HWSW Informatikai Kerekasztal: Windows XP kérdések VII. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (276 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 126
  • 127
  • 128
  • 129
  • 130
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Windows XP kérdések VII. Értékeld a témát: ***** 9 szavazás

#2541 Felhasználó inaktív   Vulpex 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 04. 19. 00:21

Idézet: gyorsrizs - Dátum: 2009. ápr. 14., kedd - 15:31

Nos khm, szomorú de igaz, egyszer mindent véget ér.
Szerencsére azért még 2014-ig lesznek hotfixek, úgyhogy addig még be lehet védeni a rendszert. A nagyobb gond inkább a különböző szoftver és hardvergyártókkal lesz, ha idő előtt némelyik úgy dönt, hogy előbb megszűntetik az XP támogatását mint az MS. Pl. az Apple még tavaly megszűntette a QuickTime Win2000-en való támogatását, és ebből adódóan számos biztonsági rés maradt (és maradni is fog) nyitva Win2000 alatt a QuickTime-ban. Holott az MS akkor még adott ki biztonsági frissítéseket Win2000-re is... Ezt a hozzáállást inkább nem minősíteném.

Persze mindez leginkább céges környezetben fog fájni, dehát ez van, az újat is el kell adni, ilyen világban élünk.

A magam részéről kihagyom a Vista-t, addigra már bőven kész lesz a Win7, meg talán kiforr annyira, hogy használható is legyen. Sok időm lesz még az átállásra, meg hát ahhoz HW is kellene még.

Szerkesztette: Suricated 2009. 04. 19. 00:25 -kor

#2542 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 04. 19. 07:30

Idézet: Suricated - Dátum: 2009. ápr. 19., vasárnap - 1:00

Nos khm igen, igazad van, a BootVis valóban tud naplózni is, ezt a tényt figyelmen kívül hagytam, ami nem ugyanaz mint az optimalizálás, ami bár van benne, nem kötelező végrehajtani. Nyilván csak a naplózás nem fogja tönkretenni a rendszert, én az optimalizálásra írtam, amit írtam.

Nem nagyon kísérletezgettem vele igazából, SP1 alatt többször is futtattam a saját gépemen, de nem láttam igazából radikális sebességnövekedést, maximum stopperrel mérve tűnt volna fel. Aztán jött az SP2, emiatt újratelepítettem az XP-t, majd a szokásos BootVis, ami az optimalizálás közben úgy lefagyott, hogy alig tudtam kilőni. Ezt követően az XP és minden progi kétségbeejtően lelassult, így utólag visszagondolva a prefetching szolgáltatást nyírhatta ki, pontosabban kikapcsolta, de visszakapcsolni már nem tudta a szerencsétlen. Akkor még kisróka voltam, nem nagyon tudtam, hogy hogyan is működik a prefetching meg a registry, így okosabbnak és gyorsabbnak tűnt a teljes újratelepítés, a BootVis pedig innentől ment a kukába.

defrag -b -től nem kell félni, hiszen ez az optimalizálás ha jól tudom az XP minden nyolcadik rendszerindításakor végrehajtódik, legalábbis régen így olvastam valahol, mindenesetre bele van építve valamilyen szinten.

Szerencsére az XP-ben nagyon jól megoldották már az automatikus töredezettségmentesítést (üresjáratban) és a bootfájlok betöltési sorrendje is automatikusan megváltozik X újraindítás után, így a sebesség mindig optimális lesz (sőt, gyorsabb is egy idő után).

Összefoglalva azt lehet mondani, hogy ezek a beépített megoldások is megfelelőek egy átlag felhasználó számára, és nem érdemes pár másodperc miatt külön szoftvert telepítenie annak, aki nem tudja mit tegyen, ha beüt a krach.

Saját példámból kiindulva: több mint egy éve telepítettem fel most az XP-t két gépre is, és mindenfajta program futtatása nélkül is gyorsabban indul most, mint a telepítés után. Az automatikus optimalizálás és az üresjátrati töredezettségmentesítés (már amennyiben sokat megy üresjáratban a gép) bőven elég, ha az ember kiszedegeti az autorunból a szemetet (bár nálam nincs sok benne, vírusírtó, tűzfal és MBM5 kivételével mindet kivágtam, mert minek induljanak a rendszerrel, ha kézzel is el lehet őket indítani, ha nagy ritkán kell).

A Prefetch mappát ismerem, onnan is ki lehet vágni a szemetet időnként, meg újra lehet építeni, az is segíthet.

http://winportal.net/?id=7

Olyan szolgáltatása (klasszikus értelemben véve) nincs az XP-nek, hogy prefetcher: Ez egy beépített funkció, registryben tárolt paraméterekkel, ami a feladatütemezőre épül. 128MB RAM alatti memóriaméretnél az XP automatkusan letiltja az optimalizálást, valamint letiltott feladatütemezőnél sem fog működni.
Nekem a fő gépen 6. évébe lépett a rendszer, igaz, egy 15krpm-es HDD-ről vigyorog, így lassulásról nagyon nem tudok én sem beszámolni, viszont prefetch ide vagy oda, sok gépen tett jót a bootvis, tartósan javítva régóta gyenge betöltési időt. Ugyanez van a töredezettségmentesítéssel: Hiába fut üres időben, a köteteim csak töredeznek, és muszáj ráengedni néha a töredezettségmentesítőt.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2543 Felhasználó inaktív   gaben9000 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 04. 19. 12:33

Üdv.
Segítséget szeretnék kérni. Nem tudja valaki véletlenül, hogy hol lehet beállítani... (ha egyáltalán be lehet) a "jobb gombos menüt" a windows-ban.
Picit érthetőbben:
Ha rákattintok egy fájlra vagy mappára... vagy csak simán valahova félrekattintok akkor ugye megjelenik egy legördülő lista amiben benne van a másolás beilessztés satöbbi... Ez nagyon alap. Nekem az lenne a problémám hogy ebbe a menübe (a kérésem nélkül :mad: !) beépülnek programo.... Pl: Winamp, Windows Media Player, Autocad..... stb.... Azt tudom, hogy magában a programban ami beépül abban ki lehet ezt kapcsolni..... Legalábbi az értelmesebb programokban... Ilyen például a WinRar.... Abban csodaszépen be lehet ezeket a dolgokat állítgatni.... De például a Windows Media Player-ben sehol nem találom ezt a beállítást... Winampban megtaláltam környezeti menü elemei címszó alatt.... de az sem kapcsol ki mindent....
Az érdekelne, hogy esetleg a Windowson belül valahol ki lehet e takarítani az ilyen dolgokat..... Vagy esetleg erre képes e valamilyen külön kis progi...?

A választ előre is nagyon kösznöm!

#2544 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 19. 14:52

Idézet: gaben9000 - Dátum: 2009. ápr. 19., vasárnap - 13:33

Nem tudja valaki véletlenül, hogy hol lehet beállítani... (ha egyáltalán be lehet) a "jobb gombos menüt" a windows-ban.

Win95
http://www.jfitz.com...ick_custom.html
XP
http://www.metacafe.com/watch/343661/how_t...ght_click_menu/
Vista
http://www.metacafe.com/watch/928002/custo...ght_click_menu/
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#2545 Felhasználó inaktív   gaben9000 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 04. 19. 15:23

Idézet: csozsi - Dátum: 2009. ápr. 19., vasárnap - 14:52

Oh....  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:  :respect:
Nagyon nagyon köszi! :D
Bár még így is benne maradt egy pár dolog... de már lényegesen kevesebb. :D
Azokkal meg még majd szenvedek egy kicsit :p
Mégegyszer: Nagyon köszi a segítséget!

#2546 Felhasználó inaktív   komi28 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 19. 19:09

Feltettem egy XP-t. Megszerettem volna osztani hálózaton egy könyvtárt de sajna nem sikerült mert ezt írja ki:
A kiszolgáló szolgáltatás nem indult el. Az erőforrás megosztása nem történt meg.

Valahol lelehet tiltva a megosztás? Ha igen akkor hol tudnám feloldani? A vezérlőpult, mappabeállításoknál alapbeállításra tettem de így sem jó :(
Mi lekvár helyett inkább pálinkát főzünk. Kicsit fura vele először a palacsinta, de meg lehet szokni!

#2547 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 19. 20:03

Idézet: komi28 - Dátum: 2009. ápr. 19., vasárnap - 20:09

Feltettem egy XP-t. Megszerettem volna osztani hálózaton egy könyvtárt de sajna nem sikerült mert ezt írja ki:
A kiszolgáló szolgáltatás nem indult el. Az erőforrás megosztása nem történt meg.

Valahol lelehet tiltva a megosztás? Ha igen akkor hol tudnám feloldani? A vezérlőpult, mappabeállításoknál alapbeállításra tettem de így sem jó :(

services.msc, azon belül kiszolgálót tedd automatikusra, ha tiltott álaptban van. Ha nem tiltott, akkor az eseménynaplóban lesz rá utalás, miért nem indult el.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#2548 Felhasználó inaktív   rumos 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 20. 07:28

sziasztok, otleteket varok a kov. problemara.
az XP indulasnal a Windows inditasa... kepernyo par perces mutogatasa utan jelszot ker, pedig en semmilyen jelszot nem allitottam be korabban. nyilvan igy bejelentkezni sem tudok.
a hatter annyi hogy tegnap beszivtam egy spywaret amit registry buhera es az autoruns progi segitsegevel ugy latszik "tul jol" irtottam ki.
csokkentett modban rsz.gazdakent be tudok lepni de ezzel sem megyek sokra, a vezerlopult-felhasznaloi fiokok resz total ures.
korabban is jartam mar igy, abbol ujratelepites lett...
szoval van egy csokkentett modom, meg persze parancssor, ezekkel kellene megoldani. koszi.

#2549 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 20. 07:47

Idézet: rumos - Dátum: 2009. ápr. 20., hétfő - 8:28

sziasztok, otleteket varok a kov. problemara.
az XP indulasnal a Windows inditasa... kepernyo par perces mutogatasa utan jelszot ker, pedig en semmilyen jelszot nem allitottam be korabban. nyilvan igy bejelentkezni sem tudok.
a hatter annyi hogy tegnap beszivtam egy spywaret amit registry buhera es az autoruns progi segitsegevel ugy latszik "tul jol" irtottam ki.
csokkentett modban rsz.gazdakent be tudok lepni de ezzel sem megyek sokra, a vezerlopult-felhasznaloi fiokok resz total ures.
korabban is jartam mar igy, abbol ujratelepites lett...
szoval van egy csokkentett modom, meg persze parancssor, ezekkel kellene megoldani. koszi.

Rendszergazdaként be tudsz lépni normál üzemben is, a ctrl+alt+del kétszeri lenyomásával például. A felhasználói fiókok kezelését a control userpasswords2 paranccsal tudod intézni.

#2550 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 20. 07:48

Idézet: rumos - Dátum: 2009. ápr. 20., hétfő - 8:28

Így van, tehát egy belépésre kattintással beléphettél volna.

Idézet

Takarítás (csökkentett módban spy, hijackthis és vírus) után egy javítótelepítés helyrerázta volna, veszteségek nélkül.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)

#2551 Felhasználó inaktív   komi28 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 20. 08:24

Idézet: didyman - Dátum: 2009. ápr. 19., vasárnap - 20:03

services.msc, azon belül kiszolgálót tedd automatikusra, ha tiltott álaptban van. Ha nem tiltott, akkor az eseménynaplóban lesz rá utalás, miért nem indult el.

Köszönöm, sikerült.  Ki volt kapcsolva, csak nem tudom miért  :think:  A lényeg, hogy jó lett. :) 
Mi lekvár helyett inkább pálinkát főzünk. Kicsit fura vele először a palacsinta, de meg lehet szokni!

#2552 Felhasználó inaktív   rumos 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 20. 09:31

Idézet: didyman - Dátum: 2009. ápr. 20., hétfő - 6:47

Rendszergazdaként be tudsz lépni normál üzemben is, a ctrl+alt+del kétszeri lenyomásával például. A felhasználói fiókok kezelését a control userpasswords2 paranccsal tudod intézni.

köszönöm a segítő szándékot. kicsit dummy módban próbálom magamnak megfogalmazni a teendőket, lsz. segíts.
tehát
- hagyjam indulni "normál módban", és ahol a jelszót kéri, ott ctr+alt+del 2x? onnan hogyan tovább? (ne haragudj, nem otthon vagyok most.)
- gondolom ha rsz.gazdaként be tudok jelentkezni, utána lehetne ezzel a control userpasswords2 paranccsal ügyködni. meg tudom változtatni "nem rsz.gazda" felhasználó jelszavát, úgy is, ha nem ismerem az érvényben lévőt?

#2553 Felhasználó inaktív   rumos 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 20. 09:33

Idézet: csozsi - Dátum: 2009. ápr. 20., hétfő - 6:48

Így van, tehát egy belépésre kattintással beléphettél volna.

Takarítás (csökkentett módban spy, hijackthis és vírus) után egy javítótelepítés helyrerázta volna, veszteségek nélkül.

neked is köszi. "egy belépésre kattintással beléphettél volna" - ezt nem értem teljesen.
vírus, spyware eltávolítva, ez már nem gond.

#2554 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 20. 09:50

Idézet: rumos - Dátum: 2009. ápr. 20., hétfő - 10:31

köszönöm a segítő szándékot. kicsit dummy módban próbálom magamnak megfogalmazni a teendőket, lsz. segíts.
tehát
- hagyjam indulni "normál módban", és ahol a jelszót kéri, ott ctr+alt+del 2x? onnan hogyan tovább? (ne haragudj, nem otthon vagyok most.)
- gondolom ha rsz.gazdaként be tudok jelentkezni, utána lehetne ezzel a control userpasswords2 paranccsal ügyködni. meg tudom változtatni "nem rsz.gazda" felhasználó jelszavát, úgy is, ha nem ismerem az érvényben lévőt?

Igen, igen és igen :)
Parancssorból egyébként használható a net user is ebben a formában: net user [felhasznalonev] [jelszo]

#2555 Felhasználó inaktív   rumos 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 20. 10:50

Idézet: didyman - Dátum: 2009. ápr. 20., hétfő - 8:50

Igen, igen és igen :)
Parancssorból egyébként használható a net user is ebben a formában: net user [felhasznalonev] [jelszo]

na asszony otthon van, távvezéreltem.
2x ctraltdel-lel valóban rsz.gazdaként be lehetett lépni. ennek link alapján kivettem a pipát a jelszókérésnél, majd (és ez vszleg hiba volt) a felugró párbeszédablaknál (wiki linken legalsó kép) a saját, tehát nem rsz.gazda felhasználónevet adtam meg, jelszót nem írtam be. így újraindítás után megint jelszót kér, ráadásul 2x ctrlaltdel-re már a rszgazda bejelentkezés opció sem jön fel. :(
próbálom csökkentett módban, parancsorral megint ezt a control userpasswords okosságot.

szerk: simán beírhatnám ezt is a parancsorba, hogy net user Jozsika szeretlek
és így Józsika júzer szeretlek jelszóval tud belépni? kapcsos zárójel kell? bocs a hülye kérdésekért...

Szerkesztette: rumos 2009. 04. 20. 10:54 -kor

#2556 Felhasználó inaktív   tibi.82 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 20. 12:26

SZiasztok!

Pár napja az alábbi problémát észlelem:

A játékokat miután elindítom, kb. 1 perc szünet áll be a rendszeren sötét képernyővel, és utána indul csak el a játék. Amikor már elindult akkor semmi akadás vagy gond nincs vele, rendesen fut. (néha pályák közötti töltésnél is előfordul a sötét képernyős szünet.) A játékok indítása előtt a Win is normál sebességgel fut, nincsenek akadások.

XP újra telepítés sem segített.

Ami eszembe jut, hogy pár hete konvertáltam a hdd-t fat32-ről NTFS-re. Viszont több játékot már eleve erre a rendszerre telepítettem sőt XP újratelepítés után, és ugyanúgy ezt produkálja mint a konvertálás előtt fennlevő játékok.

Töredezettségmentesítésre azért nem gondolok, mert akkor folyamatosan és másutt jelentkezne a lassulás, akadás, nem mindig csak és kizárólag amikor elindul egy játékprogram vagy pályát tölt.

- ??

#2557 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 20. 16:51

Idézet: rumos - Dátum: 2009. ápr. 20., hétfő - 10:33

"egy belépésre kattintással beléphettél volna" - ezt nem értem teljesen.

Nem volt jelszó, így üresen kell hagyni a mezőt, és a belépésre kattintani.
Bocsánat, az OK-ra.
Kép

#2558 Felhasználó inaktív   Illusia 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 04. 21. 03:35

Sziasztok,

újratelepítés óta nagyon lassú a windows, például ha egyik ablakról másikra váltok, elindítok valamit, sokat gondolkodik rajta, mi ennek az oka? Hogy lehetne gyorsítani kicsit?

#2559 Felhasználó inaktív   Bird-Of-Prey 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 04. 21. 10:41

Idézet: Illusia - Dátum: 2009. ápr. 21., kedd - 4:35

Sziasztok,

újratelepítés óta nagyon lassú a windows, például ha egyik ablakról másikra váltok, elindítok valamit, sokat gondolkodik rajta, mi ennek az oka? Hogy lehetne gyorsítani kicsit?

meghajtóprogramok (driverek), frissítések, windows frissítések rendben vannak?
Nem állhatunk meg, ez denevérország....

#2560 Felhasználó inaktív   Illusia 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2009. 04. 21. 12:51

Idézet: Bird-Of-Prey - Dátum: 2009. ápr. 21., kedd - 10:41

meghajtóprogramok (driverek), frissítések, windows frissítések rendben vannak?

Felraktam a drivereket, ha erre gondolsz, a win is telepítette a frissítéseit. Bár ez volt életem első újratelepítése úgyhogy lehet valamit rosszul csináltam!?  :rolleyes:

Téma megosztása:

• (276 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 126
  • 127
  • 128
  • 129
  • 130
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.