI kábelen, és a monitornak semmi baja (!!), szép, hibátlan képet ad.
Megpróbálom összefoglalni a tegnap tapasztaltakat vázlatosan, hogy minél könnyebb legyen a téma:
- otthon DVI kábelen volt a monitor, de úgy tűnik, ez nem számít, mert ma bent melóhelyen mindkét kábellel hibátlan képet adott!
- úgy vettem észre, hogy csak a 16-bit és felette, 32-bites színmélységen csinálja ezt, pl. windows boot-olásakor, BIOS-ban semmi gond
- sőt, ha pl. windowsban a hátteret beállítom valami 256 színű akármilyen, beépített bmp-re, semmi baj. Ha kiválasztok egy pl. szintén xp-be beépített képet (lanka, sivatag stb.), egyből szemetel a kép
- tehát pl. ha 32-bites színmélység alatt beállítok egy 256 színű hátteret, minden Ok, persze csak a háttérrel, a start menü és társainál ugyanúgy megjelennek piros pixelek, de totál random ez is
- felbontástól független, tehát 800x600 @32-biten ugyanúgy villognak pirosan a pixelek, a start menü szinte teljesen piros, amíg meg nem nyomom (!), mert ugye ekkor átvált más színűre (Royal Noir színsémát használok), és így is pirosas, de a szín váltásnál váltanak a pixelek is, mások kezdenek villogni
- újrapakoltam a Catalyst-ot, semmi eredmény, Catalyst nélkül - tehát első reboot után is csinálja (ugye ilyenkor átvált kb. az alap 800x600 @32-bitre), és a Catalyst újrapakolása, a 2. reboot után is szar a kép.
- Asus Radeon HD 3870-em van, ezt kivettem, és rákötöttem az alaplapi VGA, ami Radeon X1250-es, ugyanazt csinálja. Az alaplapom típusa: Gigabyte GA-MA69GM-S2H. Kizártnak tartom, hogy mind2 VGA egyszerre egy időben ugynazt a hibát produkálja...
- ha jól emlékszem, csökkentett módban nem csinálta
HELP!
Windows-os hiba lehet? vagy valami más hardver? Egy biztos, a monitor tökéletesen üzemel, ez is már valami...
The blood of martyrs is the seed of the Imperium.