Nos khm igen, igazad van, a BootVis valóban tud naplózni is, ezt a tényt figyelmen kívül hagytam, ami nem ugyanaz mint az optimalizálás, ami bár van benne, nem kötelező végrehajtani. Nyilván csak a naplózás nem fogja tönkretenni a rendszert, én az optimalizálásra írtam, amit írtam.
Nem nagyon kísérletezgettem vele igazából, SP1 alatt többször is futtattam a saját gépemen, de nem láttam igazából radikális sebességnövekedést, maximum stopperrel mérve tűnt volna fel. Aztán jött az SP2, emiatt újratelepítettem az XP-t, majd a szokásos BootVis, ami az optimalizálás közben úgy lefagyott, hogy alig tudtam kilőni. Ezt követően az XP és minden progi kétségbeejtően lelassult, így utólag visszagondolva a prefetching szolgáltatást nyírhatta ki, pontosabban kikapcsolta, de visszakapcsolni már nem tudta a szerencsétlen. Akkor még kisróka voltam, nem nagyon tudtam, hogy hogyan is működik a prefetching meg a registry, így okosabbnak és gyorsabbnak tűnt a teljes újratelepítés, a BootVis pedig innentől ment a kukába.
defrag -b -től nem kell félni, hiszen ez az optimalizálás ha jól tudom az XP minden nyolcadik rendszerindításakor végrehajtódik, legalábbis régen így olvastam valahol, mindenesetre bele van építve valamilyen szinten.
Szerencsére az XP-ben nagyon jól megoldották már az automatikus töredezettségmentesítést (üresjáratban) és a bootfájlok betöltési sorrendje is automatikusan megváltozik X újraindítás után, így a sebesség mindig optimális lesz (sőt, gyorsabb is egy idő után).
Összefoglalva azt lehet mondani, hogy ezek a beépített megoldások is megfelelőek egy átlag felhasználó számára, és nem érdemes pár másodperc miatt külön szoftvert telepítenie annak, aki nem tudja mit tegyen, ha beüt a krach.
Saját példámból kiindulva: több mint egy éve telepítettem fel most az XP-t két gépre is, és mindenfajta program futtatása nélkül is gyorsabban indul most, mint a telepítés után. Az automatikus optimalizálás és az üresjátrati töredezettségmentesítés (már amennyiben sokat megy üresjáratban a gép) bőven elég, ha az ember kiszedegeti az autorunból a szemetet (bár nálam nincs sok benne, vírusírtó, tűzfal és MBM5 kivételével mindet kivágtam, mert minek induljanak a rendszerrel, ha kézzel is el lehet őket indítani, ha nagy ritkán kell).
A Prefetch mappát ismerem, onnan is ki lehet vágni a szemetet időnként, meg újra lehet építeni, az is segíthet.
http://winportal.net/?id=7