HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#1241 Felhasználó inaktív   mexel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 12. 04. 07:33

Idézet: Jahno - Dátum: 2009. dec. 4., péntek - 1:05

Ahol vetted, oda kell vinni. Samunál a HDDhez nincs központi szerviz.

Tehát a számla kiállítójához. Köszi! Azt hittem a samsung hungary akihez mennem kellene.

#1242 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 04. 12:08

https://forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=1...dpost&p=6108182

Itt folytatnám a történetet:

Az este benyomtam egy UBCD4WIN-t a gépbe, arról folytattam a WD DLGDIAG-al (végülis WD vinyó), a Quick Test hibát jelzett. Azt nem nagyon tudta, mit, 9es ponthoz kapcsolodó unknown error...
Az a baj még, hogy a DLGDIAG Html formátumú riportot készít, amit az IE motorral akar megnyitni, oszt a CD-re meg ez nem kerül fel... Tehát riportot sajnos nem tudtam elmenteni sem  :( De ez csak utólag derült nekem ki...

Hát szépen lefuttattam az Extended tesztet. Tapasztalatból tudom, ha hiba van, ez a végén szól, vagy menet közben, hogy javítandó hibát talált, de mielőtt ezt megcsinálná, mentsél mindent...
Ez egy 250 GB-s vinyó, 3 particióval, akárhol van a hiba, azon a területen az adat elveszett, tehát a fájlnak ott annyi. Hát szépen futott vagy egy órát a szoftver, a végén írta is, hogy javatandó hibát talált, mentsél mielőtt nekilátna...

Kényszerűen elkezdtem másolni ami fontos, egy külső vinyóra. Tkp. a Program files és Windows mappán kívül mindent. Ill. a Progam files mappában is vannak olyan progik, amik saját configjukat oda mentik, azokra is figyelni szoktam. Ilyenkor ami meg van sérülve, azt nem lehet másolni rendszerint (ha NTFS forrásról van szó, saját tapasztalat szerint). TC azt írja, nem sikerül a másolás, szüntesd meg az írásvédettséget /újra / átugrik / mégse ...
Innen lehet tudni, hogy mi sérült meg. Hát szerencsére csak egy átmenetei Walpaper.BMP, amit a Webshots minden nap újragenerál. Ez volt a hibás területen.

Persze, a vinyó a hibától kissé lelassult, ezért a TC és Kerio tűzfal fekete pontot kap, mert nem szóltak, hogy gáz van. Akkor kellett volna szólniuk, amikor nem tudták beolvasni a konfigurációs / ini fájljukat.
Nem szóltak, hanem belőtték a gyári alapbeállítást, ezzel felülírták a saját egyéni beállításaimat.
Amikor a DLGDIAG-ot futtatam, végre az XP is összeszeszedte magát, és elkezdte az esemánynaplóba írogatni hogy hibás blokk, meg időtúllépés, de egészen addig úgy tett, mintha minden rendben volna.
Kihavítattam a DLGDIAG-al a hibás blokkot. Azt vártam, hogy SMART adatok között látszani fog egy reallokált bejegyzés, és nem! Azok szerint a vinyó rendben van. (mondjuk amikor a DLGDIAG reallokál, akkor máskép üzen, meg amúgy azt teszt közben teszi, nem a végén).
A javítás után már a Quick teszt is hiba nálkül lefutott, és jónak ítélte a vinyót.

Ez már időrendben a harmadik olyan merevlemezem, amelyik garancia idő alatt meghibásodik.
Az első kb. 1 hónappal a lejárat előtt. De mindegy volt, a Mistral megszűnt, ő adta a garit.
Az egy Samu volt. Samuék nem ismerték el az importőri garanciát, csak a saját papírjukat fogadják el.
Kénytelen voltam egy másik samut venni a Gépházban, ami kb. 6 hónapig szolgált, aztán SMART hibát mutatott. Gépház nem szűnt meg, és a SMART hiba garanciális ügynek minősült. De akkor pont nem volt samujuk, és árban egy közeli WD-t adtak cserébe. Ezt már nem mertem a gépben használni, cserélhető fiókba került, olyan adatokat tárolok rajta, amiket úgy évente ha elő kell venni.
(Erről típusról internetszerte panaszkodtak). Ezek ATA HDD-k voltak....

Vettem az Extreme Digitalnál egy SATA WD-t. Idén májusban. Ez rondított bele a lelkembe most.
A helyzet az, hogy bár garanciális, nem találom a papírját. Továbbá sehol semmi nyoma, hogy mi történt. Akár rá lehet mondani, hogy semmi baja.
Ettől én még nem bízom benne. Venni fogok egy új vinyót, és mintent áttükrözök a jelenlegiről arra. Ez így karácson előtt igen kellemes  :rolleyes:
Nekem a Seagate Barracuda-k mindig bejöttek, de a SATA változatokról nincs tapasztalatom. Milyenek?
Most kaphatók...
Amúgy van Samu vinyóm, ami sok éves, és nincs vele gondom, de zömmel ragaszkodom a Seagate-khoz. (Persze, egyszer ezek is bekrepálnak, de nekem mindig sokáig jók)

#1243 Felhasználó inaktív   mexel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 04. 12:37

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. dec. 4., péntek - 12:08

De mindegy volt, a Mistral megszűnt, ő adta a garit.
Az egy Samu volt. Samuék nem ismerték el az importőri garanciát, csak a saját papírjukat fogadják el.

Nem ez volt a lényeg a hsz-edben, de engem most pont ez érdekelt :)
A samsung milyen saját papírra gondol? (gondolom a samsung hungary-ról van szó)

Közben beszéltem samsungékkal, ők azt mondják, hogy a szürke papírral a hrp-hez menjek (egyik vinyó onnan is való), még őket is felhívom hogy ők elfogadják-e saját fénymásolt számlájukat. :)
ha szerencsém van talán élni fog a gari a vinyóimra, mert kicsit aggódom hogy elhajtanak mindenhonnan a szürke samu papírommal ha baj van.

Szerkesztette: mexel 2009. 12. 04. 12:44 -kor

#1244 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 04. 14:14

Idézet: mexel - Dátum: 2009. dec. 4., péntek - 12:37

Nem ez volt a lényeg a hsz-edben, de engem most pont ez érdekelt :)
A samsung milyen saját papírra gondol? (gondolom a samsung hungary-ról van szó)

Közben beszéltem samsungékkal, ők azt mondják, hogy a szürke papírral a hrp-hez menjek (egyik vinyó onnan is való), még őket is felhívom hogy ők elfogadják-e saját fénymásolt számlájukat. :)
ha szerencsém van talán élni fog a gari a vinyóimra, mert kicsit aggódom hogy elhajtanak mindenhonnan a szürke samu papírommal ha baj van.

Az a saját papír, amit a Samsung állít ki, és a bolt max lebélyegzi. Az a szürke. Ezekre a Samsung Hungary állja a garit, és akkor úgy volt, hogy beküldhettem volna a központi szolgálatukhoz, ha ilyenem lett volna. (cím a honlapon volt. Még a hírek között is volt, hogy beindították a hazai szervízüket). Azok az importőrök, akik nem itt veszik a Samsungtől a vinyót, hanem odakint, ahol egyéb szabályok vannak, és ezért olcsóbb nekik közvetlenül beszerezni, azokra a termékekre ott, a beszerzés helyszínén áll a gari, itt nekik kell garanciát vállalni. Rendszerint ezek esetében egy A4-es nyomtatott lap a garilap, fekete nyomattal, ilyennel gyakran találkozni, mert népszerű megoldás...
Na ezekkel az A4-es lapokkal, amiken Mistral, Winner-Star, Aqua, meg hasonló feliratok vannak, a Samsung nem foglakozik.

#1245 Felhasználó inaktív   mexel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 04. 14:25

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. dec. 4., péntek - 14:14

Az a saját papír, amit a Samsung állít ki, és a bolt max lebélyegzi. Az a szürke. Ezekre a Samsung Hungary állja a garit, és akkor úgy volt, hogy beküldhettem volna a központi szolgálatukhoz, ha ilyenem lett volna. (cím a honlapon volt. Még a hírek között is volt, hogy beindították a hazai szervízüket). Azok az importőrök, akik nem itt veszik a Samsungtől a vinyót, hanem odakint, ahol egyéb szabályok vannak, és ezért olcsóbb nekik közvetlenül beszerezni, azokra a termékekre ott, a beszerzés helyszínén áll a gari, itt nekik kell garanciát vállalni. Rendszerint ezek esetében egy A4-es nyomtatott lap a garilap, fekete nyomattal, ilyennel gyakran találkozni, mert népszerű megoldás...
Na ezekkel az A4-es lapokkal, amiken Mistral, Winner-Star, Aqua, meg hasonló feliratok vannak, a Samsung nem foglakozik.

Köszönöm! közben kiderítettem, hogy a szürke papírral, ha le van pecsételve akkor vihetem a samsunghoz, nem kell a boltba. Legalábbis Samsungék azt mondták, le is ellenőrizték szám alapján. remélem nem lesz rá szükség, de azt mondják most így működik.

#1246 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 12. 04. 14:38

Idézet: mexel - Dátum: 2009. dec. 4., péntek - 7:33

Tehát a számla kiállítójához. Köszi! Azt hittem a samsung hungary akihez mennem kellene.

Szerintem még külön le is írják ám a weboldalukon :-)
Make love not Wor.

#1247 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 04. 18:03

Amugy hard disk sentinel nekem bevált 2 vinyót sikerült igy legariztatnom aminek megfoghatatlan volt a hibája,az áttekintés részen meg smart értékekröl kinyomtatom oszt hozzácsatolom.Nagykerekhez igy kell vinni mindig mert különben visszadják ugyanazt a vinyót ez hibátlan felkiáltással.

Szerkesztette: djculture 2009. 12. 04. 18:04 -kor

Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#1248 Felhasználó inaktív   mexel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 04. 19:38

Idézet: Jahno - Dátum: 2009. dec. 4., péntek - 14:38

Szerintem még külön le is írják ám a weboldalukon :-)

Már melyiket? Hogy bótba vissza, vagy hogy samupapír? Az a baj különben, és azért is tettem fel a kérdést, hogy mi a tapasztalat? Mert más a valós tapasztalás, amikor valaki sokat gariztat (mint pölö te, ha jól sejtem adottságokból kifolyólag :) ), és más amit írnak és hivatalosan kérnek. Tehát az első kérdés lényege az lett volna, hogy hogyan állnak hozzá a boltok és szervizek a fénymásolt számlához és esetlegesen nem teljesen hibátlanul kitöltött garipapírhoz.

#1249 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 05. 09:10

Idézet: djculture - Dátum: 2009. dec. 4., péntek - 18:03

Amugy hard disk sentinel nekem bevált 2 vinyót sikerült igy legariztatnom aminek megfoghatatlan volt a hibája,az áttekintés részen meg smart értékekröl kinyomtatom oszt hozzácsatolom.Nagykerekhez igy kell vinni mindig mert különben visszadják ugyanazt a vinyót ez hibátlan felkiáltással.

Hát a SMART hibát nekem eddig mindig elfogadták, de most ezzel a WD vinyóval úgy jártam, hogy a DLGDIAG helyrerakta, de úgy, hogy semmi kivetnivaló nem látszik, SMART értékek rendben, a Realocated Sector Count 0. Már vettem új vinyót, most már ez muzsikál a gépben. Úgy egy az egyben átrántottam mindent Paragon HD managerrel. Ennél a manővernél egyszerre volt a 2 SATA vinyó csatlakoztatva, és első indításkor az alaplap sem érzékelte a régi vinyót. Próbálgattam a kábelét igazgatni, végül megcseréltem őket, az új vinyó került a 0 portra, a "régi" az 1-re. Így már összejött. Szóval most azért adok egy esélyt a WD vinyónak, mert lehet /sőt biztos hogy/ vacak a kábel. Persze, annyira nem bízom benne, hogy bekerüljön a gépbe tartós használatra. Belemegy egy külső házba adathordozónak.

U.I. tudja valaki, hogy miért csak min. 75 cm-s SATA kábeleket lehet kapni mostanság? Sőt a tegnap egyik boltban 1 méteresek voltak. Nekem meg úgy 15- 20 cm-s kellene. /Nagy nehezen sikerül egy 30 cm-st szereznem, de még nem adtam fel, kell még 1/

Szerk: U.I.2:
Nem tudja valaki, hogy a BIOS SMART ellenőrzés mit takar? Még soha nem láttam alaplapot nyivákolni, hogy hibát jelent a SMART ellenőrzés... Olyanoknál sem, amely vinyókon a tesztprogramok egyből riasztanak... TKP nem kellene HD Sentinel, meg egyéb csak azért mindig futó progi, hogy talán egyszer elkap egy problémás helyzetet... A BIOS-nak kellene jelezni POST-kor, szerintem.

Szerkesztette: hkpk 2009. 12. 05. 09:16 -kor

#1250 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 05. 09:12

Idézet: mexel - Dátum: 2009. dec. 4., péntek - 19:38

Már melyiket? Hogy bótba vissza, vagy hogy samupapír? Az a baj különben, és azért is tettem fel a kérdést, hogy mi a tapasztalat? Mert más a valós tapasztalás, amikor valaki sokat gariztat (mint pölö te, ha jól sejtem adottságokból kifolyólag :) ), és más amit írnak és hivatalosan kérnek. Tehát az első kérdés lényege az lett volna, hogy hogyan állnak hozzá a boltok és szervizek a fénymásolt számlához és esetlegesen nem teljesen hibátlanul kitöltött garipapírhoz.

Én amikor a samuval leveleztem e-mailban küldtem a szkennelt számlát, ők meg papiros levéllel válaszoltak, szép színes logos volt, szóval nem volt olyasmi, hogy a számlának eredetinek kell lenni, de persze, az egy elutasító levél volt...

#1251 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 05. 10:17

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. dec. 5., szombat - 10:10

Hát a SMART hibát nekem eddig mindig elfogadták...

Ha csak gyanúsnak ítélte a szektort a SMART, akkor egy felületi teszt ezt javíthatta... Többször segített nekem a HDD Regenerator pl, amely többek közt ezt is elvégzi...

A BIOS SMART azt takarja, hogy amikor adott SMART érték lecsökken a küszöbértékre, akkor riaszt. Pl. a SMART-ban látható a Reallocated Sectors Count, azaz áthelyezett (tartalék területre) szektor számláló. A "küszöb érték" 140, az "érték" 200. (Van még a "legrosszabb érték" is, de ennek ebben az esetben nincs jelentősége.) S van az "adat", ami a tényleges áthelyezett szektorokat számolja. Amikor egy szektor áthelyezésre kerül, akkor eggyel nő az "adat" értéke, első esetben 0-ról 1-re vált, másodikban 2 lesz, és így tovább. A gyártó által megadott logika alapján az "érték" pedig elkezd csökkenni 200-ról, ahogy nő az adat értéke... Amikor aztán az adat olyan nagyságú, hogy az érték lecsökken 140-re, azaz eléri küszöbértéket, a SMART csak ekkor fog riasztani, már ha a BIOS-ban is engedélyezve van ez a funkció. Vagyis a BIOS már csak akkor fog riasztani, ha már nagy a baj, vagy még akkor se...
"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#1252 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 05. 17:35

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. dec. 5., szombat - 10:10

Még soha nem láttam alaplapot nyivákolni, hogy hibát jelent a SMART ellenőrzés... Olyanoknál sem, amely vinyókon a tesztprogramok egyből riasztanak...

Örülj neki emlékszem asus p4p800s-x es lapokkal mi szívás volt .Nekem is bejelzett hogy smart hiba aztán onnantól se tovább avval a vinyóval,a biosba se lehetett belépni mert csak azt hajtotta hogy smart error blabla.Ugy kellett hogyvinyó leszed smart kikap a biosba aztán visszarak vinyó és ment.Egy darabig mert néha fogta magát és aktiválodott megint a smart enable.
Hádédész..

#1253 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 05. 18:20

Idézet: StSanya - Dátum: 2009. dec. 5., szombat - 11:17

A BIOS SMART azt takarja, hogy amikor adott SMART érték lecsökken a küszöbértékre, akkor riaszt. Pl. a SMART-ban látható a Reallocated Sectors Count, azaz áthelyezett (tartalék területre) szektor számláló. A "küszöb érték" 140, az "érték" 200. (Van még a "legrosszabb érték" is, de ennek ebben az esetben nincs jelentősége.) S van az "adat", ami a tényleges áthelyezett szektorokat számolja. Amikor egy szektor áthelyezésre kerül, akkor eggyel nő az "adat" értéke, első esetben 0-ról 1-re vált, másodikban 2 lesz, és így tovább. A gyártó által megadott logika alapján az "érték" pedig elkezd csökkenni 200-ról, ahogy nő az adat értéke... Amikor aztán az adat olyan nagyságú, hogy az érték lecsökken 140-re, azaz eléri küszöbértéket, a SMART csak ekkor fog riasztani, már ha a BIOS-ban is engedélyezve van ez a funkció. Vagyis a BIOS már csak akkor fog riasztani, ha már nagy a baj, vagy még akkor se...

Akkor nálam a kisebbik vinyómnál nagy a baj? :)
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
Kreatív módon kell áramvonalasítani a stagnáló koncepciót!
.-= Vasak =-.

#1254 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 05. 21:41

Idézet: Trebron09 - Dátum: 2009. dec. 5., szombat - 19:20

Akkor nálam a kisebbik vinyómnál nagy a baj? :)
Kép

Érdekes, 14 db szektort áthelyezett már, s még nem csökkentette le az induló 100-ról az "érték"-et...  Meg van 17 függő szektorod is. Ez a baj a SMART-al, ha nem monitorozod külön progival, ha nem nézel rá magadtól időnként, lehet, hogy hirtelen borul, s magával rántja a fontos adataidat...
"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#1255 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 07. 21:55

Van jó - lehetőleg free- Defrag progi XP SP3 alá? / a sajátján kívül, ami bonyolultabb kunsztokat nem tud.
//Valaha a diskeeper volt a tuti, de mára már lepipálhatták mások, régóta nem művelődtem ez irányban//

#1256 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 07. 22:03

Idézet: hkpk - Dátum: 2009. dec. 7., hétfő - 22:55

Van jó - lehetőleg free- Defrag progi XP SP3 alá? / a sajátján kívül, ami bonyolultabb kunsztokat nem tud.
//Valaha a diskeeper volt a tuti, de mára már lepipálhatták mások, régóta nem művelődtem ez irányban//

Én amit ajánlok az advanced defrag bár az nem ingyenes.Semmi extrát nem tud (leszámitva azt hogy nagyon tetszetős a kinézete)de nagyon hatásos és gyors a működése.

Szerkesztette: djculture 2009. 12. 07. 22:05 -kor

Hádédész..

#1257 Felhasználó inaktív   asdf 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 07. 22:57

Defrag topik, amugy mydefrag.
Archív:
Akár 3*-os összegbe is kerülhet egy SMS elküldése egyes újabb telefonokon!
Info, kérdőív, petíció:  http://unicodesms.freeweb.hu

#1258 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 08. 11:56

Én az UltimateDefrag-ot használom, gyorsan teszi a dolgát. :D

Kép
.-= Vasak =-.

#1259 Felhasználó inaktív   Trebron09 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 08. 13:32

A WD-men ez a CRC error később okozhat gondokat? A régi SATA kábelt már kicseréltem, a SATA power csatin pedig csak ez az egy vinyó lóg, ennek az értéknek csökkenie kellene? :think:

Kép

Szerkesztette: Trebron09 2009. 12. 08. 13:34 -kor

.-= Vasak =-.

#1260 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 12. 08. 14:48

Idézet: Trebron09 - Dátum: 2009. dec. 8., kedd - 14:32

A WD-men ez a CRC error később okozhat gondokat? A régi SATA kábelt már kicseréltem, a SATA power csatin pedig csak ez az egy vinyó lóg, ennek az értéknek csökkenie kellene? :think:

Kép

Csökkenni nem fog, mivel az élettartam alatt előforduló hibák számát gyűjti a számláló. Ha minden ok, akkor viszont nem fog növekedni sem...

Szerkesztette: StSanya 2009. 12. 08. 14:49 -kor

"Mindörökké! Enter."

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.