Idézet: StSanya - Dátum: 2010. 09. 05. 22:33
[..]Amúgy a HDD-ket beszerelheted bárhogy: hason, háton, akár oldalán is. Egyre figyelni kell, hogy fixen, s NE ferdén!
Köszi a tippeket!
Sajnos most nem a hűtés a legnagyobb gond.
Hétfőn délután jutottam oda, hogy az új HDD-t (
http://www.aqua.hu/1...ester-6803.html ) beszereljem, s feltelepítsem rá az XP-t, s a többi fontos programot.
Sajnos már a telepítés sem volt zökkenőmentes. Először rendre hiányolt egy fájlt a másolás során (ez persze még lehetett az optikai meghajtó és/vagy a CD lemez hibája), majd újabb kísérletet követően a PQ Magic8-al már NTFS-re megpartícionált (20/41/41/46 Gb) HDD partícióit nem látta az XP telepítő, csak egy 158 gigás összefüggű "nyers" formázatlan felületet.
A régi HDD-n futó XP alatt ellenőrízve rendben volt minden partíció az új vinyón. Restart, majd végre elindult a telepítés. Rendben is volt, de azoknál a szakaszoknál, ahol újraindítást igényelt mindig az történt, hogy nem látta a rendszervinyót a gépem. Ilyenkor BIOS-ban sem látszott. BIOS-ból kilépés, majd restart után igen.
Tegnap ezt még párszor eljátszotta, amíg Slave-ként a rossz Maxtor rá volt kötve. Azt hittem, az okoz valami gebaszt, hogy egy "rossz" vinyó is van a kábelen. Természetesen a jumper-elésre és az IDE kábel megfelelő részére csatlakoztatásra mindig figyeltem, s helyesen végeztem.
De reggel óta már nem használom a rendszerben a korábbi Maxtor-t; csak az új vinyó van bent Master-ként, s ugyanazok a hibák jönnek elő.
Telepítgettem, frissítettem, amit kellett, s amikor újraindult a gép nem látta a PRIMARY MASTER csatornát. BIOS-ba belépés... ott sem látszott természetesen, majd "Save & Exit" utáni restartot követően már bootolt a Windows XP.
Ezt zsinórban eljátszotta vagy háromszor-négyszer.
Ami még érdekes, hogy nem ugyanaz a hiba jelentkezik, mint az én bad sectoros Seagate, majd a te bad sector-os Maxtor vinyó esetében.
Tehát indítást követően
NEM a "BOOT DISK FAILURE" szöveg jön fel, hanem még előtte a "PRIMARY MASTER FAIL. PRESS "F1" TO CONTINUE (s ha ezt nyomom, akkor jut el a "BOOT DISK FAILURE" részhez/szöveghez) OR "DEL" TO ENTER SETUP".
Ha F1-et nyomok, s a "BOOT DISK..." szöveg után reset-elek, mindig eddig az "PRESS F1"-es dumáig jut el csak.
Ha viszont annál a szövegnél a "DEL"-t nyomom, belépek BIOS-ba, ott a HDD-t ugyan nem látja (PRIMARY MASTER és SLAVE mellett: [NONE] szerepel), de BIOS-ból "Save & Exit" kilépés után ugyebár újraindul a rendszer, s akkor már látja a Primary csatornát/HDD-t, és bootol a Windows.
Az XP telepítése során történt újraindításokkor is ugyanez a hiba lépett fel. Tehát nem is mintha a HDD-t nem látná, hanem az egész Primary csatornát.
Nem tudom mi ez, s el vagyok már keseredve a gépem miatt.
A HD Sentinel szerint a merevlemez 100% rendben van, bármi hiba nélkül.
HD Sentinel riportok:
Van ötletetek arra, hogy mi a fene lehet mindez? Ugye ez a WD vinyó nem hibás?
Mi okozza mégis a problémát?
Talán mégis az IDE kábel rossz? Talán az lehet, hogy némileg azért meg van gyűrődve (hiszen valamennyire elfordítva, "összehajtva" van csatlakoztatva, mert így lehetséges csak), s emiatt megtörve? (Bár, ha a fenti képeket a gépem belsejéről megnézitek, láthatjátok, hogy rend uralkodik, s a kábelek esetében nem csak arra vigyáztam, hogy ne legyenek az áramló levegő útjában, hanem ne is törjenek meg.)
- Esetleg a HDD felőli csatija beégett/oxidálódott a felforrt Maxtor vinyó miatt? S ezúttal tényleg mégiscsak vegyek egy új IDE kábelt?
Ha már veszek nem jobb egy ilyen:
http://www.aqua.hu/r...arch_termek=IDE ?
"Ezer éve" terveztem ilyet venni... még amikor a gépem viszonylag új volt. Csak akkoriban drága volt, így valahogy mindig elmaradt, hogy lapkábel helyett ilyen legyen a gépemben. De ez talán nem tud megtörni... Vagy nem érdemes cserélni ilyen kábelre a lapkábelt?
- Esetleg az alaplap a ludas bármilyen szempontból?
- Ha nem tudná kezelni az ilyen méretű HDD-t az alaplapom, akkor eleve nem tudtam volna megformázni, ugye?
- Vagy az elmúlt 2-3 évben sokszor felmerült (fentiekben már leírt HDD meghibásodások, "eltűnések" miatt) potenciális hiba mégis igaz lehet, s az alaplapi IDE csatlakozó rossz, zárlatos, kihagy?
Esküszöm, kezdek kifogyni az ötletekből, s egyre jobban elkeseredni.
Új gépet biztosan nem tudok venni most, erre már nem költenék számottevő összeget (MOBO csere - de bármely más főalkatrész cseréje is - kizárva, pláne "bizonytalanra").
Viszont mivel a gép rendszeres használat alatt van, s munkára is használjuk, fontos a megbízható működés.
Minden segítő tanácsot, ötletet megköszönök továbbra is!
(Elnézést, ha hosszú lett a hozzászólás, de röviden nem lehet ismertetni a problémát, s a megfelelő "diagnózis" felállításához mindig a lehető legtöbb információra van szükség!)