HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#381 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 07. 25. 15:22

Idézet: GoodSpeed - Dátum: 2008. júl. 25., péntek - 15:15

Ugyanaz volt :)

Kép

Na áttettem a sajt gápemből egy üres PATA-s vinyót, és most az anyukám gépe ez a szöveget írja ki, ez mitől lehet?

nem 80 szálas idekábellel kötötted össze a vinyót meg az alaplap ide vezérlőjét.
Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#382 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2008. 07. 25. 15:27

Idézet: 2-More - Dátum: 2008. júl. 25., péntek - 16:19

Azt, amit kiir: nem 80 eres kábelt kötöttél rá, vagy igen, csak rosszul.

öszi, nem értettem, hogy miért írta, azthittem 80-eressel van rajta a DVD-rom mivel egy csatira tettem őket, de most jobban megnézve az tényleg nem 80 eres volt, úgyhogy az alaplap dobozában találtam 80-erest , régen volt abban PATA-s vinyó SATA-s helyett :D

#383 Felhasználó inaktív   GoodSpeed 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2008. 07. 25. 16:53

KépKépKép

Jött egy vihar, szóval volt egy kis szünet biztonsági okokból, nade szerelésre pnt jól jött:

Közben észrevettem, hogy az egyik láb kissé elvan hajolva, ezért aztán ollóval sikerült visszaegyenesíteni, és így ráment a kábel.

#384 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 25. 22:55

Idézet: GoodSpeed - Dátum: 2008. júl. 25., péntek - 14:20

.
.
.
akkor ha garis talán visszatudja küldeni a nagykerbe, ha meg garis, de a nagyker nem veszi be, akkor nem garis.

:offtopic:

Olvastam a kalamajka történetét és nagyon kíváncsi lettem a végkifejletre. Ha majd sikerül megoldani és működik megint a masina, akkor szívesen olvasnám el hogy mi történt a garanciális ügyintézéssel és hogy mit sikerült megmenteni a gépből.

Remélem nem lesz megint parázs vita belőle, csak tárgyilagosan tehát.  :up:

Üdv!
.
.
.

#385 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 25. 22:55

osztódással szaporodtak a hozzászólásaim, ez utóbbi tehát okafogyott...

Szerkesztette: donphobos 2008. 07. 25. 22:56 -kor

.
.
.

#386 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 07. 26. 06:49

Idézet: pittti - Dátum: 2008. júl. 25., péntek - 15:33

Megfelelő módszerekkel minden kimérhető, minden hiba behatárolható, csak hát ez idő - és sajnos ára is van - egy komplett bevizsgálást sehol sem csinálnak meg ingyen. Megfelelő műszerpark kell hozzá, mint írtam már ide egy multiméter nem elég, sőt a munkát végző szakember óradíja sem két forint.

Ez klasszikus tanított hozzáállás :-) . Az elmélet szép és hasznos, de gyakorlatban ez az állítás elvérzik. Számtalan olyan esemény van egy hálózatban, aminek hatásait utólagosan képtelenség kideríteni. Egy elpukkant FET-ről nem lehet megmondani, hogy:
-Panelen rétegzárlat volt, ami esetleg el is égett, így javítás után már semmi baja, se látható jele
-Tüske a vezérlésben, hibás forrasz, vagy pillanatnyi külső behatásból fakadó zavar miatt, netán a PWM vezérlő maszkján van olyan hiba, ami glitch forrása lehet egyedi hiba, vagy sorozathiba miatt
-Tápfeszültségen történt anomália, belengés a táp vagy hálózati esemény miatt
-Foglalat kontakthibája
-Gyárilag gyenge záróréteg, diffúzió kóros előrehaladása
-Mindezek hőmérséklet kapcsán előkerülő variánsai
És ezen kívül legalább 20 egyéb ok, aminek nyomát nemhogy ésszerű felszereltséggel (elektronmikrószkóp :) ), de egyáltalán nem lehet megmondani, sőt, folyamatában sem lekövetni. Egy alaplap ehhez már túl bonyolult, de csak a tápegység sem leányálom ilyen "debug" szempontjából.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#387 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 26. 22:35

Idézet: didyman - Dátum: 2008. júl. 26., szombat - 6:49

Ez klasszikus tanított hozzáállás :-) . Az elmélet szép és hasznos, de gyakorlatban ez az állítás elvérzik.
És ezen kívül legalább 20 egyéb ok, aminek nyomát nemhogy ésszerű felszereltséggel (elektronmikrószkóp :) ), de egyáltalán nem lehet megmondani, sőt, folyamatában sem lekövetni. Egy alaplap ehhez már túl bonyolult, de csak a tápegység sem leányálom ilyen "debug" szempontjából.

Ebben valóban igazad van, én azért az ésszerűség határain belül gondolkodom. Természetesen nem vagyunk kutatóintézet, sem igazságügyi szakértői labor (50.000 Ft-os óradíjjal).
De - amit átlagos körülmények között mérni, megtalálni lehet, azt meg is találjuk. Csúcsszuper felszerelésünk sincs, de amink van, azt ésszel használjuk.

Olyan például egyszerűen nem fordulhat elő mint a kollégánál, hogy egy csupasz tápra rámérünk egy olcsó multiméterrel és kijelentjük hogy rossz.

Egy táp bemérése kb. fél óráig tart, ebből 15 perc amíg bekapcsolva hagyjuk hogy az üzemi körülményeit biztosan elérje. Műterhelésen mérünk, ennek teljesítménye menetközben változtatható, közben elektroszkóppal figyeljük a kimeneti feszültséget. Az egyenáramra szuperponálódott nagyfrekvenciás zavar (esetleg tüskék) például gyönyörűen látható. Ezt dokumentálni is tudjuk.
Az is érdekes dolgokat produkál amikor változtatjuk a kimeneti terhelést - meglepődnél ha látnád - itt még a komolyabb, 20 - 30 ezer Ft-os tápok is gondban vannak.
Egy 300W-os Codegennél például a terhelést 100W-ról 150W-ra emelve a kimeneti feszültség rendkívül erősen beleng - a feszültségcsúcsok rövid időre a 14,5 voltot is elérik, elképzelhető hogy ez a gyengébb minőségű alkatrészeket mennyire igénybe veszi.
Természetesen az 5V-os ágat is bemérjük kisebb terhelésen + a többi feszültséget is.
Egy ilyen bemérés és teszt ára 2500 Ft.- de láthatod hogy eredményt is produkálunk érte.

A méréseinket egyébként a biztosítók is elfogadják, elég sok károsodott cuccost hoznak bevizsgálásra.

Tehát akkor módosítanám a kijelentésemet - a realitások határain belül maradva, ami a rendelkezésünkre álló műszerparkkal megtalálható, azt meg is találjuk. Nem beszélünk a levegőbe, nem ködösítünk, amivel nem boldogulunk (sajnos van olyan is) azt elismerjük. Én annak örülnék a legjobban, ha minden szerviz ilyen lelkiismeretes lenne.

Az általad említett „klasszikus tanított hozzáállás” pedig a nálunk sokkal gazdagabb nyugati országokban sem valósult még meg!

Szerkesztette: pittti 2008. 07. 26. 22:56 -kor

A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#388 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2008. 07. 26. 23:42

Idézet: pittti - Dátum: 2008. júl. 26., szombat - 23:35

Műterhelésen mérünk, ennek teljesítménye menetközben változtatható, közben elektroszkóppal figyeljük a kimeneti feszültséget. Az egyenáramra szuperponálódott nagyfrekvenciás zavar (esetleg tüskék) például gyönyörűen látható. Ezt dokumentálni is tudjuk.
Az is érdekes dolgokat produkál amikor változtatjuk a kimeneti terhelést - meglepődnél ha látnád - itt még a komolyabb, 20 - 30 ezer Ft-os tápok is gondban vannak.

Akkor ezt is keresztbe lehet vágni azzal, hogy egy PC terhelésváltozása időegység alatt fele-kétszeres viszonyokat jelent, mindezt másodpercenként annyiszor, amire nem lehet tisztességes burkológörbét sem rakni. Ezzel nem azt akartam mondani, hogy semmit sem ér a mérési eljárásotok (sokkal többet, mint akárki hinné), csak azt, hogy még ez is milyen messze van attól, amit valójában lereagál egy táp üzem közben. Az oszcilloszkóp (szigorúan tárolós) pont ezért nagyon lényeges elem táptesztelésnél, de szerintem egy kezemen meg tudom számolni, hogy a "nagyok" közül hány honlap tesztel egyáltalán ilyen módon tápegységet. Szervizben meg még ennyire sem érdekes, megy-nem megy teszt, most lehet kapni bótba xilence tesztert, rádugod, kiírja két tizedes ponotssággal a feszt és kéken világít. Csak éppen minimális terhelés nincsen benne, anélkül meg kevés táp tud jól dolgozni, de a tervezők számára ez vélhetően nem volt szempont a kék led beletervezésének árnyékában.

Az eredményeiteken nem hiszem, hogy meglepődnék, nekem is van tapasztalatom erről bőven, sőt, szakvéleményezek is szintén.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#389 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 27. 00:36

Idézet: didyman - Dátum: 2008. júl. 26., szombat - 23:42

Akkor ezt is keresztbe lehet vágni azzal, hogy egy PC terhelésváltozása időegység alatt fele-kétszeres viszonyokat jelent, mindezt másodpercenként annyiszor, amire nem lehet tisztességes burkológörbét sem rakni.

Igen, erre mi is rájöttünk - sok olyan problémás gépünk volt, ami látszólag tökéletesen működött egészen addig amíg el nem indítottunk mondjuk egy 3Dmark tesztet - akkor fejreállt a rendszer. Fagyás, megjelenítési hibák és egyéb. Főleg olyanok jártak így akik megvették a brutál új videókártyát, de tápcserére már nem volt pénzük.
Hiszen egy 8800 GTX-nek a teljesítményfelvétele 3D-nél 100W felett van, 2D-nél 20W körüli. A terhelésváltozás hihetetlenül gyors, sőt nem konstans - a GPU számolásának a függvényében pillanatról pillanatra változik.

Viszont pontosan ezért reprodukálhatatlan, mi pedig azonos körülmények között mérünk, az eredményeket pedig eltesszük, tudunk összehasonlítani.

Abból a bizonyos tápteszterből nálunk olyan van ami 7 zöld leddel mutatja a feszültségek meglétét - dehát ez csak egy táp bekapcsolására jó - egyáltalán tud-e köszönni - vagy veszélyes hulladék.

#390 Felhasználó inaktív   nincsen 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 07. 27. 22:15

sziasztok!

régi maxtor winchester megadta magát egyik indításnál azzal fogadott, hogy primary hard disk failed.

áttettem másik gépbe és számomra meglepően ott is kiírja bootláskor, hogy primary slave hard disk failed. sikerült már particiót visszaállítani (azoknál bootoláskor nem írt ki hibát) de ennél most nem akar sikerülni.

amióta áttettem másik gépbe ráadásul a házon lévő led - ami a winchester olvasását jelzi - folyamatosan ég.

ötlete esetleg valakinek?

#391 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 27. 23:18

Idézet: nincsen - Dátum: 2008. júl. 27., vasárnap - 22:15

régi maxtor winchester megadta magát egyik indításnál azzal fogadott, hogy primary hard disk failed.

Csak nem az az undorító lapos fajta? (DiamondMax8, vagy Fireball3 - ha jól emlékszem)

#392 Felhasználó inaktív   nincsen 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 07. 28. 08:02

öö valamai maxtor 5d40x van ráírva (ROMULUSDAH0), 40 gigás egyébként. Annyi előrelépés történt azóta, hogy 40 GB helyett 2 T-nak ismeri fel az egyik program.. :)

a fireball, nem Quantum volt?

#393 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 28. 10:35

Idézet: nincsen - Dátum: 2008. júl. 28., hétfő - 8:02

öö valamai maxtor 5d40x van ráírva (ROMULUSDAH0)

OK, ez egy 5400-as 40Gigás Maxtor. Annyit tehetsz, hogy óvatosan leveszed a panelt, a hátoldalán a tüskesorral szembeni érintkezőket (olyan cinezett pöttyök) óvatosan megtisztítod kontakt tisztítós puha ruhával és visszateszed. Ha szerencséd van, bejön. De tekintve hogy ennek a szériának tipikusan fejszerelvény hibája volt, elég kicsi az esély.
Ha viszont azt a ROMULUS-t a winchester típusánál írja ki a BIOS a rendes mérete helyett, akkor Firmware sérülés. Csak szakember tudja menteni, megfelelő felszereléssel! Amíg megvolt a PC3000-es kártyám addig egy mentés erejéig fel tudtam oldani a tiltást, de mivel az újabbaknál nem használható ezért eladtam.
Hál istennek ebből a fajtából már vagy két éve találkoztam az utolsóval.

#394 Felhasználó inaktív   HomeX 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 07. 28. 12:38

Hello!

Pár napja megadta magát a Maxtor 250es SATA vincsim (Maxtor Diamondmax 10, 6V250F0).
Felpörög, BIOS és Windows is látja, de ha ráklikkelek akkor formázni akarja a Windows.
Mi lehet a gond?

#395 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 28. 13:32

Idézet: HomeX - Dátum: 2008. júl. 28., hétfő - 12:38

Felpörög, BIOS és Windows is látja, de ha ráklikkelek akkor formázni akarja a Windows.
Mi lehet a gond?

Sérült a Disk Signatura ami alapján a Windows azonosítja a partíciót. Vagy valami jóindulatú vírus megette a partícióstáblát.
Ha megformázod, akkor az adataidnak annyi!!!

#396 Felhasználó inaktív   nincsen 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 07. 28. 14:07

Idézet: pittti - Dátum: 2008. júl. 28., hétfő - 10:35

OK, ez egy 5400-as 40Gigás Maxtor. Annyit tehetsz, hogy óvatosan leveszed a panelt, a hátoldalán a tüskesorral szembeni érintkezőket (olyan cinezett pöttyök) óvatosan megtisztítod kontakt tisztítós puha ruhával és visszateszed. Ha szerencséd van, bejön. De tekintve hogy ennek a szériának tipikusan fejszerelvény hibája volt, elég kicsi az esély.
Ha viszont azt a ROMULUS-t a winchester típusánál írja ki a BIOS a rendes mérete helyett, akkor Firmware sérülés. Csak szakember tudja menteni, megfelelő felszereléssel! Amíg megvolt a PC3000-es kártyám addig egy mentés erejéig fel tudtam oldani a tiltást, de mivel az újabbaknál nem használható ezért eladtam.
Hál istennek ebből a fajtából már vagy két éve találkoztam az utolsóval.

valóban 5400-as 40 Gigás, és a BIOS is Romulust ír rá :( már eljutottam odáig, hogy néhány program nem 2 T-nak hanem 40 Gigásnak látja... de az a fura, hogy nem hallom, hogy a fejet mozgatja, tehát pörögni pörög és már a windos is látja, de ő is úgy, hogy Maxtor R OMULUS.

Akkor Firmware sérülés és nincs megoldás? Biztos nincs házi megoldás? :)

Ja igen és több program is azt írja hibára, hogy "I/O Error reading sector 'xxxx' "

Szerkesztette: nincsen 2008. 07. 28. 14:12 -kor

#397 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 28. 15:05

Idézet: nincsen - Dátum: 2008. júl. 28., hétfő - 14:07

Akkor Firmware sérülés és nincs megoldás? Biztos nincs házi megoldás? :)

Rosszul, helyesebben pontatlanul fogalmaztam, nem sérülés, hanem a tárcsák felületén keletkezett hibás szektorok száma meghaladta a Reallokálható maximumot. Magyarán mondva, elfogyott az erre a célra fenntartott tartalék terület. A winyó vezérlőelektronikája ekkor letilt. Ezért nem hallod a fejet - nem is mozoghat ilyenkor. A szoftverek árnyékra ugranak, mivel az elektronika dolgozik, megpróbálnak olvasni, de a felületről kapott jel hiányában olvasási hibát jeleznek.
Nincs házi megoldás, legalábbis én nem tudok róla. Az Acelab-nak volt egy kártyája (PC3000), ezzel lehetett egy kicsit trükközni, legalábbis egy mentés erejéig feloldani a zárlatot (G-list, P-list nullázása). De hozzáteszem a winyó ettől nem javult meg! Sőt, sokszor előfordult hogy mentés után mégegyszer már el sem lehetett indítani.
Tehát nincs más megoldás - keresni kell valakit, akinek van még ilyen kártyája (úgy tudom a Kürt-nek van!).

Szerkesztette: pittti 2008. 07. 28. 15:47 -kor

#398 Felhasználó inaktív   HomeX 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 07. 28. 17:01

Idézet: pittti - Dátum: 2008. júl. 28., hétfő - 13:32

Sérült a Disk Signatura ami alapján a Windows azonosítja a partíciót. Vagy valami jóindulatú vírus megette a partícióstáblát.
Ha megformázod, akkor az adataidnak annyi!!!

És ezzel mit tudok csinálni? Lehet menteni valahogy?

#399 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 28. 18:22

Idézet: HomeX - Dátum: 2008. júl. 28., hétfő - 17:01

És ezzel mit tudok csinálni? Lehet menteni valahogy?

Mivel a sajátgépben a betűjele megvan, ezért a partícióvisszaállító programok (Testdisk) nem biztos hogy tudják javítani (nem erre készültek). A SystemWorks Norton Disk Doktora talán segíthet, de ha ez sem boldogul, akkor nem marad más hátra mint az adatvisszaállítás.
Erre sok jó program van: Final Data Recovery, Handy Recovery, a Google sok találatot fog adni. Kicsit macerás, + kell hozzá egy másik legalább ugyanakkora winyó amire a mentés történik.

A mentőprogramot mindig másik winyóra telepítjük!!!

#400 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 07. 28. 20:44

Idézet: pittti - Dátum: 2008. júl. 28., hétfő - 13:32

Az MBR-ben bejegyzett NT Disk Signature csak a betűjelek rögzítésében játszik szerepet, az NT alapú rendszerek registryjében a HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices kulcs alatt tárolt lemezazonosítókkal karöltve.

Bármikor törölhetem a szóbanforgó lemezaláírást, ennek annyi következménye lesz, hogy a legközelebbi indulás közben a Windows kénytelen azt újraírni, ezzel együtt újraosztani a betűjeleket, vagyis registryben is újraírni az említett helyen az azonosítókat. Rendszer HDD esetében az alapértelmezés szerinti kiosztás azzal jár, hogy a Windows az aktív partícióra osztja a C: betűjelet, ennek a ténynek ismerete klónozás egyes eseteinél, indulási problémák elhárításában nyújt segítséget.

Tehát az NT Disk Signature sérülése adatvesztéssel soha nem jár, legfeljebb a tárolt betűjelek elvesztésével.

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.