HWSW Informatikai Kerekasztal: Processzorgyűjtők, ide! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Processzorgyűjtők, ide! Beszéljünk a kedvenceinkről Értékeld a témát: -----

#201 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 02. 04. 07:12

Idézet: pojzon - Dátum: 2008. febr. 4., hétfő - 4:16

Üdv mindenkinek!

Előre is elnézést kérek mindenkitől, hogy belerondítok a kérdésemmel a témába, de talán itt kapnék a legkimerítőbb választ a kérdésemre.

Szal a kérdésem a következö: van egy öreg Clevo notim (5 éves) amibe asztali P4-ek mennek bele (478, 533fsb) és most jelenleg egy 2,4-es proci dolgozik benne (2Gb ram társaságában). Szerintetek lenne értelme ezt kicserélni egy 2,8-as procira? Mert nézegettem az intel oldalán a specifikációkat és a két proci között a Mhz-en kívül cirka 10W hőtermelés még a különbség és nem tudom, hogy ez nem lenne-e túl sok olyan értelemben, hogy a noti hűtője a gyorsabb procival állandóan menne? Mert most azt csinálja ha eléri a 60 fokot a proc, csak akkor kapcsol be a ventis hűtés. Illetve kapnék-e annyi töblet teljesítményt a mostanihoz képest hogy megérje vadászni rá?

A gép legelső sorban net plusz szövegszerkesztés, de ha sikerül beszereznem egy elfogatható árú tv tunert akkor tv nézésre is használva lenne.

Előre is köszi a választ!

Szia!

Szerintem menne a notidba a 2,8-as P4 gond nélkül, de igazából nem éri meg a csere. Az általad írt felhasználási területeken a 2,4-es Northwood is gond nélkül teljesít, és még marad is teljesítménytartalék a prociban bőven. Egyszerűen nem éreznél semmi különbséget a 2 CPU között. (Órajelben amúgyis kevesebb, mint 9% a különbség, és még ezt is megnyirbálná a memória sávszélességéből adódó teljesítményvesztés.)
... a trip back in time is all I need ...

#202 Felhasználó inaktív   pojzon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 04. 14:15

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. febr. 4., hétfő - 7:12

Szia!

Szerintem menne a notidba a 2,8-as P4 gond nélkül, de igazából nem éri meg a csere. Az általad írt felhasználási területeken a 2,4-es Northwood is gond nélkül teljesít, és még marad is teljesítménytartalék a prociban bőven. Egyszerűen nem éreznél semmi különbséget a 2 CPU között. (Órajelben amúgyis kevesebb, mint 9% a különbség, és még ezt is megnyirbálná a memória sávszélességéből adódó teljesítményvesztés.)

Köszi a gyors választ, pont erre voltam kíváncsi, hogy megéri e egyáltalán. :) Így most spóroltál nekem néhány ezrest. :)

Még1x köszi! :)

#203 Felhasználó inaktív   prinyo 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 02. 04. 16:46

Hello,

van 2-2db ilyen procim ami a hivatkozásban látható:
http://www.chipdb.or...t-8600-1047.htm (3aa1-1106) 2db
http://www.ukcpu.net/Collection/Processors...C/8x00/8x00.asp (3aa1-1105) 2db

akit érdekel itt jelentkezhet:pprinyo@gmail.com
ezek mellett van még 3db Agilent holmi is.
(1qm2-0004)

#204 Felhasználó inaktív   vtb 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 04. 18:28

Amstel, nem akarnál egy csoportképet a gépentyűkről, talán nem orrolnának meg a többiek.
Én is gyújtök ilyen szépségeket, gondolom van némi átfedés :)

Szerkesztette: vtb 2008. 02. 04. 18:28 -kor

#205 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 04. 22:26

Idézet: vtb - Dátum: 2008. febr. 4., hétfő - 19:28

Amstel, nem akarnál egy csoportképet a gépentyűkről, talán nem orrolnának meg a többiek.
Én is gyújtök ilyen szépségeket, gondolom van némi átfedés :)

Én biztos nem orrolok meg egy 8-bites csoportkép miatt. De akár még egyéni portrék is jöhetnek. :)

#206 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 04. 22:31

Mindennapi processzorunk rovat:

Egy pillanatfelvétel erejéig még térjünk vissza a Texas Instruments TMS390 családhoz. Van egy érdekes chip a birtokomban, amiről túl sokat nem tudtam kideríteni, csak azt, hogy ennek a családnak a tagja. De hogy CPU-e, esetleg FPU vagy valamilyen más funkciója van/volt, arra vonatkozólag nem tudtam információt találni a neten, a technikai adatairól (pl sebesség, tranzisztorszám, gyártási technológia – talán CMOS?) már nem is beszélve.

Kép

Aki tud esetleg valamit erről a típusról, kérem, írja meg ide! Előre is köszönöm!

#207 Felhasználó inaktív   amstel 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 05. 17:41

Csináltam néhány képet a 8 bitesekről, meg ha már itt voltam (egy számtekboltban tárolom a gépeket és a procikat, az utókor okulására:) ) csináltam néhány képet a procikról, és ramokról:) Lecsupaszítottam néhány P2-t, P3at, celeront, SlotaA athlont. Legyen min csemegézni. Az újakat  már melléjük sem raktuk. Feltöltögetem őket egy tárhelyre, s megpróbálom belinkelni.

Üdv:)

#208 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 05. 17:57

Mindennapi processzorunk rovat:

Ezt a dobozkát ma hozta a posta:

Kép

És ami benne van:

Kép

A doboz bontatlan, gyári eredeti eredeti csomagolás, és én sem tervezem kibontani. Talán megértitek.

Az Intel Pentium 4 mikroprocesszorok a teljesen új NetBurst mikroarchitektúrán alapultak, ami jelentősen különbözött a Pentium II/Pentium III családok P6 mikroarchitektúrájától. Az egyik kulcsfontosságú új tulajdonság a Pentium 4 processzorban a Hyper-Pipelined Technology volt - egy húszfokozatú utasításfeldolgozó pipeline, ami kétszer hosszabb, mint az előző generációs Pentium processzoroké. Bár a hosszabb csővezetékek kevésbé hatékonyak, mint a rövidek, de magasabb órajel elérését teszik lehetővé, ily módon növelve a CPU teljesítményét. A P4-esek rendkívül hosszú csővezetéke hatékonyságának növelésére számos tulajdonság került be az idők folyamán a processzorokba: a végrehajtáskövető cache (Trace Execution Cache), a fokozott átvitelű cache (Advanced Transfer Cache), javított elágazásbecslés (Enhanced Branch prediction), négyszeres rátájú adatbusz (Quad Data Rate bus) és a Hyper-Threading technológia. Az első P4 nemzedékbe 144 új SIMD (Single Instruction Multiple Data - egy utasítás, több adat) utasítás került, SSE2 néven. A későbbi változatok már az SSE3 utasításkészletet is tartalmazzák, a még későbbiek pedig komplett 64-bites utasításkészletet is (EM64T).

Az Intel Pentium 4 mikroprocesszor-család az alábbi alcsaládokból áll:

* Xeon és Xeon MP - nagyteljesítményű szerverváltozatok.
    * Pentium 4 - desktop CPU.
    * Mobile Pentium 4 and Mobile Pentium 4-M - a notebookokba szánt CPU-k.
    * Celeron - az olcsó.
    * Mobile Celeron - az olcsó és mobil CPU az alsókategóriás notebookokba.

Az első generációs P4-esek a Willamette magra épültek (Xeonok esetén a Foster magra), és a Socket 423-as tokozást kapták. A Willamette mag gyártástechnológiája 0,18 µm-es volt, a Pentium 4 CPU-k 256 kByte, a Celeron CPU-k 128 kByte másodszintű cache-t kaptak, 100 MHz-es FSB-vel (400 MHz effektív a QDR miatt). 2000. november 20-án mutatták be.

A socket 423

A socket 423, másnéven PGA423, Pin Grid Array (PGA) foglalat, ameylet a Pentium 4 mikroprocesszorral egyidőben jelentett be az Intel 2000. novemberében. Csak a Willamette P4-eseket támogatja, és mindössze kilenc hónapig élt, utána leváltotta a socket 478.

A PGA423 socket mérete 2.1" x 2.1" (5.33 cm x 5.33 cm). A foglalatban 423 lyuk van egy 39 x 39-es mátrixban, amelynek a belsejéből egy 26 x 26-os részt kiemeltek. Nincsenek a helyes orientációt jelző tűk a tokozáson, de mivel a 26 x 26-os részt aszimmetrikusan emelték ki, csak egyféle módon lehet az ilyen CPU-kat behelyezni.

Támogatott processzorok 

Desktop Pentium 4 Willamette (1.3 GHz - 2.0 GHz)
Más gyártótól nem érhető el CPU a socket PGA423-ba.

Socket 423 alaplapok upgrade-je 

A legtöbb socket 423 alaplap számára a Pentium 4 2.0 GHz a leggyorsabb processzor.

Lehetséges a socket 478-as Willamette és Northwood Pentium 4 CPU-k használata is a socket 423-as alaplapokban megfelelő speciális átalakító használatával, mint pl. a Powerleap PL-P4/N vagy az Upgradeware Technology p478. Ezekkel az adapterekkel Pentium 4 2.6 GHz vagy Pentium 4 2.8 GHz processzorok is használhatóak, 400 MHz FSB-vel. Azok az alaplapok, amelyek támogatják az 533 MHz-es FSB-t, akár még gyorsabb Pentium 4 processzorokkal is együttműködhetnek.

#209 Felhasználó inaktív   amstel 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 05. 18:08

A 423as P4ek RDRAMmal (van még belőle működő:) ) borzalmasan gyengék és drágák voltak. De az 1.4esre nem is emlékszem. Szép darab nagyon. Én nem biztos h meg tudnám állni, h kibontsam (pedig kibontva olyan mint a többi)  :Đ

8bit part 1:
Kép
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

#210 Felhasználó inaktív   amstel 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 05. 18:12

és kettesével. A képek jó nagyok, hogy a procik is látszanak majd rendesen (azokat holnap teszem fel). A spectrumot elkavarták valahova:(

primo, C16
Kép

Atari 800, Enterprise 128
Kép

C64/1 (van kettes is) + atari

Kép

#211 Felhasználó inaktív   speedmetal 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 05. 18:38

Idézet: amstel - Dátum: 2008. febr. 4., hétfő - 2:33

486DX-50 (nem dx2!)ről van valakinek képe? Azt hiszem AMD lehetett, s nagyon ritka volt. De emiatt a proci miatt tudtuk a DX4-120at 150en járatni, meg a DX2-80at 100on:)

Szia!

Nekem van ilyen procim (A80486 DX-50), bár Intel és nem AMD, ha szeretnéd megkeresem és lefotózom.

Üdv!

#212 Felhasználó inaktív   speedmetal 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 05. 18:45

Idézet: pojzon - Dátum: 2008. febr. 4., hétfő - 3:16

Mert nézegettem az intel oldalán a specifikációkat és a két proci között a Mhz-en kívül cirka 10W hőtermelés még a különbség és nem tudom, hogy ez nem lenne-e túl sok olyan értelemben, hogy a noti hűtője a gyorsabb procival állandóan menne? Mert most azt csinálja ha eléri a 60 fokot a proc, csak akkor kapcsol be a ventis hűtés.

Szia!

Ha csak Netezésre és szövegszerkesztésre használod, akkor telepíts fel egy szoftveres processzorhűtő programot. Processzortól, szellőzéstől és még jó sok mindentől függően akár 3-6°C-al is képesek csökkenteni a mag hőmérsékletét. Én a CPUIdle programot használom és 22°C-os szobahőmérséklet mellett még nem emelkedett a proci (AMD XP 2500+) hőmérséklete 30°C fölé Netezés közben.

Üdv!

#213 Felhasználó inaktív   amstel 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 05. 19:17

Idézet: speedmetal - Dátum: 2008. febr. 5., kedd - 18:38

Szia!

Nekem van ilyen procim (A80486 DX-50), bár Intel és nem AMD, ha szeretnéd megkeresem és lefotózom.

Üdv!

IGEN! Nem tudtam h az intel gyártott szabvány feletti (33Mhz) fsbjű (bár akkor még talán másképp hívtuk:) ) procikat.  El is küldöm iziben a srcának, akivel jó 10 évvel ezelőtt erről vitatkoztunk (ő tagadta a létezését)

Egy 1989es konferencia:
Floating Point Processors
Chair: Dave Goldberg, Xerox Corporation

ABACUS 3170/3171 Single Chip FP Coprocessor for SPARC, Allen Samuels, Mark Birman (Weitek)

The TMS390C602 SPARC FPU, Merrick Darley (Texas Instruments)

L64814: LSI Logic's SPARC Floating Point Coprocessor, Peng Ang (LSI Logic)

The MIPS R3010 FPU, Earl Killian (MIPS Computer)

Szerkesztette: amstel 2008. 02. 05. 19:31 -kor

#214 Felhasználó inaktív   amstel 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 05. 19:48

Ezúton felajánlok egy elvileg működő (sanos adapterem nincs) Primot, egy működő C+4ért! Ezen nőttem fel, s még nincs nekem:(
amst kukac citromail.hu

#215 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 05. 20:12

Idézet: amstel - Dátum: 2008. febr. 5., kedd - 20:48

Ezúton felajánlok egy elvileg működő (sanos adapterem nincs) Primot, egy működő C+4ért! Ezen nőttem fel, s még nincs nekem:(
amst kukac citromail.hu

Tedd félre! Tedd félre!  :cool:  :respect:

#216 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 05. 21:07

Idézet: amstel - Dátum: 2008. febr. 5., kedd - 19:08

A 423as P4ek RDRAMmal (van még belőle működő:) ) borzalmasan gyengék és drágák voltak. De az 1.4esre nem is emlékszem. Szép darab nagyon. Én nem biztos h meg tudnám állni, h kibontsam (pedig kibontva olyan mint a többi)  :Đ

RDRAM-mal még csak-csak teljesítettek a Willamette P4-ek, de amit SD-vel műveltek...hát az valóban borzalmas volt. A Celeronok meg... :legyint: :D A NetBurst architektúra gyenge pontja a mag adatokkal való etetése volt, és ahhoz a 256 kbyte/128 kbyte L2 cache kevésnek bizonyult. A Northwoodokban pont ezt küszöbölte ki az Intel az 512 kbyte-ra megemelt másodszintű gyorsítótárral, miközben a jó tuningolhatóság megmaradt (emlékeim szerint valahova 4,7 GHz fölé jutottak el a hardcore tuningosok folyékony nitrogénnel). De az Athon XP-k tuning nélkül még így is jobbak voltak számítási teljesítményben.

És akkor kérésednek megfelelően képi bizonyíték az Intel 80486DX-50 processzorok létezésére:

Kép

#217 Felhasználó inaktív   amstel 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 05. 22:50

Anno az 1000es Tualatin Celeront 1400Mhzen engedtük össze 140Mhzen ketyegő sdramjával, egy rdramos 1,5 vagy 1.7 P4 +rdarammal. Ez utóbbi kb 2,5X annyiba került és csúnyán kikapott:)

#218 Felhasználó inaktív   amstel 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 05. 23:29

Köszönöm a képet!
Cserébe itt van a slotos procik krémje. Csupaszon :Đ

Kép

#219 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 06. 00:35

Idézet: GORO - Dátum: 2008. jan. 15., kedd - 8:49

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. jan. 14., hétfő - 23:03

...

Ez meg a gyűjteményem egy kis részlete:

Kép

...Menj a túróba ember!  :Đ

:up:

Nekem volt szerencsém megnézni a gyűjteményt. :respect:  :respect:  :respect:
Vagyis egy részét. Mert egy nap is kevés lenne, hogy végignézze az ember az egész gyűjteményt.

Telcontar: ezeket az AMD "Low power features" procikat említettem:
AMD Geode identification
Esetleg majd ezek is bekerülnek a "Mindennapi processzorunk rovat"-ba? :think:
:respect:
Nem szeretem az uborkát, de jó, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor megenném. PEDIG UTÁLOM!!!
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"

#220 Felhasználó inaktív   amstel 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 06. 13:29

Sokan kérdezték már h mik azok a nagy izék a kezemben, amikor Slotos procit mutattam.
Azok pont olyan procik, mint a (sok)százlábúak, csak a lábak a kártyára csatlakoznak, s a kártya "lábai" az alaplapra. Erre azért volt szükség, mert akkoriban vagy nem tudtak elég gyors cache memóriát gyártani (pl a K7hez 750+ Mhz, a PIIhőz 266-450Mhz) vagy ha tudtak, -ilyen mennyiságben- olyan ára lett volna, ami eladhatatlanná teszi a procit.Így kitalálták, hogy ne teljes sebességű legyen a gyorsítótár, hanem (mint anno a 486osoknál, ahol az alaplapon voltak a cache modulok) rátesznek egy -a cpu órajeléhez képest - felezett sebességűt a kártyára (ez sokkal gyorsabb, mintha az alaplapon lenne) ami ugye olcsóbb, és így milyen jó lesz. (Athlonnál, ha jól emlékszem, voltak lassab mint fele sebességűek, tuningnál volt is jó nagy kavar velük)
Működött is a megoldás sokáig, a fenti képen egy 450Mhzes Pii, egy 266os PII és egy Athlon látszik, a külső cache modulokkal, A 450esnél meglepődtem, mert úgy emlékeztem, itt már belül volt a cache a magban.
A cache drágasága miatt jöttek ki a (szerencsére rövid életű, de iszonyatosan tuningolható pl 266@504Mhz) a cache nélküli celeron procik (266 és 300Mhz), majd a gyártástechnológia fejlődésével ezek kaptak 128Kb teljes sebességű cachet a procimagba. S innen jött a kavarás, mert olyan jól sikerült a proci, h sokszor megverte a sokkal drágább nagytestvérét a PII-t(512K cache). Főleg amikor az ember a 300A-t (A típusjelzéssel különböztették meg a cahce nélküli celerontól) 450Mhzen (vagy folötte  :cool: ) járatta. S főleg emiatt adták ki a PII-t 100Mhzes rendszerbusszal, ami 100Mhzes SDrammal már igen jó teljesítményt hozott (ha jól emlékszem a 350es volt az első ilyen).
A szélen látható jóó nagy Pentium Proban még belül volt a teljes sebességű L2 cache, (ez a példány 200Mhzen fut, és még működik:) ) Ez tekinthetjük a Pentium II közvetlen elődjének és borzalmas ára volt.
A tévedéseimet remélem lesz aki kijavítja!

Kép
S végére, a Pentium Pro, PII hátulról,s a PIII (már belső kessel) elölről. A Pronak nagyon érdekesen (szépen) helyezkednek el a lábai.A PII-n nem tudom h mi az a középső chip(ECCre tippelek).

Téma megosztása:

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.