Kétkeréken VII. a bringás különítmény
Elküldve: 2016. 05. 06. 09:51
http://www.bringapia...ng_kerekpar.htm
Hozzáteszem, nem vagyok nagy bringás, hétvégén családostul elmegyünk 1 órát tekerni meg fagyizni. Tehát kb. ennyiben merül ki a használata.
Elküldve: 2016. 05. 06. 10:21
Hirtelen körbenézve nincs gond az árával, meg amit ad érte. Hirtelen ami bármekkora felhasználásnál előjövő hibasor, és eszembe jut:
- A rugós/elasztomeres nyeregcsövek nem működnek, nem adnak hozzá a kényelemhez, cserébe legalább fél kilóval nehezebbek, mint a sima alucső.
- Az állítható szögű stucni addig jó, amíg nem kopik ki a fogazata, utána recseg, menet közben lekonyul, veszélyes tud lenni. Jól nézd meg, mielőtt mész vele, menet közben elég kellemetlen, ha hirtelen leugrik a kormány 20 centit.
- Az első teleszkóp szintén nem működik ilyen árkategóriában túl fényesen. Vagy minden használat előtt kell fújni teflonsprayt rá (TF2), vagy merevvillaként viselkedik, csak 2 kilóval nehezebb.
- A széles trekking ülés csak nagyon rövid távokon kényelmes, utána kidörzsöli a combot.
Ezekkel együtt amire kell, még jó is lehet.
Elküldve: 2016. 05. 06. 10:43
Idézet: -NoVa- - Dátum: 2016. 05. 06. 11:21
Hirtelen körbenézve nincs gond az árával, meg amit ad érte. Hirtelen ami bármekkora felhasználásnál előjövő hibasor, és eszembe jut:
- A rugós/elasztomeres nyeregcsövek nem működnek, nem adnak hozzá a kényelemhez, cserébe legalább fél kilóval nehezebbek, mint a sima alucső.
- Az állítható szögű stucni addig jó, amíg nem kopik ki a fogazata, utána recseg, menet közben lekonyul, veszélyes tud lenni. Jól nézd meg, mielőtt mész vele, menet közben elég kellemetlen, ha hirtelen leugrik a kormány 20 centit.
- Az első teleszkóp szintén nem működik ilyen árkategóriában túl fényesen. Vagy minden használat előtt kell fújni teflonsprayt rá (TF2), vagy merevvillaként viselkedik, csak 2 kilóval nehezebb.
- A széles trekking ülés csak nagyon rövid távokon kényelmes, utána kidörzsöli a combot.
Ezekkel együtt amire kell, még jó is lehet.
Köszi, akkor lehet, hogy beruházok egy újra. Ezt nézegettem a Decathlonban, illetve Kross márkát is, bár az drágább (120e környéke).
Elküldve: 2016. 05. 06. 10:53
Idézet: *Ücsüküé* - Dátum: 2016. 05. 06. 11:43
Ha Decathlon, a weboldalon hozott Hoprider 300 szinte minden kifogásomat javítja 90-ért, az állítható stucni meg, mivel új, nem lesz elnyalva, csak jól meg kell húzni. Ha a használtan is meg volt rendesen, azzal sincs baj, ha recseg, akkor az illesztéseknél zsírozni kell, jól meghúzni, aztán ha nem múlik el lecserélni.
Ahogy nézem a Kross Trans Siberian van 120 körül, az ehhez képest megint a rugós nyeregcsövet meg a teleszkópot hozza drágító paraméternek, akkor maradhatsz az 50k-s használtnál, ugyanazt kapod.
Elküldve: 2016. 05. 06. 11:00
Idézet: -NoVa- - Dátum: 2016. 05. 06. 11:53
Ahogy nézem a Kross Trans Siberian van 120 körül, az ehhez képest megint a rugós nyeregcsövet meg a teleszkópot hozza drágító paraméternek, akkor maradhatsz az 50k-s használtnál, ugyanazt kapod.
Az új felé hajlok inkább, pont azok miatt amit leírtál. Árban a Decathlonos felelne meg, 120-140e az már nagyon "foghúzós" kategória.
Mindenesetre köszönöm a segítséget!
Elküldve: 2016. 05. 06. 11:12
Idézet: *Ücsüküé* - Dátum: 2016. 05. 06. 11:43
Ha esetleg olyat veszel, amin nem jó a nyereg, van specifikus Facebook csoport, ahol 1Ft-tól 50.000 Ft-ig mindig van eladó nyereg...
Elküldve: 2016. 05. 06. 11:23
Idézet: Bujdy - Dátum: 2016. 05. 06. 12:12
A Decathlonos egész szimpi (mármint a nyereg) valami zselés Selle vagy mi a tököm..
Elküldve: 2016. 05. 07. 16:06
Van Bergsjönben egy nagyon durva emelkedő és pár közepesen durva. Ott a legtöbben tolják, én elvből nem tolom sehol.
Ott semmi baj nem volt. Előtte elég jól mentem érzetre (nincs km-órám). Előztem egy csomó embert. Aztán egy nem annyira durva emelkedőn begörcsölt a jobb combizmom. A quadricepsz. Ilyet még nem tapasztaltam. Igazából érdekes volt, ahogy elindul a dolog, egyfajta pulzáló forró érzés volt az izom fejeiben a térdhez közel. Kicsit visszavettem az erőkifejtést, de pár másodperc múlva úgy befogta a görcs a combizmot, mint a satu. Ilyet még nem éreztem soha. Teljesen merev lett a jobb combom, semmit nem tudtam vele csinálni. Félig leszálltam a bringáról és a szalagkorlátra ráestem, aztán ott vonyítottam. Próbáltam ráállni, nem ment. Próbáltam ülni a korláton, nem ment. Semmi nem ment. Olyan lett az izom, mint a beton. Kábé 2 percig küzdöttem vele, mire eljutottam odáig, hogy ki tudtam nyújtani a lábamat és elkezdtem ököllel ütni és paskolni az izmot. Utána felengedett picit. Amikor felálltam, akkor megint befogott. Egy csaj megállt segíteni, mondta, hogy igyak sokat és só és cukor kell. Volt még egy energiaszeletem, aztán azt megettem és kiittam a kulacs felét. Utána pár perc múlva már nem fájt annyira.
Ezután úgy mentem, mint egy csiga. Amint emelkedő volt leváltottam hamar és kicsi erőkifejtéssel tekertem. Utána talán 10-15 km/h között volt az átlagom, pocsék lassan haladtam.
Partille közelében megint befogott a combom, akkor még időben meg tudtam állni és paskolással kilazítottam.
Pedig próbáltam inni, csak alighanem így is túl keveset ittam...

Elküldve: 2016. 05. 08. 09:50
Elküldve: 2016. 05. 09. 07:42
Idézet: enpera - Dátum: 2016. 05. 07. 17:06
Van Bergsjönben egy nagyon durva emelkedő és pár közepesen durva. Ott a legtöbben tolják, én elvből nem tolom sehol.
Ott semmi baj nem volt. Előtte elég jól mentem érzetre (nincs km-órám). Előztem egy csomó embert. Aztán egy nem annyira durva emelkedőn begörcsölt a jobb combizmom. A quadricepsz. Ilyet még nem tapasztaltam. Igazából érdekes volt, ahogy elindul a dolog, egyfajta pulzáló forró érzés volt az izom fejeiben a térdhez közel. Kicsit visszavettem az erőkifejtést, de pár másodperc múlva úgy befogta a görcs a combizmot, mint a satu. Ilyet még nem éreztem soha. Teljesen merev lett a jobb combom, semmit nem tudtam vele csinálni. Félig leszálltam a bringáról és a szalagkorlátra ráestem, aztán ott vonyítottam. Próbáltam ráállni, nem ment. Próbáltam ülni a korláton, nem ment. Semmi nem ment. Olyan lett az izom, mint a beton. Kábé 2 percig küzdöttem vele, mire eljutottam odáig, hogy ki tudtam nyújtani a lábamat és elkezdtem ököllel ütni és paskolni az izmot. Utána felengedett picit. Amikor felálltam, akkor megint befogott. Egy csaj megállt segíteni, mondta, hogy igyak sokat és só és cukor kell. Volt még egy energiaszeletem, aztán azt megettem és kiittam a kulacs felét. Utána pár perc múlva már nem fájt annyira.
Ezután úgy mentem, mint egy csiga. Amint emelkedő volt leváltottam hamar és kicsi erőkifejtéssel tekertem. Utána talán 10-15 km/h között volt az átlagom, pocsék lassan haladtam.
Partille közelében megint befogott a combom, akkor még időben meg tudtam állni és paskolással kilazítottam.
Pedig próbáltam inni, csak alighanem így is túl keveset ittam...
Nem akarok túl okosnak tűnni, de jó hülye vagy!
Én tegnap 90 km-t tekertem, de abban csak 200 méter szint volt. Na, közben fogyott el három kulacs víz, és úgy értem haza, hogy majdnem maghaltam, annyira kiszáradtam... Szóval nekem olyan 20-22 km/kulacs tempóban kellene innom. Igaz, én kövér vagyok, de itt nem nagyon volt szint.
Javasolnám, hogy vegyél egy rendes órát, ami sebességet és pulzust is mér, mert ha olyan emelkedőn tekersz, mint az állat, ahol mások tolják, akkor a szíved eléggé meg van terhelve! Vagy kurva edzett vagy, vagy egy kicsit felelőtlen! A görcsből kiindulva utóbbi...
Vizet iszol, vagy izotóniás oldatot? Mert 1 liter vizet ihatsz, de ha végig víz megy, akkor bizony a sók is elfogynak...
Ez már nem a hobbi bicaj szint, mint a gyerekhordás az oviba, ha hosszabb távon is edzeni akarsz, akkor picit jobban oda kell figyelni a tudományos részére is!
Ja, és a sebesség. Az a 72 km/h vajon valós? Mert én - három gyerekkel az otthonomban - nem merek 50-55 fölé gyorsítani még lejtőn sem, ismert úton sem, mert ha jön egy bármi, ami miatt elesek, akkor vajon túlélem?
Tudom, hogy nem vagyok túl hiteles, mert jó eséllyel többet tekersz, mint én, csak gondoltam, leírom, ami eszembe jutott erről a sztoriról...
(ja, és amúgy nekem nincsen bajom az ilyen őrültségekkel, pont jól jött, hogy van más is ilyen, mert pénteken egy olyan arctól vettem meg a bringáját, akinek a túlzott edzéstől begyulladt a combja és a doki eltiltotta a bringától...)
Elküldve: 2016. 05. 09. 07:43
Idézet: enpera - Dátum: 2016. 05. 08. 10:50

A lábszárad azért nem égett le, mert nem sütötte a nap, vagy volt rajtad valami kompressziós szár?
Én edzetlen vagyok, ezért már 50+ km esetén is húzok szárat. Ezért nekem a térdem alatt is van egy kontúr, ameddig barnulok, nem csak a bicajos gatya aljánál!
Elküldve: 2016. 05. 09. 09:40
Idézet: Bujdy - Dátum: 2016. 05. 09. 08:42
Én tegnap 90 km-t tekertem, de abban csak 200 méter szint volt. Na, közben fogyott el három kulacs víz, és úgy értem haza, hogy majdnem maghaltam, annyira kiszáradtam... Szóval nekem olyan 20-22 km/kulacs tempóban kellene innom. Igaz, én kövér vagyok, de itt nem nagyon volt szint.
Javasolnám, hogy vegyél egy rendes órát, ami sebességet és pulzust is mér, mert ha olyan emelkedőn tekersz, mint az állat, ahol mások tolják, akkor a szíved eléggé meg van terhelve! Vagy kurva edzett vagy, vagy egy kicsit felelőtlen! A görcsből kiindulva utóbbi...
Vizet iszol, vagy izotóniás oldatot? Mert 1 liter vizet ihatsz, de ha végig víz megy, akkor bizony a sók is elfogynak...
Ez már nem a hobbi bicaj szint, mint a gyerekhordás az oviba, ha hosszabb távon is edzeni akarsz, akkor picit jobban oda kell figyelni a tudományos részére is!
Ja, és a sebesség. Az a 72 km/h vajon valós? Mert én - három gyerekkel az otthonomban - nem merek 50-55 fölé gyorsítani még lejtőn sem, ismert úton sem, mert ha jön egy bármi, ami miatt elesek, akkor vajon túlélem?
Tudom, hogy nem vagyok túl hiteles, mert jó eséllyel többet tekersz, mint én, csak gondoltam, leírom, ami eszembe jutott erről a sztoriról...
(ja, és amúgy nekem nincsen bajom az ilyen őrültségekkel, pont jól jött, hogy van más is ilyen, mert pénteken egy olyan arctól vettem meg a bringáját, akinek a túlzott edzéstől begyulladt a combja és a doki eltiltotta a bringától...)
Nekem is megvolt a 90 km igazából. 12 km-es úton mentem oda. Aztán 72 km a futam. És egy rövidebb 10 km-es úton haza.
Megvan a hivatalos weboldalon az idő. Az első másfél órában 31,3 km/h átlagot nyomtam. Ekkor nem sok vizet ittam, tűzött a nap és nagyon meleg volt. Ezután kaptam görcsöt. Utána az átlag leesett 10 km/h alá.
Kellene innom rendes italt, ami pótolja az ásványokat. Kellett volna rendes reggelit enni, nem éhesen elindulni a versenyre. Egy fittyenfutty szendvicset ettem reggelire, tejeskávét. Kábé reggel 8 és 9 között. Aztán odatekertem a versenyhez, 12 km oda. 11:25-kor volt a start. Addigra rohadt meleg volt és nagyon tűzött a nap. Már indulás előtt éhes voltam, de toltam neki. Az első depóban kábé 30 km után ettem egy banánt és egy zsemlét, meg ittam egy csomó cukros vizet. Aztán toltam tovább.
Az órával egyet kell értsek. Fogalmam sincs, hogy mennyi a pulzusom. Nem váltok le a legkisebb fogaskerékre elöl, nyomatékból tekerek fel ott ahol más tolja. A norvég kollégám szerint is hülye vagyok. Kellene pulzusmérés, mert szerinte tutira a maximumon nyomtam az első másfél órában. Aztán mivel mindent kiízzadtam magamból, ezért felborult az ásványháztartásom (meg a folyadék is), aztán ezért görcsöltem be. Ha ittam volna sportitalt és úgy megyek, akkor nem kapok görcsöt. De esetleg megáll a szívem. Mondjuk akkor lehet újraélesztenek. Vagy nem
A maximális sebesség nem tudom mennyire valós. Nincs km-órám. De azt tudom, hogy 50 felett nagyon fújja a szememet a szél és nagyon könnyezek. Szemüvegem sincs. Viszont lejtőkön felváltok utolsó fokozatba és teljes erőből tekerek, amíg "ki nem fut" az utolsó sebesség. Onnantól csak összehúzom magam és próbálom még gyorsabban gurulni. Közben előzök mindenkit, aki lassabb. Szerintem a valós maximális sebesség olyan 60-65 km/h lehetett és a GPS csalt a túl rövid mérési idő miatt. Nem olyan régen cseréltem fékbetétet, így nincs semmi kockázat a nagy sebességben
Komolyra fordítva a szót:
- veszek Gatorade italt a következő versenyre
- majd a 40 éves szülinapomra veszem egy Garmin Edge 520-ast pulzusövvel. Januárban lesz.
- megpróbálok nem szólóban menni. Folyamatosan előzök, képtelen vagyok nyugodtan menni, de ezen változtatni kell. Bojban haladva nem dögölnék ki annyira, mint szólóban.
Május 28-án jön a következő futam.
Elküldve: 2016. 05. 09. 09:45
Idézet: Bujdy - Dátum: 2016. 05. 09. 08:43
Én edzetlen vagyok, ezért már 50+ km esetén is húzok szárat. Ezért nekem a térdem alatt is van egy kontúr, ameddig barnulok, nem csak a bicajos gatya aljánál!
Furcsa, mert rövidszárú nadrág volt rajtam. Tehát ahol a fehérség kezdődik a combomon ott volt a nadrág vonala. A lábszáram szabadon volt. Normál irodai pamut zokniban toltam, de volt rajta egy esővédő neoprém téli kalucsni. Az jól védi a cipőt a portól és esetleges esőtől. Mondjuk eső nem volt. Meg por sem sok. De meleg annál inkább.
A felsőm egy Pearl Izumi hosszúujjú. Rendes kesztyű volt rajtam, nem ujjatlan. És a sisak alatt van egy téli fejvédő, az is jól melegít.
Minden adott volt, hogy az utolsó csepp vizet is kiizzadjam magamból
Kellett volna napkrém, asszony jól le is cseszett. Neki is igaza volt...
Elküldve: 2016. 05. 09. 16:23
Elküldve: 2016. 05. 10. 08:13
Idézet: enpera - Dátum: 2016. 05. 09. 17:23
Nekünk ma jön a vásárlás, rendeltem én is pár löttyöt, kiderül, melyik jön be.
Tegnap megjött a szervizből a bringa, azt mondták, jó vétel volt, nincsen semmi baja.
Csak nem SPD-s a pedál, hanem országúti. Tehát kellett még egy stopli. Ami nem megy fel a Decathlon gazdaságos cipőre. Tehát kellett még egy Shimano cipő is...
Szóval reggel felcsavaroztam az új stoplit az új cipőre és most nézem az esőt az ablakon keresztül...
Elküldve: 2016. 05. 11. 17:24
A szempontok:
- GPS-alapú sebességmérés
- Glonass nem árt, de nem is feltétel
- barometrikus magasság nem árt, de nem is feltétel
- hőmérséklet nem árt, de nem is feltétel
- Pulzusmérés kell
- Legyen lehetséges egyszerre látni a következőket: pillanatnyi sebesség, átlagsebesség, pulzus
- Ha lehet még mást is megjeleníteni az bónusz
- Hajtókarsebesség poén, de nem kell
- Wattmérés totál nem kell
- Lehessen STRAVA alá importálni a méréseket lehetőleg egyszerűen. Tehát nem 37 egyszerű lépés.
A következőket találtam:
- Garmin Edge 520
- Garmin Edge 25
- Polar M450
- Suunto Ambit
A karórát eleve ki is zárom, mivel nem triatlonozok. Csak bringa. Erre szerintem a legjobb egy dedikált bringás célszerszám.
A Garmin Edge 520 szimpatikus, de számomra túl sokat tud és feleslegesen drága.
A Garmin Edge 25 nagyon szimpatikus, de ha jól értem a pulzust csak egy spéci zárt nézetben mutatja, amikor nem látszik mellette a sebesség és az átlag. Tehát úgy néz ki eléggé határeset.
A Polar M450 tök jó áron van, valamint eléggé testre is lehet szabni.
Ha a Polar M450-re esne a választásom akkor nagyon nem fogok mellé, ugye? Nem vagyok profi, csak egy amatőr. De a pulzust szeretném követni. A legutóbbi móka (túlerőltettem magam) egy intő jel volt, hogy oda kellene figyelni.
A Polar saját portálján használható szoftver elvileg direktben exportál STRAVA alá. Mit gondoltok?
Elküldve: 2016. 05. 11. 18:32
Elküldve: 2016. 05. 11. 21:10
Stravat leszarom.

Súgó
A téma zárva.