HWSW Informatikai Kerekasztal: Processzorgyűjtők, ide! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Processzorgyűjtők, ide! Beszéljünk a kedvenceinkről Értékeld a témát: -----

#521 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 02. 27. 13:28

Idézet: amstel - Dátum: 2008. febr. 27., szerda - 12:01

Ha már offoljuk a topicot, akkor itt egy video, h fábry mit művel a régi gépalkatrsézekkel.
http://www.videa.hu/...UBeKLJR8BiAOB53

:) Végülis, processzorról is van benne szó.

#522 Felhasználó inaktív   Rive 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 27. 13:38

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. febr. 27., szerda - 12:57

:D Valamit félrefordítottam?

Fogalmazzunk úgy, hogy legközelebb közlés előtt küldd át a cuccot rektorálásra hozzám vagy Didyhez :)
Elköltöztem :-)

#523 Felhasználó inaktív   ace22 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 27. 13:54

Megvan a cikk, de nem tudom, Telcontar megkapta-e...

Kép
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

PEter

#524 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 27. 13:55

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. febr. 27., szerda - 13:28

:) Végülis, processzorról is van benne szó.

meg halakról :Đ
Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#525 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 27. 19:28

Idézet: Rive - Dátum: 2008. febr. 27., szerda - 14:38

Fogalmazzunk úgy, hogy legközelebb közlés előtt küldd át a cuccot rektorálásra hozzám vagy Didyhez :)

Ha megígéred, hogy minden nap fönt leszel éjféltájt...  :D  :respect:
... a trip back in time is all I need ...

#526 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 27. 21:08

Mindennapi processzorunk rovat:

A cikk a Cyrix Cx486DRx2/SRx2 CPU-król

A processzor-upgrade-ek a 486-os megjelenéséig sosem voltak sikeresek. A 386-os, ami lényegében egy koprocesszor és gyorsítótár nélküli 486-os (ez azért így nem teljesen igaz  - a ford.), nem kompatibilis a 486-os foglalatával. A legtöbb nem szabadalmazott megoldás így azt a kétes eljárást alkalmazta, hogy a 486-os processzort egy ISA kártyára ültették, és a 386-os foglalathoz kábelekkel kötötték hozzá.
De az új Cyrix Cx486DRx2 egyszerűen helyettesíti a 386DX-et. Csak az Intel 16 MHz-es, 20 MHz-es és 25 MHz-es rendszereivel működik, a 40 MHz-es, vagy bármilyen, az említett AMD-hez hasonló chipre alapozott rendszerekkel nem.
A régi processzor eltávolításához a Cyrix két speciális szerszámot biztosít. Ezek nagyjából L-alakúak, csipkézett élekkel, így beilleszkedik a chip lábai közé. A két szerszámot összenyomva a chip kiemelkedik a foglalatból; az erők közvetlenül a foglalatra vezetődnek le, és az eredeti CPU nem sérül.
A cseredarab Cyrix-et óvatosan ki kell venni az antisztatikus zacskójából, és be kell helyezni a foglalatba ugyanolyan orientációval, mint az eredeti. A 20 MHz-es és 25 MHz-es változatok tetejére zöld hűtőbordát ragasztottak. Megvizsgálva a mi példányunkat azt találtuk, hogy nagyon rossz minőségű ragasztót használtak, a bordát könnyű véletlen módon leverni.
A hűtőbordára szükség van; úgy találtuk, hogy a chip már néhány perces használat után is nagyon melegszik.
Miután ismét összeraktuk a rendszert, és bekapcsoltuk, szükség van a cache-konfigurációs szoftver telepítésére. Ez azért kell, mert a 386-os alaplapok nincsenek felkészítve a cache kezelésére, és így lehetséges a chipbe épített 1 kB cache számára, hogy elveszítse a koherenciát a rendszermemóriával, ami adathibákhoz vezethet.
Telepítés és újraindítás után azt tapasztaljuk, hogy a rendszer a teljesítmény tekintetében felélénkült.
A Cyrix Cx486DRX2 teljesen kompatibilis a 486-os utasításkészlettel, ahogy használja az órajelduplázó technológiát is, így belül a 386-os rendszer órajelének kétszeresével dolgozik, anélkül, hogy befolyással lenne a rendszer többi részére.
Továbbá a chip képes I/O műveletek végrehajtása közben is folytatni a program végrehajtását, valamint gyors "bedrótozott" szorzóval rendelkezik az egészpontos műveletekhez.
Mi az upgrade chipet egy T5200-asban teszteltük, amit a Toshiba volt szíves kölcsönadni. A teszteredményekből látható, hogy a felbővített rendszer átlagosan kétszer olyan gyors volt.
Valójában a Landmark teszt a processzort egy kicsivel a 486DX-33 elé helyezte. A rendszer még mindig szenvedett a lomha merevlemeztől, de hát mindent nem lehet egyszerre.
A Cyrix Cx486DRx2 látványos teljesítményjavulást hoz viszonylag mérsékelt áron. Megifjítja a 386DX-es PC-ket. Az installálás egyszerű és gyors. Egyes PC-k inkompatibilisek lehetnek, ezt vásárlás előtt ellenőrizni kell.

"Piggy-back" upgrade az öreg 386SX-nek

Az Intel "budget" kategórájú processzorát, a 386SX-et, sokkal nagyobb számban adták el, mint erőteljesebb elődjét, a 386DX-et. Tehát a 386SX felhasználók számára a lehetőség a rendszerük felgyorsítására kb. 200 fontért még érdekesebb ajánlat, mint a 386DX gyorsító.
A legtöbb 386SX chipet az alaplapra forrasztották, ami komoly upgrade problémát jelent. A Cyrix egy zseniális "piggy-back" processzorral jött ki, ami rápattintható az SX processzor hátára, és biztos kontaktust teremt annak lábaival.
Egyszerűen rá kell helyezni az upgrade chipet a 386SX hátára, majd lefelé kell nyomni: egy műanyag rögzítő eszköz szorosan és biztonságosan fogja a helyén.
Az ebben az évben forgalomba kerülő 3 változat közül az elsőt teszteltük, a Cx486SRx2 16/32-őt, ami egy 16 MHz-es 386SX-ből 32 MHz-es 486DX2-est csinál (Hmmm. FPU nélkül? - a ford.). A 20 és 25 MHz-es változatok is hamarosan forgalomba kerülnek.
A Cx486SRx2 adatbusza 16 bites, mint az eredeti rendszeré, és nincs FPU-ja. Egyebeket tekintve azonban  a felbővített rendszer úgy viselkedik, mint egy 486-os. Ugyanakkora, 1 kB-os belső gyorsítótára van, mint a Cx486DRx2-nek.
Nem volt hűtőbordája, de a melegedés nem tűnt problémának. Szintén nem tapasztaltunk gondokat a szoftverkompatibilitással.
Egy 20 MHz-es asztali PC-n a bencmark eredményeink ugyanolyan látványosak voltak, mint a 386DX esetében. Nagy sikere lehet.
A Cyrix szerint egy maroknyi PC kivételével mindegyik 386SX-alapú gép upgrade-elhető. Ehavi Master Disk-ünk egyik utility-je teszteli, hogy az Ön SX PC-je kompatibilis-e.
Lehetőség az öreg PC megújítására. Remek érték, és szórakoztatóan könnyű installálás.

#527 Felhasználó inaktív   amstel 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 02. 27. 21:14

Idézet: ace22 - Dátum: 2008. febr. 27., szerda - 8:53

Talaltam meg par erdekesseget a fiokomban. Ma a dupla sebessegi fokozatu Pentium processzort mutatom be.  :) A hutoborda eltavolitasa utan mas sebessegmegjeloles bukkant elo. Miutan filctollal is 166 van rairva es a hasan is 166-os megjeloles szerepel 3:1 aranyban 166 MHz-es procinak kell elfogadnunk...

PEter

Sztem itt egy klasszikus hamisított procival állunk szemben. Nekem is volt hasonló, csak akkor még nem volt túl sok hír az ilyen hamisításokról. Akkor még a bort hamisították itthon:D

Szerkesztette: amstel 2008. 02. 27. 21:15 -kor

#528 Felhasználó inaktív   Majorjozsef 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 27. 22:00

köszönöm a hozzászólásokat.
akkor hogy tudnám hasznosítani azt a két új ramot (1gb, 512mb) ami 400 hrtz-en működik. én is gondoltam az alaplap cseréjét.

#529 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 27. 22:29

Idézet: Majorjozsef - Dátum: 2008. febr. 27., szerda - 23:00

köszönöm a hozzászólásokat.
akkor hogy tudnám hasznosítani azt a két új ramot (1gb, 512mb) ami 400 hrtz-en működik. én is gondoltam az alaplap cseréjét.

Az alaplap/RAM/proci/videokártya cseréje (ha alaplapból újat veszel, ennél kevesebbel nem úszod meg) sokkal többe fáj, mint egy használt Socket A-s proci.

A Vaterán lehet találni húzósabb teljesítményű 2700+ T-bred és 2500+ Barton magos Athlonokat, 8000 - 10000 Ft körüli árakon mennek. Kisebb, 1700+ - 2200+ körüliek 5000 - 7000 Ft körül fogynak. Most van egy 3000+-os Barton is, de azért horror árat kér az eladó, majd' 17 eFt-ot. Ahhoz képest, hogy a 3000+-os A64-ek 3000 pénz körül mennek itt a Bolhán, kicsit betegnek tűnik...

Szerk.: szerintem is érdemes megnézni a bontók kínálatát, és nemcsak a mogyorót. Van pl. a XIII. ker. H. Gyula utcában is egy, meg a VII. ker. Klauzál utcában is egy. Meg másfelé is, de ez itt nem a reklám helye. Meg érdemes benézni itt a HWSW-n, és/vagy a PH!-n a bolhapiacokra.

Szerkesztette: Telcontar 2008. 02. 27. 22:32 -kor

#530 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 27. 22:36

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. febr. 27., szerda - 22:29

Most van egy 3000+-os Barton is, de azért horror árat kér az eladó, majd' 17 eFt-ot. Ahhoz képest, hogy a 3000+-os A64-ek 3000 pénz körül mennek itt a Bolhán, kicsit betegnek tűnik...

Nem olyan beteg az az ár ha azt nézzük ritka mer ugye kaféntosúl lesarkalták őket a tulajok.Emlékszem nállunk a szervízbe is annak idején ,naponta állitott be olyan ember hogy azt hajtotta nem csinált semmit csak kicsit megmozgatta a hűtőt a procin.Utána az a barton proci is ment a társaihoz egy ládába.

Szerkesztette: djculture 2008. 02. 27. 22:38 -kor

Hádédész..

#531 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 27. 22:53

Idézet: djculture - Dátum: 2008. febr. 27., szerda - 23:36

Nem olyan beteg az az ár ha azt nézzük ritka mer ugye kaféntosúl lesarkalták őket a tulajok.Emlékszem nállunk a szervízbe is annak idején ,naponta állitott be olyan ember hogy azt hajtotta nem csinált semmit csak kicsit megmozgatta a hűtőt a procin.Utána az a barton proci is ment a társaihoz egy ládába.

Megvan még az a láda? :D

#532 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 27. 23:14

Megszámoltam én is a nyilvántartásomban levő procikat, koprocikat, mikrokontrollereket. Összesen 770 db-os a gyűjteményem.  :eek: :lollypop:  :cool:

#533 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 27. 23:20

Ezt a gyönyörű processzorkártyát Tyutyu-2 adományozta, egy 80486SX-25 CPU és két mikrokontroller társaságában.

Kép

Ezer köszönetem értük! :respect: :respect: :respect:

#534 Felhasználó inaktív   Majorjozsef 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 02. 27. 23:21

én már kérdeztem nagykert proci ügyben. még az nem világos nekem (bár kaptam 2 infót is ma) hogy a 9.. valahány lábas az amit betudok tenni a foglalatba, vagy a 4.. valahány lábas a jó. ma ketten mondták hogy a négyszáz valahányas ami nekem jó. honnan tudok meggyőzödni erről? a 9.. valahányas 8-10 ezer forintért lenne újonnan.
ami egy kicsit nehezíti a dolgomat, hogy mindezt külföldről próbálom leszervezni.

köszönöm

#535 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 27. 23:24

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. febr. 27., szerda - 22:53

Megvan még az a láda? :D

neis mond :D
Hádédész..

#536 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 27. 23:25

Idézet: Majorjozsef - Dátum: 2008. febr. 28., csütörtök - 0:21

én már kérdeztem nagykert proci ügyben. még az nem világos nekem (bár kaptam 2 infót is ma) hogy a 9.. valahány lábas az amit betudok tenni a foglalatba, vagy a 4.. valahány lábas a jó. ma ketten mondták hogy a négyszáz valahányas ami nekem jó. honnan tudok meggyőzödni erről? a 9.. valahányas 8-10 ezer forintért lenne újonnan.
ami egy kicsit nehezíti a dolgomat, hogy mindezt külföldről próbálom leszervezni.

köszönöm

Neked a 462-lábas kell. Az alaplapod leírásában is benne kell lennie, hogy az egy Socket 462 (ennek a másik neve a Socket A) foglalattal szerelt deszka.

#537 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 27. 23:26

Idézet: djculture - Dátum: 2008. febr. 28., csütörtök - 0:24

neis mond :D

Tényleg megvan?! Akkor nekünk az egy kincsesbánya! :jump: El lehet menni válogatni? :D

#538 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 27. 23:30

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. febr. 27., szerda - 23:26

Tényleg megvan?! Akkor nekünk az egy kincsesbánya! :jump: El lehet menni válogatni? :D

Sajnos már nem melózok ott és ahogy hallom a volt kollégáktól a tartalma is mamár core duók meg x2 vonalon van.Abból is van ám nem kevés rossz. :)
Hádédész..

#539 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 27. 23:30

Idézet: Telcontar - Dátum: 2008. febr. 27., szerda - 23:20

Ezt a gyönyörű processzorkártyát Tyutyu-2 adományozta, egy 80486SX-25 CPU és két mikrokontroller társaságában.

Kép

Ezer köszönetem értük! :respect: :respect: :respect:

Hova lett a régi háttér? :think:

Nem szeretem az uborkát, de jó, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor megenném. PEDIG UTÁLOM!!!
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"

#540 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 27. 23:31

Idézet: djculture - Dátum: 2008. febr. 27., szerda - 23:30

Sajnos már nem melózok ott és ahogy hallom a volt kollégáktól a tartalma is mamár core duók meg x2 vonalon van.Abból is van ám nem kevés rossz. :)

Huh, azok is jöhetnének. ;)  :up:
Nem szeretem az uborkát, de jó, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor megenném. PEDIG UTÁLOM!!!
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"

Téma megosztása:

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.