HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 160
  • 161
  • 162
  • 163
  • 164
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#3221 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2014. 03. 09. 18:22

Üzenet megtekintéseIdézet: Sparow2 - Dátum: 2014. 03. 09. 14:36

Ezt direkt az egész diszkkel érdemes elvégezni, nem csak egy partíciójával, hogy az egész felületet átírd. Direkt vannak rá szoftverek, pl. zerofill, vagy dd.

Ezt egy egybe particionált diszkkel megcsinálja az oprendszer formattálója és felület ellenőrzője a fájlrendszer szintjéről kezelve a lemezvezérlést.
A HDD regenerátor full verzióját nem néztem, mit tud.
A próba verziója szintén csak a fájlrendszer szintjéről dolgozik.
A HD Sentinel a felület teszthez nem igényli a lemez particionáltságát.
Meglehetősen egyértelmű, h a felíráshoz (és olvasáshoz) a legfelső programrétegből (oda-vissza) el kell jutni a lemez fizikai kezeléséhez és az is, h van amit (réteget) ki lehet kerülni (át lehet lépni a feje fölött).
A Smart elvileg csak egy védelmi adminisztrációs és jelző szolgáltatás.
Arról nem sokat tudok, h blokk adminisztrációja mely rétegeknek van és azt miképpen csinálják.

Szerkesztette: Gyula2222 2014. 03. 09. 18:28 -kor

#3222 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2014. 03. 09. 19:39

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 03. 09. 18:22

Arról nem sokat tudok, h blokk adminisztrációja mely rétegeknek van és azt miképpen csinálják.

Szerinted a vinyó elektronikája mit csinál? Simán eltitkolja OS elől a hibás részt. Nem látszik, nincs, áthelyezte, sose volt. Aztán a smartbó mégis ki lehet olvasni, hogy hibás.
Make love not Wor.

#3223 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 09. 19:56

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 03. 09. 19:39

Szerinted a vinyó elektronikája mit csinál? Simán eltitkolja OS elől a hibás részt. Nem látszik, nincs, áthelyezte, sose volt. Aztán a smartbó mégis ki lehet olvasni, hogy hibás.

Ennyit eddig is tudtam.
A kérdés az, hogyan lehet egy felületellenőrzést végigfuttatni, leadminisztrálni.
És lehetőleg úgy, h közben a Smart ne tiltsa be a meghajtót (amit csak áramtalanítással tudok feloldani (nem kizárt, h másképpen is lehet)).
Persze jó hivatkozás erre az, h ez azért így van, h még adatmentést lehessen készíteni (és ehhez meg is van a célszerűsége).

#3224 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 09. 20:53

Ezt egy egybe particionált diszkkel megcsinálja az oprendszer formattálója és felület ellenőrzője a fájlrendszer szintjéről kezelve a lemezvezérlést.

Sok esetben az OS szintű format csak olvas. Az utóbbi 15-20 évben.
Írni csak a filerendszer metaadatait írja ki, ami írás a diszknek csak kicsi részét érinti.

Meg ha pontosak akarunk lenni, a teljes partíciónál is marad ki egy kis rész, ami nincs a partíción. Bár az elhanyagolható.

A HDD regenerátor full verzióját nem néztem, mit tud.
A próba verziója szintén csak a fájlrendszer szintjéről dolgozik.
A HD Sentinel a felület teszthez nem igényli a lemez particionáltságát.
Meglehetősen egyértelmű, h a felíráshoz (és olvasáshoz) a legfelső programrétegből (oda-vissza) el kell jutni a lemez fizikai kezeléséhez és az is, h van amit (réteget) ki lehet kerülni (át lehet lépni a feje fölött).

A hardver oldalán nézve nincs semmi réteg: az ATA parancsokat fogadja és hajtja végre.
Ne keverjük ide az OS-t, meg mindenféle szinteket, csak felesleges bonyolítás..

A Smart elvileg csak egy védelmi adminisztrációs és jelző szolgáltatás.

Milyen rétegeknek???
Na, megint mindenféle szavak egymás után: az a védelmi adminisztrációs és jelző szolgáltatás egy monitorozó rendszer.
Figyeli a diszk működési paramétereit, és ebből próbálja előre jelezni a jövőben bekövetkező hibákat.
Egyik feladata az, hogy cserélgeti ki a hibás blokkokat, úgy hogy használat közben észre sem veszed. Már ha szerencséd van.

Szerkesztette: Sparow2 2014. 03. 09. 21:05 -kor

#3225 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 09. 21:03

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 03. 09. 19:56

Ennyit eddig is tudtam.
A kérdés az, hogyan lehet egy felületellenőrzést végigfuttatni, leadminisztrálni.
És lehetőleg úgy, h közben a Smart ne tiltsa be a meghajtót (amit csak áramtalanítással tudok feloldani (nem kizárt, h másképpen is lehet)).
Persze jó hivatkozás erre az, h ez azért így van, h még adatmentést lehessen készíteni (és ehhez meg is van a célszerűsége).

A SMART nem tilt le semmit, addig használhatod a diszket, amíg teljesen vége nem lesz.
Ha túl sok a hiba, azok kezelése sok időt vesz igénybe, így azt látod, hogy a diszkhez hozzáfárás akadozik vagy megáll egy darabig; vagy másik eset, hogy valami már behalt a diszkben és totál rosszul működik (pl. lefagy a vezérlés, aztán se nem fogad több parancsot, se nem fejezi be, aminek a közepén tart).

Egyébként is olyan alcsonyan vannak a küszöbértékek, hogy mire eléri (és a BIOS jelzi), legtöbbször már rég masszív adatvesztés következett be.
A HD Sentinel ennél sokkal "szigorúbb", nem a smart küszöbértékek átlépésekor jelez, hanem valami saját algoritmus alapján.

#3226 Felhasználó inaktív   DGabor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 10. 19:11

adott egy 160 Gigás Toshiba noti winyó.

piacon vettem, ráengedtem HDD Regeneratort. 127567 megáig minden oké, utána olyan lesz a hangja mint a serpenyőben sistergő olajé, és csak bad sectort mutat, amit elvileg javít. ezer felett meguntam, száz megánként csináltam partíciókat, kb. 5 giga után megszűnik, további rész szintén hibátlan. látszólag nem lett szétszedve, smart szerint 1176 hibás szektor van rajta, ami megegyezik az elvileg javítottakkal. van egy sanda gyanúm, hogy kuka, vagy csinálok rá egy partíciót a hibás részig.
Close the world. Open the nExt.

Megtudtam, hogy "Köcsög pösti" vagyok. Ujjé!

#3227 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 10. 22:26

Üzenet megtekintéseIdézet: DGabor - Dátum: 2014. 03. 10. 19:11

van egy sanda gyanúm, hogy kuka, vagy csinálok rá egy partíciót a hibás részig.

Én csináltam olyant, h három részre particionáltam és a hibás területen levőnek nem adtam betűjelet.

#3228 Felhasználó inaktív   DGabor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 11. 05:54

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 03. 10. 22:26

Én csináltam olyant, h három részre particionáltam és a hibás területen levőnek nem adtam betűjelet.

kb. ezt írtam én is...
Close the world. Open the nExt.

Megtudtam, hogy "Köcsög pösti" vagyok. Ujjé!

#3229 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 03. 11. 11:12

Üzenet megtekintéseIdézet: DGabor - Dátum: 2014. 03. 11. 05:54

kb. ezt írtam én is...

:)

#3230 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 05. 26. 07:45

Van nekem egy 2TB-os Samsung HDD-m (HD204UI), ami bizony dögledezik. Már csak 15-20 megával tudok rá másolni, és egyre csak növekszik a Write Error Rate érték, ami most már 8000 felett van! :angry:

Kép

PH-n azt írták, hogy vigyem vissza, mert még Június 30-ig garanciális. Most megyek a boltba, de szerintem nem nagyon fogják ezt cserélni. :unsure: Minden más érték a SMART-ban normális (kivétel a Raw Read Error Rate), és a HD Sentinel is jónak írja. :(

Ha valóban nem akarják garanciában cserélni, akkor hogy lehetne külső fizikai sérülés nélkül tönkretenni? :-s Tudom, hogy nem szép dolog, de ha muszáj... :blush:
Desktop: Intel i7-3770, 16GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti, Xubuntu 18.04 Linux - Linux User #586716
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451

#3231 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 05. 26. 10:49

Üzenet megtekintéseIdézet: Csokis - Dátum: 2014. 05. 26. 07:45

Ha valóban nem akarják garanciában cserélni, akkor hogy lehetne külső fizikai sérülés nélkül tönkretenni? :-s Tudom, hogy nem szép dolog, de ha muszáj... :blush:

A Hirens CD-n van olyan program amellyel lehet hibás(nak jelölt) blokkokat generálni.
Ha nem megy a csere akkor érdemes megpróbálkozni a szoftveres (íráskép) javítással.

#3232 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 05. 26. 10:56

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 05. 26. 11:49

A Hirens CD-n van olyan program amellyel lehet hibás(nak jelölt) blokkokat generálni.
Ha nem megy a csere akkor érdemes megpróbálkozni a szoftveres (íráskép) javítással.

Ez a Hirenses érdekelne, az melyik a sok közül?

És a szoftveres íráskép is, milyen programmal, mi a menete? Letörli, teleírja és kvázi "kalibrálja" a lemezt?
Make love not Wor.

#3233 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 05. 26. 12:29

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 05. 26. 10:56

És a szoftveres íráskép is, milyen programmal, mi a menete? Letörli, teleírja és kvázi "kalibrálja" a lemezt?

Csak tallózgattam (program neveket nem jegyeztem meg, de azt igen, h ezek egy menüpont alatt vannak). Raynes egy konkrét program nevét beírta a Hogyan továbba.
A CD-n van olyan is ami adatvesztés nélkül is dolgozik.
Hogy (melyik) hogyan csinálja arról csak (többféle) elképzelésem van.
Ti vagytok a szakik és talán még értekezésre is képesek vagytok (több szem többet lát).
Szerintem érdemes lenne megpróbálnotok.

#3234 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 05. 26. 12:34

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 05. 26. 11:49

A szoft hibás blokkokat egy írás eltünteti.
Ha a boltban nem teljesen hülyék, akkor ráengednek egy zerofill-t, már adják vissza, hogy jó ez.
Ha szarnak rá, mondván majd cseréli a nagyker, és csak bedobják egy nagy dobozba a többi közé, aztán viszik cserére, akkor bejöhet.

#3235 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 05. 26. 12:36

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 05. 26. 13:29

Ti vagytok a szakik és talán még értekezésre is képesek vagytok (több szem többet lát).

Érdemes lenne, de nem tudom mire gondoltál és ez is szakterület, ráadásul mindig elkerültem. Ami beteg az beteg, csak a két program nevére lettem volna kíváncsi, de látom Neked sem megy, csak belebeszéltél a világba, hogy valahol van a valami. No igen, ezt tudtuk :-D
Make love not Wor.

#3236 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 05. 26. 12:36

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 05. 26. 13:29

Csak tallózgattam (program neveket nem jegyeztem meg, de azt igen, h ezek egy menüpont alatt vannak). Raynes egy konkrét program nevét beírta a Hogyan továbba.
A CD-n van olyan is ami adatvesztés nélkül is dolgozik.
Hogy (melyik) hogyan csinálja arról csak (többféle) elképzelésem van.

Ha valóban van a Hiren's CD-n ilyen program, az csak úgy csinálhatja, hogy az ellenőrző összeget írja át. Van rá direkt ATA parancs, amivel nem csak az adat írható. (Ugyanazt az adatot visszaírva az adat megmarad, de hibás olvasáskor nincs javítás.)
Aztán van olyan parancs is, ami simán hibásnak jelöl egy blokkot, de az nem tudom, az adatot megőrzi-e.

#3237 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 05. 26. 12:49

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 05. 26. 12:36

Érdemes lenne, de nem tudom mire gondoltál és ez is szakterület, ráadásul mindig elkerültem. Ami beteg az beteg, csak a két program nevére lettem volna kíváncsi, de látom Neked sem megy, csak belebeszéltél a világba, hogy valahol van a valami. No igen, ezt tudtuk :-D

Látom, nem tudsz kibújni a bőrödből.
Amúgy, rád nézve szégyen amit művelsz.
A két program pedig egy is lehet, mert az a progi amelyik tud hibás blokkokat generálni az full átírást is (legalábbis az igen, amelyikbe belenéztem.
A tapasztalatom pedig az, h azok a programok amelyeket kipróbáltam a 100 G környéki HDD-ken ha nincsen rajta nagy egybefüggően hibás terület, akkor egy éjszaka alatt végigfutnak.

Szerkesztette: Gyula2222 2014. 05. 26. 12:51 -kor

#3238 Felhasználó inaktív   Gabibácsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 05. 26. 13:17

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 05. 26. 13:49

Látom, nem tudsz kibújni a bőrödből.
Amúgy, rád nézve szégyen amit művelsz.
A két program pedig egy is lehet, mert az a progi amelyik tud hibás blokkokat generálni az full átírást is (legalábbis az igen, amelyikbe belenéztem.
A tapasztalatom pedig az, h azok a programok amelyeket kipróbáltam a 100 G környéki HDD-ken ha nincsen rajta nagy egybefüggően hibás terület, akkor egy éjszaka alatt végigfutnak.

Eltakarodhatnál a saját zsidózós topicodba, és ne szemeteld össze a szakmai topicokat.

Köszi :up:
--- Internet is just a bigger floppy disk ---

#3239 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 05. 26. 14:21

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2014. 05. 26. 13:49

Csak a programot nem tudod. Jóvanja.
Make love not Wor.

#3240 Felhasználó inaktív   Sparow2 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 05. 26. 15:01

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2014. 05. 26. 11:56

Ez a régi mániája, hülyeség.
Nem képes felfogni, hogy íráskor a SMART dolgozik és vagy lecseréli a hibás blokkokat, vagy eltünteti a szoft hibákat.
Még mindig a 40 évvel ezelőtti HDD-knél tart, ahol mindent szoftverből kellett megoldani (pl. low level format). Mai diszknek meg egész intelligensek: azt mondom, hogy olvass, vagy írj, és a közben előforduló saját belső hibáit szépen lekezeli, kifelé lehetőség szerint transzparensen, ha lehet.

Szerkesztette: Sparow2 2014. 05. 26. 15:01 -kor

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 160
  • 161
  • 162
  • 163
  • 164
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.