HWSW Informatikai Kerekasztal: Processzorgyűjtők, ide! - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • 122
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Processzorgyűjtők, ide! Beszéljünk a kedvenceinkről Értékeld a témát: -----

#2381 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 10. 22. 10:42

Idézet: Picur - Dátum: 2009. okt. 22., csütörtök - 10:30

Azért egy így nem teljesen igaz. Az én bontatlan dobozos 83MHz-s P1 ODR-emet $4.5-ért vettem. Igaz a hazaút drágított rajta az USA-ból, de önköltségen jött egy rakás más procival együtt. Kettőt rendeltem, de végül a másikat visszamondtam. Mellette van még egy 120MHz-s ODR-em, az $10 volt.
Ha megint lesz lehetőség venni, majd szólok.

Ilyen olcsón még sosem láttam. Nekem mindegyik vagy 50USD-ba került.
De való igaz, hogy ha vesz az ember egy rakás másik procit is akkor olcsóbban megúszhatja (átlagár).
Az e-bay-en néha szokott lenni "ömlesztett" processzorok közt is PODP.

A másodikért egyébként én is csak azért adtam ki ennyi pénzt mert az eladó váltig állította, hogy az bizony 63MHz-es...
Hát nem az volt... :omg:

Ha látsz eladó 63-ast, nekem is szólhatnál.  :respect:

Szerkesztette: akosf 2009. 10. 22. 10:43 -kor

#2382 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 22. 11:10

Várok tehát linkeket a weblapom LINKEK oldalára!

Küldjétek légyszi' az emailcímemre a saját weblapotok címeit, ha van, és ha szeretnétek, hogy szerepeljen nálam! exianet@gmail.com

Továbbá, szívesen fogadok ajánlásokat, hogy milyen oldalakat lenne érdemes a témában megjelenítenem, mint ajánlott link.

Köszönöm a segítséget!

#2383 Felhasználó inaktív   molnarsanyi32 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 10. 22. 13:00

Én nem nagyon cipelgetem a procikat, egy lépésálló hungarocel táblába nyomom bele
a lábainál /aminek van/. A többi gépként vagy dobozban.
A táblát méretre lehet szabni.
Alex

#2384 Felhasználó inaktív   molnarsanyi32 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 10. 22. 20:07

Idézet: Joci - Dátum: 2009. okt. 22., csütörtök - 11:10

Továbbá, szívesen fogadok ajánlásokat, hogy milyen oldalakat lenne érdemes a témában megjelenítenem, mint ajánlott link.

http://www.cpumuseum.com/links.html  :eek:

Szerintem ez elég jó. :up:
Alex

#2385 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 22. 23:07

Idézet: akosf - Dátum: 2009. okt. 21., szerda - 22:15

Ha EDO RAM-ot használsz egy 486-os gépben, akkor nincs szükséged alaplapi gyorsítótárra.

tyű, ezt ki tudnád fejteni 1 kicsit? Úgy tudtam, az EDO-kat pentiumhoz fejlesztették, de elképzelhető, hogy néhány pci-486 is kezeli.  Milyen kamu chipek? És hogyhogy lassabb lesz srammal? Az elérési idők megfelelőek? write-back beállitás is számithat.
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#2386 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 23. 07:39

Idézet: Samuraj - Dátum: 2009. okt. 23., péntek - 0:07

tyű, ezt ki tudnád fejteni 1 kicsit? Úgy tudtam, az EDO-kat pentiumhoz fejlesztették, de elképzelhető, hogy néhány pci-486 is kezeli.  Milyen kamu chipek? És hogyhogy lassabb lesz srammal? Az elérési idők megfelelőek? write-back beállitás is számithat.

Pontosan mi érdekelne? Az EDO RAM-mal kb. ugyanolyan késleltetéseket és átviteli sebességet lehet elérni az EDO RAM-ot támogató chipsettel ellátott 486-os alaplapok mint ha azok alaplapi gyorsítótárból dolgoznának.

Az EDO RAM egyébkén valóban az első Pentium-ok után jelent meg, de ettől még készítettek EDO RAM-ot támogató chipseteket a jóval olcsóbb 486-os processzorokhoz is. Egyébként ha arra gondoltál, hogy időben el lenne csúszva a dolog, akkor megjegyezném, hogy például az AMD 5x86-os is később jelent meg EDO RAM-oknál.

A kamu chipek olyan integrált áramkörök amelyekből hiányzik az integrált áramkör. :D  Tulajdonképpen nem más mint egy üres DIL tok kivezetésekkel. Előfordult, hogy gyárilag ilyeneket forrasztottak az alaplapra és egyszerűen bedrótozták a "0kB cache" beállítást. ( Nekem is van ilyen lapom. ) Ez kb. arra volt jó, hogy ne legyen hiányérzete a kedves vevőnek ha ránéz az alaplapra. :) Ha ugyanarra a lapra IC foglalatokat forrasztottak, akkor meg lehetett pakolni bele SRAM-okat, de ennek csak az olcsóbb FPM-es memóriák esetén volt haszna.

Az alaplapi gyorsítótárral azért lesz lassabb a rendszer, mert ha olyan memóriarekeszre van szüksége a processzornak ami nincs a belső gyorsítótárban, sem az alaplapiban, akkor a tényleges memóriaelérési idő megnő az alaplapi gyorsítótárban való keresés idejével. Tudni kell, hogy ha a processzor a memóriához fordul ( az alaplapi gyorsítótárat kezelő chipseten keresztül ), akkor nem egyszerre történik az adatok keresése a gyorsítótárban és a RAM-ban, hanem egymás után.

Egyszerű példa erre:
L1+EDO RAM-os rendszer memóriaelérési ideje:
0..8kB: 30ns
8kB..256MB: 100ns

L1+alaplapi+EDO RAM-os rendszernél:
0..8kB: 30ns
8kB..512kB: 80ns
512kB..256MB: 150ns <- és ez az ami miatt lassabb

szerk.: Megjegyzem a számok hasraütéssel születtek. Valójában még ilyen arányú különbséget sem sikerült kimérnem az alaplapi gyorsítótár és az EDO RAM-ok közt.

Szerkesztette: akosf 2009. 10. 23. 07:56 -kor

#2387 Felhasználó inaktív   Joci 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 23. 07:41

Idézet: molnarsanyi32 - Dátum: 2009. okt. 22., csütörtök - 21:07

http://www.cpumuseum.com/links.html  :eek:

Szerintem ez elég jó. :up:

Köszi!

Meg aztán az én egyik nagy kedvencem, a cpu-collection.de oldalon is találtam sokat, sőt, az enyém is szerepel a linkek oldalon :D

#2388 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 23. 08:15

Idézet: akosf - Dátum: 2009. okt. 23., péntek - 8:39

A kamu chipek olyan integrált áramkörök amelyekből hiányzik az integrált áramkör. :D  Tulajdonképpen nem más mint egy üres DIL tok kivezetésekkel.

Ezért néztem furcsán.  :omg:  Képesek voltak ezér külön beállitani a gyártósort. Akkor inkább foglalatot raktak volna bele.  Droidzóna, gratulálok.  :bolond:
Amit viszont még mindig nem értek, hogy az alaplapi sram elvben mindig gyorsabb a főramnál, elvégre azért sram cache. Az EDO ramos gépeknek is megvolt a hozzájuk tartozó sram cache-ük, meg mindegyik technikai kornak a sajátjai. Nyilván egy mai ddr-nél nem gyorsabb a 486 sram, de ugyanúgy él még a cache, csak már mind a procikban figyel az L2.
Amit mondasz a cache lassitó hatásáról meg nemcsak edo miatt lehet, sima dram-nál is, ha nincs a cache-ben az adat. Persze a késleltetés aránypárok ebben az esetben nem olyan jelentősek, mint edo-nál. Remélem jól gondolom, érdekes dolgot vetettél fel.
A vindóz nem program! Nem lehet memória igénye! Csak egy alaprendszer, amin a programok futhatnak, nekik lehet memória igényük! A vindóz igenis érje be 64Kilobyte-val! Kiváltképp a telepítője!

#2389 Felhasználó inaktív   Samuraj 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 23. 08:42

Idézet: Telcontar - Dátum: 2009. okt. 20., kedd - 19:39

A proci érdekel

Ehunvanni. Nem is volt olyan vészes leszedni, simán lepattint6ó és vissza is rakható. Elsőre úgytűnt, hogy szegecses és fúrni-reszelnem fog kelleni. Felső:L838A123 Alsó:21835226BF 3693. Ez igy egyelőre elvileg működik, kipróbálni nem tudom. Ha neked nem, de valaki másnak kell alapértelmezésben csak a bga procit leforrasztva adnám, kivéve, ha külön kéri valaki ez egészet. Postán is elmegy ajánlottan(kb 400ft) utánvéttel (+kb 300ft nem tudom pontosan, majd kiszámolom).

Idézet: Telcontar - Dátum: 2009. okt. 20., kedd - 19:39

csípjek egyet rajtad

Olyan nagyot azért nem csípsz, mégiscsak 400-as  :Đ (jójó, tudom az 550-es is hasonló árban szerezhető be). Meg annyira nem is akarok megválni tőle, jól el van itt a gyűjteménybe, csak ha jó árat kapok érte. Igazából komplett konfigban lenne jó eladni, van hozzá minden. Nekem szokásom nem önálló procikat gyűjteni, hanem mindegyikhez gépet épitek köré. Korábban XT-től kezdve minden volt, csak egyrészt nem fért, másrészt úgy döntöttem leszokok a gyűjtésről. Már megbántam. Aminek továbbra is jó volna tudni a szaki hátterét, hogy 500mhz-s gépen mér kell baromira vánszorognia a fless, java cuccoknak.
Publikálhatod-e, hogy mégis milyen áron jutottál hozzá?

Szerkesztette: Samuraj 2009. 10. 23. 08:45 -kor

#2390 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 23. 19:42

Idézet: Samuraj - Dátum: 2009. okt. 23., péntek - 9:15

Ezért néztem furcsán.  :omg:  Képesek voltak ezér külön beállitani a gyártósort. Akkor inkább foglalatot raktak volna bele.  Droidzóna, gratulálok.  :bolond:

A kamu chipeket ugyanúgy lehet kapni mint olyanokat amiben van is valami. Bár általában ezeket mechanikai vizsgálatokhoz használják ( méret, súly, NYÁK terhelésvizsgálatok, stb. ). De egyébként azt sem tartom kizártnak, hogy olcsóbb mint a foglalat. Mert egy-egy gyártósor elindításánál amúgy is gyártanak üres tokokat, hogy belőjék a sor üzemét. Ráadásul, ha valaki meglátja a foglalatot, akkor elkezdi keresni, hogy mit rakjon bele... holott a címzésekért felelős jumperek is hiányoznak az alaplapról. ( Legalábbis arról hiányzik ami nálam van! )

Egyébként tény, ez a "placebó áramkör" tényleg viccesen hangzik. :D

Szerkesztette: akosf 2009. 10. 23. 19:45 -kor

#2391 Felhasználó inaktív   stephan_derrick 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 26. 13:49

AMD Am5x86-P75 X5-133ADZ és ADW között pontosan mi a különbség??
(mármint inkább melyiket építsem be, ha akosf kolléga nem szán meg egy overdrive-val?  :D  )
"Unless that was a guitar in the rifle case." :-)

#2392 Felhasználó inaktív   Picur 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 26. 14:18

4. Temperature range
W 0 - +55°C
Y   0 - +75°C
Z   0 - +85°C
Ha ezek közül bármely proci megszerzésében tudsz segíteni, akkor küldj PÜ-t! Köszi!

#2393 Felhasználó inaktív   stephan_derrick 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 26. 14:39

Idézet: Picur - Dátum: 2009. okt. 26., hétfő - 14:18

4. Temperature range
W            0 - +55°C
Y           0 - +75°C
Z           0 - +85°C

azt gondoltam, hogy az újabb prociknál az üzemi hőmrsékletet jelenti..
tehát jobb hűtő kell a z-hez ugyanolyan teljesítmény mellett??
ennek így mi értelme?!
vagy akkor jobban is megy a "z", vag ycsak jobban lehet túlhajtani?

bár ez a gép csak szerverek ssh elérésére kellene, ahhoz meg elég volna 486 slc is..

#2394 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 26. 14:58

Idézet: stephan_derrick - Dátum: 2009. okt. 26., hétfő - 15:39

azt gondoltam, hogy az újabb prociknál az üzemi hőmrsékletet jelenti..
tehát jobb hűtő kell a z-hez ugyanolyan teljesítmény mellett??
ennek így mi értelme?!
vagy akkor jobban is megy a "z", vag ycsak jobban lehet túlhajtani?

Ezek a hőmérséklet osztályok azt jelentik, hogy eddig a hőfokig garantált a processzor hibamentes működése. Gyakorlatilag semmi különbséget nem sikerült kimutatni. Persze a gyártósoron egészen érzékeny műszerekkel mérik és osztályozzák a processzorokat.

Egyébként egy 150MHz-en járatott 5x86-os mindenben gyorsabb mint a 83MHz-es PODP...

#2395 Felhasználó inaktív   stephan_derrick 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 26. 15:12

Idézet: akosf - Dátum: 2009. okt. 26., hétfő - 14:58

Egyébként egy 150MHz-en járatott 5x86-os mindenben gyorsabb mint a 83MHz-es PODP...

..az lehet..
de egy pentium pro rendszernél is az összes általam használt gép jóval gyorsabb (kivéve az a ritkaság, amelyiken most is pötyögök P150 MMX :cool: ), és mégis zokszó nélkül elcserélném rá bármelyiket  :)
(..az érzés néha többet jelent, mint a teljesítmény..)

#2396 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 26. 15:49

Idézet: stephan_derrick - Dátum: 2009. okt. 26., hétfő - 16:12

..az lehet..
de egy pentium pro rendszernél is az összes általam használt gép jóval gyorsabb (kivéve az a ritkaság, amelyiken most is pötyögök P150 MMX   :cool:   ), és mégis zokszó nélkül elcserélném rá bármelyiket  :)
(..az érzés néha többet jelent, mint a teljesítmény..)

Értem és megértem...  :D

...kérdés, hogy mennyit ér az az érzés. Ugyanis most is lehet kapni Pentium Overdrive-okat. Több IC forgalmazónál is van még raktáron. Tehát "újat" tudsz belőle venni, igaz olyan 200 USD körüli áron. Persze cserébe egy eredeti, bontatlan dobozos procit kapsz. Floppy melléklettel...  :D

( Legalábbis ha a PODP-ról leveszi az ember a ventilátort, akkor visszaveszi az órajel szorzót 1-re. Gondolom, erre van valami jó kis DOS-os/Win3.1-es figyelő program. :) )

#2397 Felhasználó inaktív   stephan_derrick 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 26. 19:23

akosf, hogy Te milyen fanatikus rajongó vagy!
van PODP-d és a hozzászólásaid száma is jelenleg éppen 586  :D

#2398 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 26. 20:21

Idézet: Samuraj - Dátum: 2009. okt. 23., péntek - 9:42

Ehunvanni. Nem is volt olyan vészes leszedni, simán lepattint6ó és vissza is rakható. Elsőre úgytűnt, hogy szegecses és fúrni-reszelnem fog kelleni. Felső:L838A123 Alsó:21835226BF 3693. Ez igy egyelőre elvileg működik, kipróbálni nem tudom. Ha neked nem, de valaki másnak kell alapértelmezésben csak a bga procit leforrasztva adnám, kivéve, ha külön kéri valaki ez egészet. Postán is elmegy ajánlottan(kb 400ft) utánvéttel (+kb 300ft nem tudom pontosan, majd kiszámolom).

Olyan nagyot azért nem csípsz, mégiscsak 400-as  :Đ (jójó, tudom az 550-es is hasonló árban szerezhető be). Meg annyira nem is akarok megválni tőle, jól el van itt a gyűjteménybe, csak ha jó árat kapok érte. Igazából komplett konfigban lenne jó eladni, van hozzá minden. Nekem szokásom nem önálló procikat gyűjteni, hanem mindegyikhez gépet épitek köré. Korábban XT-től kezdve minden volt, csak egyrészt nem fért, másrészt úgy döntöttem leszokok a gyűjtésről. Már megbántam. Aminek továbbra is jó volna tudni a szaki hátterét, hogy 500mhz-s gépen mér kell baromira vánszorognia a fless, java cuccoknak.
Publikálhatod-e, hogy mégis milyen áron jutottál hozzá?

Sajnos nem jött be a kép: nincs rajta az az infó, amit kerestem. Viszont a modulon is kell legyen néminemű számsorozat. Azt még leírnád? Köszi.

A K6-III+ meg annyiba fájt, amennyit neked is ajánlottam. :) Szvsz normális piaci ára volt.
... a trip back in time is all I need ...

#2399 Felhasználó inaktív   akosf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 27. 17:48

Drillem van! Egyszerre kettő is! :D

Pentium-III 733 SL3XY Country Drill
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Celeron 700 SL4P8 Country Drill
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

#2400 Felhasználó inaktív   Telcontar 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 10. 27. 18:25

Idézet: akosf - Dátum: 2009. okt. 27., kedd - 18:48

Drillem van! Egyszerre kettő is! :D

Pentium-III 733 SL3XY Country Drill

Az egyik SL3XY érdekel, ha feleslegben van, és megválnál tőle.

Én ma ezt szereztem:

Kép Kép

A proci szintén mai szerzemény, egyben új darab a gyűjteményemhez: egy PIII-800EB, SL52P.
... a trip back in time is all I need ...

Téma megosztása:

• (186 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • 122
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.