HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés VII. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (342 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés VII. (≠ digitális fényképezőgépek topic) Értékeld a témát: ***** 1 szavazás

#821 Felhasználó inaktív   sebgutkopf 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 06. 12. 12:04

Idézet: RiCS - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 12:09

Bár nem igazán az én világom, már fotóztam rallyt, valamennyire ismerős a szituáció. A difi annyi hogy nekem jellemzően hőség és por jutott ki az eső helyett...

Utólagos vágásra gondoltam, mozgás irányába hagyott térrel, de hát le lettem hurrogva...

Ha oldal irányba mozog a kocsi akkor valóban úgy komponálok, hogy a mozgás itányba legyen tér, de ezen a képen nagyon a sár és annak a felverődése dominál a hangulat szempontjából, hogy itt ezt félre kellett dobnom.
Poros rally képem is van jó néhány annak is megvan a feelingje, viszont a kocsi után a porfelhőben fuldokolni se nagy élmény :)
Lassabb kanyarokban amúgy könnyebb fotózni, mert ott valóban lehet komponálni, még svenkelésnél is lehet a kompozicióval foglalkozni. A gond az ilyen kanyarokkal van, ahol annyira nagy a tempó, hogy mire észbekapsz, hogy lőjj már el is ment közben meg befosol a hangoktól és a látványtól, meg az ijedtségtől.

Amúgy rendszeres problémám a rallykon, hogy kinézem a fotózási pontot, majd jönnek az előfutók, amiken megnézem mettől meddig érdemes lőni, milyen záridőt tudok kitartani. mindig a lehető leghosszabbal dolgozok, hogy a kerék forgása és a mozgás látható legyen, így mindig a reciprok "szabály" alatt vagyok. (ez a mostani kép mondjuk kivétel, de mivel felém jött a kocsi itt úgysincs mit svenkelni)
Aztán eljön az első versenygép, aki persze a bajnokság éllovasa és a leglátványosabban vagy leggyorsabban jön. Na ilyenkor persze a tempó meglep hiába készül az ember, és az elsőről persze nagyon ritkán sikerül igazán jó képet készíteni. A későbbieknél már könnyebb, mert addig összeáll, hogyan frankó a kép egy igazán versenytempóban érkező versenyzővel. Aztán tudod ott az örök helyzet, hogy a 20. kocsi utániak meg már kit érdekelnek. Szóval van benne bőven kihívás, hogy minél hamarabb alkalmazkodni kell a helyzethez és kihozni a maximumot rögtön. Itt nincs beállítás, meg újra poróbálkozási lehetőség. 1x jön és soha többet olyan már nem lesz. Könnyű lemaradni.

Sokan a tutira mennek, meglövik rövid zárral, hogy éles legyen. Éles is lesz csak éppen uncsi. Én inkább kockáztatok.

Az is érdekes, hogy mennyit számít a kocsi festése :) Volt olyan, hogy ASI-ról egy egész éven át nem tudtam éles képet csinálni, mert valahogy a kocsijának a festése nem tetszett az akkori gépem AF rendszerének. Beniknél ezzel szerencsére sosem volt gondom, rá mindig lehet számítani látvány szempontjából és a kocsi festése is AF barát. :)
My photos

#822 Felhasználó inaktív   Bucy 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 12:56

Idézet: sebgutkopf - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 13:04

Na ilyenkor persze a tempó meglep hiába készül az ember, és az elsőről persze nagyon ritkán sikerül igazán jó képet készíteni.

Meg nem is ott fordul ahol az előfutók.
Ezért kell 2 kört löni egy helyen, ha jó. ;)

#823 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 12. 16:51

Idézet: Dolfer - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 11:08

Létezik kisorrárnyék és háromszög-világítás is.... Utóbbit írtad Te!
Előbbinél ama hatalmas iratlan szabályok csúnyává és rontottá minősítik a képet, ha az orr árnyéka belefolyik a szájba, mintha a taknya lenne :)

igen, igen, de megis..
tul hatarozott az az arnyek sajnos, szoval nem jo. lehet, ha lagyabb lenne mar nem lenne vele gond, lehet, ha rovidebb lenne, mar akkor sem lenne vele gond. (az, hogy a szajba belelogo gond meg nem jelenti azt, hogy a szaj fele nyujtozkodo mar nem gond..)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#824 Felhasználó inaktív   Brown 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 15. 22:09

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

#825 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 15. 23:36

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. jún. 12., csütörtök - 7:55

a csunya arnyek (definicio es a nagykonyv szerint -- amit termeszetesen lehet vitatni) az, ami csunyava teszi a portre alanyat.

Nem tudom, nekem a képről nem az jött le, hogy itt az alanynak feltétlenül _szépnek_ kell lenni, mármint a szépséget a klasszikus portré által definiált szépként értem.

#826 Felhasználó inaktív   Brown 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 16. 05:42

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

#827 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 16. 07:17

Idézet: debaj - Dátum: 2008. jún. 16., hétfő - 0:36

Nem tudom, nekem a képről nem az jött le, hogy itt az alanynak feltétlenül _szépnek_ kell lenni, mármint a szépséget a klasszikus portré által definiált szépként értem.

lehet. en ugye csak a sajat, szubjektiv ertekiteletemet tudom mondani.  :rolleyes:
a forum ma:

#828 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 16. 07:41

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. jún. 16., hétfő - 8:17

lehet. en ugye csak a sajat, szubjektiv ertekiteletemet tudom mondani.  :rolleyes:

Én is azt mondtam. :)

#829 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 16. 15:28

Kritikát kérnék :)
Kép
[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#830 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 16. 15:39

Jó! :)

Három megjegyzés:
- szerintem a vágás lehetne kicsit szűkebb, gondolok itt a kép bal és jobb szélére, sok az üres terület
- nem a legszebb, ahogy a hölgynek látszanak a fogai. Vagy vigyorogjon, mint a tejbetök, vagy csukja be a száját, ez az átmenet nem előnyös.
- a szeme alatti karikákat én kiretusálnám

+1: a nyakában az a dolog sem feltétlenül szükséges. Ha büszke rá, akkor tegye ki a pulóver fölé, ha direkt rejti el, akkor inkább vegye le.

De persze tudom, és látszik is a képen, hogy spontán elkapott összemosoly volt ez, ahol nincs mód szétborítani a portréalanyt. :)

Még ami eszembe jutott: én kicsit lábujjhegyre pipiskedtem volna, ha lehet, hogy ne érjen bele a feje a zöld sávba, vagy kicsit lejjebb, hogy lejjebb kerüljön a szürke-zöld választóvonal. De most nem tudom meginvesztigálni még az EXIF-et sem, hogy a körülményekről legyen legalább egy minimális áttekintésem.

#831 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 16. 15:58

Idézet: debaj - Dátum: 2008. jún. 16., hétfő - 16:39

Jó! :)

Három megjegyzés:
- szerintem a vágás lehetne kicsit szűkebb, gondolok itt a kép bal és jobb szélére, sok az üres terület
- nem a legszebb, ahogy a hölgynek látszanak a fogai. Vagy vigyorogjon, mint a tejbetök, vagy csukja be a száját, ez az átmenet nem előnyös.
- a szeme alatti karikákat én kiretusálnám

+1: a nyakában az a dolog sem feltétlenül szükséges. Ha büszke rá, akkor tegye ki a pulóver fölé, ha direkt rejti el, akkor inkább vegye le.

De persze tudom, és látszik is a képen, hogy spontán elkapott összemosoly volt ez, ahol nincs mód szétborítani a portréalanyt. :)

Még ami eszembe jutott: én kicsit lábujjhegyre pipiskedtem volna, ha lehet, hogy ne érjen bele a feje a zöld sávba, vagy kicsit lejjebb, hogy lejjebb kerüljön a szürke-zöld választóvonal. De most nem tudom meginvesztigálni még az EXIF-et sem, hogy a körülményekről legyen legalább egy minimális áttekintésem.

Köszi. :)
Valóban ez egy aránylag spontán elkapott pillanat volt, nem akartam túl sokáig húzni a hölgy idegeit :)
Akkor már inkább lejjebb kerüljön a zöld, mert a csúnya szürke háttér szerintem így is túl sok helyet "foglal"
A szeme alatti részt fogalmam sincs hogyan lehet kiretusálni :(

1/320
f2.8
200mm
;)

Szerkesztette: Melorin 2008. 06. 16. 16:11 -kor

[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#832 Felhasználó inaktív   qnadam 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 17. 17:25

Kép

:sing:
de fikaszínű ma a horizont, a polipok eszegetik a pici lábam
papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt

#833 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 17. 19:29

Tanácsot szeretnék kérni fémfotózás téren.
Le kéne fényképezni egy kisméretü tárgyat, mint egy fém öngyújtót, amin gravírozás van, és ezt kéne ízlésesen képre vinni. Sötét hátteret szeretnék hozzá, és a felületen ne tükröződjön semmi ha lehet.
Hogyan kezdjek hozzá?
[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#834 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 17. 19:32

Idézet: Melorin - Dátum: 2008. jún. 17., kedd - 19:29

Le kéne fényképezni egy kisméretü tárgyat, mint egy fém öngyújtót, amin gravírozás van, és ezt kéne ízlésesen képre vinni. Sötét hátteret szeretnék hozzá, és a felületen ne tükröződjön semmi ha lehet.
Hogyan kezdjek hozzá?

Strobist
Itt van egy rakat info az archivumban, igaz régen néztem az oldalt, de volt ilyenről szó tutira.

#835 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 17. 19:37

Idézet: saen - Dátum: 2008. jún. 17., kedd - 20:32

Strobist
Itt van egy rakat info az archivumban, igaz régen néztem az oldalt, de volt ilyenről szó tutira.

Köszi, de ennyire azért nem tudok angolul :)
[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#836 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2008. 06. 17. 19:58

Idézet: Melorin - Dátum: 2008. jún. 17., kedd - 20:29

Hogyan kezdjek hozzá?

Fekete bársony háttér, előtte kis emelvényen fekete terítő (értsd: fekete ing vagy póló), rajta a téma. Kissé fel és 30-45 fokkal (a tárgy hossztengelyéhez viszonyítva) jobbra vagy balra a gép állványra. A géppel ellentétes oldalra a háttérfénynél (értsd: erősen sötétített de nem koromfekete szoba) jóval erősebb erősen irányított fényű fényforrás (méhsejtes fényterelőt megnézel, hasonlót. kb 15 perc alatt lehet csinálni házilag fekete papírból) - ez ad egy súrlófényt, ami kiemeli a gravírozást. A tárggyal szemből meg lehet támogatni visszafogott mennyiségű derítéssel. A háttérfény annyi legyen, hogy szépen kirajzolja a kis emelvényről lelógó terítő hullámait. A főfény csak a tárgyat világítsa meg, alatta semmit. Az emelvény és a háttér között annyi hely kell, hogy a derítés ne szürkítse ki a feketét. Lehetne még finomítani lágyabb fényekkel hátulról, amikkel kiemeled a tárgy kisebb oldalait, éleit.
Én valahogy így csinálnám.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#837 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 17. 20:20

Idézet: gazdi - Dátum: 2008. jún. 17., kedd - 20:58

A tárggyal szemből meg lehet támogatni visszafogott mennyiségű derítéssel.

Tipp: teljes erejű dörrentés, két réteg pauszpapíron keresztül. A vaku és az első réteg, illetve a két réteg között legyen tíz-húsz centi rés. Gyönyörű homogén megvilágítást ad, minden pontszerűségét és "kontrasztosságát" elveszi a vakunak. A komplett fényerő valahol ott van, mintha felére vetted volna a vakuteljesítményt.

Szerkesztette: debaj 2008. 06. 17. 20:21 -kor

#838 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 17. 22:41

jobb helyeken ezt hivjak soft boxnak. ;)
a forum ma:

#839 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 18. 14:21

Idézet: gazdi - Dátum: 2008. jún. 17., kedd - 20:58

méhsejtes fényterelőt megnézel, hasonlót. kb 15 perc alatt lehet csinálni házilag fekete papírból

Néztem neten, de a képek alapján tuti nem kezdenék bele a gyártásába, mivel nem egyértelmű, hogy mi mekkora merre hogyan.  :think:
Mekkora lyukak kellenek milyen sűrűn, azt milyen lámpa elé lehet tenni mekkora távolságra attól.
Ja, és mivel papírból van, nem gyullad meg? :p
[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#840 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 06. 18. 14:28

Idézet: bogdan - Dátum: 2008. jún. 17., kedd - 23:41

jobb helyeken ezt hivjak soft boxnak. ;)

Azért nem írtam softboxot, mert az a legtöbb DIY oldalon kimerül egy dobozban meg egy réteg pauszban, aminek a szórt fényen kívül van még egy jó adag pontszerű tulajdonsága is.

Téma megosztása:

• (342 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.