HWSW Informatikai Kerekasztal: Debian Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 134
  • 135
  • 136
  • 137
  • 138
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Debian Linux

#2701 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 05. 15. 10:02

Idézet: Lenny - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 9:21

Nem állítom, hogy ettől van, de egy próbát megér.

Hát ezzel nem vesztek semmit majd este kipróbálom

#2702 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 10:19

Idézet: kroozo - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 9:24

Szerintem elso korben probald ki egy stock kernellel, ha lehet.

Annak ismeretében, hogy "2006-10-27 óta szépen működő magam fordította 2.6.18.1-as vanilla kernellel" egészen május 13-ig nem volt gond - ekkor követtem el az upgrade-t - nem érzem úgy, hogy pont a dist kernelével ne lenne meg ez a hiba. :think:

Persze veszíteni ezzel sem tudok, este ezt is megejtem.

Idézet: kroozo

Szerk: es backupolj is :D

A home az a SATA diskeken van, ha elszáll a rendszer az IDE diskeken, azt tudom pótolni max. a konfigokat kell újra elkészíteni.

Ami ebben bosszant, hogy nem tudom, hogy mikor akad meg a rendszerbetöltés folyamata és amikor távolról élesztem fel a gépet, akkor vajon elindult-e vagy megint megállt. Feleségem is használná olykor, de  ő csak felhasználói szinten ért a számítógépekhez.
Az nem megoldás, hogy egész nap menjen, mert hangos, sok energiát zabál és nincs is rá szükség, arra van külön egy kis fogyasztású gépem, ami 24 órában teszi a dolgát.

#2703 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 10:24

akkor a /etc-t mentsd le azert.. artani az sem arthat! ;)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2704 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 10:27

Idézet: FifiTheReal - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 11:19

Annak ismeretében, hogy "2006-10-27 óta szépen működő magam fordította 2.6.18.1-as vanilla kernellel" egészen május 13-ig nem volt gond - ekkor követtem el az upgrade-t - nem érzem úgy, hogy pont a dist kernelével ne lenne meg ez a hiba. :think:

Persze veszíteni ezzel sem tudok, este ezt is megejtem.

Idézet: kroozo

Szerk: es backupolj is :D

A home az a SATA diskeken van, ha elszáll a rendszer az IDE diskeken, azt tudom pótolni max. a konfigokat kell újra elkészíteni.

Ami ebben bosszant, hogy nem tudom, hogy mikor akad meg a rendszerbetöltés folyamata és amikor távolról élesztem fel a gépet, akkor vajon elindult-e vagy megint megállt. Feleségem is használná olykor, de  ő csak felhasználói szinten ért a számítógépekhez.
Az nem megoldás, hogy egész nap menjen, mert hangos, sok energiát zabál és nincs is rá szükség, arra van külön egy kis fogyasztású gépem, ami 24 órában teszi a dolgát.

Na jo, de azota csereltel egy disztrot, ami lehet, hogy mar mas kernel featureok megletere, nem megletere, valamilyere alapoz, amire a sarge meg nem tette. Ezert mondom.
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#2705 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 10:47

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 11:24

akkor a /etc-t mentsd le azert.. artani az sem arthat! ;)

Természetesen mentésem a conf file-okról azért van ;)

Nem vagyok már az az ifjú titán, aki mindig mindent nulláról kezd a kihívás kedvéért. Öregszem no és ezzel együtt kényelmesedem.  :Đ

#2706 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 10:48

nos abban igaza van, hogy egyfelol ettol meg csak valami hibajelzes lenne, es max 1-2 dolog nem mukodne, tovabba hogy a hiba helye egyertelmu lenne.

de az is biztos, hogy illene kizarni a hibat egy gyari kernel probajaval..
a forum ma:

#2707 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 10:53

Idézet: kroozo - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 11:27

Na jo, de azota csereltel egy disztrot, ami lehet, hogy mar mas kernel featureok megletere, nem megletere, valamilyere alapoz, amire a sarge meg nem tette. Ezert mondom.

Én sem vettetem el az ötletet. Azt a 15 percet megéri 3-4 újraindítással együtt és még közben fekete kakast is áldozok.  :cool:

A gond az, hogy nem tudom a hibát behatárolni és hajlamos vagyok a disztribre kenni, mert upgrade alatt is tapasztaltam bohóságokat az oprendszer részéről, amit nem lett volna szabad elkövetnie.

#2708 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 11:10

Sziasztok!

Egy régi mail szerverről kellene átvinnem a rendszer szintű felhasználókat, illetve azok jelszavait a /etc/shadow fájlból egy új mail szerver leendő MySQL táblájába oly módon, hogy ott már SQL authentikáció lenne, működnie kellene minden felhasználónév/jelszó párosnak.

Van-e tippetek, tapasztalatotok ilyen téren :think: Lehet-e egyáltalán :confused:
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#2709 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 11:12

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 11:48

nos abban igaza van, hogy egyfelol ettol meg csak valami hibajelzes lenne, es max 1-2 dolog nem mukodne, tovabba hogy a hiba helye egyertelmu lenne.

de az is biztos, hogy illene kizarni a hibat egy gyari kernel probajaval..

Igen, en is inkabb ilyen alapon mondtam :) Sajnalatos modon mostanaban melo urugyen nem tudok ilyenekkel jatszani, szoval nem lattam meg se etchet se festyt se a sokatvaltoztunk .21es v melyik kernelt kozelrol, igy erosen csak vaktaban pufogtatok :(

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#2710 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 12:03

Idézet: kroozo - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 12:12

Sajnalatos modon mostanaban melo urugyen nem tudok ilyenekkel jatszani, szoval nem lattam meg se etchet se festyt se a sokatvaltoztunk .21es v melyik kernelt kozelrol, igy erosen csak vaktaban pufogtatok :(

Nekem sem munka. Sajnos pályát tévesztettem, a számítástechnika (linux) nálam csak hobbi és az ember a hobbijára mindig szívesen szakít időt, valamint desktopnak használom a debian-t, így elkelt már a frissítés.

#2711 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 12:04

Teszi ezt a 2006-10-27 óta szépen működő magam fordította 2.6.18.1-as vanilla kernellel és a frissen fordított 2.6.21.1-es vanilla kernellel is.
Sikeres bootnál látok "DriveReady SeekComplete DataRequest/Error" üzeneteket, de csak boot közben, a rendszer működése közben soha. Ez látszik is a kitett grep_DriveReady_syslog.txt és reboots.txt file-ok összevetéséből. Másoltam sok file-t, néztem filmet, hallgattam zenét, próbáltam terhelni a diskeket, de üzem közben nincs hibaüzenet.

A BIOS reseten túl...

Az a Preemptív kernel az feltétlenül szükséges ? :reklamacio: Az néha hajlamos produkálni érdekes jelenségeket. :think:

Milyen IO schedulert használsz? Alap anticipatory schedulerrel is ezt csinálja?
Próbálgattam én ezeket a schedulereket amik itt megvannak, de összességében még mindig az anticipatory volt a legmegfelelőbb, a többivel mindig sikerült valami bosszantó hibába belefutni. :mad:

Milyen beállításokat alkalmazol a kernelconfig Block, illetve ATA/stb. support részében? hátha felfedez vki vmi nem odavalót... :think:

Illetve még annyit, hogy hasonló DMA erroros üzenetet produkál(hat) kifejezetten bootoláskor rossz, vagy "kilazúlt" 80eres IDE kábel is.  ha jól látom ez IDE vinyó.. (?)... :think:

legalábbis volt már olyan, hogy másolás, telepítés minden faszán lezajlott, csak a kész rendszer nem bootolt be az istennek se, de a fájlrendszer minden egyben volt, adatok mind egészben megvoltak. mindez egy rossz ide kábel miatt. :eek:

#2712 Felhasználó inaktív   FifiTheReal 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 13:28

Idézet: gekmage - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 13:04

Az a Preemptív kernel az feltétlenül szükséges ? :reklamacio: Az néha hajlamos produkálni érdekes jelenségeket. :think:

Hát a Low-Latency Desktop szerintem kellemes dolog, homokórázást máshol is láthatok  ;)

Idézet

Milyen IO schedulert használsz? Alap anticipatory schedulerrel is ezt csinálja?
Próbálgattam én ezeket a schedulereket amik itt megvannak, de összességében még mindig az anticipatory volt a legmegfelelőbb, a többivel mindig sikerült valami bosszantó hibába belefutni. :mad:

#
# IO Schedulers
#
CONFIG_IOSCHED_NOOP=y
CONFIG_IOSCHED_AS=y
CONFIG_IOSCHED_DEADLINE=y
CONFIG_IOSCHED_CFQ=y
CONFIG_DEFAULT_AS=y
# CONFIG_DEFAULT_DEADLINE is not set
# CONFIG_DEFAULT_CFQ is not set
# CONFIG_DEFAULT_NOOP is not set
CONFIG_DEFAULT_IOSCHED="anticipatory"

Idézet

Milyen beállításokat alkalmazol a kernelconfig Block, illetve ATA/stb. support részében? hátha felfedez vki vmi nem odavalót... :think:

Kiraktam még egy lsmod.txt-t és a kernel configokat.

Idézet

Illetve még annyit, hogy hasonló DMA erroros üzenetet produkál(hat) kifejezetten bootoláskor rossz, vagy "kilazúlt" 80eres IDE kábel is.  ha jól látom ez IDE vinyó.. (?)... :think:

A gép nem volt mozgatva ott áll szépen az íróasztalom alatt. Gyerekek jól neveltek nem bántják annál is inkább mert a chieftec ház üresen is kb. 15 kg. és egy 5 éves srác, valamint egy 5 hónapos kiscsaj erre fizikailag képtelen. A kisördög azért nem aludt bennem, tegnap este végignéztem az összes kábelt, minden a helyén.

Amúgy ma már kétszer indítottam el távolról és mindkét alkalommal sikerült a rendszerbetöltés, de megint a bootnál volt hiba a dvd írómnál és az egyik IDE disknél:
May 15 13:58:08 blackdragon kernel: hdc: set_drive_speed_status: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
May 15 13:58:08 blackdragon kernel: hdc: set_drive_speed_status: status=0x51 { DriveReady SeekComplete Error }
May 15 13:58:08 blackdragon kernel: hdd: status error: status=0x58 { DriveReady SeekComplete DataRequest }

Én már nem is disk, hanem IDE vezérlő hibára gyanakszom, hisz hol a dvd-rom, hol a dvd-rw is áldozatul esik. Lehet, hogy alaplap? Kb. fél éve vettem az ABIT IC7-et, viszonylag jó tápegységem van és túlfeszvédős elosztót is használok.

Szerkesztette: FifiTheReal 2007. 05. 15. 14:01 -kor

#2713 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 13:34

irtam, hogy nalam ugyanez megy a p3-as gepen. szerintem az udma modok nem stimmelnek! (szo szerint ugyanezek a hibak!)

meg nem jutottam oda, hogy kiprobaljam, de szerintem a megoldas valami olyasmi, hogy egy ide=nodma kernelparametert atad az ember bootolaskor, majd hdparm-al beallitja a megfelelo sebesseget. nalam ez lett a jo beallitas a hdparm-al:

hdparm -i /dev/hda
UDMA modes: udma0 udma1 udma2 *udma3 udma4 udma5 *udma3 udma4 udma5

hdparm -i /dev/hdc
UDMA modes: udma0 udma1 udma2 *udma3 udma4 udma5 *udma3 udma4 udma5 udma6

mint latszik egyik winyo sem birta azt az UDMA modot, ami a maximuma, vissza kellett venni. a 2.4-es kernellel meg nem jelentkezett a hiba, gondolom ott eleve udma nelkul indult.
a forum ma:

#2714 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 14:14

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 14:34

irtam, hogy nalam ugyanez megy a p3-as gepen. szerintem az udma modok nem stimmelnek! (szo szerint ugyanezek a hibak!)

meg nem jutottam oda, hogy kiprobaljam, de szerintem a megoldas valami olyasmi, hogy egy ide=nodma kernelparametert atad az ember bootolaskor, majd hdparm-al beallitja a megfelelo sebesseget. nalam ez lett a jo beallitas a hdparm-al:

hdparm -i /dev/hda
UDMA modes: udma0 udma1 udma2 *udma3 udma4 udma5 *udma3 udma4 udma5

hdparm -i /dev/hdc
UDMA modes: udma0 udma1 udma2 *udma3 udma4 udma5 *udma3 udma4 udma5 udma6

mint latszik egyik winyo sem birta azt az UDMA modot, ami a maximuma, vissza kellett venni. a 2.4-es kernellel meg nem jelentkezett a hiba, gondolom ott eleve udma nelkul indult.

Kugliztam egy kicsit en is, ez jarhatonak tunik... Persze kerdes, hogy ekkor be lehet-e meg kapcsolni azert utolag. Ha nem, akkor esetleg meg azt tudom elkepzelni, hogy az initrdbe belecsunyitani, hogy ott allitsa be, bar azt ugye mar le kell olvasni valahonnan. Hacsak ki nem teszi az ember floppyra :idea: Kép

#2715 Felhasználó inaktív   zoli62 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 14:19

Nálam már Sarge óta dobál seek error-okat. Mondjuk múltkoriban Win alatt "megállt"  két winchesteren is az NTFS partición levő rendszer betöltése,  lásd: https://forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=1...dpost&p=4931168 Jelzésértékű is lehetett, de így megy már több mint négy éve. Azóta cseréltem IDE kábelt. :)

Szerkesztette: zoli62 2007. 05. 15. 14:23 -kor

"Légy szerény mint én..."

#2716 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 14:54

Idézet: FifiTheReal - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 13:03

Nekem sem munka. Sajnos pályát tévesztettem, a számítástechnika (linux) nálam csak hobbi és az ember a hobbijára mindig szívesen szakít időt, valamint desktopnak használom a debian-t, így elkelt már a frissítés.

Nemregiben meg munka volt, most kicsit mas irany, de ugyanugy napi blillzet koptatas, utana az ember mar kevesbe vagyik arra, hogy meg utana is azt bamulja :)

Mindenesetre otthon mostmar en is fogok frissiteni, foleg, hogy felig sikerult szetcseszni egy rakas dolgot. :)

#2717 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 17:38

:(
sajnos nem megy.. kiprobaltam a ide=nodma, ide0=nodma hda=nodma
de egyik sem okoz kulonbseget.. ugyanugy hibakkal indul, es dma-val.
a forum ma:

#2718 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 17:43

hát nem tudom. Az első ami feltűnt, hogy a PCI DMA by default when available nálad nincs bekapcsolva. Meg énnálam az IDE TaskFile acces is működik faszán.

Az IDE/ATAPI Floppy miért is kell ?

A 3,5''-es floppy az a normál floppy disk supportban van...

Meg aztán SMP meg hasonló felépítésében erősen inkább server típuú jószágokban ezt a preemptív marhaságot (bocs :-) erőltetni, nem'tom...meg minek is kell ennyi ütemező (?).

lehet hogy leforgatok itt egy "hasonló" kernelt, mert nálam sose volt gond a DMA kezeléssel. Amit tudott a cucc, azt tudta, pedig aztán itt jártak mindenféle vinyók. vót VIA csipszetes jószág most nvidia, meg másutt intellel se vót gond. nem'tom...

#2719 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 17:49

ize.. csak halkan jegyzem meg, hogy nalam a tok szabvany gyari kernellel nem megy! se a sarge 2.6.10(?)-esevel, se az etch 2.6.18-asaval!

ha kutatsz egy kicsit a google-on, akkor lathatod, hogy sokaknak van hasonlo problemaja. csak ugy latszik nem elegunknek, hogy erdemi valasz is szulessek..

esetleg mondhatnal valami jo kis kernel parametert, amivel kikapcsolhatnam a dma-t az osszes idere! egyenlore nekem nem ment.
a forum ma:

#2720 Felhasználó inaktív   gekmage 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 18:06

Idézet: bogdan - Dátum: 2007. máj. 15., kedd - 17:49

ize.. csak halkan jegyzem meg, hogy nalam a tok szabvany gyari kernellel nem megy! se a sarge 2.6.10(?)-esevel, se az etch 2.6.18-asaval!

ha kutatsz egy kicsit a google-on, akkor lathatod, hogy sokaknak van hasonlo problemaja. csak ugy latszik nem elegunknek, hogy erdemi valasz is szulessek..

esetleg mondhatnal valami jo kis kernel parametert, amivel kikapcsolhatnam a dma-t az osszes idere! egyenlore nekem nem ment.

Hát DMA nélkül baromi lassú lesz sz'tem...de te tudod.

Ha a ide=nodma paramétert az etch féle kernel nem eszi meg (tehát akkor is bekapcsolja), akkor egy generic pci bus master dma support -ra mondjatok nemet, de sz'tem rohadt lassú lesz a vinyó...

A seek errorokra elvben megoldásnak kellene lennie a "use multi-mode by default" opciónak.
csak leforgatok egy ilyen preemptív kernelt hogy mijafenét csinál itt nálam. mondjuk nem egészen a gyári configot használom (http://oscon.freeweb.hu), de majd finomítok rajta, hogy olyan legyen a config (driverek, processzor, stb. mindenképpen más lesz) mint amit a nemtomleírni hosszúneve van jómunkásembör.

A sarge-ban nagyon megreparált 2.6.8 van egyébként. de mondjuk nekem azzal se voltak ide gondjaim. mindegy megnézem ezt a preempítv configot, de már előre borsódzik tőle a hátam.

Szerkesztette: gekmage 2007. 05. 15. 18:07 -kor

Téma megosztása:

• (152 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 134
  • 135
  • 136
  • 137
  • 138
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.