HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#1361 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 01. 11. 18:10

Idézet: Rodrigez07 - Dátum: 2010. jan. 11., hétfő - 18:43

Asztalon vagy házban? Mert ugye nem mindegy, főleg notinál! :D

Valóban. :)

Torony házban vannak, egymás alatt. Nekem is meglepő, persze inkább a samu hazudja magát hidegebbnek. Vagy a fenese tudja. :)
Az nevet utoljára, aki először üt.

#1362 Felhasználó inaktív   Rodrigez07 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 11. 18:23

Idézet: leslie - Dátum: 2010. jan. 11., hétfő - 18:10

Valóban. :)

Torony házban vannak, egymás alatt. Nekem is meglepő, persze inkább a samu hazudja magát hidegebbnek. Vagy a fenese tudja. :)

Hát én nem vagyok egy nagy hdd guru, de nem tartom lehetetlennek a dolgot. Ha mind2 vinyó 5400-as fordulatszámmal bír, akkor akkor azért akármilyen feszültségen is üzemel egy noti vinyó és akármilyen ügyeskedés legyen is benne, azért mégiscsak 5400-at pörgő mechanika van benne :) Ráadásul a termelt hőt töredéknyi felületen kell leadnia egy 3.5"-os hdd-hez képest. Én erre gyanakszom, de mondom ez csak tippelgetés :) Meglehet tényleg csal a belső thermal dióda, bár nem jellemző.
A barátnőm megjegyezte tegnap este az ágyban: Te egy perverz disznó vagy!
Mire én: Kemény szavak ezek egy kilenc évestől!

#1363 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 11. 19:46

Meg lehet nézni az áramfelvételüket (teljesítmény) és a lehülőfelületeiket.
Meg valószínü, a notiwinyó nincs (kétoldalt hozzácsavarozva a házhoz, ami szintén viszi a meleget.

#1364 Felhasználó inaktív   kekgab 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 01. 12. 11:29

Sziasztok! Lehet volt már másnak hasonló problémája, és volt már kérdés. Ezért előre is bocsi, sokfelé nézelődtem az interneten, végül egyszerűbbnek találtam inkább ha itt felvetem a problémámat.

Pár napos történetről van szó. Igyekszem minél rövidebben és érthetőbben leírni. Minden azzal kezdődött, hogy a számítógépem egyik pillanatról a másikra, rendszertelenül vagy kikapcsolt magától, vagy egyszerűen csak újraindult. Bármelyik is történt éppen meg, egy nagyon furcsa kattanást hallottam előtte. Biztos voltam benne, hogy az egyik HDD szarakodik, utána hallani is lehetett, ahogy újra elkezd felpördülni. Neki is estem a dolognak, ki akartam deríteni, hogy a három vinyó közül vajon melyikkel van baj. Több órás ide-oda dugdosás után végül rájöttem mi is történt valójában. A számítógép tápegysége adta fel a szolgálatot és indította újra a vinyókat össze-vissza. Vagy csak konkrétan egyet? Ki tudja!? Mindenesetre szerencsémre, egy régebbi gépből kitudtam egy tápot selejtezni, amivel kifogástalanul ment a gép. Már első bekapcsolásnál is érezni lehetett a különbséget, ez ugyanis halkabb. :) No! És itt jön a probléma: Első bekapcsolás után egyből, az egyik winchester egyik partíciója nem volt elérhető. Ott volt, de a Total Commander inkább azt javasolta, hogy válasszak egy másik meghajtót. Ekkor még nem ijedtem meg, gondoltam nincs gond, majd egy újraindítást követően minden rendbe jön. Hát sajnos nem ez történt, ugyanis a következő indításánál az XP nem jutott tovább a betöltő képernyőnél. Középen ment körbe-körbe a kék csík, (kipróbáltam, akár órákig is) de semmi reakció. A gép bootolásnál látja mind a három winchestert, szépen sorba, viszont a windows sehogy nem akar elindulni, csak ha azt a bizonyos egyiket kiiktatom a sorból.
Ezt a problémát szeretném valahogy orvosolni, és kérni ebben a segítségeteket. NAGYON NAGYON FONTOS adataim vesznének oda, nagyon sok (7-8) évre visszamenő dolgok. Kb az egész életem ezen található. :D
Próbáltam a neten valami, CD-ről vagy Pendrive-ről bootolható ilyen repair programot keresni, de amiket találtam mind hasztalan volt. Nem tudtok esetleg valamit ami megbízható? Vagy ha más nem: hol tudnál megcsináltatni?

Köszönöm előre is a segítséget!

#1365 Felhasználó inaktív   hkpk 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 12. 11:45

Idézet: kekgab - Dátum: 2010. jan. 12., kedd - 11:29

A gép bootolásnál látja mind a három winchestert, szépen sorba, viszont a windows sehogy nem akar elindulni, csak ha azt a bizonyos egyiket kiiktatom a sorból.
Ezt a problémát szeretném valahogy orvosolni, és kérni ebben a segítségeteket. NAGYON NAGYON FONTOS adataim vesznének oda, nagyon sok (7-8) évre visszamenő dolgok. Kb az egész életem ezen található. :D

Néha nekem előfordult, hogy külső USB-s házba betettem az ilyen vinyót, és sikerült lementeni róla az adatokat.

#1366 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 01. 12. 12:01

Idézet: kekgab - Dátum: 2010. jan. 12., kedd - 11:29

Sziasztok! Lehet volt már másnak hasonló problémája, és volt már kérdés. Ezért előre is bocsi, sokfelé nézelődtem az interneten, végül egyszerűbbnek találtam inkább ha itt felvetem a problémámat.

Pár napos történetről van szó. Igyekszem minél rövidebben és érthetőbben leírni. Minden azzal kezdődött, hogy a számítógépem egyik pillanatról a másikra, rendszertelenül vagy kikapcsolt magától, vagy egyszerűen csak újraindult. Bármelyik is történt éppen meg, egy nagyon furcsa kattanást hallottam előtte. Biztos voltam benne, hogy az egyik HDD szarakodik, utána hallani is lehetett, ahogy újra elkezd felpördülni. Neki is estem a dolognak, ki akartam deríteni, hogy a három vinyó közül vajon melyikkel van baj. Több órás ide-oda dugdosás után végül rájöttem mi is történt valójában. A számítógép tápegysége adta fel a szolgálatot és indította újra a vinyókat össze-vissza. Vagy csak konkrétan egyet? Ki tudja!? Mindenesetre szerencsémre, egy régebbi gépből kitudtam egy tápot selejtezni, amivel kifogástalanul ment a gép. Már első bekapcsolásnál is érezni lehetett a különbséget, ez ugyanis halkabb. :) No! És itt jön a probléma: Első bekapcsolás után egyből, az egyik winchester egyik partíciója nem volt elérhető. Ott volt, de a Total Commander inkább azt javasolta, hogy válasszak egy másik meghajtót. Ekkor még nem ijedtem meg, gondoltam nincs gond, majd egy újraindítást követően minden rendbe jön. Hát sajnos nem ez történt, ugyanis a következő indításánál az XP nem jutott tovább a betöltő képernyőnél. Középen ment körbe-körbe a kék csík, (kipróbáltam, akár órákig is) de semmi reakció. A gép bootolásnál látja mind a három winchestert, szépen sorba, viszont a windows sehogy nem akar elindulni, csak ha azt a bizonyos egyiket kiiktatom a sorból.
Próbáltam a neten valami, CD-ről vagy Pendrive-ről bootolható ilyen repair programot keresni, de amiket találtam mind hasztalan volt. Nem tudtok esetleg valamit ami megbízható? Vagy ha más nem: hol tudnál megcsináltatni?

Köszönöm előre is a segítséget!

És ezek a fontos adatok miért csak egyetlen egy helyen vannak meg?
Lemezt nem kellene most erőszakolni, ha fontosak az adataid, akkor szakértőre bízd inkább, mert minden felpörgetéssel rontod az esélyét a sikeres mentésnek.  Nagyon úgy tűnik, hogy nem a táp volt a hiba közvetlen oka, hanem a lemez gyengélkedik. Egy típus mondjuk sokat segítene behatárolni a lehetséges okokat, de gyanítom, hogy mechanikai eredetű baja lesz, szektorokat doál el. Lényeg, hogy ezt most ne akard javítani, se chkdsk, se más szoftverrel.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#1367 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2010. 01. 13. 13:56

Idézet: Rodrigez07 - Dátum: 2010. jan. 11., hétfő - 15:59

Nekem az elmúlt 5-6 évben csak Samsung vinyóim voltak. [..]Szal hiba mindennel akadhat, de szerintem veheted az F1-et nyugodtan. Bár biztos van nála jobb...

Köszi a beszámolót!

A kérdés jelenleg az, hogy az említett Samsung F1 típusú, 320 gigabyte-os, SATAII merevlemezt, vagy a Western-Digital (pontos típust nem tudok) 320 gigabyte-os merevlemezt válasszam?  :confused: Mindkettő 11.000 forint körül van, tehát nem az ár dönt a két termék között.

Sajnos az F3-as már túl drága számomra.

A másik kérdés, hogy mit várhatok egy ilyen Samsung, vagy WD merevlemeztől sebességben a fent említett SATA kártyás, PCI buszos megoldással? :think:

Tulajdonképpen ha hozza azt a szintet, amit egy hibátlanul működő, gyors IDE merevlemez (mondjuk mint a Seagate vinyóm új korában), az nekem már megfelelő.

Hozza azt a szintet?
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#1368 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2010. 01. 13. 13:57

OFF: Kedves Didyman! Megkaptad az email-t, amit küldtem neked pár napja?  :confused:  /OFF

Szerkesztette: Piftuka 2010. 01. 13. 13:57 -kor

#1369 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 13. 18:11

Idézet: Piftuka - Dátum: 2010. jan. 13., szerda - 14:56

A másik kérdés, hogy mit várhatok egy ilyen Samsung, vagy WD merevlemeztől sebességben a fent említett SATA kártyás, PCI buszos megoldással? :think:

Tulajdonképpen ha hozza azt a szintet, amit egy hibátlanul működő, gyors IDE merevlemez (mondjuk mint a Seagate vinyóm új korában), az nekem már megfelelő.

Hozza azt a szintet?

Nekem eddig az összes tapasztalatom az volt hogy az ilyen herélt megoldások lassabbak jóval mintha az ember egy régi jó pata vinyót használna a régi lapba.Amiért érdemes satás vezérlőkártyát venni egy régi lapba az a vinyótárhely mérete és ára.

Szerkesztette: djculture 2010. 01. 13. 18:31 -kor

Ki a halott vinyók istene?
Hádédész..

#1370 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 13. 18:27

Léteznek még a pata-sata átalakítók?

#1371 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 13. 18:36

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2010. jan. 13., szerda - 19:27

Egyelőre még igen.Én itt vidéken viszont már a pata kábelt is ugy rendelem peströl, kiskerekbe sehol egy darab se.Elég rendesen kezd meghallni ez atechnológia viszont hozzám rengeteg ilyen gép jön javításra.Most épp rendelni akarok pár patás vinyót is amig még van,samu már nem gyárt csak wd-t meg hitachit lehet még újat venni és kalap kabát. A többi ha van is 2008 as gyártmányok,elfekvőkészletek.
Hádédész..

#1372 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2010. 01. 13. 21:12

Idézet: djculture - Dátum: 2010. jan. 13., szerda - 18:11

Nekem eddig az összes tapasztalatom az volt hogy az ilyen herélt megoldások lassabbak jóval mintha az ember egy régi jó pata vinyót használna a régi lapba.

Hát ez nem valami megnyugtató. Bár fentebb Didyman azt írta, hogy a Samsung F3 túllép a PCI és a SATA-150 korlátain. Vagyis kellőképpen gyors.

Ezek szerint az F1 jóval lassabb?  :confused:

Idézet

Amiért érdemes satás vezérlőkártyát venni egy régi lapba az a vinyótárhely mérete és ára.

Na igen. Meg olyan esetben, mint az enyém. Amikor szükséges az új merevlemez, de nincsen pénzem a gépem többi alkatrészét fejleszteni. (Egy alaplap, processzor, RAM, VGA csere igen sokba kerülne. Egyébként lehet kapni még újonnan olyan alaplapot, amely AMD Tbred procikhoz megfelelő?)

Szerkesztette: Piftuka 2010. 01. 13. 21:24 -kor

#1373 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 13. 21:22

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2010. jan. 13., szerda - 19:27

:offtopic: Sőt, nem egy olyan sima PC alaplapot látok manapság, amiben már NINCS párhuzamos port (25 lábú, anno Centronics interfésznek is mondták). Cégben rendeltek gépet, aztán nem tudtuk hirtelen bekötni a párhuzamos printert... Aki rendelte, nem gondolta volna. Változik a világ. Megyünk USB-re mind. :)
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1374 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 13. 23:41

Idézet: Piftuka - Dátum: 2010. jan. 13., szerda - 22:12

Egyébként lehet kapni még újonnan olyan alaplapot, amely AMD Tbred procikhoz megfelelő?)

http://www.aqua.hu/socket-a-alaplap-192/am...ka-207/termekek
Hádédész..

#1375 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2010. 01. 14. 09:25

Idézet: Warrior - Dátum: 2010. jan. 8., péntek - 8:50

Akartam szólni, de lehet, hogy már volt: az eseménynaplót meg lehet nézni, van-e ATA hibára utaló bejegyzés.

Most látom, hogy erre elfelejtettem válaszolni...

A log file ilyen hibajelentéseket tartalmaz:

Idézet

The device, \Device\Ide\IdePort0, is not ready for access yet. - atapi
The device, \Device\Ide\IdePort0, did not respond within the timeout period. - atapi
The driver detected a controller error on \Device\Harddisk1\D. - disk

Ezek akkor történtek, amikor eltűnt a Primary IDE csatorna, s nem látta a rendszer a merevlemezeket.

Azóta jobban megnéztem, s gyanús az IDE kábelem, mert egy helyen csúnyán meg van törve több pontban.

Végül is az alaplapi IDE csatlakozón mi tud tönkremenni?  :confused: 

Erős a gyanúm, hogy a rossz kábel okozta a vinyók "eltűnését".

Így viszont, mivel ez úgyis régi gép, s nem kívánom kifejezetten tovább upgrade-elni, alighanem mégis egy IDE merevlemez vásárlás lenne a megfelelő lépés.

Egy ATA-133-as, 320 gigabyte-os Western-Digital merevelemezt egy ezressel olcsóbban tudok megvásárolni, mint egy SATA vezérlőkártya + 320 gigabyte-os WD, vagy Samsung SATA II merevlemezt.

Mi a véleményetek?

Szerkesztette: Piftuka 2010. 01. 14. 09:26 -kor

#1376 Felhasználó inaktív   djculture 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 14. 10:07

Idézet: Piftuka - Dátum: 2010. jan. 14., csütörtök - 10:25

Egy ATA-133-as, 320 gigabyte-os Western-Digital merevelemezt egy ezressel olcsóbban tudok megvásárolni, mint egy SATA vezérlőkártya + 320 gigabyte-os WD, vagy Samsung SATA II merevlemezt.

Mi a véleményetek?

Jobban jársz vele az a véleményem.Nem kell a sata driver flopyrol való beadagolásával vagy a telepitőbe való integrálásával se kínlódni ha xp-t teszel fel a gépre.Viszont azt a vinyót némi légmozgással hűteni kell mindenképp.Egyébbként az új wd atás vinyók eredetileg satásak csak a panelon megvalósították az átalakítást.Én megvagyok elégedve velük. Egy zavart/illetve több:)/ nem sok anyag van bennük nagyon könnyűek és melegszenek nagyon viszont cserébe gyorsak.
Hádédész..

#1377 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 14. 12:08

Idézet: Piftuka - Dátum: 2010. jan. 14., csütörtök - 10:25

...
Végül is az alaplapi IDE csatlakozón mi tud tönkremenni?  :confused: 
...

Amit eddig láttam: apróbb kontakthibák, elhajlott, rossz esetben pedig kitört tüske, kiszakadt csati (!). Olyat is láttam, hogy valaki valami kábelt vélt felfedezni, s leforrasztotta (pisztolypákával) a lapra... Az volt a csúcs.

De nem feltételezve ilyesmit: ha a tüskék rendben vannak, nem lötyög a csatlakozó, akkor kontakthiba lehet, már ami a csatlakozót érinti. De ha a kábel tönkremegy (szakad egy ér, stb.), akkor az produkálhat bármilyen jelenséget - ki kell cserélni gondolkodás nélkül. Aztán meglátod.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1378 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2010. 01. 14. 22:22

Köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget! Eldöntöttem, maradok az IDE merevlemeznél. Minden szempontból egyszerűbb.

Ma egyébként alkatrészeire szedtem szét a gépemet, minden eszközt, kábelt, s a házat portalanítottam. Az oxidálódásra hajlamos csatlakozókba, többször ki-bedugtam az adott eszközt, s a régi IDE kábelt lecseréltem egy újra.

A fentebb említett kép pixelesedés problémának alighanem megtaláltam az okát. A videokártyám hátoldalán lévő chip-ről szemmel láthatóan leesett egy hűtőborda, s iszonyatosan felforrósodik. Szerintem ez okozza a jelenséget. (A többit, majd a megfelelő, VGA-kkal foglalkozó témában leírom; ha valaki ért a VGA hűtéshez, borda ragasztáshoz, megköszönöm, ha átjön oda, pár jó tanáccsal.)

#1379 Felhasználó inaktív   tanulgat 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 15. 00:30

Idézet: Piftuka - Dátum: 2010. jan. 14., csütörtök - 22:22

Köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget! Eldöntöttem, maradok az IDE merevlemeznél. Minden szempontból egyszerűbb.

Vajon mikor jelenik meg végre a holografikus tároló, amit pár éve már "hamarosan bevezetendönek" neveztek?  :think:
"Osztán tanujjá'" - mondták gyerekkoromban, ez lett belőle.

#1380 Felhasználó inaktív   Rodrigez07 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 01. 15. 07:41

Idézet: tanulgat - Dátum: 2010. jan. 15., péntek - 0:30

Vajon mikor jelenik meg végre a holografikus tároló, amit pár éve már "hamarosan bevezetendönek" neveztek?  :think:

A holografikus tároló él és virul, amennyiben ki tudod fizetni az igen borsos több 10.000$-os vételárat. Nem most lesz az mikor mindenkinek ilyen virul a gépében.
A barátnőm megjegyezte tegnap este az ágyban: Te egy perverz disznó vagy!
Mire én: Kemény szavak ezek egy kilenc évestől!

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.