HWSW Informatikai Kerekasztal: Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Halott, adatvesztett, hibásan működő merevlemez II Ide írj, ha baj van! Értékeld a témát: -----

#1841 Felhasználó inaktív   pittti (Bitvadász) 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 07. 15. 22:26

Üzenet megtekintéseIdézet: SATAN - Dátum: 2010. 07. 15. 22:20

Most viszont az a furcsa hogy a helyrerakott particiók körül az elsőn minden winrestartkor csinál a win egy chkdsk-et hibát nem talál de mégis...
Mondjuk hamarosan ugyis formázom azt a particiót de azért fura hogy mindig megcsinálja a checkdisket.

Futtasd le Win alatt DOS ablakban hogy:

CHKDSK X: /F (X a meghajtó betűjele)
A válaszomnak ne a stílusával, hanem a tartalmával foglalkozz!

#1842 Felhasználó inaktív   arsenlupin 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 16. 18:41

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2010. 07. 15. 18:15

Tenni kell bele másik HDD-t, aztán kész. Vagy attól függ melyik fajta, mert 6 gigás az régi darab, ott meg inkább bios jelszavak vannak.

:up: Így történt! :-)
Üdv:Arsene

#1843 Felhasználó inaktív   Jakuza 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 21. 06:44

Szerintetek az ilyen ingadozo grafikon normalis a HDtuneben ?
A HD Sentinel se ir ki hibat, ellenben nem egyszer ugy erzem mintha megakadna a vinyo.
A legujabb Intel driverek vannak telepitve a SATA vezerlonek DMA bekapcsolva stb.

Kép
My name is penis.
1. Ha leesnél az EGOd-ról, szörnyet halnál az IQd-on.
2. A szó fegyver, de neked még egy csúzlid sincs.

#1844 Felhasználó inaktív   Jakuza 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 21. 06:45

A HD Sentinel se ir ki hibat, ellenben nem egyszer ugy erzem mintha megakadna a vinyo.
A legujabb Intel driverek vannak telepitve a SATA vezerlonek DMA bekapcsolva stb.

Csatolt fájl:

My name is penis.

#1845 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 21. 17:00

Üzenet megtekintéseIdézet: Jakuza - Dátum: 2010. 07. 21. 07:45

...

Szerintem rendben van az. SMART-ban minden OK? Eseménynaplóban nincs semmi diszk-kel kapcsolatos bejegyzés?
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1846 Felhasználó inaktív   Jakuza 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 07. 21. 19:21

Üzenet megtekintéseIdézet: Warrior - Dátum: 2010. 07. 21. 18:00

Szerintem rendben van az. SMART-ban minden OK? Eseménynaplóban nincs semmi diszk-kel kapcsolatos bejegyzés?

Smarttal minden rendben.Probalkoztam az AMM beallitasaval, de ugy sincs valtozas.
Kozben tapot is csereltem, most egy minosegi FSP kerult a gepbe , de nincs pozitiv valtozas, sot a grafikon szerint meg rosszabb lett. Volt ahol leesett 0.4Mb/sec-re :blink: a transferrate. A masodik vinyo egy 320as ott nincsen ez az allando hullamvonal a grafikonon.
My name is penis.

#1847 Felhasználó inaktív   djrk 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 08. 08. 00:35

Üdv.

Nekem a következő problémám adódott.

Samsund 300gb ide vinyóm gondolt egyet és induláskor rendesen felpőrgött közben elkezdett kattogni majd leált. A gép nem látja se sajátgép sem bios..Előzménye nem volt.

egy ideje külső házban volt (usb). Ritkán volt használva.Az eset után beraktam a gépbe  zsír új kábellel de ott sem történt változás. Mit tehetek?

Előre is köszönöm a tanácsokat.

#1848 Felhasználó inaktív   Walin 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2010. 08. 18. 10:49

Sziasztok,

Barátnőm laptopja az alábbi hibaüzenettel kapcsolódik be:

PXE-E61: Media test failure, check cable
PXE-M0F: Exiting PXE ROM
Boot failure

Utána néztem a dolognak és sokan írták, hogy hálózati kártyáról akar bootolni a gép. Bios-ban megnéztem és tényleg hálókáryáról akart bootolni, visszaállítottam hát HDD-re. Ám akkor is ugyan ezt a hibát kaptuk. Visszavittük, garanciával kicserélték a hdd-t, ám a hiba még mindig fent áll. A BIOS-ban a bootolási sorrend a HDD-vel kezdődik, utána jön csak a hálózati kártya. A laptop típusa egy MSI U100. Ötletek, hogy mit lehetne csinálni?

#1849 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 18. 17:54

Üzenet megtekintéseIdézet: Walin - Dátum: 2010. 08. 18. 11:49

Sziasztok,

Boot failure

Utána néztem a dolognak és sokan írták, hogy hálózati kártyáról akar bootolni a gép. Bios-ban megnéztem és tényleg hálókáryáról akart bootolni, visszaállítottam hát HDD-re. Ám akkor is ugyan ezt a hibát kaptuk. Visszavittük, garanciával kicserélték a hdd-t, ám a hiba még mindig fent áll. A BIOS-ban a bootolási sorrend a HDD-vel kezdődik, utána jön csak a hálózati kártya. A laptop típusa egy MSI U100. Ötletek, hogy mit lehetne csinálni?

Egyáltalán van bootolható operációs rendszer azon a hdd-n? (mert kicserélik, akkor lehet,hogy full üresre cserélik). Másrészt halkan teszem hozzá, hogy garival cserélték, s ugyanaz a hiba? hát nem próbálták ki? nem mondtak semmit?
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#1850 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 18. 18:35

Üzenet megtekintéseIdézet: Walin - Dátum: 2010. 08. 18. 11:49

Sziasztok,

Boot failure

Boot-sorrend nem minden, szokott lenni a BIOS-ban olyan beállítás is, hogy Try other... vagy ilyesmi. Vagyis ha nem működik a beállított első eszköz, akkor próbálkozik mással. De ezt csak mellékesen említem, fő gond itt inkább az, hogy miért nem működik az első eszköz? Talán nincs még aktív partícióval ellátva, formázva.

#1851 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 27. 17:47

Sziasztok!

A merevlemezen keletkezhet hibás szektor az alaplapi IDE csatlakozó hibájából?

Néhány hónappal ezelőtt itt kértem tanácsot tőletek az erősen "bad sector-osodó" - egyébként sok éves; majd' 1000 napot futott - rendszervinyóm miatt, s azt a tanácsot kaptam, hogy cseréljem le, mert amikor elkezdenek szaporodni a hibás szektorok, az már nem jó jel, s a merevlemez bármikor teljesen megadhatja magát.

Előtte többször volt olyan hiba, hogy elindításkor a számítógép nem érzékelte a Primary IDE csatornát (ilyenkor a 80 eres IDE kábel és a csatlakozások megmozgatása, illetve ha szükséges volt, az IDE kábel cseréje segített).

Többször eltűnt használat közben is a merevlemez.

Itt a segítség alapján arra jutottunk, hogy sürgősen iktassam ki a gépemből a csatorna Slave ágára kötött mobil rack-et, mert elavult, zárlatot is okozhat, a merevlemez(ek) meghibásodását nem különben.

A mobil rack tehát ment a gépből, s szintén javaslatotokra a HD Sentinel-t telepítettem, azóta fut folyamatosan; figyeli a merevlemez állapotát.

Nem vettem új IDE vinyót, hanem a cimborám hibátlan, de erősen használt (1000+ futott nap) Maxtor IDE vinyója került a gépbe. Ez a HD Sentinel szerint eddig hibátlan volt, a teljesítménye (sebessége) volt 98-99%. Egyébként rendszeresen karbantartom Smart Defrag segítségével.

Pár hete viszont egyszer ismét előjött az "eltűnő merevlemez" hiba működés közben. (Éppen valamit másoltam a partíciók között.) A HD Sentinel-ben ott virított a figyelmeztető szöveg:

Idézet

"A lemez és a számítógép közötti adatkapcsolatban előfordultak problémák. Amennyiben hirtelen fagyás, újraindulás tapasztalható, érdemes adatkábelt cserélni (ajánlott a minél rövidebb 80 eres SZALAGkábel használata)."

Az imént viszont elindításkor nem találta a számítógép a rendszerlemezt (természetesen az a Primary Master). Lekaptam a gép oldalát, megmozgattam az IDE csatlakozót az alaplapon, s azóta ismét látja a vinyót a rendszer.

Csakhogy a HD Sentinel most már ezt írja ki:

Idézet

"A lemez felületén található 1 hibás szektor, mely(ek) tartalma a tartalék területre lett áthelyezve.
Ezen a ponton a merevlemez garanciális cseréje még nem lehetséges, csak ha a kondíció tovább csökken."

Kísértetiesen hasonlít tehát a szituáció a pár hónappal korábbihoz.

Mit gondoltok, pusztán véletlen, hogy ez is "meghibásodott", s egy ilyen sokat futott, folyamatosan használatban lévő merevlemeznél "belefér", hogy ennyi idő után megjelenik rajta 1-2 hibás szektor (egyelőre - szerencsére - egyetlen egy)? :think:

Esetleg valóban az alaplapi IDE csatlakozó "rombolja" egy idő után a rákötött merevlemezeket? :-s

(Az IDE kábelre azért nem gyanakszom most, mert pár hónapja vettem újat, amikor a fent említett régi, rossz vinyómat ki kellett szerelnem a gépből; a gép azóta szétszedve, "zargatva", a kábelek mozgatva nem lettek.)

Bármilyen javaslatot, ötletet, segítséget köszönettel veszek!

Üdv: Piftuka
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#1852 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 27. 19:41

A HDD-k inkább valószínűleg a tápkábel csatlakozói (kitágultak a gyűrűi), vagy a táp hibája miatt tűnnek el menet közben.
Soha ne bízz olyanban, aki 5 napig vérzik és nem hal meg! :)

#1853 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 27. 20:45

Üzenet megtekintéseIdézet: brd - Dátum: 2010. 08. 27. 20:41

A HDD-k inkább valószínűleg a tápkábel csatlakozói (kitágultak a gyűrűi), vagy a táp hibája miatt tűnnek el menet közben.

Köszönöm a választ!

Azóta új, minőségi (FSP) táp is van a gépben, s mint mondtam nem volt "abajgatva" a számítógép, így a kitágult csatlakozógyűrűk szerintem nem jöhetnek szóba. (A régi gépben okozhatta; éppen ez a gyanú volt az egyik ok, hogy vettem egy új tápot.)

A fő kérdés itt az, hogy az alaplapi IDE csatlakozó okozhatja-e mindezt? (Mármint a hibás szektorok keletkezését.)S úgy egyáltalán az alaplap.

Hogy amíg nem tudok egy teljesen új konfigurációt vásárolni, addig használhatom-e ezzel az igen sokat futott vinyóval, vagy számíthatok rá, hogy még több "bad sector" lesz rajta?

S egyáltalán a korábbi merevlemez meghibásodásnak, s ennek a hibás szektornak lehet-e köze az alaplapomhoz? Vagy tök véletlen? Esetleg akármilyen gépben ugyanígy járt volna ez a két merevlemez?

Gondolom, ezt nem lehet kideríteni biztosan. :think:

Szerkesztette: Piftuka 2010. 08. 27. 20:45 -kor

#1854 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 30. 16:12

Sziasztok!

Most már az eltelt három napban az előző napi leállítást követő másnapi bekapcsoláskor egyetlen alkalommal sem látta a rendszer a merevlemezt. ("BOOT DISK FAILURE..)"

A BIOS SETUP-ban, ha manuálisan próbálom a Primary Master-t felismertetni, akkor "LAXTRN ......." néven írja ki a merevlemezt MAXTOR helyett (a típusszám helyén is hibás karakterek vannak, de azt nem jegyeztem meg), vagy abszolút nem talál semmit.

Ha megmozgatom az IDE kábelt, ki-be húzom párszor a merevlemezből és/vagy az alaplapi csatlakozóból, majd újraindítom, akkor megjavul. (Lám, most felismerte.)

Mi okozza mindezt? :-s :reklamacio:

(Hangsúlyozom: a táp új, az IDE kábel új; egyik sem volt mozgatva az elmúlt pár hónapban, amióta bekerültek a gépbe.)

Üdv: Piftuka

#1855 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 30. 16:52

Okozhatja az IDE-kábel, kontakthiba, elrepedt alaplap, elrepedt HDD-panel, vagy az is, hogy az IDE buszon két eszköz is master-nek van jumperelve (esetleg valamelyik cable select).
Soha ne bízz olyanban, aki 5 napig vérzik és nem hal meg! :)

#1856 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 30. 17:08

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 08. 30. 17:12

...A BIOS SETUP-ban, ha manuálisan próbálom a Primary Master-t felismertetni, akkor "LAXTRN ......." néven írja ki a merevlemezt MAXTOR helyett (a típusszám helyén is hibás karakterek vannak, de azt nem jegyeztem meg), vagy abszolút nem talál semmit.

Maxtor tipikus hibája, régebben a fórumokon is gyakran szóba került, a firmware fejlesztői kódneve jelenik meg, amikor dögleni kezd:

Calypso, Romulus, Athena, N40P, Rigel, LAXTRN

A mitológiai nevek közül legtalálóbb az (el) romulusz. :) Legalábbis, magyar áthallással. Tehát ez lehet akár pech-széria is, így egyelőre nem bizonyítható, hogy külső hatás miatt lenne.

#1857 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 30. 17:48

Üzenet megtekintéseIdézet: brd - Dátum: 2010. 08. 30. 17:52

Okozhatja az IDE-kábel, kontakthiba, elrepedt alaplap, elrepedt HDD-panel, vagy az is, hogy az IDE buszon két eszköz is master-nek van jumperelve (esetleg valamelyik cable select).

Köszi a választ!

Lehet, hogy megpróbálkozom egy új IDE kábel beillesztésével, csak az a helyzet, hogy a fentebb említett, pár hónapja meghibásodott (előtte több hónapig az említett hibákat generáló) saját HDD-m miatt már vagy háromszor vettem új IDE kábelt. Nem nagy összeg, de mindig a lehető legdrágábbat, legjobb minőségűt vettem... hát csak nem romlanak ezek el 1-2 hónap alatt úgy, hogy senki nem nyúl hozzájuk. Vagy igen? :-) (Úgy tudom, ezeknél a ki-be huzkodás, meg az "erek" sok "nyúzás" általi megtörése a tipikus hiba.)

Az alaplapot az elmúlt 1-2 évben a fenti hibák (egyszer a tápom miatt volt sok baj a géppel, akkor is át lett vizsgálva a MOBO) miatt alaposan ellenőríztem; sérülés, repedés, törés, kondi púposodás, folyás, stb. vizuálisan nem található rajta.

Az IDE kábelen ez az egy vinyó van; tehát a Primary csatornán, Master-ként.

Gyanús, hogy furcsa véletlen (?) folytán viszonylag rövid időn belül immár a második "öreg" HDD adja meg magát nálam. Szóval akkor valószínű, hogy szimplán ebbe futottam bele. :-/

Az enyém egyébként egy Seagate Barracuda IV típusú HDD volt, s "csak" kb. 1.000 napot futott, mielőtt jó sok bad sector lett rajta. (S amiért aztán - a rajta lévő fontos adatok miatt - nem kockáztattam, hanem kiszereltem, s beraktam a gépbe a cimborám eme MAXTOR vinyóját.)

#1858 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 30. 17:52

Üzenet megtekintéseIdézet: Signal - Dátum: 2010. 08. 30. 18:08

Maxtor tipikus hibája, régebben a fórumokon is gyakran szóba került, a firmware fejlesztői kódneve jelenik meg, amikor dögleni kezd:

Calypso, Romulus, Athena, N40P, Rigel, LAXTRN

A mitológiai nevek közül legtalálóbb az (el) romulusz. :) Legalábbis, magyar áthallással. Tehát ez lehet akár pech-széria is, így egyelőre nem bizonyítható, hogy külső hatás miatt lenne.

Köszönöm az infokat Neked is!

Erről nem hallottam, de jó tudni. :-) "Elromulusz"... :blink: :unsure: A manóba!

Egyébként akkor talán nem véletlen a "bad sector". Szóval nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy nem azért lett ez a bad sector a vinyón, mert használat közben "leesett" a rendszerről? Vagy az is okozhatta?

Amennyiben ettől független a dolog, akkor már csak tényleg annyi a kérdés, hogy lehet-e ennek az öreg, ASUS A7V8X-X alaplapnak olyan rejtett hibája, amely miatt bármilyen rácsatlakoztatott IDE vinyó elromlik pár hónapon belül!? :think:

#1859 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 30. 22:34

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2010. 08. 30. 17:52

Köszönöm az infokat Neked is!

Biztos, ami ziher, vidd el a winyót egy másik gépre és ott teszteljétek le alaposan.

#1860 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 08. 30. 23:11

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2010. 08. 30. 23:34

Biztos, ami ziher, vidd el a winyót egy másik gépre és ott teszteljétek le alaposan.

Szerintem meg dobja a ki a vérbe.
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (173 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • Utolsó »