HWSW Informatikai Kerekasztal: Processzorgyűjtők, ide! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 142
  • 143
  • 144
  • 145
  • 146
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Processzorgyűjtők, ide! Beszéljünk a kedvenceinkről Értékeld a témát: -----

#2861 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 03. 15. 23:13

Üzenet megtekintéseIdézet: g@by - Dátum: 2010. 03. 15. 22:49

Ja igen, az elso videom szamlaja a mai napig megvan.
230k volt a florian bizomanyiban.:)
Akkoriban csak bizokban lehetett videohoz, pc-hez jutni, mert cocom listasok voltak.

Videót korábban volt, mint PC, talán '90-ben, vagy '89-ben. Vagy azt is '91-ben, csak még az év elején ... de most visszagonoldva 1 évvel biztos korábban ... '89-'90 táján, akkoriban egy ZX Spectrumot nyúztam ...
Még emlékszem rá, egy ITT volt ... és az is kb. egy havi fizu volt, 30-40e között ...
Akkor még a piacokon árultak filmeket, a fene se törődött a szerzői jogokkal, nem is tudtuk, hogy létezik olyan :) És magyar szinkron semmihez se volt, mert idehaza nem is adták le. Meg felirat se, ahhoz akkoriban komoly berendezés kelett volna, hanem volt egy fahangú alámondó ... és olyan monoton fahangon mondtak alá szinte mindent, hogy néha totál olyan érzésem volt, hogy minden filmet ugyanaz az egyetlen egy ember mond alá :)

#2862 Felhasználó inaktív   g@by 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 15. 23:21

Idézet

hogy néha totál olyan érzésem volt, hogy minden filmet ugyanaz az egyetlen egy ember mond alá

Nem jarsz messze az igazsagtol.:)
A video elterjedese elott, kis clubokban, kocsmakban volt hetvegenkent 8mm-es vetites.
Ket, harom ember volt, aki ropteben forditotta oket.:)
Kesobb ok mondtak a kazettak ala a hangot is.
Ezek kozul az egyik a mai napig a haverom, a masik par eve meg a mafilnel volt, vagy bufilmnel, vagy a tokom tudja.
A harmadikat meg leszurtak hollandiaba.
Mondjuk ennek nem sok koze van a topichoz, de mindegy.:)
Napkozben nincs idom netezni, ha surgos, hivj fel!
Egy oran belul mindent elfelejtek, ugyhogy ha surgos, hivj fel!
Nem postazok semmit, ha surgos, hivj fel!
Be is kaphatod, ha surgos, hivj fel!:D

#2863 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 15. 23:34

Régi számtechujságokban lehet még csuda árakat látni.Multkor is valami PC-X akadt a kezembe p2 266mhz 64 ram gép 300ezerért.Ennyit az árakról :D
Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#2864 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 15. 23:37

Üzenet megtekintéseIdézet: g@by - Dátum: 2010. 03. 15. 23:08

Ha budan volt, akkor nagy esellyel te is a florian bizoban vetted.
Nem volt tul sok hely, ahol ezeket arultak.
Volt a florian, a filmmuzeumnal egy bizo, a sugarban, meg a majaban a hienak.
En is hallottam ilyen hihetetlen dolgokat eladoktol, hogy volt mar ennyiert, meg annyiert, csak amikor en mentem, akkor nem volt soha.
Az elso c64-et is bizoban vettem 60k-ert.

Azt már meg nem mondom, hogy Pest vagy Buda volt ...
Lehet, hogy hülyeséget mondok, és nem akkor volt, de úgy rémlik, hogy mintha egy Humanic is lett volna a közelben, és cipőt is vettünk volna ... De lehet, hogy akkor nem PC-t vettünk, hanem valami mást, és később volt ... viszont a cipőbolt tényleg közel volt, gyalog mentünk oda, és oda is lehetett látni. Emlékszem, hogy tetszett a színes HUMANIC kiírás, de a cipőkért nem voltam oda már akkor sem, és a másik boltba akartam már átmenni, ahol meg valami érdekes volt. Még mondtam is, hogy addig én átmegyek oda, mert én úgyse veszek cipőt, de nagyon gyorsan végeztünk a cipőkkel, pedig azt hittem, hogy sok idő lesz. Lehet, hogy ez videó vásárláskor volt, vagy lehet, hogy totál máskor.
Ki tudja, mikor nyílt az első Humanic idehaza? Lehet, hogy nem akkor volt.
Úgy rémlik, hogy ahol a Humanic volt, az egy Y elágazás "hegye" volt. Vagy talán csak az utca görbült éles szögben.
És mintha olyan fehér lapok lettek volna a járdában, mint a Ferenciek terén. Talán ott is volt.
De ezek tényleg csak ilyen emlékfoszlányok és lehet, hogy másról ... k*rva rég volt ... :)

#2865 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 15. 23:39

itt egy 11 éves árista pl
vannak benne jó dolgok :)
INTEL Pentium III 450 MHz + cooler
57.000,-
71.250,bruttó pl

Szerkesztette: djculture 2010. 03. 15. 23:42 -kor

Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#2866 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 15. 23:49

Üzenet megtekintéseIdézet: djculture - Dátum: 2010. 03. 15. 23:34

Régi számtechujságokban lehet még csuda árakat látni.Multkor is valami PC-X akadt a kezembe p2 266mhz 64 ram gép 300ezerért.Ennyit az árakról :D

Jó, de akkor már a ft se annyit ért, mint 1990-ben ... Akkor a 300e ft volt 2-3 havi fizetés, mint mondjuk 80e ft 1991-ben.
Asszem '96 környékén vettem egy 133 MHz-es 486-ost, akkor színes monitorral, tokkal vonóval kijött olyan 130e ft körül. Akkor az szintén olyan havi fizetés szinten volt, mint előtte a 40e.
És voltak olcsóbb gépek is, volt amelyik szintén 486-os, csak lassabb, kevesebb memóriával, kisebb diszkkel, stb, kijött 70e-ből --ez már majdnem csak a fele a 133-nak--, igaz nem színes monitorral.

Meg az is számít, hogy mennyire új az a gép: ami totál új, az sokba kerül, '99-ben, ahol melóztam egyik kolléga vett egy akkor vadonat újnak számító PII-es gépet, szuper videokártyával, miegymással valamivel 500e ft fölött. Minden alkatrészből az adott boltban kapható szinte legújabbat vette bele. Totál el voltunk ájulva, hogy de jó gép.
Aztán ahogy telt az idő, folyamatosan esett az ára, pár hónap múlva már feléért megkapta volna ugyanazt. Akkor pár hét úgy telt odabent, hogy nézte az árlistákat és hétszentségelt ...
De ez most is így van, most is össze lehet rakni olyan gépet, hogy 1 milla alatt nem áll meg az ára, meg lehet 50e ft-ból is PIV-es.

#2867 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 15. 23:54

Üzenet megtekintéseIdézet: djculture - Dátum: 2010. 03. 15. 23:39

itt egy 11 éves árista pl
vannak benne jó dolgok :)
INTEL Pentium III 450 MHz + cooler
57.000,-
71.250,bruttó pl

Az újdonság volt akkor ... a kis 200 MHz-es Pentium, amin azért elfutott akkoriban minden játék, az meg 10e ft volt ...
Most is vehetsz 250-300e ft-ért Core i7-es processzort ... meg vehetsz ugyanúgy komplett gépet is ennyiből, mint akkoriban a 70e-ből.

De azért érdekességnek jó!
:)

Szerkesztette: Sparow2 2010. 03. 15. 23:55 -kor

#2868 Felhasználó inaktív   g@by 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 16. 01:03

Hat, az tuti biztos, hogy abban az idoben meg nem volt humanic.:)

#2869 Felhasználó inaktív   NEUROFiRE 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 16. 17:14

Üzenet megtekintéseIdézet: g@by - Dátum: 2010. 03. 15. 22:47

Lehet nem 20 eve volt, arra sem emlekszem ami tegnap tortent.:)

A '80-as evek kozepe fele tenyleg voltak millas XT-k (meg PC-k), de azok nem ilyen kinai fosok, hanem IBM-ek, azert is kerultek annyiba, amennyibe:)

Idézet: Sparrow2

Hát nem tudom, hogy milyen házban laktatok ... de '91-ben 40e pénzért lehetett XT-t venni, és 60 körül 286-ost ...

Abban, amiben most:D A masik valami orokolt cucc volt, azert lett negyedelve.
Elvileg a szamla is megvan valahol, mert vallalkozashoz lett veve a cucc.
A nyomtato volt 120k, ezt tudom, mert pont a napokban kerult elo a tema, es ez '90-ben volt valamikor tavasszal.
Ja, gondolom az is kicsit megdobta az arat, hogy uj volt minden, nem hasznalt. Az 'occso' XT/286 gepezetek tobbsegehez Hercules monitort adtak, ez meg EGA volt, valami multisync-es kartyaval, ami a szabvany 640x350 helyett 640x480-as felbontast is tudott (persze a monitor nem:). Az arkulonbsegrol kb. annyit, hogy Herculessel nem 20megas vinyo jott ki volna ugyanennyibol, hanem 60-as...

Idézet

És majdnem egy 286-ost adtak véletlenül (én se tudtam, mi van a papundeklidobozban), csak az eladó mondta, hogy próbáljuk ki mielőtt elvisszük, és kibontotta a dobozkat, a pulton összedugta, bekapcsolta, és csak onnét vette észre, hogy összekeverte a dobozokat, hogy az XT-khez még másik fajta billentyűzet kellett és sípolt a számítógép.

Na meg nem is ilyen helyrol:D

Mondjuk vegulis tokmindegy:)

Szerkesztette: NEUROFiRE 2010. 03. 16. 17:16 -kor

#2870 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 16. 19:11

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2010. 03. 15. 22:37

Elhiszem, csak nem értem

Ugyanez nálam is. Egyébként nagyon is jó, hogy elviszik újrahasznosítani korszerű teknólógiával, mert óvva van Föld anyabolygónk!

Nekünk is XT volt az első. Próbálok visszaemlékezni, pontos idejét nem tudom, valamikor 90 környékén volt, olyan 87-88 lehetett, mert a komcsiszocibaci mintha probléma lett volna. Cobra computer volt, cga moncsival. Az ára biztos nem volt családi ház/4, mert "lazán" megvettük. Nyomtuk rajta a xonixot meg a sokobant, tetrist.. satöbbit. Aztán Princezni már anyu melóhelyére kellett bejárni, ott voltak 286osok vga-val. XT-n is ment, csak karakteres volt a pálya cga miatt. Valamikor 9venegynéhányban követte a 386-osunk.
Elég nehéz visszakonvertálni az árakat, mert az akkori fizetést is figyelembe kell venni, ugyanez külföldi viszonylatban árfolyamokat is számolva. Valami jó arányszámot kéne kitalálni.

Szerkesztette: Samuraj 2010. 03. 16. 19:13 -kor

A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#2871 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 16. 21:09

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2010. 03. 16. 19:11

Ugyanez nálam is. Egyébként nagyon is jó, hogy elviszik újrahasznosítani korszerű teknólógiával, mert óvva van Föld anyabolygónk!

Nekünk is XT volt az első. Próbálok visszaemlékezni, pontos idejét nem tudom, valamikor 90 környékén volt, olyan 87-88 lehetett, mert a komcsiszocibaci mintha probléma lett volna. Cobra computer volt, cga moncsival. Az ára biztos nem volt családi ház/4, mert "lazán" megvettük. Nyomtuk rajta a xonixot meg a sokobant, tetrist.. satöbbit. Aztán Princezni már anyu melóhelyére kellett bejárni, ott voltak 286osok vga-val. XT-n is ment, csak karakteres volt a pálya cga miatt. Valamikor 9venegynéhányban követte a 386-osunk.
Elég nehéz visszakonvertálni az árakat, mert az akkori fizetést is figyelembe kell venni, ugyanez külföldi viszonylatban árfolyamokat is számolva. Valami jó arányszámot kéne kitalálni.

Heh, yóóó kis offolás megyen itten, olvtársak! :) Első PC-m 1991-ben került a birtokomba, Media Markt-ban vettük, Würzburgban. 386SX-20 MHz, 1 MB RAM, 40 MB WD HDD, 1,2 MB FDD, OAK VGA 256kB voltak a főbb paraméterei. Királyságos gép volt, átszámítva 72 eFt-nak megfelelő dajcse mark volt az ára. Akkoriban nagyon hasonló árban mentek a 25 MHz-es csúcs 286-osok. Munkahelyemen (az elsőn) akkor még egy cucilista XT-n dolgoztam, Proper 16 volt a neve nekije. Ismerte valaki? :)

Alig 3 évvel korábban, 1988-ban viszont a 286-osok még brutális árakon mentek, átszámolva a többszázezres árkategóriában tanyáztak. Ehhez képest érthetően megrázó élmény volt, amikor a Mariahilferen láttam egy etnikumhoz tartozó hölgyet, tucatnyi AT alaplappal a hóna alatt szaladgálni. :D 1985-86 tájékán meg egy XT tényleg a milliós kategória volt.

Nade, hogy ON is legyek kicsit: g@byéknál elejtettem ma egy fincsi kis mini ITX alaplapot, VIA Eden ESP 6000S procival. Az alaplapon van két púpos kondi, de talán fel tudom éleszteni.
... a trip back in time is all I need ...

#2872 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 16. 21:18

Üzenet megtekintéseIdézet: g@by - Dátum: 2010. 03. 15. 22:47

Kar, hogy nem ismertelek akkoriban, nekem is vehettel volna parat annyiert.:)
Hidd el, hogy mikor megjelentek az elo pc-ek, suroltak a millat, es nam csak itthon volt ennyi az aruk.
Egy hercules moncsi 40-50k volt.
Lehet nem 20 eve volt, arra sem emlekszem ami tegnap tortent.:)

- Kisunokám, hogy hívják azt a németet, aki mindig eldugja a szemüvegem?
- Alzheimer, nagypapa, Alzheimer.
:] :] :]

1991-ben egy Axion SVGA-monitor, ami tudta interlaced módban az 1024x768-as felbontást, 33.600 Ft volt ÁFA-val. Az Aspect-nél vettem a Hegedűs Gyula utcában, a németországi PC-hez. 12 évig használtam, strapabíró darab volt. És még akkor is működött, amikor megszabadultam tőle, csak a vadonatúj Athlon XP-s gép mellett már nagyon gyengusz volt.
... a trip back in time is all I need ...

#2873 Felhasználó inaktív   g@by 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 16. 21:21

Idézet

Nade, hogy ON is legyek kicsit: g@byéknál elejtettem ma egy fincsi kis mini ITX alaplapot, VIA Eden ESP 6000S procival. Az alaplapon van két púpos kondi, de talán fel tudom éleszteni.

Bazze, eladta a Peter a lapomat?
Kiherelem holnap. :)
Meg tudod csinalni, en is azert tettem felre, hogy megkondizom, csak nem volt ma ra idom.
Egyebkent nem ketto, hanem harom pupos kondi van rajta.:)

#2874 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 16. 21:28

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2010. 03. 16. 19:11

A Prince nem ment CGA-n normális grafikával???

#2875 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 16. 22:49

Ha nem lenne ennyire agyatlan a világ, ledobná a hátáról azokat, akik ezt a borzalmat gerjesztik.
Hihetetlen mennyiségű munka, értékes anyag megy pocsékba ebben a rendszerben.
A tudatos üzletpolitikával szeméttelepre kényszerített, amúgy jó eszközök netto pazarlás, netto gazemberség.

#2876 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 17. 12:25

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2010. 03. 16. 22:49

Ha nem lenne ennyire agyatlan a világ, ledobná a hátáról azokat, akik ezt a borzalmat gerjesztik.
Hihetetlen mennyiségű munka, értékes anyag megy pocsékba ebben a rendszerben.
A tudatos üzletpolitikával szeméttelepre kényszerített, amúgy jó eszközök netto pazarlás, netto gazemberség.

A világ fejlődik.
Autóból is járhatnánk 40-50 éves VW bogarakkal, mint sok régiautó-őrült.
Vagy házból is lakhatnánk egy 3*4 m-es vályogszobában, mint régen, amikor egy parasztházban együtt lakott sok esetben 3 generáció. Aztán ha nem volt elég nekik a lakás, akkor a fiatalok az istállóban laktak meg aludtak. Ma meg 80-100 nm-es lakás alap (már ha vidéken lakik az ember).
Ehhez képest, hogy 3-4-5 évente veszel egy új számítógépet, az már nudli.

Ahogy fejlődik a világ, úgy jut egyre több nyersanyag az embereknek (nem csak hw-ből, hanem mindenből). Persze ezért egyre nagyobb a pocsékolás is, mert az ember ilyen: ha valamit nem kell megbecsülni, akkor nem vigyáz rá annyira.
Ezen lehet mérgelődni, de sok értelme nincs. Vagy lehet kivonulni és remeteként élni egy civilizáció nem érintette területen.

Másrészt nem kell azért olyan gyakran gépet cserélned: nekem pl. egy 2500+-os AMD van egy Radeon 9200-zal.
Jó 5-6 éve vettem, már akkor sem egy csúcsgép volt, hanem egy erősebb középkategória.
Meg nem is vagyok nagy játékos, bár nem vetem meg a jó játékokat (DOOM3 meg PoP nálam ami bejön, az újabbak gondolom el se indulnak ezen a régi videókártyán).
Ha annyira játszanék, akkor is elég volna 3 évente cserélgetni.
Persze vannak megszállottak, akik az új hardverekért vannak oda, de az elenyésző hányada az embereknek.

#2877 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 17. 14:20

Üzenet megtekintéseIdézet: Telcontar - Dátum: 2010. 03. 16. 21:09

g@byéknál mini ITX alaplapot, VIA Eden ESP 6000S procival

Üzenet megtekintéseIdézet: g@by - Dátum: 2010. 03. 16. 21:21

Bazze, eladta a Peter a lapomat?

Néha nekem is illene benéznem, ha ilyeneket osztogattok. Igaz, még mindig a tavalyi lapjaitokkal bíbelődök, meg most kicsit megszorítások is vannak. Sajnos a nagy hányaduk szerintem chipset hibás, bios töltésig se nagyon jutnak el. 5-ből 1 szokott működni, de azon nem sok javulni való van, legfeljebb ilyen púpos kondi kaliber vagy egy fet.
Amúgy mért nem vigyáztál rá jobban, vagy vitted el magaddal rögtön? Péter biztos nem emlékezett rá a sok kacat között.
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#2878 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 17. 14:50

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2010. 03. 17. 12:25

A világ fejlődik.
Autóból házból ... egyre több nyersanyag az embereknek ... új hardver

Jó, akkor mért van mégis infláció és minden egyre drágább? Ez valahol azt jelenti, hogy a megtermelt haszon hamarabb elfogy, mint amennyi idő alatt megtermelődik. Persze nem vagyok gazdász és ez egy elég hosszú egyenlet levezetni. Meg aztán elég kevesek ülnek jelentősen nagy vagyonon. Ezért lehetne utálni a gazdagokat, de rájöttem, ha szétosztogatnánk a milliárdokat az "alja" népnek, pillanatok alatt elherdálnák, felélnék. A tőkések meg befektetik, forgatják, fialtatják.
Érdekes, amíg nem volt autó, 100nm ház, számítógép, a középkorban nem lett a víz minden évben 10%-al drágább. Jajj, tényleg, akkor még vízdíj sem volt meg ciános Tisza sem - illetve nem tudni pontosan mi hogy volt akkor -, ma meg lassacskán a levegőér is fizetni fog kelleni. Szar 60nm panel fentartása évente kb félmillió vagy több. Napi 8 óra munka nem elég nemhogy értéknövelésre, de a megőrzésére sem társadalmi szinten. Az ilyen válságnak nevezett időszakok nagyon jól rávilágítanak erre, bár a reggeltől-estig tömött osán parkoló nem tükrözi ezt. Továbbá Mars kolonizáció, meg űrpinpong, hogyne, kisnyúl.

Na, megint jó adak off ömlengés foglalja a helyet. :reklamacio: :offtopic:

#2879 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 17. 15:30

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2010. 03. 17. 14:50

Persze nem vagyok gazdász és ez egy elég hosszú egyenlet levezetni.Na, megint jó adak off ömlengés foglalja a helyet. :reklamacio: :offtopic:

Nem olyan hosszú a képlet.
A pénzünk egy hitel alapú pénz (csekk, fizetési igérvény). A résztartalékképzés és letéti multiplikáció miatt az eszenciális fedezete (valós elvásárolhatósága) bőven 1 % alatt van. Az értékességét egy elvásárolhatósági garancia adja, az értékességének látszatát és egyben a fedezetlen rész "nyugtonmaradását" a rendszerben való (a fedezetlenség)minden valós használatiérték előállításától független mesterséges hozadékoltatásával (kamatoztatás) biztosítják.
Durva kimondani, de az elvásárolhatósági garanciavállalás nyíltszíni hazugság. A pénzünk nem más, mint egy fedezetlen csekk. Ha ilyet egy magánember kiad a kezéből, börtönbezárják érte.
A kapitali meg a Pénzhaszon=Árbevétel-Költségek képlet alapján működik, amelyben minden minimalizálandó költség, ami a biológiai létünk fenntartásához kell.
A munkabérünk, maga a valós használatiértéket hordozó termék és az életadó környezetünk fenntartási költsége is.
Ezt a képletet vezérlik evvel a fedezetlenségpénzzel és pénzszámszakilag kell mindennek rendben lennie.
Ezért gyárt a reálgazdaság fedezetlenséget (a nagy semmit) valós források (az életünk, anyag, energia felhasználásával.
Könnyen belátható, h külpiac nélkül a kapitali csak annyi valós használatiértéket állíthat elő, amekkora a rendszer önfogyasztása.
Miután a pénzkonstrukció numerikusan folyamatosan (a kamataival) növekvő, számszakilag egyre nagyobb produktumot kell előállítani a reálgazdaságban, ugyanakkora előállított valós használatiérték mellett.
Ez a szigorú valóság, a többi az ideológiát fenntartó demagógia.

#2880 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 03. 17. 16:12

Üzenet megtekintéseIdézet: Samuraj - Dátum: 2010. 03. 17. 14:50

Jó, akkor mért van mégis infláció és minden egyre drágább? Ez valahol azt jelenti, hogy a megtermelt haszon hamarabb elfogy, mint amennyi idő alatt megtermelődik. ...

Nem, ez azt jelenti, hogy a pénz (fizetőeszköz) értéke csökken.
Ha nem így volna, akkor bedőlne a gazdaság.

Nem kisebb a haszon, hiszen ha termelnek egy acélgyárban X tonna acélt, annak hiába több az ára 1 évvel később, ahogy telik az idő, az ugyannyit ér.

Téma megosztása:

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 142
  • 143
  • 144
  • 145
  • 146
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.