HWSW Informatikai Kerekasztal: Processzorgyűjtők, ide! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 117
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Processzorgyűjtők, ide! Beszéljünk a kedvenceinkről Értékeld a témát: -----

#2361 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 10. 20. 20:04

Idézet: Telcontar - Dátum: 2009. okt. 20., kedd - 18:59

Viszont Am486DX4-120 NV8T-vel még sosem találkoztam, csak SV8B-vel. Létezik egyáltalán NV8T-s Am486DX4-120?

Kép

#2362 Felhasználó inaktív   stephan_derrick 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 20. 21:54

azért 100 MHz alatt is van élet.. 
Akinek van türelme:
m68k
(a filmen 1987-et írunk, 7.14 MHz-es a kicsike)
szóval gyűjtőknek kötelező!
(én persze körítéssel együtt vettem)
"Unless that was a guitar in the rifle case." :-)

#2363 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 21. 07:40

Sziasztok!

Csináltam a weblapomon linkek oldalt.

Szeretnék összegyűjteni minél több témába vágó oldalt és linket elhelyezni.

Aki szeretné, megadhatná saját weblapjának címét!

Köszi,
Joci

Szerkesztette: Joci 2009. 10. 21. 07:40 -kor

#2364 Felhasználó inaktív   stephan_derrick 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 21. 09:43

Idézet: Joci - Dátum: 2009. okt. 21., szerda - 7:40

Csináltam a weblapomon linkek oldalt.

Szuper  :up:
csak x86 alapú procik lesznek (motorola, MOS)?
A magok neveit is elférnénrk pl.: Palomino, Thoroughbred..

Egyébként van egy k7-es slotA (kártyás) procim alaplappal, ha kell valakinek. A kettő közül az egyik nem jó.. cserébe vagy csak úgy keresnék egy P24T (Pentium ODP) procit napi használatú gépbe tenném ls486ec lapra.

#2365 Felhasználó inaktív   Zsotee 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 21. 10:37

Ti mibe tároljátok a procikat? Nem tudtok valami jó ötletet adni, vagy esetleg lehet valahol venni cpu tálcákat? Nekem jobb hiján most szivaccsal kibélelt lapos kartondobozokban vannak, de kéne valami tutibb megoldás.
Asrock H67M-GE, Intel Core i5-2400 3,1Ghz, 4GB Kingston DDR3 1333Mhz, Integrált VGA ,SB X-Fi, Western Digital Caviar SE16 250GB Hdd, Western Digital Green 1TB hdd, Sony Optiarc DVD-RW, Chieftec 550W (GPS-550AB-A)

#2366 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 21. 11:57

Idézet: Zsotee - Dátum: 2009. okt. 21., szerda - 11:37

Ti mibe tároljátok a procikat? Nem tudtok valami jó ötletet adni, vagy esetleg lehet valahol venni cpu tálcákat? Nekem jobb hiján most szivaccsal kibélelt lapos kartondobozokban vannak, de kéne valami tutibb megoldás.

A CPU-world.com -on elég gyakran lehet kapni különféle tálcákat, viszonylag olcsón.

Ennek ellenére én sokfiókos szekrényekben tárolom a processzorokat (és alaplapokat) amelyeket kemény ESD habszivaccsal béleltem ki. Szerintem kényelmesebb, hogy azt a fiókot húzom elő aminek a tartalma éppen érdekel és nem kell a tálcákat pakolgatni...

Szerkesztette: akosf 2009. 10. 21. 12:43 -kor

#2367 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 21. 12:44

Én CPU tálcákban tárolom, még nagyon régen (6 éve kb) sikerült szereznem jó párat. De már megteltek, szóval én is keresek új tálcákat...

Én amúgy számtech boltokban szereztem be főleg, bementem, megkérdeztem van e kiüresedett tálcájuk, ha volt, akkor hozzám vágtak párat, ingyen. De volt, hogy úgy vettem valakitől párszáz ft-okért.

#2368 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 21. 12:48

Idézet: stephan_derrick - Dátum: 2009. okt. 21., szerda - 10:43

Szuper  :up:
csak x86 alapú procik lesznek (motorola, MOS)?
A magok neveit is elférnénrk pl.: Palomino, Thoroughbred..

Van már most is pár nem x86. Amúgy minden szóba jöhet, de igazából 2005ben tulajdonképpen abbahagytam a proci gyűjtést, tehát akkor került új példány a gyűjteménybe. De most újra gyűjtögetek, majd meglátjuk :)

#2369 Felhasználó inaktív   Zsotee 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 21. 13:06

Ezek ma érkeztek.

http://img38.imagesh.../dsc00699cx.jpg
http://img62.imagesh...6/dsc00700h.jpg
http://img23.imagesh...1/dsc00703u.jpg
http://img94.imagesh...7/dsc00704i.jpg
http://img202.images.../dsc00705ab.jpg
http://img202.images...4/dsc00706k.jpg

Szerkesztette: Zsotee 2009. 10. 21. 13:07 -kor

Asrock H67M-GE, Intel Core i5-2400 3,1Ghz, 4GB Kingston DDR3 1333Mhz, Integrált VGA ,SB X-Fi, Western Digital Caviar SE16 250GB Hdd, Western Digital Green 1TB hdd, Sony Optiarc DVD-RW, Chieftec 550W (GPS-550AB-A)

#2370 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 21. 17:22

Én 486-tól fölfelé tálcákon tartom a gyűjteményt, bár tálcából mindig kevés van. Ami nem fér el a tálcákon, az egy külön erre a célra készíttetett laposfiókos szekrényben pihen. A legszerencsésebb példányok pedig alaplapokban, eredeti elektronikai környezetükben pihennek a polcon vagy itt-ott a falon. :)

A CPU-World-ön van külön topikja a témának, érdemes ott is körülvizslatni, vannak egészen kitűnő megoldások. Sajnos közös jellemzőjük, hogy a jó megoldások megvalósítása nem olcsó.

Arról érdemes egy pár szót ejteni, hogy a tárolást milyen szempontok figyelembe vételével érdemes megtervezni. Szigorúan az én véleményem szerint az alábbiakra érdemes figyelni:

1. A gyűjtemény könnyen bemutatható legyen.
Ákos sokfiókos megoldása, vagy az én laposfiókos szekrényem ezt elfogadhatóan teljesíti. A legjobb megoldás, amit erre a szempontra láttam, egy olyan üveges/keretes tárolórendszer volt, amilyennel a posztereket szokták a hipermarketekben a vevőknek prezentálni.

2. Mechanikai védelem
Szomorú látvány az összekarcolódott felirat, az elgörbült lábak. A legolcsóbb, bár szerintem korántsem esztétikus megoldás a lábak védelmére a hungarocell. Szerintem sokkal jobb, és kompakt megoldás a tálca a mechanikai sérülések kivédésére. Különben meg nem kell mozgatni/tapogatni/puszilgatni a gyűjteményt, ha nem muszáj. :)

3. Nedvesség elleni védelem
Mérsékelt égövön ez annyira nem probléma, de a trópusokon, vagy a mienkénél nedvesebb lakóhelyen élő gyűjtők panaszkodnak arra, hogy a gyűjteményük legszebb darabjai lassabban vagy gyorsabban, de biztosan korrodálnak. Ezt csak zárt tárolóval lehet kivédeni, amibe lehetőség szerint egy nem túl feltűnő helyre deszikkánst is érdemes tenni. Ami minket illet, véleményem szerint a korrózió nálunk sokkal kisebb probléma, de a hatása itt sem nulla. Viszont sokkal nagyobb veszély a gyűjtemény épségére a rossz elhelyezés: ha csövek alatt tartjuk, vagy olyan helyen, ahol egy csőtörésnél a lé aláfolyhat, akkor számítanunk kell kellemetlen meglepetésekre.

4. Foglaljon kis helyet a gyűjtemény
Aki kacsalábon forgó palotában él, annak ez nem szempont. Aki panelben, 56 m2-en, annak ez a legfontosabb. A legkompaktabb, mechanikailag is kifogástalan tárolási mód szerintem a tálca. Aki tud jobbat, mondja el, mutassa be!

Várom e témában is a véleményeket, további szempontokat, amikre én nem gondoltam.
... a trip back in time is all I need ...

#2371 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 21. 17:29

... cserébe vagy csak úgy keresnék egy P24T (Pentium ODP) procit napi használatú gépbe tenném ls486ec lapra.

Vannak még férfiak!  :cool:  :respect:
... a trip back in time is all I need ...

#2372 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 21. 17:51

...csak úgy keresnék egy P24T (Pentium ODP) procit napi használatú gépbe tenném ls486ec lapra.

Az LS486EC miben különbözik az LS486E-től?

P24T időnként szokott felbukkanni az e-bay-en, de piszok drága. Ha nagyon-nagyon akarsz egyet, de annyi pénzt nem akarsz kiadni érte, akkor én az egyiket hajlandó vagyok elcserélni. ( Persze csakis számomra megfelelő ellenértékű processzorra vagy alaplapra. )

Egyébként megkérdezhetem, hogy miért pont egy SIS496/497-es alaplapba kívánsz belerakni egy ilyen processzort? Megérdemelne legalább egy EDO RAM-ot támogató típust... jóval jobban tud villantani benne.

#2373 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 21. 18:46

Idézet: Telcontar - Dátum: 2009. okt. 21., szerda - 18:22

4. Foglaljon kis helyet a gyűjtemény
Aki kacsalábon forgó palotában él, annak ez nem szempont. Aki panelben, 56 m2-en, annak ez a legfontosabb. A legkompaktabb, mechanikailag is kifogástalan tárolási mód szerintem a tálca. Aki tud jobbat, mondja el, mutassa be!

Várom e témában is a véleményeket, további szempontokat, amikre én nem gondoltam.

Én ezt 40m2-en próbálom megoldani :D

Nekem is a tálcás tárolás vált be leginkább, és nem olyan régen kifejezetten praktikusnak és főleg MOBILIZÁLHATÓNAK bizonyult. Ugyanis nemrég bevittem az egész gyűjteményemet a sulimba, ahol elméleti órán a CPU-k működési elvét meg egyéb részleteit tanulgattuk (számgép szerelő-karbantartó szakra járok).

Nagyon jó volt, hogy csak előkaptam az egész gyűjteményt egy nagy, strapabíró szatyorból, és a tálcákat egymásról leemelgetve kb. 2 perc alatt megtelítettünk vagy' 3 asztalt, mondhatni terítőt készítettünk a procikból :D

Bár nem sűrűn fordul elő ilyen mutatvány (szó szerint), konkrétan talán most vittem először bemutatni a procikat, de nagyon jó volt, hogy szinte az egészet eltudtam ilyen könnyen, gyorsan vinni. Sajnos ugyanakkor jónéhány procimnak még nincs tálcás helye, így egyelőre ömlesztve vannak egy kis dobozban... igen, lehet szidni, de azok a procik eleve így kerültek hozzám, és még nem volt időm rendberakni őket (tisztítás, lábak egyengetése, stb).

#2374 Felhasználó inaktív   stephan_derrick 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 21. 19:39

Idézet: akosf - Dátum: 2009. okt. 21., szerda - 17:51

Az LS486EC miben különbözik az LS486E-től?

Megérdemelne legalább egy EDO RAM-ot támogató típust... jóval jobban tud villantani benne.

..hogy miben, azt pontosan nemtom, illetve ha jól emléxem annak a gépkönyvét kaptuk ehhez az alaplaphoz és ott nem volt feltüntetve a 5x86 támogatás. Csak a netről letöltött manualból tudom, hogy ez támogatja.. be is van jumperelve és megy is  :D
de ha nem (csak) ez a különbég akkor elnézést!

azt viszont konkrétan tudom, hogy ez is tmogat EDO-t, mert most is az van bene (2 db 16 MB).
persze a 4 sloton csak párban fogad el modult, kivéve a 32 MB-t, mert azt csak 4-esével. Ez is a nagy bánatom, mert csak 2 van, de már intézem a másik 2-t.

..és hogy miben tároljuk a procikat?!? ..hát alaplapban!
remélem nem golyóztok ki a klubból, de én minden procihoz tartok egy lapot is, másképp mi értelme?!
(sőt, a 286-os gép még az eredeti -oldalt piros billenőkapcsolós- házban van: 2db xt HDD, 1db 5.25 és 1 db DAT tárolóval, na és a 9 tűs 'VGA' karival)
Van egy olivetti M290 eredeti color monitorral és eredeti Olivetti billentyűvel eredeti Olivetti rendszerlemezzel  :smoker:

szóval mi hiányzik a Te gyűjteményedből az Overdrive-ért?!  :D

#2375 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 21. 21:15

Attól hogy EDO RAM van a lapodban és működik a géped, még nem biztos, hogy támogatja az EDO-t.

Rövid magyarázat: A memóriakezelés két lépésben történik. Előszőr megcímzi a processzor a kívánt memóriacellát, majd írja/olvassa a tartalmát. Az FPM-től annyival tud többet az EDO RAM, hogy az előző memóriacíklus olvasási fázisa alatt már képes fogadni a következő címzést. Amennyiben a chipset ezt nem támogatja, akkor az EDO RAM-od a lassabb FPM-es módszerrel fog dolgozni.

Ez nagy különbség! Ha EDO RAM-ot használsz egy 486-os gépben, akkor nincs szükséged alaplapi gyorsítótárra. Kipróbáltam. Van olyan UMC chipsetes alaplapom amin gyárilag kamu chippek vannak a sram-ok helyén és gyorsabb mint ugyanaz a lap 1MB alaplapi cache-sel megpakolva. Pedig direkt vettem spéci SRAM-okat a kísérlethez.

Idézet

szóval mi hiányzik a Te gyűjteményedből az Overdrive-ért?! :D

Tényleg rengeteg minden hiányzik még onnan. Lehet próbálkozni...
Mondjuk bármelyik olyan (lehetőleg működőképes) kerámia UMC 486-os processzorra elcserélném amilyen még nincs a gyűjteményemben. De érdekel minden ritkább 486-os vagy socket7-es processzor is... :cool:

#2376 Felhasználó inaktív   ace22 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 22. 06:42

Idézet: Zsotee - Dátum: 2009. okt. 21., szerda - 10:37

Ti mibe tároljátok a procikat?

En speciel helyhiany miatt, egymasra tornyozva az azonos tipusu procikat, a polcon tarolom. Ugy is nez mar ki, mint SkyNet... :-)

PEter

#2377 Felhasználó inaktív   stephan_derrick 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 22. 07:49

Idézet

Ha EDO RAM-ot használsz egy 486-os gépben, akkor nincs szükséged alaplapi gyorsítótárra.

Akkor kivehetem az alaplapi gyt-t és elindul?!
Kipróbálom!

Idézet

De érdekel minden ritkább 486-os

Ha egy i486 DX4 100MHz csak 75 MHz-n képes elindulni, az elég ritka?  :D

valamely 286-os alaplap procival, netán 287?
celeron nem A-s??

#2378 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 22. 09:12

Idézet

Ha egy i486 DX4 100MHz csak 75 MHz-n képes elindulni, az elég ritka?  :D

Ilyenem nekem is volt. Egy bordával egyberagsztott SK096 képében. A végén a kukában landolt. Már csak azért is mert nem sikerült teljesen eltávolítanom a kőkeményé vált ragasztóréteget...

Idézet

valamely 286-os alaplap procival, netán 287?
celeron nem A-s??

Sajna, de ezek nem érdekelnek...

#2379 Felhasználó inaktív   Picur 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 22. 09:30

Idézet: akosf - Dátum: 2009. okt. 21., szerda - 18:51

P24T időnként szokott felbukkanni az e-bay-en, de piszok drága. Ha nagyon-nagyon akarsz egyet, de annyi pénzt nem akarsz kiadni érte, akkor én az egyiket hajlandó vagyok elcserélni. ( Persze csakis számomra megfelelő ellenértékű processzorra vagy alaplapra. )

Azért egy így nem teljesen igaz. Az én bontatlan dobozos 83MHz-s P1 ODR-emet $4.5-ért vettem. Igaz a hazaút drágított rajta az USA-ból, de önköltségen jött egy rakás más procival együtt. Kettőt rendeltem, de végül a másikat visszamondtam. Mellette van még egy 120MHz-s ODR-em, az $10 volt.
Ha megint lesz lehetőség venni, majd szólok.
Ha ezek közül bármely proci megszerzésében tudsz segíteni, akkor küldj PÜ-t! Köszi!

#2380 Felhasználó inaktív   Picur 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 22. 09:34

Szégyenszemre papírdobozokban. Egy sor proci, egy sor szivacs.  :ph34r:
Sajnos a helyből ennyire futja.
Ha ezek közül bármely proci megszerzésében tudsz segíteni, akkor küldj PÜ-t! Köszi!

Téma megosztása:

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 117
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.