HWSW Informatikai Kerekasztal: Processzorgyűjtők, ide! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Processzorgyűjtők, ide! Beszéljünk a kedvenceinkről Értékeld a témát: -----

#221 Felhasználó inaktív   dekoninck 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 02. 06. 14:06

:offtopic: Bocs az OFF-ért, de nem bírom ki, hogy ne kérdezzem meg Telcontart, hogy ki szerepel az avataron... :) Valami celeb, vagy ismerős? :) És miért patikus?

#222 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 06. 18:48

Idézet: dekoninck - Dátum: 2008. febr. 6., szerda - 15:06

:offtopic: Bocs az OFF-ért, de nem bírom ki, hogy ne kérdezzem meg Telcontart, hogy ki szerepel az avataron... :) Valami celeb, vagy ismerős? :) És miért patikus?

Sorjában:

1. Péter Szabó Szilvia, aki celeb is, meg ismerős is. :)
2. Mert a SOTE Gyógyszerésztudományi Karán végeztem.
... a trip back in time is all I need ...

#223 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 06. 18:50

Idézet: TMexy - Dátum: 2008. febr. 6., szerda - 1:35

Telcontar: ezeket az AMD "Low power features" procikat említettem:
AMD Geode identification
Esetleg majd ezek is bekerülnek a "Mindennapi processzorunk rovat"-ba? :think:
:respect:

Bekerülhetnek, ha egyszer lesznek a gyűjteményemben. De ha jól sejtem, picur kartácsnak van (ő AMD-fan, ergo a kanadai proccok gyűjtésére specializálódott).

Picur! Ha van Geode-d, kérünk szépen képet róla!  :respect:

#224 Felhasználó inaktív   Bull Boss 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 06. 19:53

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. febr. 6., szerda - 19:48

Sorjában:

1. Péter Szabó Szilvia, aki celeb is, meg ismerős is. :)
2. Mert a SOTE Gyógyszerésztudományi Karán végeztem.

Ú bakker akkor te biztos tudod, hogy kell kokót csinálni  :cool:

#225 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 06. 20:24

Idézet: Bull Boss - Dátum: 2008. febr. 6., szerda - 20:53

Ú bakker akkor te biztos tudod, hogy kell kokót csinálni  :cool:

:offtopic:  :)

#226 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 06. 21:34

Mindennapi processzorunk rovat:

Siemens SAB-R3000 CPU és SAB-R3010 FPU

Kép

A MIPS (eredetileg a "Microprocessor without Interlocked Pipeline Stages" rövidítéseként) az egyik első RISC mikroprocesszor architektúra, amelyet a MIPS Technologies fejlesztett ki. Az 1990-es évek végére becslés szerint minden harmadik eladott RISC CPU a MIPS terveire alapult.

Manapság számos beágyazott rendszer alkalmaz MIPS alapú processzort, pl. a Series2 TiVo, Windows CE eszközök, Cisco routerek, és olyan konzolok, mint a Nintendo 64 és a Sony PlayStation, PlayStation 2, és PlayStation Portable. 2006 végéig számos SGI számítógép is MIPS-alapú volt.

A korai MIPS architektúrák 32 bites megvalósítások voltak (általában 32 bit széles regiszterekkel és adatutakkal), míg a későbbiek 64 bitesek voltak. A MIPS utasításkészletnek számos revíziója van: MIPS I, MIPS II, MIPS III, MIPS IV, MIPS V, MIPS32 és MIPS64. A jelenlegi revíziók a MIPS32 és a MIPS64. A MIPS32 és a MIPS64 definiálja az ellenőrző regiszterkészletet is, ahogy az utasításkészletet is. Számos kiegészítés érhető el, beleértve a MIPS-3D-t, ami lebegőpontos SIMD utasítások egy egyszerű készlete 3D feladatokra kihegyezve; az MDMX (MaDMaX), ami egy extenzív egészpontos SIMD utasításkészlet, ami a 64 bites lebegőpontos regisztereket használja; a MIPS16e, ami az utasításfolyamot tömöríti, így a programok kevesebb tárhelyet foglalnak; valamint a legújabb, a MIPS MT, ami többszálú végrehajtást tesz lehetővé, hasonlóan a P4-esekben megismert Hyper Threading-hez.

Egyetemek és főiskolák gyakran veszik fel a tananyagba a MIPS architektúrát. A MIPS CPU család nagyban befolyásolta a későbbi RISC processzorok, pl. a DEC Alpha felépítését..

Az R3000® és R3000A család

Ez a család a MIPS RISC processzorok második generációját képviseli (az első az R2000 volt). 1988-ban követte elődjét. 32 kB (amelyet hamarosan 64 kB-ra emeltek) cache-t kapott az adatok és utasítások számára, a gyorsítótárat egyben azonnal felkészítve a többprocesszoros működésre is. Noha a többprocesszoros képességeinek voltak hiányosságai is, mégis számos sikeres többprocesszoros rendszerben alkalmazták. Az R3000-eseknek beépített MMU-ja volt. Az R3000 volt az első piacilag is sikeres MIPS design, és több, mint 1 millió készült belőle. Az R3000A, amelyet a rendkívül sikeres Sony PlayStation-ben alkalmaztak, egy megemelt sebességű, 40 MHz-es változat volt, ami 32 VUP (Vax Unit of Performance) teljesítményre volt képes. Akár elődje, az R2000, az R3000 is párt képezett az FPU-jával, az R3010-zel. A Pacemips gyártott R3400 és az IDT R3500 néven olyan R3000-eseket, amelyek egyetlen chipen tartalmazták az FPU-t is. A Toshiba R3900-e az első SoC (System-on-a-chip) volt, amelyet a korai, Windows Ce alapú tenyérgépekben alkalmaztak. A Mongoose-V sugárzástűrő és kiterjesztett változata a MIPS R3000 CPU-nak, on-chip R3010 FPU-val együtt, amelyet űrkutatási célokra használtak.

Az R3000 CPU ötfokozatú utasításvégrehajtó egységet kapott. Ennek, valamint a kortársakhoz (80x86, 680x0) képest rendkívül leegyszerűsített utasításkészletnek (ami a MIPS-I volt), a fix utasításhossznak és a mindössze háromféle utasításformátumnak köszönhetően a dekódolás és végrehajtás folyamata nagyon gyors volt, a CPU közel egy utasítás/órajel sebességű végrehajtásra volt képes.

Az R3010 FPU 32 bites (egyszeres pontosságú) és 64 bites (dupla pontosságú) szabvány IEEE lebegőpontos műveletek végzésére volt képes. Érdekessége, hogy hogy egyszerre három művelet (add/sub., mult., div.) párhuzamosan is végrehajtható volt.

Az R3000 család működési frekvenciája 12 MHz (más források szerint 16 MHz) és 40 MHz között volt. A gyártási technológia 1,2 µm-es volt, a chip 0,11 millió tranzisztorból épült fel. Fogyasztása 3-4 W körül mozgott.

#227 Felhasználó inaktív   vtb 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 02. 06. 21:46

Köszi Amstel a 8 biteseket :) Itt vannak az enyémek (Egy HT 1080Z/64 és egy Atari ST 1040 hiányzik róla):

Kép

Telcontar, te amúgy hol tartod a procikat amikor nem fényképezed éppen őket? Jól látható szobadíszek, vagy el vannak dugva a ruhásszekrény aljába? Csak azért mert én évek óta tervezgetem, hogy ha lesz hely akkor milyen szép vitrineket csinálok a gyűjteményekhez :)

Szerkesztette: vtb 2008. 02. 06. 21:48 -kor

#228 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 06. 21:55

Idézet: vtb - Dátum: 2008. febr. 6., szerda - 22:46

Telcontar, te amúgy hol tartod a procikat amikor nem fényképezed éppen őket? Jól látható szobadíszek, vagy el vannak dugva a ruhásszekrény aljába? Csak azért mert én évek óta tervezgetem, hogy ha lesz hely akkor milyen szép vitrineket csinálok a gyűjteményekhez :)

Most éppen így tárolom őket:

Kép  Kép

De hamarosan új, és reményeim szerint méltóbb körülmények közé kerülnek (csak az asztalos késik az új bútor legyártásával, már ahogy ez az asztalosoknál szokásos... :reklamacio: )

Eldugni a ruhásszekrény aljába?! Az szóba sem jöhet! Micsoda eretnek gondolat!  :Đ

#229 Felhasználó inaktív   amstel 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 06. 23:06

Idézet: vtb - Dátum: 2008. febr. 6., szerda - 21:46

Köszi Amstel a 8 biteseket :) Itt vannak az enyémek (Egy HT 1080Z/64 és egy Atari ST 1040 hiányzik róla):

Kép

Nem semmi! :up:  Van amit nem is imserek róla! HT-t nekem is ígértek, a +4 meg elvileg jón, amikor a Primo megy Telcontarnak;)  Nagyon tetszik h ki van írva, h melyik micsoda, sajna az enyémek nincsennek ennyire jól látható helyen

#230 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 06. 23:24

Idézet: amstel - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 0:06

... a +4 meg elvileg jón, amikor a Primo megy Telcontarnak;)...

Gyakorlatilag is menni fog a Plusi. :)

#231 Felhasználó inaktív   vtb 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 00:00

A Primo azért nálam is fájdalmas hiányt generál. Meg azért kéne egy-két Amiga is, meg még pár kedvenc. Na majd szép lassan. :)

#232 Felhasználó inaktív   amstel 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 03:27

Idézet: vtb - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 0:00

A Primo azért nálam is fájdalmas hiányt generál. Meg azért kéne egy-két Amiga is, meg még pár kedvenc. Na majd szép lassan. :)

Talán kicsit OFF de ha már nosztalgiázunk és Primozunk, itt egy nagyon profi oldal hozzá:
http://primo.homeserver.hu/
emulátortól kezdve minden van, de nekem a legjobban a vásárlási bonyodalmak és a 2X éves Gelka számlák teszettek. S ha belegondolunk ez még nem is volt olyan régen...
Ha lenne Amigám, szerintem élesben használnám játékra...anno bármit megadtam volna érte, mégis pc-m lett (de a kettő között sok év telt el)

#233 Felhasználó inaktív   vtb 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 09:49

Idézet: amstel - Dátum: 2008. febr. 7., csütörtök - 2:27

Ha lenne Amigám, szerintem élesben használnám játékra...anno bármit megadtam volna érte, mégis pc-m lett (de a kettő között sok év telt el)

Érdekes engem annyira nem hálózott be az Amiga. Igazából csak a gyűjtemény kiegészítése miatt szeretnék legalább egy 500ast. A C64 a maga kis bumfordi egyszerűségével nagy szerelem volt. Főleg, hogy volt rá vagy háromcsilliárd játék. Aztán elkezdtünk járogatni az egyik osztálytársamhoz akiknek már volt pcje és elég sűrűn fejlesztgették és akkor nekem pont ez tetszett meg a pcben, hogy lehet vele legózni, meg cserélgetni az alkatrészeket és mindegyik alkatrészből sokféle van. Nomeg minden utcában volt két számtekbolt, úgyhogy volt motiváció is. A táskánkban mindig lapult 4-5 árlista :)

#234 Felhasználó inaktív   vtb 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 11:15

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. febr. 6., szerda - 20:55

De hamarosan új, és reményeim szerint méltóbb körülmények közé kerülnek (csak az asztalos késik az új bútor legyártásával, már ahogy ez az asztalosoknál szokásos... :reklamacio: )

Eldugni a ruhásszekrény aljába?! Az szóba sem jöhet! Micsoda eretnek gondolat!  :Đ

És milyen lesz?  Vitrin, vagy polcrendszer? Esetleg fiókos? Te tervezted? Ha csináltatod gondolom nem lesz valami olcsó. Én olyat szeretnék majd amiben meg lesznek világítva a polcok :)

#235 Felhasználó inaktív   amstel 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 13:50

Ha már úgyis nosztalgia, akkor a világításhoz egy jó kis AT táp (agyonüthetelenek) esteleg a dupla méretű 286hoz gyárott, s azzal meghajtani a számítógépes hidegkatód (vagymi) csöveket. Meg ez a legolcsóbb is:)

#236 Felhasználó inaktív   vtb 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 13:58

Sega Master System II belsőség.

Kép
Kép
Kép
Kép

#237 Felhasználó inaktív   Picur 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 14:33

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. febr. 2., szombat - 0:38

Képek?

És mikor jössz az IBM-edért?

Képet immáron 4 hónapja (a gyerek születése óta :)) nem szkenneltem. Éjszaka még tudnék az alvásból csípni, de elég hangos a szkenner és a gyereket nem kelthetem fel emiatt.  :o
Előbb-utóbb bepótolom.

Tiszta káosz a napjaim. Egyhamarar nem tudnék kijutni hozzád, ezért köszönettel bár, de felajánlom a következő feladvány nyertesének. :(
Ha esetleg jársz mostanság posta felé (nem sürgős) akkor a Rapidcad is jöhetne postán.  :(
Ha ezek közül bármely proci megszerzésében tudsz segíteni, akkor küldj PÜ-t! Köszi!

#238 Felhasználó inaktív   Picur 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 14:37

Idézet: amstel - Dátum: 2008. febr. 4., hétfő - 3:33

486DX-50 (nem dx2!)ről van valakinek képe? Azt hiszem AMD lehetett, s nagyon ritka volt.

AMD-ből tudomásom szerint csak SX2-50 és DX2-50 volt.
Intelből van, nekem pl ilyen:
Jóféle: klikk
Fake: klikk

A fake-et készítő embernek feltehetően csak kisbalta állt rendelkezésére.  :Đ
Ha ezek közül bármely proci megszerzésében tudsz segíteni, akkor küldj PÜ-t! Köszi!

#239 Felhasználó inaktív   Picur 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 14:44

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. febr. 6., szerda - 19:50

Bekerülhetnek, ha egyszer lesznek a gyűjteményemben. De ha jól sejtem, picur kartácsnak van (ő AMD-fan, ergo a kanadai proccok gyűjtésére specializálódott).

Picur! Ha van Geode-d, kérünk szépen képet róla!  :respect:

Van 3 Geode-m, sajnos nem könnyű hozzájuk jutni.

Pontos típus szerint:

AMD Geode NX 1500 - ANXL1500FGC3F
AMD Geode NX 1500 - ANXL1500FGC3M
AMD Geode NX 1750 - ANXS1750FXC3M

Képek sajnos ezekről sincsenek, de akkor majd ezekkel kezdem.  :up:

#240 Felhasználó inaktív   TiWiNE 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 07. 14:46

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. febr. 5., kedd - 17:57

Mindennapi processzorunk rovat:

Ezt a dobozkát ma hozta a posta:

Kép

És ami benne van:

Kép
...

Ezen meg nincs femkupak?
Csak mert ra van irva, hogy pro installalja.

Téma megosztása:

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.