HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 159
  • 160
  • 161
  • 162
  • 163
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#3201 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2014. 03. 08. 06:36

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 03. 07. 19:27

És, ha a kacsa a vízre megy és ott marad, az idő megváltozik, vagy úgy marad.
Megnéztem azt amit Pitti (a bitvadász) volt oly kedves, h iderakott.
Eszerint a fej sávon tartásának alapja egy mágneses sorvezető. Ez az amit vagy fel lehet írni a saját meghajtóban, vagy nem. Minden mást teljes bizonyossággal, igen. Csak akkor nem, ha ez valamivel direkt megvan akadályozva.
Elvi akadálya a vezetősáv felírásának sincs, mivel az írófej (fizikailag) eléri a vezető sávok helyeit is. Elvileg egy alap pozícióból kiindulva fel lehet írni az egész lemezt úgy, h a vezetősávok felírásához vezetőnek a már felírt adatsávot használják fel pozicionálásra.
És igen, találgatok. Találgatok mert a megtévesztések világában élünk és a diszkekkel kapcsolatban is egymásnak ellentmondó állításokkal találkoztam.

Nem ezt a mágneses sorvezetőt (amit mások bevezető szakasznak neveznek) nem lehet felírni házilag.

Már csak azért sem, mert ilyen parancs, hogy low level format az ATA specifikációban nincs. A 26. oldal alján kezdődnek a parancsok a tartalomjegyzékben.

#3202 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 08. 06:45

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 03. 07. 23:34

Ha a kérdés nekem szól, akkor passz.
A szerkentyűről közvetlen konkrét ismeretem annyi amennyit szétbontással látni tudtam és amennyi működési tapasztalatom van.
Ezeken túl még van amit az egyéb ismereteimet felhasználva feltételezek és ismerek különféle állításokat.

Ennyi. Hiányos ismeretekkel feltételezgetsz.

És elgondolkoztatásul: Tökéletes és nagyon jól dokumentált nézőponti működés leírás az, h a nap (a megfigyelt szabályszerűségek szerint) ballag az égen.
A maga nemében az objektumok viszonylagossági modellben az is tökéletes, h a föld kering a nap körül és közben forog a tengelye körül.

Persze. Ez csak annak kérdése, hogy mi az inerciarednsezr.
Ha a Nap, akkor a Föld kering körülötte (és a többi naprendszerbeli bolygó). Ha a Föld, akkor a Nap kerig körülötte (a bolygók meg mindenféle kurfli alakú utakat tesznek).
Ha meg egy távoli galaxis a koordinátarendszer közepe, akkor meg a Nap is mozog valamerre, a körülötte mozgó bolygóival együtt.

Ez ugyanaz, mint amikor Psita bácsi 2 km/h sebességgel csoszog a vonaton a klozett felé, azokhoz képest akik ott ülnek.
Aki meg a sorompónál várakozik a vonat melletti úton, ahhoz képest meg 62 km/h-val csoszog.

Megint a hülyeséget kevered ide, a koordináta geometria miben függ össze a fenti témával? Ha innen nézem, akkor képes low level formatra az eszköz, ha onnan nézem nem tud? Hülye vagy megint.

És kőkeményen bizonyított, h ez is csupán valamely más működések eredőjében létező nézőponti látszat (nem a mindenség valós felépítése és fizikai működése).
Ki ki képzeljen a HDD-k esetében is a tapasztalatai fényében és a különféle állítások alapján azt amit tud és akar.

Nem. Azt "tud", amire a gyártó felprogramozta.
A másik lehetőség, hogy tévedsz, és úgy hiszed, hogy mást is "tud".

#3203 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 08. 13:24

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2014. 03. 08. 06:36

Nem ezt a mágneses sorvezetőt (amit mások bevezető szakasznak neveznek) nem lehet felírni házilag.
Már csak azért sem, mert ilyen parancs, hogy low level format az ATA specifikációban nincs. A 26. oldal alján kezdődnek a parancsok a tartalomjegyzékben.

Abban amit Pitti iderakott, az van, h ezekben a kütyükben kettős fej van és ezekből az egyik olvassa a sorvezetőt (szinkronizáló gyűrű). Az adat és a sorvezető gyűrűk egymást követően vannak a lemez sugarán. Ebből az is adódik, h a sorvezető és a header (bevezető szakasz) nem ugyanaz.
Az ATA specifikációról pedig annyit, h a korai ATA illesztéses HDD-k hivatalosan is mélyformázhatók voltak.

#3204 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 08. 13:49

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2014. 03. 08. 06:45

Ennyi. Hiányos ismeretekkel feltételezgetsz.

Persze. Ez csak annak kérdése, hogy mi az inerciarednsezr.
Ha a Nap, akkor a Föld kering körülötte (és a többi naprendszerbeli bolygó). Ha a Föld, akkor a Nap kerig körülötte (a bolygók meg mindenféle kurfli alakú utakat tesznek).
Ha meg egy távoli galaxis a koordinátarendszer közepe, akkor meg a Nap is mozog valamerre, a körülötte mozgó bolygóival együtt.

Ez ugyanaz, mint amikor Psita bácsi 2 km/h sebességgel csoszog a vonaton a klozett felé, azokhoz képest akik ott ülnek.
Aki meg a sorompónál várakozik a vonat melletti úton, ahhoz képest meg 62 km/h-val csoszog.

Megint a hülyeséget kevered ide, a koordináta geometria miben függ össze a fenti témával? Ha innen nézem, akkor képes low level formatra az eszköz, ha onnan nézem nem tud? Hülye vagy megint.
Nem. Azt "tud", amire a gyártó felprogramozta.
A másik lehetőség, hogy tévedsz, és úgy hiszed, hogy mást is "tud".

Volt idő amikor még én is objektivitás hitű voltam. Aztán kinőttem belőle.
Azóta már tudom, h csak képzelgéseink vannak. Ezek jó esetben valamilyen relativitásokban tapasztalatokkal megerősítettek.
Einstein pedig a relativitási tételében kimondja, h a mérhetők mind inerciarendszerenként, mind az adott inerciarendszereken belüli relativitásonként változnak. Az inerciarendszeren belüli torzulások pedig az inerciarendszer méretének növekedésével növekednek.
Ő maga a téridőfizikai modellben számolt elemi inerciarendszerekkel amelyeket térképészeti szabályok szerint integrálva levetített a vonatkoztatáshoz használt alapsíkra. Pár speciális esetre elvégezték a jó közelítést adó számításokat. Majd a kapott eredményeket áttranszformálták az objektumok viszonylagossági rendszerbe. Abban amiben Ő számolt, csak térpontokra vonatkoztatott erőhatások vannak. Az áttranszformálás során nevesítették ezeket az erőhatásokat úgy, mint objektum tulajdonságokból adódóakat. Ebből adódik példul az a furcsaság, h bevezették a statikus és dinamikus tömeg fogalmát.
Közel sem annyira egyszerű és egyértelmű a fizika, mint ahogy Móricka elképzeli (és ahogy az oskolákban hitetik).
- A Vinyó pedig azt tudja amire rá tudjuk venni. Kis segítséggel még diót is képes törni.

#3205 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 08. 14:25

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 03. 08. 13:24

Abban amit Pitti iderakott, az van, h ezekben a kütyükben kettős fej van és ezekből az egyik olvassa a sorvezetőt (szinkronizáló gyűrű). Az adat és a sorvezető gyűrűk egymást követően vannak a lemez sugarán. Ebből az is adódik, h a sorvezető és a header (bevezető szakasz) nem ugyanaz.
Az ATA specifikációról pedig annyit, h a korai ATA illesztéses HDD-k hivatalosan is mélyformázhatók voltak.

1. tévedés.
Én inkább úgy emlékszem, hogy az egyik az író, a másik az olvasófej volt.
A "sorvezetés" meg csak a blokkok elején volt, nem külön sávban. Így a diszk felét elpocsékolnák.
A fejeket tartó kar állásának szögétől függően az író és olvasó fej nem ugyanazon sáv felett van, ezt íráskor kompenzálni kell, szerintem itt nézted el a rajzot.

2. tévedés.
A korai ATA diszkek sem voltak mélyformázhatóak, itt az ATA-1 szabvány.

Szerkesztette: Sparow2 2014. 03. 08. 14:40 -kor

#3206 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 08. 14:27

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 03. 08. 13:49

BLA-BLA-BLA ...

- A Vinyó pedig azt tudja amire rá tudjuk venni. Kis segítséggel még diót is képes törni.

Igen. És mivel low level formatra nem tudjuk rávenni, ezért azt nem tudja.

#3207 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 08. 15:55

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2014. 03. 08. 14:25

1. tévedés.
Én inkább úgy emlékszem, hogy az egyik az író, a másik az olvasófej volt.
A "sorvezetés" meg csak a blokkok elején volt, nem külön sávban. Így a diszk felét elpocsékolnák.
A fejeket tartó kar állásának szögétől függően az író és olvasó fej nem ugyanazon sáv felett van, ezt íráskor kompenzálni kell, szerintem itt nézted el a rajzot.
2. tévedés.
A korai ATA diszkek sem voltak mélyformázhatóak, itt az ATA-1 szabvány.

Visszakerestem a cikket és megnéztem.
Igazad van, nincs külön sorvezető.
És, mint felhasználó azt tapasztaltam, h a vinyómon lefutott egy procedúra amitől az meggyógyult. Ezt a procedúrát pedig egy mélyformázó címkézettségű programon keresztül hajtottam végre.
Hogy mit és hogyan csinált, arról csupán vélelmeim vannak.
És bármit is csinált a korai ATA diszkemen az amit a biosban mélyformázónak neveztek, az is hasonló eredménnyel működött.
Ha cseszi a csőrödet a mélyformázó megnevezés, akkor nevezhetjük gyógyi procedúrának, vagy szép magyarosan, regenerálónak is.
És már elmondtam, h engem az egészben a piacgenerálási célzatú manipulációk zavarnak.
Azok az elemek amelyekből összeáll az, h a vásárló vásároljon.

#3208 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2014. 03. 08. 16:24

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 03. 08. 13:49

Múltkor még borért is leküldted, mi?
Make love not Wor.

#3209 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 08. 16:43

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 03. 08. 15:55

Visszakerestem a cikket és megnéztem.
Igazad van, nincs külön sorvezető.
És, mint felhasználó azt tapasztaltam, h a vinyómon lefutott egy procedúra amitől az meggyógyult. Ezt a procedúrát pedig egy mélyformázó címkézettségű programon keresztül hajtottam végre.
Hogy mit és hogyan csinált, arról csupán vélelmeim vannak.

Ez az, hogy vélelmeid vannak, amikhez tényként ragaszkodsz.

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 03. 08. 15:55

És bármit is csinált a korai ATA diszkemen az amit a biosban mélyformázónak neveztek, az is hasonló eredménnyel működött.
Ha cseszi a csőrödet a mélyformázó megnevezés, akkor nevezhetjük gyógyi procedúrának, vagy szép magyarosan, regenerálónak is.
És már elmondtam, h engem az egészben a piacgenerálási célzatú manipulációk zavarnak.
Azok az elemek amelyekből összeáll az, h a vásárló vásároljon.

Akkor ne vásárolj. Nem kötelező.

#3210 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 08. 16:44

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 03. 08. 16:24

Múltkor még borért is leküldted, mi?

:up:

#3211 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 08. 17:19

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2014. 03. 08. 16:43

Ez az, hogy vélelmeid vannak, amikhez tényként ragaszkodsz.

Én a tapasztalataimhoz ragaszkodok tényekként. A tapasztalatok értelmezéseihez, háttérmagyarázataihoz már nem.
A tapasztalatom pedig az, h a közhitek szerint végzett vizsgálatokkal kukaérettnek minősített HDD-k egy része programvezérelt eljárásokkal újra használhatóvá tehető.
Az élcelődéseitek hatására elővettem egy laptop wincsit és egy USB illesztőn keresztül feldugtam a gépre.
Eddig háromszor akadt ki a regenerálása közben. Az újraindítás után mostmár 33%-nál erőlködik.
Jó eséllyel ez is használhatóvá fog válni.

#3212 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 08. 17:32

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 03. 08. 17:19

Én a tapasztalataimhoz ragaszkodok tényekként. A tapasztalatok értelmezéseihez, háttérmagyarázataihoz már nem.
A tapasztalatom pedig az, h a közhitek szerint végzett vizsgálatokkal kukaérettnek minősített HDD-k egy része programvezérelt eljárásokkal újra használhatóvá tehető.
Az élcelődéseitek hatására elővettem egy laptop wincsit és egy USB illesztőn keresztül feldugtam a gépre.
Eddig háromszor akadt ki a regenerálása közben. Az újraindítás után mostmár 33%-nál erőlködik.

Igen, mert dolgozik benne a SMART.
1-2 oldallal fentebb írtam én is ezt neked, erre most adod elő, mintha nagy újdonságot mondanál. Nem kell semmi hókusz-pókusz, csak írd simán tele nullákkal vagy adatokkal, és ha mákod van, akkor rendbejön. Én is vettem nem egyszer olcsón rossz állapotú diszkeket, amik simán meggyógyultak (értelemszerűen nem minden hiba tud rendbejönni, de a pending sectorok eltűnhetnek, így előtte a HD Sentinel szerint kukába való, utána meg akár 100%-os is lehet). Még mindig itt van kettő a szekrényben.

Oszt' volt olyan is, hogy ha nem volt szerencsém, akkor nem jött redbe, mer' olyan baja volt.

Ui: én tudom, hogy mi a logika mögötte és miért fordul elő bizonyos esetekben, hogy javul a diszk állapota, le is írtam direkt neked. Neked meg a homályos elképzeléseid vannak, amikhez ragszkodsz foggal-körömmel.
Tipikusan amikor a buta ember ragaszkodik a saját butaságához.

Szerkesztette: Sparow2 2014. 03. 08. 17:38 -kor

#3213 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 08. 17:54

Gyula, már kértük párszor, de elmennél trollkodni a saját topicodba, és lennél szíves a szakmai topicokat nem szétbaszni?
--- Internet is just a bigger floppy disk ---

#3214 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 08. 19:25

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 03. 08. 17:19

Jaja, a levált mágneses szemcséket és a beragadó fejszervót szoftveres úton rendbe fogod tenni. Jobb lesz, mint új korában :-) Tudod ez úgy van, hogy jó lenne tudni a kb. baját, mert gyenge szektort a diszk is rendbeteszi magának, csak akkor már nem hiszünk neki. No meg ha adat volt rajt és csak úgy odébbrakta nem használatosnak, akkor volt adat, nincs adat, de a diszk használható. Ebben még sok trükk nincs, de itt van aki jobban ért hozzá. Nem, az nem Te vagy :-) És akkor olvasd el a SMART topikot, aztán mondjad meg a tutit. Ez semmi más, mint írja/olvassa, aztán ha a vinyó vezérlője nem bír vele, akkor az oldja meg magának hardverből. Ezt akár egy TotalCommanderes telemásolással is ki tudod hozni belőle.
Make love not Wor.

#3215 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 09. 13:57

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2014. 03. 08. 17:32

Nem kell semmi hókusz-pókusz, csak írd simán tele nullákkal vagy adatokkal, és ha mákod van, akkor rendbejön.

Kérlek h mondd el, hogyan tudom ezt megtenni egy particiomálatlan diszkkel.
És persze azt is, h hogyan tudom rávenni arra, h egy már hibásnak minősített blokkot újra megnézzen.

Szerkesztette: Gyula2222 2014. 03. 09. 13:59 -kor

#3216 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 09. 14:05

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 03. 09. 13:57

És persze azt is, h hogyan tudom rávenni arra, h egy már hibásnak minősített blokkot újra megnézzen.

Úgy hogy feldugod magadnak és eltakarodsz
--- Internet is just a bigger floppy disk ---

#3217 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 09. 14:05

Megpartícionálod és teleírod. Hibás blokkal jó eséllyel nem foglalkozik, ami függő, azt megoldja magától.
Make love not Wor.

#3218 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 09. 14:13

Pl. Hard Disk Sentinel

A "Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?" részt keresd ki, de amúgy érdemes lenne átolvasnod az egészet.
"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#3219 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 09. 14:36

Ezt direkt az egész diszkkel érdemes elvégezni, nem csak egy partíciójával, hogy az egész felületet átírd. Direkt vannak rá szoftverek, pl. zerofill, vagy dd.

Nem kell rávenned sehogy, épp ez benne a szép: automatikusan történik a javítás. Ami csak pending sector, arról a következő íráskor eldönti a diszk logikája, hogy csak szoft hiba volt-e vagy nem. És ha valóban hibás, akkor cseréli.
Amit meg már cserélt, az ott is marad, nem kerül újra használatba. De ezt, mint felhasználó nem látod, neked nem is hiányzik, mert helyette van másik. Észre sem veszed, ha utána végigolvasod a lemez felületét, akkor 100%-os lesz. Csak ha megnézed a SMART számlálóját, akkor látod, hogy voltak hibás blokkok.

Ergo: csak annyit látsz utána, hogy jéééé, megjavult a diszk.
Ha szerencséd van. Ha nincs, akkor nem lesz 100%-os, vagy nem javul semmit, vagy folyamatosan jönnek az újabb hibák, és még romlik is.

#3220 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 09. 14:41

Üzenet megtekintéseIdézet: Gabibácsi - Dátum: 2014. 03. 09. 14:05

Úgy hogy feldugod magadnak és eltakarodsz

HAHAHA :)

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első