Idézet: Jahno - Dátum: 2012. 07. 08. 21:48
Ez lehet a Tv miatt is, [..]
Másik TV-n (szintén CRT) is jelentkezik, szóval biztosan nem az adott készülék miatt van. Feltételezem, hogy "technológiai" okai vannak, viszont ha és amennyiben így van, úgy szeretném tudni az okát.
Ha pedig általános hiba, akkor azt, hogyan és miként lesz megszüntetve!?
Idézet: Jahno - Dátum: 2012. 07. 08. 21:48
de a többi ugatás jogos, műsorújság nálam is hiányos, mindig tervezem, hogy felhívom őket, oszt megkérdezem mire vonatkozik a szolgáltatás, és azt hány százalékban kötelesek teljesíteni, mert akkor én is úgy fizetnék. Felvevős, visszatekerős? Nem vesz fel, -X pénz. Kockásodik? -X pénz. Műsorújság félig van? Havi -1ezres.

Most azt fogalmaztad meg, ami már nekem is sokszor az eszembe jutott.
Itt a fórumon, a UPC internettel foglalkozó témában is írtam korábban egy hosszú, részletes beszámolót arról, mennyire megjártam.
Röviden a lényeg: pár éve
~2,5 hónapig egyáltalán nem tudtam használni az internetemet, mert 0 volt a sávszélességem mindig.
Nagyjából 3.000-4.000 forintom ment el a telefonos ügyfélszolgálattal kétszer is folytatott teljesen hasznontalan beszélgetéssel, 3 nap szabadságom a UOC iroda felkeresésével (mert a munkaidőm később ért véget, mint ahogyan és amikor az irodában ügyfélszámot lehetett húzni), majd ezt követően összesen 5!!! alkalommal - több héten belül - küldtek ki, vagy UPC-s, vagy külsős vállalkozói "szakikat" kideríteni a problémát.
Elsőre a rossz belső kommunikációjuk miatt
"hallottam, hogy a TV médiabox-juk cserére szorul" szöveggel, a hóna alatt egy TV-s médiabox-al beállító szerelő esetében teljesen feleslegesen is.
Majd mindegyik csapat mást mondott a hiba lehetséges forrásaként: kutattak, bemértek, tanakodtak, majd "berheltek", elosztókat cseréltek, kint az oszlopon lévő jelerősítőn állítottak, stb... míg végül - az ötödik alkalommal "kiszálló", fiatal szerelő srác javaslatára tettünk egy próbát, és kiderült, hogy a Scientific Atlanta modem volt rossz.
Erre egyébként előtte egyik "szaki", de még az UPC irodában dolgozók közül - akikkel beszéltem - sem gondolt senki, pedig én már az első, vagy a második kiérkező csapatnak említettem, hogy "talán a modem lehet rossz, nem?".
A válasz természetesen: a
"ki van zárva",
"nem valószínű",
"a padláson lévő elosztónál lehet a gond",
"az utcában van gond a vezetékkel" verziókban fordult elő, attól függően, hogy éppen melyik szakit kérdeztem meg. (És akkor nem említettem a telefonos ügyfélszolgálat
"biztosan user error",
"a Windows-t kell újratelepíteni",
"én itt nem látok problémát",
"a tűzfal beállításaival van gond",
"biztosan a felhasználó hibája" sablonválaszait.)
A kiesett időtartamra ugyanúgy kiszámlázta nekem a UPC a havidíjakat, amelyeket természetesen be is fizettem mindig, mint rendesen.
Ugyanis az egyik irodista hölgy szerint
"nem jelentettem be időben a problémát". Az első napok folyamatos problémája (nem volt internetem) telefonos ügyfélszolgálat felé való jelzése nem számított annak, mert szerintük nem volt gond a net hozzáférésemmel.
És mint említettem, a munkám miatt 2 hónap után tudtam először bejutni személyesen a UPC irodába, hogy jelentsem a panaszt. (Azt követően jött a több hetes periódus amikor a szerelőcsapatok próbálkoztak.)
Summa summarum: kb. 3 hónapig úgy fizettem havidíjat, hogy szolgáltatás nem volt mögötte. (Hiszen nem volt internetem.) És akkor nem említettem az "anyagi és erkölcsi veszteséget", hiszen több ezer forintomba került a telefonos hibabejelentés (
miért nem ingyenes a vonal, és miért kell gyakran fél órát!!! várni a kapcsolásra???), 3 nap szabadságom ráment, plusz amikor munkához kellett volna a számítógép és az internet, akkor ismerősök segítségét kellett igénybe vennem, hogy náluk tudjak dolgozni, fontos email-t elküldeni.
(Egyébként sok éve, minden évben több alkalommal hosszabb-rövidebb ideig van a fentivel egyező probléma az internettel.)
Na ekkor merült fel bennem, hogy szükséges lenne a UPC-nél valami "online számlázási rendszer". És itt "online" alatt azt értem, hogy a havidíj legyen lebontva akár másodpercek szerinti árra (ha nagyvonalú vagyok, akkor legyen perc alapúra), és minden egyes kieső időnél azonnal érzékelje a rendszer/lehessen jelenteni, ha hiba van, és akkor azonnal függesszék fel a számlázást az összes olyan időszakra (percre, órára, napra, hetekre, stb.), amikor a szolgáltatás részben, vagy teljes mértékben nem üzemel.
Azért írtam a "részben" dolgot, mert a fenti példánál maradva... ha ugyan van is a televíziós csatornákon adás, de a kép folyamatosan ugrik, megakad, vagy kifagy másodpercekre, akkor a TV-zés így élvezhetetlen. Így pedig úgy vélem nem jár semmilyen díj a "szolgáltatásért".
Az pedig evidens, hogy ha és amikor nincsen internet elérés, akkor szintén nem.
- Még "side note"-ként jelzem - kapcsolódva a fenti esethez -, hogy az elmúlt években rengeteg, a fentihez hasonló internetes problémám volt; több alkalommal kellett hibabejelentést tennem, karbantartókat hívnom, háromszor lett cserélve a fent említett típusú modem is.
Az elmúlt ~2 évben háromszor, vagy négyszer (már nem tudom követni) lett cserélve a "no name" TV-s média box is, az egyik már akkor hibás volt, amikor új volt (pár nap múlva lehetett hívni a szerelőt, hogy cserélje).
Értem én, hogy a profit maximalizálása a cél, de...
-
Miért nem lehet a lehető legjobb minőségű hardvereket használni? Miért jobb az, hogy X havonta jelenteni kell a meghibásodást, és a UPC ilyenkor mindig szerelőt küld, hogy cserélje a hardvert? Ez költség a UPC számára is, gond a szerelőnek, mert annál több helyre kell mennie, és nyűg az előfizetőnek is, mert amellett, hogy akár X napig kiesik számára a szolgáltatás, amiért fizet, még időt/módot is kell kerítenie arra, hogy személyesen felkeresse az ügyfélszolgálati irodát. (Hiszen a telefonos hibabejelentést - a fent ismertetett okok miatt - inkább ne is említsük, mint alternatívát!)
- Halkan jegyzem meg, hogy itt Székesfehérváron azóta vagyunk
megszakítás nélkül a UPC előfizetői, amióta a cég átvette a városi szolgáltatótól, ill. a "Kábelkom Kft"-től a televíziós műsorszolgáltatás jogát. Az pedig már 13 éve volt!
(Természetesen az elődöknél is folyamatosan előfizetők voltunk, amióta csak kábeltelevízió van itt a városban és az utcánkban. Az pedig már közel 20 éves időtartam, mert valamikor a rendszerváltás körül valósult meg.)
Tudom, hogy eredeti terveim ellenére most sokat írtam, de várom a UPC részéről (is) az érdemi reagálást a fentebb felvetett összes problémára, tapasztalatra!
Köszönettel: Piftuka