HWSW Informatikai Kerekasztal: A tömegközlekedés gyönyörei V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (376 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

A tömegközlekedés gyönyörei V. Értékeld a témát: -----

#401 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 02. 22. 06:56

Idézet: csozsi - Dátum: 2008. febr. 21., csütörtök - 21:52

Idióta tervezet a javából.
Megnézték, mi az ami működik, és abból vesznek el?
A tv2-n a liba aszonta, hosszabb járatok lesznek. neki(k) csak ezt sikerült elolvasi?

Ezen nincsen mit csodálkozni, félretájékoztatnak 10 éve....

#402 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 22. 07:18

"lobbi"

#403 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 22. 09:08

Idézet: fram - Dátum: 2008. febr. 22., péntek - 0:32

mondjuk arra kíváncsi lennék, honnan lesz +49 db csuklós busz forgalomban, mikor csalfabusz visszamonta a tendertet  :think:  :)

Pl. a ritkított járatokról (mint pl. a 9-es).

#404 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 22. 10:05

Idézet: Carmaged - Dátum: 2008. febr. 22., péntek - 9:08

Pl. a ritkított járatokról (mint pl. a 9-es).

lehet, h hülye a gondolkodásmódom, de ha ritkítom valamely járato(ka)t és a felszabaduló _csuklós_ buszokat mind átcsoportosítom más járatokra, akkor egy dekával nem  lesz több csuklós buszom, csak áttettem egy részét az egyik zsebemből a másikba

Kép

itten meg az áll, h +49 állna hadrendbe  :think:
Ciciman is on borda

#405 Felhasználó inaktív   rohamkocka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 22. 11:47

Idézet: fram - Dátum: 2008. febr. 22., péntek - 10:05

lehet, h hülye a gondolkodásmódom, de ha ritkítom valamely járato(ka)t és a felszabaduló _csuklós_ buszokat mind átcsoportosítom más járatokra, akkor egy dekával nem  lesz több csuklós buszom, csak áttettem egy részét az egyik zsebemből a másikba

Kép

A Paraméterkönyv megtervezésekor még számoltak a genfi Volvokkal, az +60 db autóbusz lett volna.
----------
rohamkocka

#406 Felhasználó inaktív   mocsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 22. 11:49

Idézet: fram - Dátum: 2008. febr. 22., péntek - 10:05

Arra nem gondolsz, hogy nem csak csuklos, hanem sima busz is felszabadul, amit stretch limóként kettőböl egy csuklóst heggesztenek,  :Đ
Where you come from... is gone.
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!

#407 Felhasználó inaktív   rohamkocka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 22. 12:37

Idézet: mocsi - Dátum: 2008. febr. 22., péntek - 11:49

Arra nem gondolsz, hogy nem csak csuklos, hanem sima busz is felszabadul, amit stretch limóként kettőböl egy csuklóst heggesztenek,  :Đ

Az egykori FAÜ csinált ilyet.  :)
----------
rohamkocka

#408 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 22. 14:10

Sziasztok!

Én Göteborgban tömegközlekedem már egy ideje. Gyakorlatilag huzamosabban tavaly október óta, előtte inkább gyalogoltam. Megpróbálok egy kis összefoglalót írni az itteni helyzetről. Az árakat SEK-ben írom, kábé 27 a váltószám, tehát 1 SEK olyan 27 HUF.

Jegyek:

Van sima jegy, amit járatra felszállva veszel. A villamoson változtattak tavaly, most már automatából lehet. 20 SEK. Van SMS-jegy, ami "csak" 18 SEK felnőttnek. Van 100 SEK-es gyűjtőjegy, ami egy útra már csak 15 SEK. Ez a legjobb. Ha a végén marad rajta, akkor készpénzzel ki lehet pótolni. 90 percig lehet akármennyit közlekedni vele bármilyen viszonylatban. Az érvényesítés minden járaton kötelező, ettől számít a 90 perc. Villamos, busz és komphajó.

Bérlet:

415 SEK, idén emelték 400-ról. Ezzel bárhova el lehet menni, elég nagy távolságra is. Persze egy idő után itt is kell kiegészítő, ezt még nem ismerem. Ez olyan, hogy ha megveszed, akkor 30 napig érvényes, de az első aktiválástól. Tehát ha mondjuk jön barátnőd egy hónapra és te előre megveszed neki, akkor valami 3 hónapig "aludhat" a bérlet. Átadható másnak is, nem személyre szóló. De a személyi számoddal be lehet regisztrálni és elhagyás esetén ekkor valami pénzt visszakaphatsz asszem.

Busz:

Ezzel járok a legtöbbet. Van sokféle. Leginkább alacsony vagy részlegesen alacsonypadlós. Van szóló és csuklós is, sőt duplacsuklós. Igyekeznek a legtöbb helyen BRT (bus rapid transit) jellegűre csinálni a közlekedést, persze sok helyen ez nem megoldható. Ott marad a sima közút. A buszok elég jól járnak, van a legtöbb forgalmas megállóban digitális kijelző, ami mutatja a várható érkezést. Ez igen jó. A menetrendet tartják, ha előre érkeznek valahova, akkor ott várnak. Jellemzően megvárják a busz után futókat, egész sokáig is képesek várni a késve érkezőkre.

Villamos:

Ebből is van sokféle. A régieken még kézzel kell nyitni az ajtót. Az egyel újabb már automatikus. A legújabb pedig hasonlít a Combinohoz, de nem olyan. Majd kiderítem. A villamos a közlekedési rendszer gerincét képezi itt. Mindenhova könnyű eljutni vele, egészen külső területekre is elmegy. Szerintem nagyon jó a hálózat.

Komp:

Ez a kedvencem. A folyó torkolatában közlekedik és egyszerűen imádom. Ki sem köt, csak odanyomja a gumirozott orrát a dokkhoz annyi időre, hogy az utasok fel- és leszálljanak. A "sofőrök" full-profik. Hihetetlen hangulatos ezzel menni a belvárosba, a lakás közelében van megállója. Fél óránként jár a sűrű időszakban, egyébként óránként. Nyáron lehet a felső fedélzeten is utazni, egyébként belül. Kalandvágyó emberek (én) kiállnak az orrába is, de ott néha lefröcsköl a víz, ha erős a hullámverés.

Az állapotok:

Hát, sajnos néha kiábrándítóak. Elég sok "bevándorló" van itt, akiket a svédek nem kedvelnek. Üvöltve "beszélnek", lógnak a járatokon, büdösek és összecseszik az üléseket. Az számukra teljesen normális, ha a falon vagy a szemközti ülésen pihentetik a lábukat. Aztán aki odaül annak csupa kosz lesz a ruhája. A fiatalok is elég vandál módon tudnak viselkedni, a láb felrakása és a szemetelés teljesen normális dolog. Főleg éjszaka, a sok részeg fiatal ilyenkor elég sok kárt okoz. Szerintem kellene kaller (a régi jó megoldásra gondolok), aki gondolkodás nélkül levágná az ilyen "elemeket" a járművekről. Akkor nem lenne ilyen sok összerondított ülés (rágó, testnedvek és fekália néha). Szóval csak úgy leülni veszélyes lehet.

Én az ipartelepre tartó járatokkal utazom a legtöbbet, azokon rend van viszonylag. Oda dolgozni mennek az emberek, tehát ritkán van csöves vagy részeg. De sajnos néha látni megrongált üléseket.

Büntetés:

Ha nincs érvényes jegyed és jön az ellenőr, akkor baj van. 800 SEK. A "romancs" úgy megy a villamoson, hogy a megállóban minden ajtónál felszáll 2 ellenőr. És van a közelben rendőr is. Tehát nem egy egyszerű lökdösődéssel egybekötött futás az ügy, ha valaki kedveli az ilyesmit. Ez itt komoly dolog. Kolléga látott olyat, hogy színesbőrű család utazik 6 gyerekkel sajnos jegy nélkül. Ez így kompletten 6400 SEK volt, az anyuka csak hápogott. Talán kellett volna venni jegyet, mert ugye nem csak jogai vannak az embernek, hanem kötelességei is  :omg:

Összesítés:

Én úgy érzem, hogy itt a pozitívumok nagyban dominálnak. A járatok racionálisan és optimálisan járnak. Mindenhova el lehet jutni ésszerű időn belül, a tömegközlekedés jó alternatívája a kocsinak. Annyira, hogy 2009 előtt nem is akarok venni. Pedig szeretem az autókat. A hálózatot át lehet látni, a netes felületen prímán lehet járatokat keresni a megadott kiindulási pont és a célállomás között. Ehhez kapcsolódik térkép is, valamint időben is lehet tervezni. Maximálisan hatékony. A lehetőségek szerint zárt pályásak a buszok (az újabb területeken mindenképpen), tehát a busz megy a saját védett útvonalán, a kocsik meg hupliznak a 30-as fekvőrendőrökön. Egy élhető és értelmes alternatíva a tömegközlekedés. A járatokról az átszállás is igen könnyű, általában jól átlátható logika szerint kapcsolódnak. Tehát nem olyan, mint amikor a metróról át kell jutni az Őrsön a HÉV-re és az aluljárón keresztül kell verekedni magadat. Van pénzvisszafizetési garancia, ha a "BKV" hibájából 20 percet vagy többet késel, akkor vissza tudod igényelni a taxi árát. Gondolom nem kevés adminisztrációval jár, de a lehetőség adott. Tehát a járatok ritkán késnek. Persze nem egy rózsaszín köd az egész, mint azt a negatívumok között is írtam, de a budapesti állapotokhoz képest egy gigantikus váltás számomra.

Üdv!
.
.
.

#409 Felhasználó inaktív   Pikkolo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 22. 14:45

Idézet: donphobos - Dátum: 2008. febr. 22., péntek - 15:10

Én Göteborgban tömegközlekedem már egy ideje. Gyakorlatilag huzamosabban tavaly október óta, előtte inkább gyalogoltam. Megpróbálok egy kis összefoglalót írni az itteni helyzetről. Az árakat SEK-ben írom, kábé 27 a váltószám, tehát 1 SEK olyan 27 HUF.

Korrekt rendszer.

#410 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 22. 14:52

Idézet: rohamkocka - Dátum: 2008. febr. 22., péntek - 11:47

A Paraméterkönyv megtervezésekor még számoltak a genfi Volvokkal, az +60 db autóbusz lett volna.

akkor az egész gótu qka

vagy ha ez alapján döntenek, akkor nem -226 jármű, hanem -275  :)
Ciciman is on borda

#411 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 22. 15:00

Idézet: fram - Dátum: 2008. febr. 22., péntek - 14:52

akkor az egész gótu qka

vagy ha ez alapján döntenek, akkor nem -226 jármű, hanem -275  :)

De izé, mi van azokkal, amiket a ritkítás-rövidítés miatt levesznek bizonyos járatokról?

#412 Felhasználó inaktív   Vertigo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 22. 16:14

Idézet: Carmaged - Dátum: 2008. febr. 22., péntek - 16:00

De izé, mi van azokkal, amiket a ritkítás-rövidítés miatt levesznek bizonyos járatokról?

donorjarmu, alkatresz

#413 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 22. 16:16

Idézet: Vertigo - Dátum: 2008. febr. 22., péntek - 16:14

donorjarmu, alkatresz

Volvo?

#414 Felhasználó inaktív   Vertigo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 22. 16:22

Idézet: Carmaged - Dátum: 2008. febr. 22., péntek - 17:16

Volvo?

Logikus ha 86os roviditesebol felszabadul 2 volvo, akkor azt atlokik a 139es vonalara es az ahelyett felszabadulo 2 ikarust bombazzak szet...

#415 Felhasználó inaktív   fram 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 22. 16:51

Idézet: Carmaged - Dátum: 2008. febr. 22., péntek - 15:00

Megpróbálok segíteni, mert látom, vhol elakadtál.

Kép

ez a táblázat nem arról szól, h hány db járműve van a BKVnak. Utazók szempontjából ez köbö lényegtelen is, hiszen az számít igazán, h naponta hány jármű hozza-viszi az utasokat. Erről szól ez az összefoglaló táblázat.

Ha te leveszel 3 csuklós a 9ről, és 3mal több csuklóst adsz ki a 139esre, akkor naponta ugyanannyi csuklóst küldesz ki a garázsokból utasokat szállítani, csak más elosztásban, más viszonylaton közlekedteted.

Ha te leveszel 3 csuklós a 9ről, de nem sűríted a járatokat sehol sem, akkor naponta 3 csuklóssal kevesebb fog közlekedni a városban (és lényegtelen, h Volvot veszel le, de 3 Ikarus áll a garázsban, ettől még -3 lesz)

Ahhoz, h a táblázatban szereplő +49 megvalósuljon, ahhoz BKVnal valahonnan elő kéne húznia még legalább 49 buszt. Gondolhatnánk, h biztos eddig a garázsokban álltak, rohamkocka majd kijavít, ha rosszul sejtem : BKVnal jelenleg nincs 49 db bevethető csuklósa talonban.

Szerkesztette: fram 2008. 02. 22. 16:56 -kor

Ciciman is on borda

#416 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 22. 17:03

Idézet: donphobos - Dátum: 2008. febr. 22., péntek - 14:10

Villamos:

Ebből is van sokféle. A régieken még kézzel kell nyitni az ajtót. Az egyel újabb már automatikus. A legújabb pedig hasonlít a Combinohoz, de nem olyan. Majd kiderítem.

Szerintem
http://www.railfaneurope.net/pix/se/trams/...M32/0405-01.jpg
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#417 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 22. 17:54

Idézet: csozsi - Dátum: 2008. febr. 22., péntek - 17:03

Pontosan ez az  :up:

A dolog érdekessége, hogy ezen a vonalon többféle is megy. Amíg gyakorlaton voltam ezzel utaztam fél órát. A régi szép idők  :)

Ennek fura hangja van, amikor gyorsít és lassít, akkor valahogy "impulzusokban vinnyog" (nehéz hangot leírni, főleg érthető módon), tehát olyasmi a hangja, mintha valahogy darabosan próbálna gyorsítani. Amikor lassít, akkor hasonló módon de más tónusban szól. Lehetséges, hogy ez is tud fékenergiát rekuperálni?

Az elektromossághoz nagyon picit értek csak, szóval most esetleg bődületes ökörséget írtam  :think:

Üdv!
.
.
.

#418 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 22. 18:25

Idézet: fram - Dátum: 2008. febr. 22., péntek - 16:51

Megpróbálok segíteni, mert látom, vhol elakadtál.

Kép

ez a táblázat nem arról szól, h hány db járműve van a BKVnak. Utazók szempontjából ez köbö lényegtelen is, hiszen az számít igazán, h naponta hány jármű hozza-viszi az utasokat. Erről szól ez az összefoglaló táblázat.

Ha te leveszel 3 csuklós a 9ről, és 3mal több csuklóst adsz ki a 139esre, akkor naponta ugyanannyi csuklóst küldesz ki a garázsokból utasokat szállítani, csak más elosztásban, más viszonylaton közlekedteted.

Ha te leveszel 3 csuklós a 9ről, de nem sűríted a járatokat sehol sem, akkor naponta 3 csuklóssal kevesebb fog közlekedni a városban (és lényegtelen, h Volvot veszel le, de 3 Ikarus áll a garázsban, ettől még -3 lesz)

Ahhoz, h a táblázatban szereplő +49 megvalósuljon, ahhoz BKVnal valahonnan elő kéne húznia még legalább 49 buszt. Gondolhatnánk, h biztos eddig a garázsokban álltak, rohamkocka majd kijavít, ha rosszul sejtem : BKVnal jelenleg nincs 49 db bevethető csuklósa talonban.

Jaa... köszi. :respect:

#419 Felhasználó inaktív   bean 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 23. 06:54

Pár szóban a New York-i metróról. Jó, hogy a jegyautomata elfogad kártyát, és mindenféle bérlet van, én 40 dollárért vettem 48 dollár értékű bérletet, az 24 út, így nem 360 forint egy út, hanem csak 300. Van adott időre akármennyi utazásra jogosító bérlet is. Jegy nélkül nemigen lehet bejutni, szokásosnak mondható rúd derékmagasságban (összesen három és forog). Ha egyszer bejutottál, utazol amennyit és ahova akarsz. Amelyik vonalakon én jártam, ott modern tájékoztatásnak nyoma sem volt. Sőt, olyan is volt, hogy ültem a metróban és azon gondolkoztam hogy ez most éppen melyik vonalon megy, mert a kocsiban lévő tábla éppen elromlott. Nincs tábla amin a megállók fel lennének sorolva, és még kevésbé van olyan tábla ahol lámpák jeleznék ahol már járt a vonat, villogva a következő megálló (a la Barcelona). Vagy ami kiírná a következő megállót -- semmi. Ugyanakkor, a rendszer irtó sűrű és megy szinte mindenhova. Hogy az állomáson mi hol van, melyik vonat hol áll meg az meglehetősen tisztességesen van jelölve.

Szerkesztette: bean 2008. 02. 23. 06:58 -kor

#420 Felhasználó inaktív   Lauda 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 02. 23. 11:44

Idézet

"Beszélő buszmegálló" Pécsett
2008. február 22. 17:40
A tábla egyelőre csak magyarul tud... 

A helyi járatú autóbuszok érkezési idejét jelző úgynevezett dinamikus megállóhelyi utastájékoztató táblát állított fel a Pécsi Közlekedési Zrt. a baranyai megyeszékhelyen.

A helyiek által csak "beszélő buszmegállónak" nevezett és a város főterén elhelyezett tábla hangbemondással tájékoztatja a vakokat és gyengén látókat az arra közlekedő buszok helyzetéről, várható érkezési idejéről. Mindezt a járművekbe épített műholdas helyzetmeghatározó rendszer (GPS) és számítógép teszi lehetővé, amely a szükséges adatokat percenként továbbítja az intelligens táblához - mondta el a cég forgalmi és kereskedelmi igazgatója az MTI-nek.

Bata László hozzátette: mindössze egyetlen ilyen eszköz működik a városban. Nincs annyi pénzük, hogy Pécs összes, mintegy félezer megállójába kerüljön egy-egy, de a forgalmasabbak megállókban idővel mind telepítik a berendezést.

A tábla egyelőre csak magyarul tud, de a közeljövőben idegen nyelveken is megszólal, kitűnően alkalmas ugyanis a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programok népszerűsítésére is.

(MTI-Panoráma)

http://www.hirado.hu...k.php?id=262769
A közlekedési balesetek 90%-ban a járművezető hibájából történnek. Nem vicc, ez a szomorú valóság!

Téma megosztása:

• (376 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.