HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#1001 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 07. 30. 23:37

Idézet: BooBoo - Dátum: 2009. júl. 30., csütörtök - 21:56

Meglátásotok véleményetek szerint jó lesz? Rohadtul izgulok.

Ez csak akkor fog kiderülni, ha kicserélted - akár jó is lehet. Mindenesetre 0,5W-nál nagyobb terhelhetőségűre ne cseréld (bár valszeg oda sem férne).
A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#1002 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 31. 02:56

Idézet: BooBoo - Dátum: 2009. júl. 28., kedd - 22:25

elképzelhető, hogy fordítva is össze lehet dugni a dolgokat, így az 5v-bol 12v lesz és forditva.

Nekem egy rakba sikerült fordítva bedugnom a tápcsatlakozót.
Két, (hálistennek nem túl nagy) winyóm bánta, ameddig rájöttem, mi a hiba.
Az egyiken kidurrant az egyik IC, a másikon csak igen gyorsan tűzforróvá válik egy másik.
A dolog pikantériája az, h egy új gép összerakásánál történt és először arra gondoltam, az alaplap vágta haza.
A 0-ás alkatrészen lehet, azért nőtt meg a feszültségesés, mert megnőtt az ellenállása és azért is megnőhetett, mert megnőtt mögötte az áramfelvétel.
Ujjal nézd meg, nem forró-e, ellenállásmérővel megmérheted az ellenállását. Meg érdemes megnézni, a tápfesz és a zárlatba ment zener között van-e.
Kíváncsi vagyok a fejleményekre. :)

Szerkesztette: Gyula2222 2009. 07. 31. 03:03 -kor

#1003 Felhasználó inaktív   BooBoo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 31. 14:19

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2009. júl. 31., péntek - 2:56

Nekem egy rakba sikerült fordítva bedugnom a tápcsatlakozót.
Két, (hálistennek nem túl nagy) winyóm bánta, ameddig rájöttem, mi a hiba.
Az egyiken kidurrant az egyik IC, a másikon csak igen gyorsan tűzforróvá válik egy másik.
A dolog pikantériája az, h egy új gép összerakásánál történt és először arra gondoltam, az alaplap vágta haza.
A 0-ás alkatrészen lehet, azért nőtt meg a feszültségesés, mert megnőtt az ellenállása és azért is megnőhetett, mert megnőtt mögötte az áramfelvétel.
Ujjal nézd meg, nem forró-e, ellenállásmérővel megmérheted az ellenállását. Meg érdemes megnézni, a tápfesz és a zárlatba ment zener között van-e.
Kíváncsi vagyok a fejleményekre. :)

Működik!!!! Egyelőre legalábbis. Kb. 3 percet járattam és nem melegedett, ellenben egy koncertvideó és természetesen képek tökéletesen épek maradtak a könyvtárszerkezettel egyetemben. Most sajnos rohannom kell, de vasárnap már az "új" vinyót berakom fixen a gépembe backupnak és rámásolom amit fontosnak és nélkülözhetetlennek vélek erről a javítottról.

Huhh, kissé megkönnyebbültem. Ja és persze a megoldás az volt, hogy ugye a Zener és a 0-ás ellenállás lett cserélve az 5V-os ágon. (A Zener az nem 6,3-asre hanem 9,x-re mert csak ez volt "raktáron", de ha minden igaz akkor ez nem gond ebben az esetben).

Mindannyiótoknak köszönöm a segítő hozzáállást!

Jó hétvégét! (Nekem az lesz!)

#1004 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 31. 15:33

Idézet: BooBoo - Dátum: 2009. júl. 31., péntek - 14:19

Működik!!!!

Gratulálok!
15 éve én is így kezdtem (bár az csak egy 40 Megás Quantum volt).

#1005 Felhasználó inaktív   BooBoo 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 31. 19:54

Idézet: pittti - Dátum: 2009. júl. 31., péntek - 15:33

Gratulálok!
15 éve én is így kezdtem (bár az csak egy 40 Megás Quantum volt).

Igazából ugye nem Én forrasztottam, tehát a gratuláció sem engem illet! Mindenesetre nagyon örülök! A Zener 9,x-es ez ugye nem jelent a későbbiekben gondot?

15 éve egy 40 Megás Quantum is jó volt...

#1006 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 07. 31. 21:20

Idézet: BooBoo - Dátum: 2009. júl. 31., péntek - 19:54

A Zener 9,x-es ez ugye nem jelent a későbbiekben gondot?

Valószínűleg nem, hiszen csak az 5V-os ágat védi (ha ugyan ezt a megoldást védelemnek lehet nevezni). Kicsit nehezebben lesz zárlatos.

„15 éve egy 40 Megás Quantum is jó volt...”  - a sajátom volt, 20 Mega pótolhatatlan saját grafikával - kb. 200 volt a pulzusom amikor javítottam!

#1007 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 08. 01. 11:24

Idézet: pittti - Dátum: 2009. júl. 31., péntek - 0:37

Ez csak akkor fog kiderülni, ha kicserélted - akár jó is lehet. Mindenesetre 0,5W-nál nagyobb terhelhetőségűre ne cseréld (bár valszeg oda sem férne).

0Ohm-os ellenállásból te hogyan kérsz fél W-osat? :think: :) (0Ohm-on ideálisan nem esik feszültség, nem vész rajta teljesítmény, itt áramterhelhetőséget szokás megadni, mert a valós minimális vesztesége miatt az átfolyó áramot előbb korlátozza a vezető keresztmetszete, mint a disszipált rész)
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1008 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 01. 14:53

Idézet: didyman - Dátum: 2009. aug. 1., szombat - 11:24

0Ohm-os ellenállásból te hogyan kérsz fél W-osat? :think: :) (0Ohm-on ideálisan nem esik feszültség, nem vész rajta teljesítmény, itt áramterhelhetőséget szokás megadni, mert a valós minimális vesztesége miatt az átfolyó áramot előbb korlátozza a vezető keresztmetszete, mint a disszipált rész)

Itt megtalálod.
Bármelyik alkatrészkatalógusban így szerepel. Egyébként pontosan tudom hogy működik egy 0-Ohmos ellenállás - de mivel ez egy sorozatba illeszkedik ahol a többinél igenis nem mindegy a terhelhetőség ezért a szabvány így írja elő. Nézd csak meg egy 0.1W-os, egy 0.25W-os és egy 0.5W-os 0-Ohmos ellenállás közötti méretkülönbséget! A te logikáddal akár egyformára is készíthetnék.

#1009 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 01. 15:13

Idézet: pittti - Dátum: 2009. aug. 1., szombat - 15:53

Itt megtalálod.
Bármelyik alkatrészkatalógusban így szerepel. Egyébként pontosan tudom hogy működik egy 0-Ohmos ellenállás - de mivel ez egy sorozatba illeszkedik ahol a többinél igenis nem mindegy a terhelhetőség ezért a szabvány így írja elő. Nézd csak meg egy 0.1W-os, egy 0.25W-os és egy 0.5W-os 0-Ohmos ellenállás közötti méretkülönbséget! A te logikáddal akár egyformára is készíthetnék.

Egy fenét lehetne azonos méret, írtam, hogy az ilyen 0-s ellenállatoknál a vezető keresztmetszete alapján határoznak meg maximális áramerősséget, nem olvastad? A 0,25W-os besorolásnak egyetlenegy "értelme" van:  A fizikai méret. Ahol ugyanis nem raszterre kéred az alkatrészt, ott a teljesítménybesorolás rendszerint egyértelműbb és logikusabb, ez alkatrészkereskedésben teljesen jól van így, de a gyártó adatlapján sosem fogsz 0,25W-ot találni maximális terhelhetőségre, mert rövidzárnál értelmetlen.
A konkrét esethez annyit, hogy itt SMD-ről van szó, ami viszont rendszerint a kereskedésekben nem teljesítményosztályos, hanem méretosztályos, és ezután második paraméter a teljesítmény-ami itt áramerősség lesz. Az adott helyre 1206-os méretű SMD rövidzárat kell kérni, ennek áramterhelhetősége 2-3A körüli, és mivel ez gyártónként erősen eltérhet azonos méretosztály mellett is (ahogy 2 raszteres ellenállásból van 0,1W-os és 0,5W-os is), ezt nem árt helyszínen megkérdezni.
Amúgy a rövidzár NEM illeszkedik abba a szabványos sorozatba, amire gondolunk (E24, E96, stb), annak az első értéke 1, az utolsó értéke pedig 9,x.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1010 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 01. 16:40

Csak tanulgatok valamit.
Ha nem félvezető, akkor SMD olvadóbiztosíték.
Hol találok valami katalógust, amiből esélyem van kibogarászni, a sok parányból mi mi lehet?

#1011 Felhasználó inaktív   darakan 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2009. 08. 10. 19:10

Sziasztok!

Volt egy vihar, meg egy villám, ami elindított a gépet. Elvitte az alaplapi hangkártyát. Így az alaplapról, már az integrált dolgok nem mennek ( hálókártyát egy régebbi vihar vitte ki). Van egy 160-as wd meg egy egy 120-as samu. ÉS így vany hogy a led nem villog és akkor így befagy aztán eltelik 1-2 perc majd újra elkezd dolgozni. Hol lehet a hiba? Volt egy tápcsere.
"Dobd ide baltát!" Józsi bácsi utolsó mondata.

#1012 Felhasználó inaktív   Gallagher 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 14. 01:36

Sziasztok. Halott hdd-ről való adatmentésről szeretnék érdeklődni. Konkrétan, hogy milyen cégeknél érdemes kopogtatni és mire lehet számítani ergo. milyen árban van egy olyan hddről az adatlenyerés, ami túlfeszt kapott? Fixek szoktak-e lenni az árak vagy vannak-e befolyásoló tényezők, stb.. Egy régi 40 gigás Maxtor hddről van szó. DiamondMax Plus 8 a neve és a dátuma: 26/junius/2003. Szép kort megélt az tény, de a gazdi, aki hozta nekem szeretné róla az adatokat a gép viszont, amibe beteszem még bios szinten sem hajlandó látni.  :(
Képand on the sixth day, God created ManchesterMotherboard:Gigabyte GA-H61M-D2-B3 | CPU:Intel i3-2120 3.30Ghz | VGA:VTX3D Radeon HD5670/1GB
RAM:4GB 1333Mhz/DDR3 | Power:Chieftec 400W | Display: Fujitsu Siemens 19" Wide-LCD & LG 42" LED TV
HDD/SSD: Transcend 128GB[SandForce SF-2281VB1] no HDD. Only Cloud-storage
Operating System: Windows 8.1/64 & OSX 10.8.2

#1013 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 14. 02:05

Idézet: Mondstrahl - Dátum: 2009. aug. 14., péntek - 1:36

Sziasztok. Halott hdd-ről való adatmentésről szeretnék érdeklődni.

Ha elektronikacserével, esetleg javítással megoldható, akkor viszonylag olcsón megúszható.
Ha a mechanika, vagy a fej sérült, akkor aranyárban van a mentés.
Épp a legutóbb volt itt a fórumon egy elektronikajavításos sikertörténet.

#1014 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 14. 07:19

Idézet: Mondstrahl - Dátum: 2009. aug. 14., péntek - 1:36

Egy régi 40 gigás Maxtor hddről van szó. DiamondMax Plus 8 a neve és a dátuma: 26/junius/2003.

Mindenképpen az elektronika kimérésével kell kezdeni. Azt viszont tudni kell, hogy ez a lapos fajta egy pokoli rossz konstrukció (mechanikailag), bár egyes példányok meglepően sokáig húzzák. Mechanikai hibával mindenképpen bontani kell, ez olyan 6 számjegyű összeget jelent.
Ha csak az elektronikát kell (lehet) javítani, akkor olcsóbban megúszod - bár ilyenkor gyakran sérül a file rendszer is (főleg ha írásművelet közben szállt el a winyó), és ennek a javítása sokszor időigényes.

Itt viszont nagyon nagy eltérések vannak az egyes adatmentő cégek között, 4000 - 25.000 Ft.- az óradíj.

Szerkesztette: pittti 2009. 08. 14. 07:21 -kor

#1015 Felhasználó inaktív   DGabor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 17. 19:47

üdv!

adott egy maxtor d540x 40Gs hdd. eddig tökéletesen működött, de egyik napról a másikra istentelenül lassítja a gépet (win indítás ~5 perc, FF ablak 30-50 mp, programindítás szintén, nonstop teker). primary slave, 80 eres kábelen lóg. próbálkoztam áthelyezéssel, pri/sec csatornára rakni, helyzet változatlan. ha nincs bekötve, a gép problémamentes. gyanakodtam windows hibára, de friss install után sem változott a helyzet.

minden segítségért előre is  :respect:
Close the world. Open the nExt.

Megtudtam, hogy "Köcsög pösti" vagyok. Ujjé!

#1016 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 17. 20:35

Idézet: DGabor_ - Dátum: 2009. aug. 17., hétfő - 20:47

üdv!

adott egy maxtor d540x 40Gs hdd. eddig tökéletesen működött, de egyik napról a másikra istentelenül lassítja a gépet (win indítás ~5 perc, FF ablak 30-50 mp, programindítás szintén, nonstop teker). primary slave, 80 eres kábelen lóg. próbálkoztam áthelyezéssel, pri/sec csatornára rakni, helyzet változatlan. ha nincs bekötve, a gép problémamentes. gyanakodtam windows hibára, de friss install után sem változott a helyzet.

minden segítségért előre is  :respect:

d540x és még üzemel? :Đ Ments róla, majd dörgöld le a partíciót, meg amúgy is nézz rá SMART-ra, gyanítom, hogy szaporodásnak indult..
Kommodorba' kömben hogy raktad bele? :think: :kocsog: :Đ

#1017 Felhasználó inaktív   DGabor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 17. 22:35

Idézet: didyman - Dátum: 2009. aug. 17., hétfő - 20:35

d540x és még üzemel? :Đ Ments róla, majd dörgöld le a partíciót, meg amúgy is nézz rá SMART-ra, gyanítom, hogy szaporodásnak indult..
Kommodorba' kömben hogy raktad bele? :think: :kocsog: :Đ

eddig :D

dörgölés megvolt, egy,illetve több particio, fat32/ntfs, helyzet ugyanaz. smart ok, de legutóbbi startnál bios (tusl2c) vinnyogott, hogy mentsek adatot, blablabla.

feldugtam neki, jóóól! :nyasgem: Kép klatty  :Đ

Szerkesztette: DGabor_ 2009. 08. 17. 22:39 -kor

Close the world. Open the nExt.

Megtudtam, hogy "Köcsög pösti" vagyok. Ujjé!

#1018 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 18. 06:15

Idézet: DGabor_ - Dátum: 2009. aug. 17., hétfő - 23:35

eddig :D

dörgölés megvolt, egy,illetve több particio, fat32/ntfs, helyzet ugyanaz. smart ok, de legutóbbi startnál bios (tusl2c) vinnyogott, hogy mentsek adatot, blablabla.

feldugtam neki, jóóól! :nyasgem: Kép klatty  :Đ

Ha BIOS vinnyog rá, ott SMART esemény lesz. Everest riportját bökd be ide róla, amúgy meg ha a BIOS vinnyog már rá, az kuka :( .

#1019 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 18. 08:23

Idézet: didyman - Dátum: 2009. aug. 18., kedd - 7:15

Ha BIOS vinnyog rá, ott SMART esemény lesz. Everest riportját bökd be ide róla, amúgy meg ha a BIOS vinnyog már rá, az kuka :( .

Kaptam én olyan Maxtor 6Y160P0 (Y48GH6BE) amin ugy 3 éve megszünt létezni a smart minden lap ugat rá addig amig kinem kapcsolom a smart érzékelést a biosba.Hűtéssel azóta is megy ez a vinyó a gépembe.Mondjuk ez a vinyó kicsit megfőtt, a panel és a mechanika érintkező forraszai majdnem elpárologtak.Gondoltam már rá hogy veszek egy másik panelt hozzá de azóta is megy a vinyó rendbehozatal után;)

Szerkesztette: djculture 2009. 08. 18. 08:27 -kor

Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#1020 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 08. 18. 11:54

Idézet: DGabor_ - Dátum: 2009. aug. 17., hétfő - 23:35

... smart ok, de legutóbbi startnál bios (tusl2c) vinnyogott, hogy mentsek adatot, blablabla.
...

Kénének konkrét smart értékek. Biztos, hogy lesz valami, max. "határon belül". Ha a bios azt mondta, hogy backup and replace, nem véletlen tette, ugyanis neki maga a hdd mondta...

ps.: na jó, PC kérdezte, de a hdd mondta... :)

Szerkesztette: Warrior 2009. 08. 18. 11:54 -kor

"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.