HWSW Informatikai Kerekasztal: Processzorgyűjtők, ide! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Processzorgyűjtők, ide! Beszéljünk a kedvenceinkről Értékeld a témát: -----

#921 Felhasználó inaktív   kettoc64elado 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 03. 30. 17:18

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. márc. 30., vasárnap - 14:15

És miért nincsenek benne?  :Đ

Majdnem a moderátort nyomtam, pedig nincs szándékomban. Nekem a szemüvegem gurult el :hemuveg:, neked meg a gyógyszered  :Đ

#922 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 30. 17:19

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. márc. 15., szombat - 23:03

Mindennapi processzorunk rovat:

Intel Pentium Pro GJ80521EX200 SL25A 1M

Kép

A Pentium Pro az Intel hatodik generációs x86 architektúrájú mikroprocesszora (P6 mag), és eredetileg a Pentium minden területen történő leváltására szánták. Mégis jóval kisebb szerep jutott neki, leginkább szerverekben és csúcskategóriás asztali munkaállomásokban bukkant fel. A Pentium Pro képes volt két- és négyprocesszoros rendszerekben való működésre. Szokatlanul nagy, téglalap alakú, a Socket 8 foglalatba illeszkedő tokban került forgalomba 1995. novemberében. Az Intel a Xeon család bevezetésével beszüntette a gyártását és forgalmazását.

...

Tudom van aki latta mar de van aki meg nem. Sajat dragaszaaag :)

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Ezen kivul megegy darabrol tudok hogy letezik, tobb nem ismert.

Szerkesztette: Wyco 2008. 03. 30. 17:20 -kor

http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#923 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 30. 17:36

Idézet: Wyco - Dátum: 2008. márc. 30., vasárnap - 18:19

Ezen kivul megegy darabrol tudok hogy letezik, tobb nem ismert.

:lollypop: :wub: :cool:

Elmondod, hogyan jutottál hozzá?  :smoker:
... a trip back in time is all I need ...

#924 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 30. 17:40

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. márc. 30., vasárnap - 16:36

:lollypop: :wub: :cool:

Elmondod, hogyan jutottál hozzá?  :smoker:

Asszem Rive adta. Bolhan hirdettem anno vmelyik PPro procimat mert tobb is volt aztan mondta hogz neki van egy Overdriveja kell-e, de nem tudja hogy mukodik-e. Akkor nekem se volt lapom ala ugyhogy 2000 ftert megkaptam, aztan amikor kesobb lett lapom akkor neztem hogy hoppa, ES a draga. (egyebkent mukodik)
http://backtotheukblog.wordpress.com - Anglia Blog - [Legutobbi: 20141212: Fény az alagút végén – Brit állampolgárság, útlevél]
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]

#925 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 03. 30. 20:06

Idézet: Wyco - Dátum: 2008. márc. 30., vasárnap - 18:40

Asszem Rive adta. Bolhan hirdettem anno vmelyik PPro procimat mert tobb is volt aztan mondta hogz neki van egy Overdriveja kell-e, de nem tudja hogy mukodik-e. Akkor nekem se volt lapom ala ugyhogy 2000 ftert megkaptam, aztan amikor kesobb lett lapom akkor neztem hogy hoppa, ES a draga. (egyebkent mukodik)

Mit szólt, mikor mesélted neki? :D
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#926 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 30. 20:13

Idézet: didyman - Dátum: 2008. márc. 30., vasárnap - 19:06

Mit szólt, mikor mesélted neki? :D

Irtam neki egy privátot de sose kaptam választ :)

Kép
http://valid.x86-sec...oc.php?id=76219

Szerkesztette: Wyco 2008. 03. 30. 20:15 -kor

#927 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 11:48

Idézet: Wyco - Dátum: 2008. márc. 30., vasárnap - 17:40

Asszem Rive adta.

Szerintem nem Rive adta :) Egy ilyen randaságra emlékezne  :cool:
Elköltöztem :-)

#928 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 14:31

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. márc. 30., vasárnap - 18:05

Nem.

Egyetlen 16 elemű regiszterkészlet, ráadásul a memóriában, nem gyorsíthatta volna fel a szubrutinok és a megszakítások okozta kontextusváltásokat.

Á, így már világos! Szóval a készletek számának a limitje ez, amiket kontextusváltáskor használhat... remélem, most már eltaláltam :Đ
Shame on us, doomed from the start
May God have mercy on our dirty little hearts

#929 Felhasználó inaktív   Wyco 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 16:11

Idézet: Rive - Dátum: 2008. márc. 31., hétfő - 10:48

Szerintem nem Rive adta :) Egy ilyen randaságra emlékezne  :cool:

Hmm akkor jobb lesz ha elokeresem a privát-archivumomat :)

szerk: megneztem,de nem találom, nem tudom ki volt az sajna ha nem te...de azt tudom hogy valami relative hires embertol kaptam, kvazi nem egy tökismeretlentol...mármint forum szempontjábol.

Szerkesztette: Wyco 2008. 03. 31. 16:20 -kor

#930 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 03. 31. 21:39

Killer Amiga - a Motorola 68060 CPU

Kép

A Motorola 68060 egy 32-bites mikroprocesszor, amit a Motorola 68040 utódaként 1994-ben mutattak be. A 68060 a 68K család legnagyobb teljesítményű, és egyben (legalábbis a Motorolánál) utolsó tagja.

Felépítése
A 68060 (szokásosan 060-ként hivatkoznak rá) nem egyszerűen a 68040-es áttervezett utódja. Ez teljesen új processzor volt: szuperskalár, két csővezetékkel bíró utasításvégrehajtó egység, két ciklusos egészpontos szorzóegység, gyorsabb FPU és elágazás-előrejelző logika jellemezte. Teljesítménye 2,5-3-szor nagyobb volt, mint a 68040-esé, ugyanazon az órajelen.  A 68060 tervezését Joe Circello vezette.

A 68060 legtöbb felépítésbeli tulajdonsága közös a Pentiuméval. Ilyen a szuperskalár végrehajtó egység, valamint az utasításdekóder, ami a komplex utasításokat kisebb, egyszerűbb utasításokra bontotta le a végrehajtás előtt. Jelentős különbség azonban, hogy a 68060 FPU-ja nem csővezeték felépítésű volt, emiatt háromszor lassabb volt, mint a Pentium hasonló egysége. Ezzel ellentétben az egészpontos szorzások és a bitforgatások/eltolások jelentősen gyorsabbak voltak a 68060-on. Érdekes tulajdonsága még a CPU-nak az, hogy képes volt egyszerű utasítások végrehajtására a címgeneráló egységében (AGU), ily módon ezeknek az utasításoknak az eredményei két ciklussal hamarabb rendelkezésre állhattak, mint az ALU-ban. Egy másik érdekessége az volt, hogy a tervezésekor számtalan kereskedelmi alkalmazást elemeztek annak megállapítására, hogy mely utasítások optimalizálása hozná a legjobb eredményt.
A 68060 a 68K család utolsó általános célú tagja volt – „utóda” már a PowerPC volt. Néhány kései Amiga-modellben és Amiga gyorsítókártyákon kapott helyet, akárcsak az Atari ST néhány klónjában és a Falcon gyorsítókártyán (CT060), de az Apple Inc. és a Unix-világ már nem használta, mert különféle RISC-platformokra álltak át. A 68060-at 50 MHz-en mutatták be, a Motorola 0,6 µm-es gyártási eljárásával. Néhány évvel később már 0,42 µm-en készült, és sebessége 66 MHz és 75 MHz volt. A 0,42 µm-es példányok ritkák, mivel a Motorola ekkor már eldöntötte, hogy a PowerPC-re koncentrál. Még ha le is ragadt volna a Motorola a 680x0 sorozatnál, a következő tag nagy valószínűséggel az Intel P6 egy újragondolt variánsa lehetett volna.

Az egyik legemlékezetesebb alkalmazása az amerikai televíziókban vetített Chyron's Infinit, Max and Maxine sorozatok karaktergenerálása volt.

A 68060-et alkalmazták még a Nortel Meridian 1 Option 51, 61 és 81 nagy irodai PBX telefonközpont rendszerekben, a CP3 és CP4 processzorkártyákon. Egy pár ezekből a kártyákból, mindegyike egy-egy 68060-nal hibatűrővé tette a PBX rendszert. Ez logikus alkalmazás volt, mivel a korábbi Nortel rendszerek is Motorola chipeken alapultak.

A mag fejlesztése a PowerPC-re történő áttérés után is folyt tovább, de most már beágyazott alkalmazások számára. Számos chip, mindegyik eltérő integrált perifériakészlettel, került értékesítésre a ColdFire és DragonBall márkanevek alatt.

Története
A páros számok (68000, 68020, 68040, 68060) a család főbb revízióit jelölik. A páratlan számokat (68010, 68030, 68050, 68070) az előd chip felépítésében történt kisebb fejlesztések jelzésére tartották fenn. (Nota bene - sem 68050-est, sem 68070-est a Motorola nem gyártott.)
Például a Motorola 68010 (és a jelentéktelen 68012) egy 68000-es volt továbbfejlesztett cikluskezeléssel és azzal a képességgel, hogy laphiba esetén fel tudta függeszteni, majd folytatta egy utasítás végrehajtását, amivel a virtuális memória használatát tette lehetővé megfelelő memóriakezelő egység (MMU) használatával. Ebben az esetben komoly generálozáson nem esett át felépítés. Hasonlóképp a Motorola 68030 a 68020 szerves továbbfejlesztése volt MMU-val és kicsiny adatcache-sel (256 bájt), amit a chipre integráltak. A 68030 legnagyobb sebessége 50 MHz volt.
Az ugrás a 68000/68010 és a 68020/68030 között azonban számos komoly fejlesztést takar.
Bár a processzor utolsó Motorola variánsa a 68060 volt, létezett 68070-es processzor is. Ezt a Signetics gyártotta, és egy visszafogottan továbbfejlesztett 68000-sorozatú CPU volt egy egyszerű, magra integrált MMU-val és I2C-busz támogatással. Főleg beágyazott processzorként és fogyasztói elektronikai cikkekben alkalmazták.

#931 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 01. 08:55

Nyiff.

Megest gubernyákolni jártam. Lett belőle:
- DCJ11-AC
- egy szép, nagydarab fekete chip hatalmas réz 'TRW' felirattal: hátul 'TRW MPY16HJ' és '8026S' feliratokkal
- MK38P70/02J piggyback
Elköltöztem :-)

#932 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 01. 11:25

Idézet: Rive - Dátum: 2008. ápr. 1., kedd - 9:55

Nyiff.

Megest gubernyákolni jártam. Lett belőle:
- DCJ11-AC
- egy szép, nagydarab fekete chip hatalmas réz 'TRW' felirattal: hátul 'TRW MPY16HJ' és '8026S' feliratokkal
- MK38P70/02J piggyback

A vastaggal kiemelteket kérem szépen! Meg volt valami intel 8080-as (?) is korábban, pink kerámia, goldcap kivitelben...

Szerk.: ma el tudjuk boltolni? Mert kivételesen még rá is érek...

Szerkszerk.: PDP-11 procikártyát elvigyem?

Szerkesztette: Telcontar 2008. 04. 01. 11:31 -kor

#933 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 01. 21:43

TRW MPY16HJ

Kép Kép

Ezt gyönyörűséget - két másik szépséggel együtt - ma boltoltam Rive-val. A TRW Incorporated-ről azt állítja a Wiki, hogy autó- és repüléselektronikai alkatrészeket gyárt. A szóban-, illetve képenforgó chip a neten itt-ott fellelhető soványka információk szerint egy 16×16-bites multiplier (szorzóramkör), ami lábkompatibilis az AMD Am29516 áramkörrel. 1980-ban már biztos létezett, mert találtam hivatkozást a chip gyorsított élettartam-vizsgálatára, és az erről szóló jelentést a hivatkozás szerint 1980 decemberében adták ki.

#934 Felhasználó inaktív   Morzsaszar 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 04. 01. 21:56

Hogy csinálják ezt az élettartam vizsgálatot?

#935 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 01. 22:17

Idézet: Morzsaszar - Dátum: 2008. ápr. 1., kedd - 22:56

Hogy csinálják ezt az élettartam vizsgálatot?

Olyan folyamatosan ellenőrzött környezeti feltételeknek teszik ki a vizsgált anyagot, ami mintegy felgyorsítja, modellezi a hosszú időn át tartó normális körülmények között bekövetkező öregedést.

Gyógyszeripari analógiával tudom bemutatni: a gyógyszerek normális tárolási körülményei Európában illetve a mérsékelt égövön kb. szobahőmérséklet (25°C), kb. 50%-os RH (relatív páratartalom). Ha mondjuk azt akarja a gyógyszer gyártója bizonyítani, hogy a terméke két évig stabil, akkor 6 hónapig folyamatosan 40°C-on és 75% RH-n tartja a készítményt, majd ezután megvizsgálja. Ha az még mindig megfelel a forgalomba hozatali engedélyében szereplő minőségi követelményeknek, akkor bizonyítottnak tekintik, hogy két évig stabil lesz, és a hatóság két éves lejárati időt fog engedélyezni. Így nem kell megvárni, míg ténylegesen letelik a két év, mielőtt egy új készítmény forgalomba kerülhetne.

Valami ilyesmit csinálhatnak egy integrált áramkör élettartam vizsgálata során is. Extrém működési körülmények során működtetik adott ideig, majd tesztelik a funkciókban beálló esetleges változásokat, vagy akár anyagszerkezeti, pl. elektronmikroszkópos vizsgálatnak is alávethetik az IC-t.

Szerkesztette: Telcontar 2008. 04. 01. 22:17 -kor

#936 Felhasználó inaktív   ace22 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 09:12

Nezzetek, mit astam elo: a 486DX2-66, mint a szamtech csucsa...

PEter

Csatolt képek:

• Csatolt kép: post-10-1207123938.jpg

#937 Felhasználó inaktív   Zoz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 10:43

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. ápr. 1., kedd - 22:17

Valami ilyesmit csinálhatnak egy integrált áramkör élettartam vizsgálata során is. Extrém működési körülmények során működtetik adott ideig, majd tesztelik a funkciókban beálló esetleges változásokat, vagy akár anyagszerkezeti, pl. elektronmikroszkópos vizsgálatnak is alávethetik az IC-t.

De jó, hogy ez szóba került!
Mi egy IC várható élettartama? Mi befolyásolja ezt?
Főleg tuningos fórumokon szoktak beszélni róla, hogy a túlhajtás, különösen feszültségemeléssel káros hatással van az élettartamra. Szintén káros a nem megfelelő hűtés. Mindez leginkább a mai modern igen vékony csíkszéleséggel készülő procikra, DDR2 memóriákra vonatkoztatva.

De mi a helyzet mondjuk egy Z80 esetén? Vagy egy 4164-es RAM chippel?

Az utóbbi kb 2 évben Enterprise-ok javítása közben több döglött Z80-ra is sikerült bukkanom.
Már maga a hiba is érdekes, mindegyik memória írásnál hibázik. Viszont I/O portra tud írni...
Meg a memória olvasás is működik hibátlanul.
Van kettő, ami mindig azonos bit kombinációt ír a RAM-ba, de van olyan is, ami csak néha néha hibázik egy-két bitnyit.
És ami még érdekes: mindegyik ugyanabban a gyárban készült, a két nagyon rossz ráadásul ugyanazon a héten! A többinél sincs sok eltérés a gyártási időben.
A gépek ráadásul teljesen különböző helyekről kerültek hozzám, de a történet lényegében ugyanaz: utoljára úgy 10-15 éve voltak használva, azóta a polcon pihentek. Most a retroláz idején elő lettek véve, és kiderült, hogy nem megy...

Hogy tud állás közben megromlani egy proci? Lehetséges, hogy valami tökéletlenség volt a gyártási folyamatban, és ennek több évtized után ez lett az eredménye?

RAM IC-knél is előfordult már hasonló, az egykor tökéletesen működő gépben, most 10-15 évnyi állás után már hibázott a RAM.

Szerkesztette: Zoz 2008. 04. 02. 10:46 -kor

Enterprise 128 / Zilog Z80A@7.12Mhz / 1MB DIP RAM 80ns / 32KB CMOS SRAM / 512KB ROM / Quantum Fireball 540 / WD1772@8/16Mhz / Teac FD55FV / TEAC FD55GFR / NEC FD1305 / ALPS DFP723A
Enterprise Forever!

#938 Felhasználó inaktív   popzi 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 04. 02. 10:57

Hali!
AMD Athlon 64 X2 5200+-procira elég a hozzáadott ventillátor, vagy nagyobb kell rá? Nem túlhajtva.

#939 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 11:12

Idézet: Zoz - Dátum: 2008. ápr. 2., szerda - 10:43

De jó, hogy ez szóba került! Mi egy IC várható élettartama? Mi befolyásolja ezt?

Maga a félvezető állítólag pillanatról pillanatra megújuló várható élettartammal rendelkezik.
A meghibásodása feszültség vagy áram túlterhelésre jön. Meghibásodást a tokozás és belső huzalozás okozhat még. Az extrém hőterhelés nyilván kárt tud okozni.
Ezekben a szerkentyűkben az időzítéseket kondenzátorokkal oldották meg. A memórikák érzékenyek arra, h az írás engedélyezés után meglegyen a váltáshoz szükséges idejük. A kiszáradt elkók miatt kilóghatnak a feszültségek a zajmargóból. Ezek élettartama rosszabb a félvezetőéknél. Rég nemhasznált szerkezeteknél a járatás újraformázhatja az elkókat, vagy érdemes automatikusan kicserélni a garnitúrát.
Jópár éve nagyokat szívtam az IDE kártyákkal, melyik alaplap melyikkel hajlandó működni. Mint kiderült, az ok azonos volt a most leírttal.

Szerkesztette: Gyula2222 2008. 04. 02. 11:17 -kor

#940 Felhasználó inaktív   Zoz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 02. 11:28

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. ápr. 2., szerda - 11:12

Ezekben a szerkentyűkben az időzítéseket kondenzátorokkal oldották meg. A memórikák érzékenyek arra, h az írás engedélyezés után meglegyen a váltáshoz szükséges idejük. A kiszáradt elkók miatt kilóghatnak a feszültségek a zajmargóból. .

Jelen konkrét esetben elkók nincsenek a kérdéses áramkörben. És minden egyéb alkatrész cseréje nélkül, csak a kérdéses IC-k cseréje megoldotta a gondot.
(Persze szoktam kiszáradt elkókkal is találkozni, de az egy másik történet.)
Enterprise 128 / Zilog Z80A@7.12Mhz / 1MB DIP RAM 80ns / 32KB CMOS SRAM / 512KB ROM / Quantum Fireball 540 / WD1772@8/16Mhz / Teac FD55FV / TEAC FD55GFR / NEC FD1305 / ALPS DFP723A
Enterprise Forever!

Téma megosztása:

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.