Idézet: DGabor - Dátum: 2015. 08. 09. 14:55
kértetek képet, íme:
próbáltam rendet csinálni a kártyák között

két-három sorban állnak egymás mögött, fölötte néhány lap, procik.
Abit ST6-E, kódneve: a fehér holló (ja, nem is, hanem Casper). Az 1133-as sorszámú nálam a polcon. Limitált széria volt, netes pletykák szerint kétezer készült belőle, és további kétezer a RAID-es nagytesójából. Benne egy Hercules Kyro II-es, mélykék színben (ez sem az a mindensarkonutánadhajítják típus). És minden látszat ellenére nem vagyok emtékás.

De ez a fehér alaplap... hát ez valami

. Nem is tartok benne procit, nehogy az a randa ződ inteles nyák elrontsa az összhatást.
Aztán van itt egy Soltek SL-75FRN2-L is, aranymetál (nem vicc, arany és metál) fényezéssel, és még a belső csatlakozói is (de az összes belső csati ám, az egy ATX 2.03-as 4 tűst kivéve) sárgák. A hátsó csatlakozók már a kor konvenciói szerinti színezést kapták.
Őt megtiszteltem egy Athlon 1133-as Engineering Sample-lel. Sajnos a deszka RAID-mentes, bár a helye ott van.
Aztán vannak még szépen, de már csak egyet említenék meg. Ez az
illető egy ETEQ chipsetes 386-os (33 MHz). Két tény teszi izgalmassá:
1. Fellelésekor egy AMD Am386DX-33 processzor és egy Intel 80387DX-33 koprocesszor foglalt benne helyet, ahogy teszik most is. Igazán érdekes párosítás. Mire az Am386-os megjelent, már nagyjából piacon voltak az Intelénél gyorsabb és olcsóbb 387DX klónok. De én aztán nem bánom, így lett Intel 80387DX-33-asom...

2. Összesen 16 SIMM memóriafoglalata van, mindegyik foglalatban kezeli a 4 MB-os SIMM modulokat. Tele is van tömve, 64 MB RAM tárolóhelyeként szolgál. 1995-ben, a Sumitomo-robbanás után mennyibe fájt volna ennyi RAM?

3. (Mert matekból mindig is kreatív voltam) És természetesen működőképes. Bár kicsit eltart a POST vagy úgy 10 percet, amikor nekilát ötször egymás után leellenőrizni a hatvannégy megát...
No jó, mégegyet ráadásnak, mert DGabor_ ooolyan szépen kérte:
Aki bohókásan netán azt gondolná, hogy a procival egybeépített videochip az AMD vagy az Intel legújabbkori találmánya, annak ajánlom figyelmébe a VIA Technologies EPIA-EK sorozatú mini-ITX alaplapjait, rajtuk a VIA Luke (kódneve: Core Fusion - hm, honnan is jött az intelnek a Core, az AMD-nek meg a Fusion kódnév?

) valamint alkalomadtán a Mark, Luke Lite és John processzorokkal (bár Johnny mintha sosem jelent volna meg). Nemcsak a grafika (nem visz rá a lélek, hogy GPU-nak nevezzem ezt az S3 Graphics Unichrome Pro rettenetet), hanem a north bridge is benne van a procitokban. DDR-I 400 Mhz memória (1 foglalat), két PATA és két SATA (2003-ban!!!) csatlakozó, sőt, még egy PCI csati is odafért, és a belerakott kártya még csak el sem üti a memóriafoglalatot, az nyitható marad. Alaposan össze
gány...integrálták, az alaplapra szerelt chipek és foglalatok között szellős terek, mini-ITX mivoltához képest szinte üresnek hat a közepe, amit a Luke egyértelműen ural. A hátlapi kivezetések között a dupla LAN tűnik fel: ezt a lapot Jahveh is Linuxos tűzfalnak teremtette!

Másra a kínlasztóan lassú CPU (C3 alapú Eden-N Nehemiah mag) miatt úgyse nagyon - még újkorában sem, hát még mostanában!
... a trip back in time is all I need ...