Windows XP kérdések VII.
Elküldve: 2009. 04. 14. 09:44
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2009. 04. 14. 10:11
Idézet: didyman - Dátum: 2009. ápr. 13., hétfő - 21:46
Érdemes rákeresni Google-ban a BootVis-re.
Ellentmondásos dolgokat írnak róla. Nem sokat gyorsít már SP2 alatt sem.
Vegyük figyelembe, hogy amikor a BootVis megjelent, még az SP1 sem létezett.
Később az SP1a megjelenésével kiadtak egy új BootVis verziót, mert az előző változat használhatatlanná lassította (állítólag a Prefetch szolgáltatást nyírta ki, erre épül ugyanis a BootVis működése elsősorban).
A BootVis nem kompatibilis már az SP2-vel sem, nemhogy az SP3-mal. Csúnyán összeakadhat a mostani driverekkel, tönketeheti a prefetchinget, vagy még az XP indítását is megakadályozhatja.
Nekem is SP2-n úgy kinyírta a prefetchinget, hogy minden progi indítására fél perceket kellett várni. A rendszer ettől még nem indult gyorsabban...
defrag -b : majdnem ugyanaz a hatása, mint a BootVis-nek: a bootfájlokat töredezettségmentesíti és újraépíti azok prefetch fájljait. Persze nem ugyanaz, mint a BootVis, de bizonságos módszer.
A Microsoft ezen okok alapján szűntette be a BootVis fejlesztését és támogatását ill. távolította el a weblapjáról teljesen, már több éve.
Persze aki akarja használni, az megteheti saját felelősségre.
Szerkesztette: Suricated 2009. 04. 14. 10:14 -kor
Elküldve: 2009. 04. 14. 12:26
Idézet: Suricated - Dátum: 2009. ápr. 14., kedd - 11:11
Ellentmondásos dolgokat írnak róla. Nem sokat gyorsít már SP2 alatt sem.
Vegyük figyelembe, hogy amikor a BootVis megjelent, még az SP1 sem létezett.
Később az SP1a megjelenésével kiadtak egy új BootVis verziót, mert az előző változat használhatatlanná lassította (állítólag a Prefetch szolgáltatást nyírta ki, erre épül ugyanis a BootVis működése elsősorban).
A BootVis nem kompatibilis már az SP2-vel sem, nemhogy az SP3-mal. Csúnyán összeakadhat a mostani driverekkel, tönketeheti a prefetchinget, vagy még az XP indítását is megakadályozhatja.
Nekem is SP2-n úgy kinyírta a prefetchinget, hogy minden progi indítására fél perceket kellett várni. A rendszer ettől még nem indult gyorsabban...
defrag -b : majdnem ugyanaz a hatása, mint a BootVis-nek: a bootfájlokat töredezettségmentesíti és újraépíti azok prefetch fájljait. Persze nem ugyanaz, mint a BootVis, de bizonságos módszer.
A Microsoft ezen okok alapján szűntette be a BootVis fejlesztését és támogatását ill. távolította el a weblapjáról teljesen, már több éve.
Persze aki akarja használni, az megteheti saját felelősségre.
Érdekes, amit írsz, mert egy gépemen sem okozott melléktünetet a Bootvis. SP2-es gépeken kezdtem el igazán használni, gyakorlatilag az összes kifutó gépen végig lett csinálva és az eredménye nagyon kis arányt leszámítva mindenütt jól látható volt (friss telepítéseken és öregebb rendszereken is), és nem volt tünet lassulásra, vagy ezzel összevonható viselkedésre. SP3-as XP-knél újabban valóban nem szoktam olyan átütő sebességjavulást tapasztalni. Van több verzió is belőle, általában a legfrissebbet használom, persze már az sem friss éppen. A prefetching érdekes dolog, ezeket az adatokat törölni lehet akár TC-vel is, majd a használat alapján azok ismét felépülnek, neked ezzel nem lehetett javítani? HT-s gépeken volt vele szívás, ott kissé megkergültek ezek a naplók, de nálam ezekkel sem volt probléma. Mindenesetre kösz az infót!
Ha meg tartani kell valamitől, akkor a defrag -b, mint vélhetően okkal nem dokumentált kapcsoló az, ami nekem igazán gyanús tud lenni. Elvileg SP2 óta ez az optimalizálás be van építve a registry-be, akkor mégis elég lenne az, ugyanezt csinálja.
De ami most lényegesebb, hogy a bootvis tud naplózni is, az indítási folyamatot időskálázott grafikonra rakni, és ez az, ami jelen esetben hasznosabb volna.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)
Elküldve: 2009. 04. 14. 13:28
Idézet: chungee - Dátum: 2008. febr. 26., kedd - 4:04

De viszont a teljesítmény grafikonon nem ugrik fel 20-nál feljebb. Akkor itt mért jelzi ilyen magasan :confused:
A rendszer üresjárata az összes felhasznált CPU-teljesítmény komplementere, vagyis az, amit nem használ éppen a gép. Optimális esetben (alapjáraton) 95% fölött van.
Elküldve: 2009. 04. 14. 13:36
Elküldve: 2009. 04. 14. 13:49
amikor újra bekapcsoltam a gépet, akkor kiad egy svchost.exe alkalmazáshibát, melyben arra hivatkozik, h nem indítható el a köv. művelet: olvasás.
Két gomb van; Ok és Mégse. Az alkalmazás bef.:oK
Hibaker.: Mégse
Bmelyikre kattintok, mindig u.oda lyukadok ki: 60 másodpercem van menteni a munkát, mert a Windows leáll. Ha nem kattintok semmire, akkor nyugodtan csinálhatok bármit, olyan, mint régen. A pendrive-t sem ismeri fel, csak olyan szinten, hogy rá tudok kattintani a hardver biztonságos eltávolítására. :confused:
Szerkesztette: tekike007 2009. 04. 14. 13:51 -kor
Elküldve: 2009. 04. 14. 15:31
41. § (1) A mű nem üzletszerű felhasználása a szabad felhasználás körébe tartozik, ha az kizárólag a fogyatékos személyek - fogyatékosságukkal közvetlenül összefüggô - igényeinek kielégítését szolgálja, és nem haladja meg a cél által indokolt mértéket.
Elküldve: 2009. 04. 14. 23:13
Idézet: tekike007 - Dátum: 2009. ápr. 14., kedd - 13:49
amikor újra bekapcsoltam a gépet, akkor kiad egy svchost.exe alkalmazáshibát, melyben arra hivatkozik, h nem indítható el a köv. művelet: olvasás.
Bmelyikre kattintok, mindig u.oda lyukadok ki: 60 másodpercem van menteni a munkát, mert a Windows leáll. Ha nem kattintok semmire, akkor nyugodtan csinálhatok bármit, olyan, mint régen. A pendrive-t sem ismeri fel, csak olyan szinten, hogy rá tudok kattintani a hardver biztonságos eltávolítására. :confused:
Drága barátom, ez bizony baci...
Elküldve: 2009. 04. 14. 23:23
Idézet: zka67 - Dátum: 2009. ápr. 14., kedd - 23:13
És ugyanez a hugomék AVG-vel védett gépén. Kép pendrive két különböző nevű és kiterjesztésű vírusos futtatható állománnyal és mindkettőn az adott állományra mutató autorunnal.
A hugom gépéről nem törölhetőek. Az Fsecurevel védett gépem feldugáskor bejelzett, vírusmentesíthettem és tudtam törölni.
Holnap a gyorsvírusmentesítőjökkel a hugomék gépe jön.
Elküldve: 2009. 04. 15. 18:22
Ide teszem fel a kerdest mert ez a topic jobban porog mint a vistas.
Szal Van most fenn nekem egy XP is meg egy Vista is.
Altalaban az XPt hasznalom mert a TV tunerem csak az alatt megy rendesen es TVt szinte mindig nezek.
Most viszont behalt teljesen az XPm. Valszeg benyeltem egy virust is sehogy nem tudtam helyrerakni hogy megfeleloen mukodjon, szal ujra akarom rakni az XPt.
Viszont ha jol emlexem legutobb amikor ilyet csinaltam akkor behalt ettol a vista is mert elcseszte a bootmenujet es nem lehetett az XP telepites utan kivalasztani hogy vistat akarok betolteni.
Szal a kerdesem hogy meg lehet utana valahogy csinalni hogy ne kelljen ujrarakni a vistat is? Vagy elotte kellene valamit csinalni(mielott elkezdenem felrakni az XPt)?
Anno mintha hallottam volna egy vista boot pro rol hogy mintha azzal lehetne megjavitani a bootmenut de ugy remlik hogy legutobb azzal nem ment. De aztan lehet hogy csak rosszul emlexem.
Elküldve: 2009. 04. 15. 19:55
A vistatol meg mar tepem a hajam hogy 2 percenkent kilep a tv tuner progibol. Szal elkezdem most az xpt felrakni lesz ami lesz.
Elküldve: 2009. 04. 16. 11:08
Tudom van ezer winamp topik, de nem találtam olyat ami pörögne is, szóval itt kérdezem meg.
Van-e olyan plugin winamphoz, ami ha a lejátszót leteszem a tálcára akkor az ezköztáron megjelennek az alapvető vezérlő gombok, úgy mint a win media player esetében is (erre gondolok: jobbklikk a tálcán -> eszköztárak -> win media player)?
Gúglizok már egy ideje ezután, de nem igazán jön elő olyan amire én gondolok, mindenhol a media playerre találok választ..
szerk.: mondjuk annak jobban örülnék, ha a bill. médiagombjaival tumán vezérelni a winampot is, nem csak a win media playert, de erre még nem találtam működő plugint vagy akármilyen alkalmazést, pedig annó volt pár amit próbáltam..
megoldva!!!
Szerkesztette: nord^ 2009. 04. 16. 11:33 -kor
Elküldve: 2009. 04. 16. 17:54
távsegítség kliens nem működik, mi a program fájljának a neve? egyáltalán meg sem jelenik a kliens ezen a gépen, mitől lehet?
Elküldve: 2009. 04. 17. 06:19
Idézet: SATAN - Dátum: 2009. ápr. 15., szerda - 19:22
Ide teszem fel a kerdest mert ez a topic jobban porog mint a vistas.
Szal Van most fenn nekem egy XP is meg egy Vista is.
Altalaban az XPt hasznalom mert a TV tunerem csak az alatt megy rendesen es TVt szinte mindig nezek.
Most viszont behalt teljesen az XPm. Valszeg benyeltem egy virust is sehogy nem tudtam helyrerakni hogy megfeleloen mukodjon, szal ujra akarom rakni az XPt.
Viszont ha jol emlexem legutobb amikor ilyet csinaltam akkor behalt ettol a vista is mert elcseszte a bootmenujet es nem lehetett az XP telepites utan kivalasztani hogy vistat akarok betolteni.
Szal a kerdesem hogy meg lehet utana valahogy csinalni hogy ne kelljen ujrarakni a vistat is? Vagy elotte kellene valamit csinalni(mielott elkezdenem felrakni az XPt)?
Anno mintha hallottam volna egy vista boot pro rol hogy mintha azzal lehetne megjavitani a bootmenut de ugy remlik hogy legutobb azzal nem ment. De aztan lehet hogy csak rosszul emlexem.
Csökkentett módban lesd meg az automatikusan induló, illetve szolgáltatásként futó dolgokat. Hijackthis jól jöhet ilyenkor még, egy naplót mellékelj. Első körben szerintem ne az újrarakáson gondolkodj. Ha méguis oda jutsz, akkor innen tudod leszedni a Vista bootpro-t: http://winportal.net/?id=263 Ezzel a boot menüt esemény előtt tudod konfigurálni.
Elküldve: 2009. 04. 17. 14:17
meg lehet csinálni XP alatt, hogy a gyakran használt parancsikonjaimat a képernyő felső szélén mindig lássam? úgy, hogy a mindenkori nyitott teljes méretű ablak fejlécében benne legyenek...
köszi
gy
Elküldve: 2009. 04. 17. 18:02
Idézet: gyorsrizs - Dátum: 2009. ápr. 14., kedd - 15:31
...köszi
Elküldve: 2009. 04. 18. 13:44
Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2009. ápr. 14., kedd - 23:23
A hugom gépéről nem törölhetőek. Az Fsecurevel védett gépem feldugáskor bejelzett, vírusmentesíthettem és tudtam törölni.
Holnap a gyorsvírusmentesítőjökkel a hugomék gépe jön.
köszi..
megpróbálom, hátha jó lesz...
Elküldve: 2009. 04. 18. 13:46
Idézet: tekike007 - Dátum: 2009. ápr. 14., kedd - 13:49
egyébként rájöttem h nem csak a pendrivet nem ismeri fel, hanem a virtuális meghajtóknak is nemet mond... :confused: ez nem lesz így jó...
egy darabig utána újraindulgatott, aztán feltettem a másik winchesterre a Windowst, ekkor az ismert hibaüzenettel újra elindult a régi :confused: .. nem értem...
Elküldve: 2009. 04. 18. 23:22
Idézet: gyurr - Dátum: 2009. ápr. 17., péntek - 14:17
meg lehet csinálni XP alatt, hogy a gyakran használt parancsikonjaimat a képernyő felső szélén mindig lássam? úgy, hogy a mindenkori nyitott teljes méretű ablak fejlécében benne legyenek...
köszi
gy
Sajnos nem lehetséges alapból XP-ben megoldani így, csak külső programmal, hogy olyan legyen, mint a régi Office gyorsindítója.
Alternatívaként létrehozhatsz egy új eszköztárat a Tálcán (Eszköztárak > Új eszköztár...), majd a Tálca zárolását feloldva ezt kihúzhatod egérrel az Asztal minden részére, akár a képernyő felső sávjára is, majd beállíthatod mindig láthatóra, így mindig látszódni fog, a nézetet, hogy kicsi ikon legyen stb.
Nem ugyanaz, de nem kell hozzá külön progi.
Elküldve: 2009. 04. 19. 00:00
Idézet: didyman - Dátum: 2009. ápr. 14., kedd - 12:26
Ha meg tartani kell valamitől, akkor a defrag -b, mint vélhetően okkal nem dokumentált kapcsoló az, ami nekem igazán gyanús tud lenni. Elvileg SP2 óta ez az optimalizálás be van építve a registry-be, akkor mégis elég lenne az, ugyanezt csinálja.
De ami most lényegesebb, hogy a bootvis tud naplózni is, az indítási folyamatot időskálázott grafikonra rakni, és ez az, ami jelen esetben hasznosabb volna.
Nos khm igen, igazad van, a BootVis valóban tud naplózni is, ezt a tényt figyelmen kívül hagytam, ami nem ugyanaz mint az optimalizálás, ami bár van benne, nem kötelező végrehajtani. Nyilván csak a naplózás nem fogja tönkretenni a rendszert, én az optimalizálásra írtam, amit írtam.
Nem nagyon kísérletezgettem vele igazából, SP1 alatt többször is futtattam a saját gépemen, de nem láttam igazából radikális sebességnövekedést, maximum stopperrel mérve tűnt volna fel. Aztán jött az SP2, emiatt újratelepítettem az XP-t, majd a szokásos BootVis, ami az optimalizálás közben úgy lefagyott, hogy alig tudtam kilőni. Ezt követően az XP és minden progi kétségbeejtően lelassult, így utólag visszagondolva a prefetching szolgáltatást nyírhatta ki, pontosabban kikapcsolta, de visszakapcsolni már nem tudta a szerencsétlen. Akkor még kisróka voltam, nem nagyon tudtam, hogy hogyan is működik a prefetching meg a registry, így okosabbnak és gyorsabbnak tűnt a teljes újratelepítés, a BootVis pedig innentől ment a kukába.
defrag -b -től nem kell félni, hiszen ez az optimalizálás ha jól tudom az XP minden nyolcadik rendszerindításakor végrehajtódik, legalábbis régen így olvastam valahol, mindenesetre bele van építve valamilyen szinten.
Szerencsére az XP-ben nagyon jól megoldották már az automatikus töredezettségmentesítést (üresjáratban) és a bootfájlok betöltési sorrendje is automatikusan megváltozik X újraindítás után, így a sebesség mindig optimális lesz (sőt, gyorsabb is egy idő után).
Összefoglalva azt lehet mondani, hogy ezek a beépített megoldások is megfelelőek egy átlag felhasználó számára, és nem érdemes pár másodperc miatt külön szoftvert telepítenie annak, aki nem tudja mit tegyen, ha beüt a krach.
Saját példámból kiindulva: több mint egy éve telepítettem fel most az XP-t két gépre is, és mindenfajta program futtatása nélkül is gyorsabban indul most, mint a telepítés után. Az automatikus optimalizálás és az üresjátrati töredezettségmentesítés (már amennyiben sokat megy üresjáratban a gép) bőven elég, ha az ember kiszedegeti az autorunból a szemetet (bár nálam nincs sok benne, vírusírtó, tűzfal és MBM5 kivételével mindet kivágtam, mert minek induljanak a rendszerrel, ha kézzel is el lehet őket indítani, ha nagy ritkán kell).
A Prefetch mappát ismerem, onnan is ki lehet vágni a szemetet időnként, meg újra lehet építeni, az is segíthet.
http://winportal.net/?id=7

Súgó
A téma zárva.