HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#1881 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 09. 04. 12:59

Íme a képek...

A ház belseje oldalnézetből:

Kép

A merevlemez és a Floppy meghajtó közötti hely:

Kép

A merevlemez kerete alatti rögzítési lehetőség és rács:

Kép

Kép

Az általad elmondottak alapján a fordított helyzetben beszerelt merevlemez ötletét elvetettem. Ha a két utolsó képen látható felfüggesztés alá egy befele fújó ventit szerelek, az elégséges megoldás lesz?

Amennyiben így döntök, az mennyiben befolyásolja a házban lévő levegő keringetését? (Hiszen éppen a ház elején lévő ventitől fog levegőt elszívni, amelynek feladata a proci, a ház belseje irányába friss, hűvösebb levegőt szállítani.)
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#1882 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 04. 13:24

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 09. 04. 13:59

Íme a képek...

Kép

AHa a két utolsó képen látható felfüggesztés alá egy befele fújó ventit szerelek, az elégséges megoldás lesz?

Ja az előző házamnál nekem is igy volt oda az rácsos részre rögzitettem egy befele fújó ventit,pont jó lesz.

Szerkesztette: byebye hwsw 2010. 09. 04. 13:25 -kor

Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#1883 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 04. 16:25

Üzenet megtekintéseIdézet: byebye hwsw - Dátum: 2010. 09. 04. 14:24

Ja az előző házamnál nekem is igy volt oda az rácsos részre rögzitettem egy befele fújó ventit,pont jó lesz.

Köszi! :up: Azt még áruld el légyszíves, hogy a képen látható helyre, te hogyan rögzítenél egy ventit?

Illetve ezzel kapcsolatban várom még az érdemi választ: "Amennyiben így döntök, az mennyiben befolyásolja a házban lévő levegő keringetését? (Hiszen éppen a ház elején lévő ventitől fog levegőt elszívni, amelynek feladata a proci, a ház belseje irányába friss, hűvösebb levegőt szállítani.)"

#1884 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 04. 16:49

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 09. 04. 17:25

Köszi! :up: Azt még áruld el légyszíves, hogy a képen látható helyre, te hogyan rögzítenél egy ventit?

Illetve ezzel kapcsolatban várom még az érdemi választ: "Amennyiben így döntök, az mennyiben befolyásolja a házban lévő levegő keringetését? (Hiszen éppen a ház elején lévő ventitől fog levegőt elszívni, amelynek feladata a proci, a ház belseje irányába friss, hűvösebb levegőt szállítani.)"

Én nem nagyon gondolkoznák rajta strapabíró spárgával odakötözném a lyukakhoz.A másik kérdésre meg az a meglátásom hogy eddig is fűtötte bent a levegőt a vinyó most annyi hogy egy része a friss levegőnek a vinyón át fog áthaladni.De a vinyó hűtése miatt mivel nem fog meleg levegőt annyit így termelni még jobb is lehet a helyzet mint eddig.Legalábbis én így tapasztaltam régen mikor én is kezdtem ezt a ventis dolgot alkalmazni.
Hádédész..

#1885 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 05. 21:33

Nekem ez a HDD hűtés vállt be, csendes is és hatásos is. A WD Caviar Black-omat 30 - 34 C között tartja, enélkül 40 - 43 körül lenne...

http://www.ipon.hu/w...avior_v2/135542

Amúgy a HDD-ket beszerelheted bárhogy: hason, háton, akár oldalán is. Egyre figyelni kell, hogy fixen, s NE ferdén!
"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#1886 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 08. 12:41

Üzenet megtekintéseIdézet: StSanya - Dátum: 2010. 09. 05. 22:33

[..]Amúgy a HDD-ket beszerelheted bárhogy: hason, háton, akár oldalán is. Egyre figyelni kell, hogy fixen, s NE ferdén!

Köszi a tippeket!

Sajnos most nem a hűtés a legnagyobb gond. :-(

Hétfőn délután jutottam oda, hogy az új HDD-t ( http://www.aqua.hu/1...ester-6803.html ) beszereljem, s feltelepítsem rá az XP-t, s a többi fontos programot.

Sajnos már a telepítés sem volt zökkenőmentes. Először rendre hiányolt egy fájlt a másolás során (ez persze még lehetett az optikai meghajtó és/vagy a CD lemez hibája), majd újabb kísérletet követően a PQ Magic8-al már NTFS-re megpartícionált (20/41/41/46 Gb) HDD partícióit nem látta az XP telepítő, csak egy 158 gigás összefüggű "nyers" formázatlan felületet.

A régi HDD-n futó XP alatt ellenőrízve rendben volt minden partíció az új vinyón. Restart, majd végre elindult a telepítés. Rendben is volt, de azoknál a szakaszoknál, ahol újraindítást igényelt mindig az történt, hogy nem látta a rendszervinyót a gépem. Ilyenkor BIOS-ban sem látszott. BIOS-ból kilépés, majd restart után igen.

Tegnap ezt még párszor eljátszotta, amíg Slave-ként a rossz Maxtor rá volt kötve. Azt hittem, az okoz valami gebaszt, hogy egy "rossz" vinyó is van a kábelen. Természetesen a jumper-elésre és az IDE kábel megfelelő részére csatlakoztatásra mindig figyeltem, s helyesen végeztem.

De reggel óta már nem használom a rendszerben a korábbi Maxtor-t; csak az új vinyó van bent Master-ként, s ugyanazok a hibák jönnek elő.

Telepítgettem, frissítettem, amit kellett, s amikor újraindult a gép nem látta a PRIMARY MASTER csatornát. BIOS-ba belépés... ott sem látszott természetesen, majd "Save & Exit" utáni restartot követően már bootolt a Windows XP.

Ezt zsinórban eljátszotta vagy háromszor-négyszer.

Ami még érdekes, hogy nem ugyanaz a hiba jelentkezik, mint az én bad sectoros Seagate, majd a te bad sector-os Maxtor vinyó esetében.

Tehát indítást követően NEM a "BOOT DISK FAILURE" szöveg jön fel, hanem még előtte a "PRIMARY MASTER FAIL. PRESS "F1" TO CONTINUE (s ha ezt nyomom, akkor jut el a "BOOT DISK FAILURE" részhez/szöveghez) OR "DEL" TO ENTER SETUP".

Ha F1-et nyomok, s a "BOOT DISK..." szöveg után reset-elek, mindig eddig az "PRESS F1"-es dumáig jut el csak.

Ha viszont annál a szövegnél a "DEL"-t nyomom, belépek BIOS-ba, ott a HDD-t ugyan nem látja (PRIMARY MASTER és SLAVE mellett: [NONE] szerepel), de BIOS-ból "Save & Exit" kilépés után ugyebár újraindul a rendszer, s akkor már látja a Primary csatornát/HDD-t, és bootol a Windows.

Az XP telepítése során történt újraindításokkor is ugyanez a hiba lépett fel. Tehát nem is mintha a HDD-t nem látná, hanem az egész Primary csatornát.

Nem tudom mi ez, s el vagyok már keseredve a gépem miatt. :-(

A HD Sentinel szerint a merevlemez 100% rendben van, bármi hiba nélkül.

HD Sentinel riportok:

Kép

Kép

Kép

Van ötletetek arra, hogy mi a fene lehet mindez? Ugye ez a WD vinyó nem hibás?

Mi okozza mégis a problémát?

Talán mégis az IDE kábel rossz? Talán az lehet, hogy némileg azért meg van gyűrődve (hiszen valamennyire elfordítva, "összehajtva" van csatlakoztatva, mert így lehetséges csak), s emiatt megtörve? (Bár, ha a fenti képeket a gépem belsejéről megnézitek, láthatjátok, hogy rend uralkodik, s a kábelek esetében nem csak arra vigyáztam, hogy ne legyenek az áramló levegő útjában, hanem ne is törjenek meg.)

- Esetleg a HDD felőli csatija beégett/oxidálódott a felforrt Maxtor vinyó miatt? S ezúttal tényleg mégiscsak vegyek egy új IDE kábelt?

Ha már veszek nem jobb egy ilyen: http://www.aqua.hu/r...arch_termek=IDE ?

"Ezer éve" terveztem ilyet venni... még amikor a gépem viszonylag új volt. Csak akkoriban drága volt, így valahogy mindig elmaradt, hogy lapkábel helyett ilyen legyen a gépemben. De ez talán nem tud megtörni... Vagy nem érdemes cserélni ilyen kábelre a lapkábelt?

- Esetleg az alaplap a ludas bármilyen szempontból?

- Ha nem tudná kezelni az ilyen méretű HDD-t az alaplapom, akkor eleve nem tudtam volna megformázni, ugye?

- Vagy az elmúlt 2-3 évben sokszor felmerült (fentiekben már leírt HDD meghibásodások, "eltűnések" miatt) potenciális hiba mégis igaz lehet, s az alaplapi IDE csatlakozó rossz, zárlatos, kihagy?

Esküszöm, kezdek kifogyni az ötletekből, s egyre jobban elkeseredni. :reklamacio: :-(

Új gépet biztosan nem tudok venni most, erre már nem költenék számottevő összeget (MOBO csere - de bármely más főalkatrész cseréje is - kizárva, pláne "bizonytalanra").

Viszont mivel a gép rendszeres használat alatt van, s munkára is használjuk, fontos a megbízható működés.

Minden segítő tanácsot, ötletet megköszönök továbbra is!

(Elnézést, ha hosszú lett a hozzászólás, de röviden nem lehet ismertetni a problémát, s a megfelelő "diagnózis" felállításához mindig a lehető legtöbb információra van szükség!)

#1887 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 08. 13:29

Ja első körbe ide kábel kivág és beletsz egy másik,ezt a hengerest én nem ajánlom csak a bajom volt vele.Elég buziul vannak belefüzve a szálak,vettem már olyat ami zsír újonnan szakadt volt.Ha megtörik belül a szál azt se lehet látni,jobb a hagyományos.

Szerkesztette: byebye hwsw 2010. 09. 08. 13:30 -kor

Hádédész..

#1888 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 08. 13:38

Hétfőn délután jutottam oda, hogy az új HDD-t ( http://www.aqua.hu/1...ester-6803.html ) beszereljem, s feltelepítsem rá az XP-t, s a többi fontos programot.

Sajnos már a telepítés sem volt zökkenőmentes. Először rendre hiányolt egy fájlt a másolás során (ez persze még lehetett az optikai meghajtó és/vagy a CD lemez hibája), majd újabb kísérletet követően a PQ Magic8-al már NTFS-re megpartícionált (20/41/41/46 Gb) HDD partícióit nem látta az XP telepítő, csak egy 158 gigás összefüggű "nyers" formázatlan felületet.

Van ötletetek arra, hogy mi a fene lehet mindez? Ugye ez a WD vinyó nem hibás?

Mi okozza mégis a problémát?

Több hiba lehet, olyan is van amit Te követtél el. Egy ekkora winyót minden normális alaplap problémamentesen lát - első feladat: elérni hogy a Bios korrektül kezelje (új IDE kábel, másik molex, esetleg másik IDE port).

Vigyázz, némelyik alaplap ezt a winyót csak akkor kezeli Master-ként, ha nincsen rajta Jumper! Tehát se Master (M), se kábel szelekt (CS) nem lehet rajta!

A buherált partíciókat hagyd a fenébe, tessék a TELEPÍTŐ LEMEZZEL partícionálni! Azt hiszem, nem megoldhatatlan feladat - az első kivételével a többinek a formázása megoldható később is, tetszőleges formátumúra.

Használj normális telepítőlemezt, a berhelt verziókat (Reborn, Winter Edition) ajánlatos nagy ívben kerülni!
A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#1889 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 08. 14:30

Üzenet megtekintéseIdézet: byebye hwsw - Dátum: 2010. 09. 08. 14:29

Ja első körbe ide kábel kivág és beletsz egy másik,ezt a hengerest én nem ajánlom csak a bajom volt vele.Elég buziul vannak belefüzve a szálak,vettem már olyat ami zsír újonnan szakadt volt.Ha megtörik belül a szál azt se lehet látni,jobb a hagyományos.

Köszi az info-t! Akkor maradok a hagyományos kábelnél.

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti - Dátum: 2010. 09. 08. 14:38

Több hiba lehet, olyan is van amit Te követtél el. Egy ekkora winyót minden normális alaplap problémamentesen lát - első feladat: elérni hogy a Bios korrektül kezelje (új IDE kábel, másik molex, esetleg másik IDE port).

Köszönöm szépen a gyors választ Neked is! :up:

Fentiek szerint - minden bizonytalanságom ellenére - jól sejtettem; a HDD mérete a MOBO-nak nem lehet gond.

Egyébként mit értesz azon, hogy "másik IDE port"-ot használjak? :think: Kérlek, írd le, hogy mi indokolja mindezt!

Egyébként a tápkábel egy másik MOLEX csatijára dugtam a vinyót már akkor, amikor telepítettem. Szóval ez megvolt. (Éppen a korábban a táppal és az elektromos hálózattal kapcsolatos okfejtésekből adódóan.)

Új IDE kábelt még nem vettem, de ezt a részét szintén nem értem a dolognak....

Kérlek benneteket, áruljátok el, hogy ha van egy a fenti képeken látható gép, ahol a kábelek nincsenek agyon nyomorgatva, megtörve, állandóan ki-behúzkodva, s pár hónapos az IDE kábel, akkor mitől romlik el?

Extrém példát mondok: ha havonta új HDD-t építek a gépembe, akkor minden alkalommal dobjam ki az 1 hónapos kábelt, s vegyek újat? Nem "tamáskodom", nem cinikus vagyok... tényleg nem értem, hogy ezek az IDE kábelek miért romlanak el a "semmitől"!?!? :-s

Vigyázz, némelyik alaplap ezt a winyót csak akkor kezeli Master-ként, ha nincsen rajta Jumper! Tehát se Master (M), se kábel szelekt (CS) nem lehet rajta!

Köszönöm a tippet! :-) Annyi gyakorlatom, hozzáértésem van azért, hogy a jumper-elésre nagyon figyelek. Ezt írtam is fentebb.

Természetesen, amikor a Maxtor-al közös kábelen volt, akkor Master-ként "Master with Slave"-re jumper-eltem, amikor valamiért a szerepüket meg kellett cserélni, akkor "Slave"-ként jumpereltem, s mióta a Maxtor-t már nem használom (mert minden lényegeset átmásoltam róla), az új vinyóm jumper nélkül üzemel.

Mert valóban... a fedelén lévő "útmutató" címke alapján (is) "Single Master"-ként használva jumper nélkül kell üzemeltetni.

(Természetesen a megfelelő jumper-elést a Maxtor vinyóval is elvégeztem mindig.)

A buherált partíciókat hagyd a fenébe, tessék a TELEPÍTŐ LEMEZZEL partícionálni! Azt hiszem, nem megoldhatatlan feladat - az első kivételével a többinek a formázása megoldható később is, tetszőleges formátumúra.

Fura, de ebben az esetben igazad lett.

Ugyan nem nevezném "buherált partíciónak" a Partition Magic 8.0 által létrehozott partíciókat (sőt, ha összevetnénk az említett program és a Windows particionálásra vonatkozó lehetőségeit, a Windows csúfos kudarcot vallana), de a telepítő lemezről valóban, harmadik nekifutásra, a telepítő lemezzel megformázva az XP-nek szánt 20 gigás partíciót, sikerült feltelepíteni a Windows XP-t.

Használj normális telepítőlemezt, a berhelt verziókat (Reborn, Winter Edition) ajánlatos nagy ívben kerülni!

Ez egy teljesen normáls, szabványos, "berheléstől" mentes (azt sem tudom, mi a két általad említett verzió) Windows XP telepítő lemez.

Most jön a legfontosabb kérdés:

Ajánlott-e egyáltalán ezt a rendszert így használnom? Mi van, ha az egész hibát, a régi Seagate HDD-m meghibásodását, s most a Maxtor HDD bad sector-osodását nem áram kimaradás, hanem az alaplapom, pontosabban az alaplapi IDE vezérlő hibája okozta?

Ez már anno, a Seagate HDD-m meghibásodása (sőt, egyes gépújraindulási, HDD "eltűnési hibák) kapcsán is téma volt itt a HWSW-n nem egyszer. A legnagyobb HWSW-s "guruk", még Didyman is vizsgálta a dolgot. S a lehetőséget sem akkor, sem azóta nem vetette el senki.

Az alaplapon hibára utaló vizuális jel nincsen, csak éppen X év alatt a harmadik merevelemez hibásodik meg a gépben, gyanúsan ugyanazokkal a problémákkal (napi első indításkori, újraindítást követő, vagy használat közbeni merevlemez "eltűnés"), miközben az egyik fő gyanúsított, a DTK táp ki lett cserélve.

(Egyébként Didyman átnézte a régit, s szerinte annak sincsen baja. A csere inkább a bizonytalanság miatt, "önmegnyugtatás" céljából történt.)

Szóval, ha az IDE vezérlő rossz, akkor most minden másodperc használat az új HDD-m tönkremenését kockáztatja.

A HW-ekben jártas cimborámmal megvitatva lehetőségként felmerült egy PCI sínbe tehető EIDE 133-as vezérlőkártya. Ha arra kötném a HDD-t, akkor az esetlegesen hibás alaplapi vezérlő nem tehet kárt benne. Mi a véleményetek a lehetőségről?

#1890 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 08. 15:33

„Egyébként mit értesz azon, hogy "másik IDE port"-ot használjak? :think: Kérlek, írd le, hogy mi indokolja mindezt!”

Nagyon egyszerű. Fentebb írtad, hogy a Bios nem látja - én ilyen esetben mindig először IDE kábelt cserélek, ha továbbra sem látja akkor átdugom a secondary IDE portra, ha ott látja akkor alaplapcsere. (hibás a primary IDE port).
Vagy egy lentebb említett kártyát építek bele.

(- Tudod én hivatásszerűen foglalkozom gépjavítással, maximálisan nem mindegy hogy három nap alatt találok meg egy hibát, vagy három perc alatt!!!)

„Új IDE kábelt még nem vettem, de ezt a részét szintén nem értem a dolognak.... ”
Nekem meg már sikerült olyan vadiújat venni (én bontottam ki a zacsiból), ami helyből rossz volt...
Tucatáru, a minősége olyan amilyen.

„Fura, de ebben az esetben igazad lett. ”
Az lett volna a fura ha nem lett volna igazam.

„Ajánlott-e egyáltalán ezt a rendszert így használnom? Mi van, ha az egész hibát, a régi Seagate HDD-m meghibásodását, s most a Maxtor HDD bad sector-osodását nem áram kimaradás, hanem az alaplapom, pontosabban az alaplapi IDE vezérlő hibája okozta?

Nehezen elképzelhető, az IDE vezeték csak jelvezeték.

A HW-ekben jártas cimborámmal megvitatva lehetőségként felmerült egy PCI sínbe tehető EIDE 133-as vezérlőkártya. Ha arra kötném a HDD-t, akkor az esetlegesen hibás alaplapi vezérlő nem tehet kárt benne. Mi a véleményetek a lehetőségről?
[/quote]

Ha az IDE vezérlő a rossz, akkor az alaplapcserét kivéve ez az egy lehetőséged maradt. Több tucat ilyen kártyát építettem már be, probléma nélkül működnek.

#1891 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 09. 08:24

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 09. 08. 15:30

...

Ha tényleg hibás az alaplap, gondold csak meg, van-e értelme használni még? Mert nem tudni, mikor mi fog rosszul működni rajta. Egy megbízhatatlan digitális szerkezet minden átoknál nagyobb csapás tud lenni. Szóval ha a vezérlő hibásnak mutatkozik, szerintem ne rakj kártyát bele, cseréld.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1892 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 09. 08:27

Üzenet megtekintéseIdézet: byebye hwsw - Dátum: 2010. 09. 04. 17:49

Én nem nagyon gondolkoznák rajta strapabíró spárgával odakötözném a lyukakhoz. ...

Vékony kábelkötegelőnél nincs jobb. Bár nem oldható kötés, max. vegyszerrel. :)
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1893 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 09. 08:50

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 09. 09. 09:27

Vékony kábelkötegelőnél nincs jobb. Bár nem oldható kötés, max. vegyszerrel. :)

De van. A tisztességes házszellőzés, legfeljebb a mellső ventilátorral megtámogatva, végső esetben. Pont a HDD-re fúj.

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#1894 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 09. 08:53

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 09. 04. 17:25

Sehogy. Ha nagyon nyűglődsz, egy kartonlappal a mellső ventilátor légáramát a HDD aljára irányíthatod.

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#1895 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 09. 13:33

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti - Dátum: 2010. 09. 08. 16:33

Nagyon egyszerű. Fentebb írtad, hogy a Bios nem látja - én ilyen esetben mindig először IDE kábelt cserélek, ha továbbra sem látja akkor átdugom a secondary IDE portra, ha ott látja akkor alaplapcsere. (hibás a primary IDE port).[..]Vagy egy lentebb említett kártyát építek bele.

Így értem; világos.

Nehezen elképzelhető, az IDE vezeték csak jelvezeték.

Úgy értettem, hogy az esetlegesen hibás alaplapi IDE csatorna által okozott, menet közbeni "eltűnések" nem használtak a merevelmezeknek. Esetleg rosszul gondolom, hogy ilyentől meghibásodhat?

Ha az IDE vezérlő a rossz, akkor az alaplapcserét kivéve ez az egy lehetőséged maradt. Több tucat ilyen kártyát építettem már be, probléma nélkül működnek.

Minden racionális érvet figyelembe véve, így döntöttem. Ma vásároltam egy ilyen PCI kártyát: http://www.aqua.hu/s...arch_termek=ata

Sajnos probléma van vele! :-(

- Az első gond, hogy a Windows és az EVEREST "ITE IT8212 ATA RAID Controller" típusú kártyaként ismeri fel; gyártója az ITE Tech Inc.

A dobozán semmi márkázás, hacsak nem a fekete ovális címkében lévő "Best Connectivity" felirat utal a gyártóra. (Illetve a dobozon egy átlátszó, kerek matricán látható az iTE felirat a kártya főbb adataival - RAID133, Ultra ATA stb. - de ez utalhat magára a chip-re is.)

A boltban kérdeztem is, hogy ez biztosan az STLab kártyája-e, s "igenlő" választ kaptam.

Jól gondolom, hogy ennek köze nincsen a fenti linken látható STLab kártyához? :think: (Azon kívül, hogy ATA133-as PCI kártya mindkettő.) Én direkt márkásat akartam venni, ha már egyszer fontos a megbízhatóság.

- A másik, egyben legfőbb probléma: követtem a dobozban található telepítési útmutatót; beszereltem a kártyát egy szabad PCI sínbe, még az alaplapi IDE-ről boot-oltam a Windows XP-be, feltelepítettem a mellékelt driver CD-ről a driver-ét (gond nélkül feltelepült), lekapcsoltam a gépet, a RAID kártyára átkötöttem az IDE kábelt, ráadásul a dobozában található vadonat újat.

Az alaplap BIOS-ában beállítottam, hogy "SCSI Boot Device"-ról induljon a rendszer; elindítottam, betöltötte a kártya saját BIOS-át, ahol ki tudtam választani a merevlemezt, betöltődött a Windows XP login képernyő, de örömöm rövid volt.

Amint rákattintottam a profilomra, hogy belépjek, abban a pillanatban "kékhalált" kaptam hibakóddal, s a szokásos szöveggel "Ha új HW-t telepített, indítsa újra, bla, bla, bla".

Reset után ismét bebootolt a Windows XP, de amikor beléptem a profilomba, s a tray-re elkezdte betölteni a programokat, lefagyott a rendszer. A kurzort tudtam mozgatni, de semmi nem történt.

Újabb reset után ismét ebbe futottam bele.

Ez követően elindítottam SAFE módban, hálózattal, s pár percig rendben volt, de amikor éppen ide írtam ezt a hozzászólást, újabb "kékhalállal" elszállt a rendszer. :reklamacio:

Most a HHD IDE kábele ismét az alaplapom port-jára van csatlakoztatva, így tudok most internetezni, s ide írni.

Egyébként az Eszközkezelő szerint a kártya rendben "beilleszkedett" a rendszerbe; nincsen sárga felkiálítójel. A BIOS nem mutat IRQ ütközést, vagy egyéb problémát.

Van tippetek, hogy mi okozza a problémát, s hogyan tudom megoldani? :-s

Elképzelhető, hogy HW inkompatibilitás a kártya és az alaplap, illetve szoftveres probléma a Windows és a kártya illesztőprogramja között? Esetleg bármi más?

Nagyon megköszönök minden segítséget (az eddigiekért is rendkívül hálás vagyok), mert ha kártyát vissza kell vinnem (egyelőre úgy néz ki), az jó lenne holnap délelőtt elintézni!

#1896 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 09. 14:41

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 09. 09. 14:33

Egyébként az Eszközkezelő szerint a kártya rendben "beilleszkedett" a rendszerbe; nincsen sárga felkiálítójel. A BIOS nem mutat IRQ ütközést, vagy egyéb problémát.

Az inkább akkor tekinthető biztosan működőnek, ha rádugtál volna még egy második merevlemezt is, és azt használni is tudod. Utána csere.

Egyébként a telepítésnek van egy olyan módja is, hogy elindítani az XP-telepítőt, majd floppy-lemezen mellékelni a drivert a SCSI-eszközhöz. (Itt nem *.exe telepítőről van szó.) Ha nincs floppy, akkor integrálni a telepítőbe. Vagyis néha egyik kellemetlenebb megoldás, mint a másik, de sajnos ez van, az XP nem veszi be a drivert USB-ről úgy, mint a Vista/Win7.

#1897 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 09. 15:07

Üzenet megtekintéseIdézet: Signal - Dátum: 2010. 09. 09. 15:41

Az inkább akkor tekinthető biztosan működőnek, ha rádugtál volna még egy második merevlemezt is, és azt használni is tudod. Utána csere.

Köszönöm a hozzászólást Neked is! ;-)

Én egyébként nem azt mondtam, hogy biztosan működik, csak azt, hogy a Windows-ban az Eszközkezelő HW listájában nincsen sárga felkiáltójel, ami hibára szokott utalni. :think:

Üzenet megtekintéseIdézet: Signal - Dátum: 2010. 09. 09. 15:41

Egyébként a telepítésnek van egy olyan módja is, hogy elindítani az XP-telepítőt, majd floppy-lemezen mellékelni a drivert a SCSI-eszközhöz. (Itt nem *.exe telepítőről van szó.) Ha nincs floppy, akkor integrálni a telepítőbe. Vagyis néha egyik kellemetlenebb megoldás, mint a másik, de sajnos ez van, az XP nem veszi be a drivert USB-ről úgy, mint a Vista/Win7.

Ezt a részét értem, de esetemben éppen az volt a lényeg, hogy egy újonnan vásárolt HDD-re, "frissen" telepített Windows XP alá kellett "integrálnom" a kártya szoftverét. A kártyához adott "manual" szerint ezzel nincs is semmi baj.

Gondolod, hogy egy teljesen új Windows telepítés szükséges (immár a Windows XP telepítés kezdetekor floppy-ról a kártya drivert telepítve) ahhoz, hogy jól működjön az eszköz? :-s

(Az "USB"-s hasonlatot nem értem... USB port sem mint csatolófelület, sem mint a driver telepítésének forrása nem jelent meg ebben a történetben.)

Jah... egyébként utánanéztem most az interneten... ez egy máshol "Best Connectivity" gyártmányú kártyakén forgalmazott, "no-name" termék, amit STLab kártyaként adtak el nekem az Aqua helyi boltjában. Ez önmagában elég arcpirítóan felháborító dolog. (S ott motoszkál bennem, hogy a gagyi kínai gyártás és/vagy szoftver okozhatja a galibát.)

Holnap visszaviszem, s kicseréltetem egy valóban STLab gyártmányú kártyára.

Ettől függetlenül várok minden érdemi javaslatot a jelenleg még fennálló probléma megoldására!

#1898 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 09. 15:07

„Én direkt márkásat akartam venni, ha már egyszer fontos a megbízhatóság.”

Fene tudja nálam a márka az Adaptec-nél kezdődik. Egy RocketRaid kártyával sokkal jobban jártál volna. Jók voltak még a Promise, valamint a HPT gyártmányai (HPT 366, HPT370, HPT374) is. Sajnos ezeket már csak alkalomszerűen lehet beszerezni. Ettől eltekintve, amit vettél annak is illene tökéletesen működnie.

„- A másik, egyben legfőbb probléma: követtem a dobozban található telepítési útmutatót; beszereltem a kártyát egy szabad PCI sínbe, még az alaplapi IDE-ről boot-oltam a Windows XP-be, feltelepítettem a mellékelt driver CD-ről a driver-ét (gond nélkül feltelepült), lekapcsoltam a gépet, a RAID kártyára átkötöttem az IDE kábelt, ráadásul a dobozában található vadonat újat.

Az alaplap BIOS-ában beállítottam, hogy "SCSI Boot Device"-ról induljon a rendszer; elindítottam, betöltötte a kártya saját BIOS-át, ahol ki tudtam választani a merevlemezt, betöltődött a Windows XP login képernyő, de örömöm rövid volt.”

Pedig magam sem csináltam volna másképpen, működő rendszerbe csak így lehet telepíteni - az F6-os módszer csak új telepítésnél használható. Vagy valamiért hibás, instabil a rendszered, vagy tényleg maga az alaplap működik bizonytalanul.
Alaposan ki kellene tesztelni, de ahogy látom ehhez sem a felkészültséged, sem a rendelkezésedre álló eszközpark (cserealkatrészek) nem elegendő.

Javaslom, hogy vidd el szervizbe - ott egykettőre kiderítik a hibát.

#1899 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 09. 15:36

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti - Dátum: 2010. 09. 09. 16:07

Fene tudja nálam a márka az Adaptec-nél kezdődik. Egy RocketRaid kártyával sokkal jobban jártál volna. Jók voltak még a Promise, valamint a HPT gyártmányai (HPT 366, HPT370, HPT374) is. Sajnos ezeket már csak alkalomszerűen lehet beszerezni. Ettől eltekintve, amit vettél annak is illene tökéletesen működnie.

Jó, hát persze lehet mindig "jobb" márkát találni. Azért amennyire tudom, az STLab nem gyárt gagyi hardvereket.

Mindamellett a történetben az a felháborító, hogy márkásként egy "no name" kártyát adtak el nekem. (Méghozzá nem is olcsón.)

Üzenet megtekintéseIdézet: pittti - Dátum: 2010. 09. 09. 16:07

Pedig magam sem csináltam volna másképpen, működő rendszerbe csak így lehet telepíteni - az F6-os módszer csak új telepítésnél használható. Vagy valamiért hibás, instabil a rendszered, vagy tényleg maga az alaplap működik bizonytalanul.
Alaposan ki kellene tesztelni, de ahogy látom ehhez sem a felkészültséged, sem a rendelkezésedre álló eszközpark (cserealkatrészek) nem elegendő.

Javaslom, hogy vidd el szervizbe - ott egykettőre kiderítik a hibát.

"Eszközparkom" (leszámítva egy-két profi csavarhúzót, valamint pár tetszlemezt) valóban nincsen ehhez. Leginkább türelmem nincsen, az az igazság.

Adott ez a számítógép, amelyet talán 30.000 forintért sem tudnék eladni, ha meghirdetném. Amely számítógépnek muszáj működnie, mert rendszeres használat alatt áll, itthon is dolgozunk vele. Adott ez a számítógép, s a tény, hogy már ezelőtt kb. 1,5 évvel elhatároztam, hogy egy fillért nem akarok rákölteni, mert nem érdemes.
Ezt fejleszteni már úgy lehetne, ha az ember új alaplapot venne, abba új proci, VGA... akkor pedig már inkább egy új gép.
Arra pedig jelenleg nincs pénz.

Most ott tartok, hogy erre a gépre már kiadtam ~18.000 forintot az elmúlt 1 hétben, s még mindig nem működik jól.

Ha elviszem szervízbe, az min változtat? Megállapítják 5.000-10.000 forintért, hogy rossz az alaplapom, cseréljem le, és/vagy dobjam ki a gépet.

Egyébként Warrior fenti javaslatára reagálva elmondom, hogy ha lenne a barátaimnak olyan Socket 462-es alaplapja, amelyről biztosan tudom, hogy 100%-osan hibátlan, nem "berhelt", akkor azt megvettem volna. (Szerintem a PCI kártya árából ki is került volna.) Sajnos nem tudok ilyen alaplapról. (Akit lehetett, már megkérdeztem.)

Az lenne a legjobb megoldás... lecserélni ezt a rohadt ASUS A7V8X-X lapot egy másik Socket 462-es lapra. De "PC bontóban", apróhirdetés alapján, illetve ismeretlen embertől nem fogok venni bizonytalan eredetű és műszaki állapotú alaplapot, az biztos.

Így itt "szopok, mint a torkosborz" egy feltehetően (ám nem 100%-os bizonyossággal) rossz alaplap, egy gagyi Windows XP és egy no name PCI kártya miatt. Szép kiáltások! :-)

#1900 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 09. 15:58

„Ha elviszem szervízbe, az min változtat? Megállapítják 5.000-10.000 forintért, hogy rossz az alaplapom, cseréljem le, és/vagy dobjam ki a gépet.”

Nem kell olyan sokad kiadnod... Nézd meg pl. ezt, kb. 10x annyit ér mint a jelenlegi lapod. Teljesen komplett, csak be kell szerelni.

„Az lenne a legjobb megoldás... lecserélni ezt a rohadt ASUS A7V8X-X lapot egy másik Socket 462-es lapra. De "PC bontóban", apróhirdetés alapján, illetve ismeretlen embertől nem fogok venni bizonytalan eredetű és műszaki állapotú alaplapot, az biztos.”

Ennek van a legkevesebb értelme - vacakot esetleg még vacakabbra cserélni. A fenti linken mutatott alkatrészekből még majdnem egy mai szinten is elfogadható, minőségi gépet lehet összerakni (persze nem játékra!). Cégek, irodák ennél jócskán gyengébb gépekkel is dolgoznak (sokszor égnek is áll a hajam!)

„Így itt "szopok, mint a torkosborz" egy feltehetően (ám nem 100%-os bizonyossággal) rossz alaplap, egy gagyi Windows XP és egy no name PCI kártya miatt. Szép kiáltások!”

Hát igen, de ez kétoldalú dolog - valamiből a szogáltatóiparnak (kereskedelem) is meg kell élnie - viszont aki tudja hogy mit szeretne, azt nehezebb megvezetni. Sajnos az eladók 99%-a kevesebbet ért a portékájához mint egy kezdő szervizes - egyszerűen csak eladja amit a főnökei beszereznek.
Szaktanácsadás? ... Inkább maguk szorulnának tanácsra.

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 93
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.